Meillä eletään tällä hetkellä aikamoista Tyypin uhma-ahmavaihetta. Välillä en tiedä pitäisikö itkeä, nauraa vai heittäytyä itsekin lattialle ja vetää itkupotkuraivarit. Sitten muistutan itselleni, että minä olen se aikuinen ja Tyyppi kohta 4-vuotias. 

Tiedän tietysti mistä uhma johtuu. Uhmaikä on olennainen ja tärkeä osa lapsen itsenäistymistä vanhemmista ja erityisesti äidistä, johon yleensä suhde on läheisin. Muistutan itseäni jatkuvasti siitä, että olen tehnyt ainakin joitain asioita Tyypin kanssa 100-varmasti oikein, koska minä olen useimmiten se kiukun ja raivarin kohde. Ja että se on vain hyvä asia. 

Mutta aina en jaksa. Silloin laitan korvatulpat korviin heti aamusta ja otan ne pois vasta, kun lähdetään lasten kanssa ulos. Erityisesti jos Neidilläkin on huono päivä ja molemmista lapsista lähtee ääntä, niin korvatulpat ovat suureksi avuksi viedessään pahimman kärjen äänenvoimakkuudesta. Viime viikolla vastasin Tyypin kiukkuun kiukulla, minkä seurauksena palapelin palat sinkosivat sohvan alle. 

Meillä selvästi hankalimpia tilanteita ovat erilaiset siirtymis-tilanteet. Ulkovaatteiden pukeminen ja uloslähtö, iltapala, hammaspesu... Sen vuoksi nykyään kerron hyvissä ajoin ja useamman kerran mitä on tulossa. Välillä tämä toimii paremmin ja välillä taas ei.

Pikkusisko käy myös Tyypin hermoille aiempaa useammin ja etenkin Neidin kiljuminen aiheuttaa Tyypille mielipahaa. Samaan aikaan, kun Tyyppi rakastaa pikkusiskoaan ja on mitä suloisin isoveli, saattaa hän hetkeä myöhemmin heittäytyä lattialle huutamaan, koska Neiti ei tajua, että leikkikeittiön hella on niiiiiiiiiiiiin kuuma ettei siihen saa koskea.

Kovasti siis Tyyppi haluaisi leikkiä Neidin kanssa, mutta vielä useimmat leikit ovat sellaisia, ettei Neiti niitä osaa leikkiä niinkuin Tyyppi haluaisi. Onneksi näillä kahdella on myös yhteisiä juttuja, joista molemmille tulee hyvä mieli. Niinkuin keittiön kapusta-laatikon tyhjentäminen yhdessä. Tai Fröbeleiden kuunteleminen ja tanssiminen olohuoneessa. 

Ärsyttävin juttu kuitenkin on se, että Tyyppi lyö. Tai ei lyö, vaan huitaisee. Useimmiten äitiä, mutta monesti myös Neitiä. Ja lyöminen on ehdottomasti kiellettyä. Yritän muistaa pitää malttini ja itseni rauhallisena, mutta aina se ei vaan onnistu, vaikka kuinka laskisi kymmeneen, kahteenkymmeneen, sataan... Vältän nykyään jäähyn käyttämistä ja sovimme vastikään Tyypin kanssa uudesta toimintatavasta silloin, kun tekee mieli huitaista. Juttelimme miksi ketään ei saa lyödä, mitä tapahtuu, kun lyö ja miten siitä tulee tosi paha mieli. Sovimme, että jatkossa kun Tyyppiä alkaa kiukuttaa niin paljon, että tekee mieli lyödä, hän tulee syliin. Ja kun minä näen, että alkaa kovasti kiukuttaa, niin nappaan hänet syliin.

Kerhossa vinkattiin myös tyynystä, joka olisi hahmoton ja jota voisi muksia silloin, kun liikaa kiukuttaa. Onkohan se tyyny ajateltu äidin vai Tyypin muksittavaksi? 

Uhman keskellä unohtuu toisinaan pieneksi hetkeksi, että Tyyppi on vielä niin pieni poika. Pieni, joka jaksaa ihmetellä ja olla kiinnostunut nokkosista ja sienistä. Jonka kanssa on ihanaa tarkkailla Herra Kotilon hidasta etenemistä kadun poikki. Joka aamuisin juoksee toivottamaan hyvää huomenta pimpula-pampula-pompulalle ja hassuttaa tätä Ammu-kaverin kanssa. Ja joka iltaisin pyytää äitiä laulamaan: "Maailmaan, mä avaraan..." ja laulaa toisen säkeistön mukana. 

Äitiys on kyllä kummallinen juttu. Vaikka päivä olisi ollut kuinka rankka ja raskas tahansa, niin illan tullen lasten mentyä nukkumaan hyvin usein helpottaa. Ikävät asiat korvautuvat päivän hyvillä hetkillä ja seuraavaan päivään suunnataan useimmiten ainakin osittain ladatuin akuin. Ja varmuuden vuoksi korvatulppien kera. 

Kommentit (6)

Käyttäjä861

Hei,

jutustasi palasi omat vastaavat tilanteet elävästi mieleen. Meillä toki tilannetta helpotti huomattavasti se, että uhmailijoita oli vain 1 kpl. En tiedä miten olisin jaksanut useamman kanssa..
Voimia sulle! Koska tiedät jo mikä tehtävä uhmalla on, jaksat varmasti tuhat kertaa paremmin jos ett tietäsi. Uskon että pärjäät. Vaikutat fiksulta äidiltä : )

Haluaisin kysyä vielä tämän lauseesi perusteella, että toimiiko tämä: " Sovimme, että jatkossa kun Tyyppiä alkaa kiukuttaa niin paljon, että tekee mieli lyödä, hän tulee syliin". Totisesti toivon että toimisi, se kuulosti niin hyvältä. 

Itse kiinnitin aikoinani jääkaapin oveen lapun: tämä on vain vaihe, joka menee ohi. Se auttoi minua jaksamaan, sillä tiesin sen loppuvan joku päivä enkä jaksanut vielä kantaa huolta siitä että seuraava uusi "vaihe" odottikin jo nurkan takana : )
Nyt muru on 7-vuotias ja uusien haasteiden edessä ollaan...

t.Tiina blogista Bridgehill

-pp_iida

Kiitos! Voin kyllä vakuuttaa etten kovin usein tätä nykyä tunne itseäni fiksuksi. :) 

Nyt on muutama päivä ollut taas selvästi helpompaa. Tyyppi on kiepsahtanut ja pyytänyt päästä syliin, kun on alkanut kiukuttaa ja raivarit on saatu aisoihin helpommin. Olen myös muutaman kerran alkanut nauraa, kun pokka ei ole yksinkertaisesti pitänyt ja saanut Tyypin mukaan nauramaan.

Mary79

Tekstisi voisi olla suoraan minun suustani (tai kynästäni). Meillä täsmälleen Tyypin ikäinen poika ja 9kk pikkuveli. Uhma on tällä hetkellä jotain ihan käsittämätöntä kohta 4veellä. Ja kuitenkin 80% ajasta lapsi on kuin enkeli ja ihana, utelias pieni poika. Voi kun minäkin saisin malttia jostain, liian usein pinna katkeaa liian nopeasti ja senhän tietää että se raivoaminen ei ainakaan auta niissä tilanteissa yhtään ? Päiviä js tilanteita ei helpota yhtään 9kk tissitakiainen joka pitää äitiä öisin hereillä kiitettävästi... Mutta on onneksi muuten helppo ja kiltti tapaus, toistaiseksi, niin on aikaa keskittyä herra 4veen tarpeiden tyydyttämiseen ?

Onko sulla suositella jotain hyvää uhma-kirjaa josta saisi vähän tukea ja turvaa tämän vaiheen kestämiseen? Toki tiedän perusasiat mutta ei tekisi yhtään pahaa lukea lisää.

-pp_iida

Luulen, että meillä olisi hyvin paljon vaikeampaa jaksaa tätä uhma-vaihetta jos lisäksi valvottaisiin yöllä. Joten tsemppiä täältä hirveästi väsymyksen keskellä uhma-ahman taltuttamiseen!!

Meilläkin Neiti on kyllä isoveljeen verrattuna ollut hyvinkin rauhallinen. Nyt huomaa, että Neiti todella alkaa ottaa omaa tilaa enemmän ja hän myös ilmaisee omaa tahtoaan aiempaa aktiivisemmin. Olenkin ihan varma siitä, että se on ollut jälleen se laukaiseva tekijä tälle uhma-vaiheelle. 

Olen lukenut aika vähän kirjoja, jotka käsittelevät uhmaa, mutta mielestäni Keijo Tahkokallion Kotipesän lämpöä etsimässä- kirjassa oli hyviä oivalluksia ja toimivia vinkkejä siihen miten näitä leikki-ikäisiä ei tulisi kuormittaa liialla vastuulla ja päätöksenteolla. Varasin kirjastosta luettavaksi Jari Sinkkosen kirjat Leikkiä vakavilla asioilla ja Lapsen puolesta, joissa hän on muun muassa käsitellyt uhma-vaihetta. Josko sieltä saisi muutamia vinkkejä tai ainakin itselle lisää selvennystä siitä, mitä pienen pojan päässä tapahtuu ja voisi helpottaa tunnemylläkkää.

Pieta

Samoin illalla pahimmankin kiukkukohtauksen järjestänyt mukula on nukkuessaan maailman ihanin! :) Onneksi näin, että me äiditkin jaksamme taas uuteen aamuun paremmalla mielellä.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

32-vuotiaan töihin palanneen äidin blogi lapsiperheen arkirealismista.

Arkea vauhdittavat Tyyppi (11/11) ja Neiti (07/14). Ruoanlaitto, kirppislöydöt, leikit ynnä touhut lasten kanssa, niistä on meidän päivät tehty. 

Tervetuloa kurkistamaan meidän elämäämme!

Postia: lapsiperheenarkirealismia

@gmail.com

Teemat

Blogiarkisto

2016
2015

Kategoriat

Instagram