Pääsin eilen torstaina osallistumaan Vauva.fi-sivustolla Talous tiukilla-teemapäivään. 

Omassa keskusteluketjussani oli tarkoitus ja mahdollisuus kysyä, vinkata ja keskustella keinoista, joilla lapsiperheessä voi säästää esimerkiksi ruokamenoissa ja lasten vaatteissa ja -tarvikkeissa. Olen myös tänään seuraillut ja edelleen kommentoinut kahteen keskusteluketjuun. Ketjut löydät täältä: click click ja täältä: click click

Keskustelua seuratessa tuli hieman sellainen olo, että ruudun toisella puolen odotettiin minun kertovan huomattavasti tiukemmista säästämistoimenpiteistä ja -keinoista, vaikka itse koin tilanteen mahdollisuudeksi rennolle keskustelulle puolin ja toisin. Blogini ei kuitenkaan keskity säästämiseen, vaan kertoo lapsiperheen arjesta kokonaisuutena. Sain kyllä myös päteviä vinkkejä, josko haluaisin blogini keskittyvän näkyvämmin tähän säästämiseen ja pihistelyyn. Se ei kuitenkaan ole blogini idea. 

Raha ja talousasiat ovat selvästi aiheita, jotka herättävät tunteita puolesta ja vastaan. Joku tekee asioita yhdellä ja joku toinen toisella tavalla. Yhdellä on tilillä 0,57 euroa, toisella 58,65 euroa ja kolmannella 1212,89 euroa. Yksi asuu vuokralla, toinen omistusasunnossa. Yhdellä on käytössä yksi auto ja polkupyörä, toisella kaksi autoa ja kolmas liikkuu julkisilla ja omistaa kaksi polkupyörää. Taloudelliset tilanteet ovat erilaisia ja mahdollistavat erilaiset valinnat. Minä olen päättänyt, että yritän säästää mahdollisuuksien mukaan muun muassa ruokamenoissa sekä itselleni ja lapsille tehtävissä hankinnoissa. 

Lupasin miettiä muutaman ihan konkreettisen keinon säästää.

  1.  Ensimmäisenä tuli mieleen pesutuvan käyttö. Espoon Asunnoilla on asukkaiden käyttöön tarkoitettu maksuton pesutupa kuivausrumpuineen ja kuivaushuoneineen. Josko käyttömahdollisuus löytyy, niin voisiko pyykit pestä pesutuvassa ja säästää samalla omassa vesi- ja sähkölaskussa? Ainakin meillä molemmat lapset ovat innokkaita pyykkiapureita, joten pesutupa-päivästä voi tehdä helposti kivan leikin myös lapsille. 
  2.  Kauppojen ruukuissa myytävät yrtit nahistuvat nopeasti, mutta yrtit voi myös siirtää kotona omiin ruukkuihin ja saada ne näin kestämään kauemmin. Meiltä löytyy näin ollen sekä persiljaa että basilikaa kotoa. Ruukkuyrttien kasvatusohjeita löydät täältä click click!
  3.  Kiehautan veden spagetin tai riisin valmistusta varten kuumaksi vedenkeittimellä.
  4.  Meillä on käsin tiskattavia astioita varten tiskipöydällä suihkupullo, jossa on sekoitus Fairya ja vettä. Fairy on muutenkin riittoisaa, mutta näin se on ihan super-riittoisaa.
  5.  Päätin kuntosalijäsenyyteni (53 euroa/kk) ja korvasin sen 2,5 kk:n mittaisella kansalaisopiston järjestämällä liikunta-kurssilla (1 krt/vko). Kustannus tällä kurssilla oli kokonaisuudessaan 31 euroa. Kävin aiemminkin keskimäärin kerran viikossa salilla, joten tämä oli kaikin puolin hyvä päätös. 
  6.  Lainaan kirjat ja lehdet kirjastosta ja jos etsin jotain ostettavaa kirjaa, niin suuntaan yleensä Kierrätyskeskukseen. 
  7.  Suunnittelen valmistettavat ruoat etukäteen ja seuraan eri kauppojen tarjouslehtiä tarkkaan. Kuten olen aiemmin kirjoittanutkin, niin Lidl:in mainoslehti on nykyään mun Cosmo.
  8.  Leivon itse gluteenittomat leivät ja myös perus-sämpylät. 
  9.  Jos etsin jotain tiettyä itselleni tai lapsille, huhuilen monesti Facebook-kirppiksillä josko jollakulla olisi ylimääräisenä se mitä tarvitsen ja olen etsimässä. Ostin juuri Neidille kahdet kumpparit (koot 21 ja 23) yhteensä 5 eurolla. 
  10.  Ottamalla eväät mukaan töihin, säästää kuukaudessa monta euroa ja voi tarkkailla mitä tulee syötyä. Meillä esimerkiksi on aviomiehen työlounaat suurimmilta osin sisällytetty talousbudjettiin. 

Kuten kirjoitin, tuntuu siltä, että raha-asioista puhuttaessa ei millään voi miellyttää kaikkia, koska raha-asiat ja talous ovat hyvin henkilökohtaisia asioita. Mutta toisaalta, eipä sitä kai aina tarvitse kaikkia miellyttääkään! 

Kommentit (4)

Vierailija

No olipas taas negatiivista kommenttia ja kritiikkiä noissa keskusteluissa. En ymmärrä mikä ihmisiä vaivaa, kun aivan kaikesta pitää löytyä jotain "urputettavaa". Kyllä te minusta elätte säästeliäästi moneen muuhun verrattuna, mutta varmasti löytyy ihmisiä, jotka elävät vielä paljon säästeliäämmin, joko omasta tahdostaan tai pakosta. Pointti oli kaiketi keskustella asioista "hyvässä hengessä".  Hyödyllisiä vinkkejä listasit! :)

-pp_iida

Kiitos kivasta kommentista.

Onneksi keskusteluissa oli myös rakentavia kommentteja, mutta aika paljon oli kieltämättä sellaista kriittiseen ja negatiiviseen sävyyn kirjoitettua tekstiä, mikä yllätti.

Verona

Luin tuon eka ketjun ja olipa tosiaan tiukkaa kommentointia! Joskus mietin, että miksi ihmisten pitää ottaa kaikki asiat niin vakavasti ja kirjaimellisesti...säästäminenhän on hyödyllistä ja jopa hauskaa, mutta jos tunnustaa pyrkivänsä säästämään lapsiperheen kuluissa, onko heti tarpeen vetää optiot ja säästön tuotto kehiin? Mun mielestä sulla on tosi hyviä ja konkreettisia vinkkejä, mutta ei missään nimessä tule sellainen "ryppyotsainen" fiilis kun niitä lukee :) Melkein tekisi itsekin mieleni alkaa kerätä kuitteja, mutta yksinkertaisesti tunnen itseni ja tiedän etten pysty siihen kahta viikkoa kauempaa! ;)

-pp_iida

Kiitti Verona!
Loka-marraskuu onkin mennyt kuitittomana, mutta odottelen kovasti pian alkavaa uutta "talouskuukautta" kuitteja silmälläpitäen. :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

32-vuotiaan töihin palanneen äidin blogi lapsiperheen arkirealismista.

Arkea vauhdittavat Tyyppi (11/11) ja Neiti (07/14). Ruoanlaitto, kirppislöydöt, leikit ynnä touhut lasten kanssa, niistä on meidän päivät tehty. 

Tervetuloa kurkistamaan meidän elämäämme!

Postia: lapsiperheenarkirealismia

@gmail.com

Teemat

Blogiarkisto

2016
2015

Kategoriat

Instagram