Me asumme paritalossa. Meillä on oma piha ja pihalta pääsee helposti yläpihan leikkipaikalle, minne kotoa on lähes esteetön näköyhteys. Meillä on käynyt sikäli mielettömän hyvä tuuri, että talon tai pihan lähellä ei kulje isoja autoteitä, ainoastaan pihatie. Ja koska kyseessä on paritalo-yhtiö, jossa asuu paljon lapsiperheitä, niin kaikki autoilijat tietävät, että lapsia liikkuu alueella paljon. Yläpiha pikku-metsikköineen ja leikkipaikkoineen puolestaan on talojen ympäröimä, eikä siellä(kään) liiku ainoatakaan autoa saati muuta moottoroitua liikennevälinettä. 

Asumme siis aivan ihanteellisella alueella ajatellen yht´äkkiä omatoimiseksi kasvanutta Tyyppiä, joka haluaa tohottaa kavereidensa kanssa menemään ilman äitiä ja isiä. 

Niinpä selvitimme tänään sääntöjä sekä Tyypin, että naapurin lasten isimiehen kanssa, jotta lasten touhutessa keskenään kaikilla olisi yhtenäiset pelisäännöt noudatettaviksi. Takapihat ovat vierekkäiset ja lapset saavat leikkiä sekä siellä, että yläpihalla. Yläpihalta ei saa lähteä pidemmälle ja koska yläpiha tosiaan on talojen "aitaama" ja ympäröimä, on leikkialueen raja (ainakin aikuisen mielestä) looginen. Tyypin kanssa sovimme lisäksi, että aina kun äiti tai isi huutaa, niin lipputangolle pitää tulla kurkkaamaan mitä asiaa on. Ja naapurin isimiehen kanssa sovimme myös, että käymme puolin ja toisin tarkistamassa säännölllisin väliajoin mitä jäbät duunaa. 

Tänään Tyyppi sitten tunnin mittaisten päikkäreiden jälkeen oli ensimmäistä kertaa ulkona leikkimässä kavereiden kanssa ilman äitiä tai isiä. Tyyppi ei ole tällä kuluneella viikolla paljon päikkäreitä nukkunut, joten senkin puolesta tänään oli hyvä kokeilla miten leikit ilman aikuista ohjaamassa sujuivat. Hyvin meni: Tyyppi leikki kavereiden kanssa 1,5 tuntia (vesisateessa...) takapihalla. Kävin kurkkimassa terassin ovelta 5-10 minuutin välein miten touhut sujuivat ja missä Tyyppi kavereineen paineli menemään. Ehdin samalla imuroimaan ja pesemään lattiat.  

On aika selvää, että koen voivani luottaa Tyyppiin niiltä osin, ettei hän lähde sovittua pihaa pitemmälle. Tokikin tätä vielä harjoitellaan ja mikäli sovitulla alueella ei pysytä, niin sitten ei Tyypillä ole asiaa lähteä omaa takapihaa pitemmälle. Tyyppi ei kuitenkaan luonteeltaan ole koskaan ollut mikään älytön villikko, jonka olisi pitänyt testata asetettuja kieltoja ja tekemällä ehdoin tahdoin kiellettyjä asioita. Lukuunottamatta nyt nomraalia uhmailua. Kasvatuksellisesta näkökulmasta uskon ehdottomasti ennemmin siihen, että kokeillaan ja tehdään asioita yhdessä, kuin että jostain asioista tehtäisiin kieltämällä tabuja ja siten 4-vuotiaan näkökulmasta äärimmäisen mielenkiintoisia. 

Lueskelen aika paljon Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainnetistä (click click) vinkkejä muutostilanteisiin. 4-5 -vuotiaan sosiaalisten taitojen kehityksestä todettiin tämän äidin mieltä huojentaen: "Hän pärjää jo jonkin aikaa ilman aikuista tutulla leikkipihalla..." Niinpä siis pienestä on kasvamassa iso. ♥

Minkä ikäisenä teidän pimpula-pampulat ovat saaneet lähteä ulos leikkimään ilman vanhempaa?

Kommentit (3)

Veera

Meillä pojat leikkii paljon ulkona keskenään. Säännöt on sovittu, mutta ongelmia tuottaa se, että kavereilla on paljon höllemmät säännöt. Toki meidänkin pojat haluaa sitten mennä kavereiden mukana läheiseen metsään, vaikka me on sovittu että pysytään pihassa. Nyt pitääkin sitten miettiä, että voiko noita päästää keskenään enää ollenkaan. Silloin kun ovat kahdestaan niin noudattavat kyllä sääntöjä, mutta valitettavasti joukossa tyhmyys tiivistyy. Lisäksi eskari-ikäinen alkaa olla jo niin iso, että sen voi päästää kauemmaksikin, mutta ei nelivuotiasta voi. Arvaat varmaan, mikä itku alkaa, kun isompi saa lähteä kavereiden kanssa ulos ja pienempi ei! Välillä kyllä tuottaa harmaita hiuksia äitille nämä kaveriasiat. Tässä meidän pihassa leikkii lapsia ikähaarukassa 4-10 kaikki keskenään, mikä on mun mielestä ihan huippua, mutta tosiaan välillä pojilla (joita suurin osa on) unohtuu, että osa on vähän pienempiä. Yleensä ottavat tosi hienosti pienemmätkin huomioon.

Ei tainnut nyt tulla päätä ei häntää. Aivot sumussa, kun nukuin kymmenen (!!!!) tuntia, lapset mummolassa :D

-pp_iida

Olen myös miettinyt juuri tuota joukossa tyhmyys tiivistyy-seikkaa ja siksikin oli kiva, että sovimme yhtenevät pelisäännöt naapurin kanssa.

10 tuntia unta -) sounds reasonable!! :)

Verona

Minäkin olen miettinyt tuota samaa. Tosin meidän pihapiirissä ei ole samanikäisiä kavereita, joten ellei joku tule kylään, ei tuota tilannetta oikein tule...harmi! Neiti S on 4-vuotiaaksi tosi luotettava tapaus, eli jos hän lupaisi pysytellä pihassa niin tiedän että hän kyllä pysyisi. Teillä on ihanteellinen tilanne pihan ja leikkiseuran suhteen!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

32-vuotiaan töihin palanneen äidin blogi lapsiperheen arkirealismista.

Arkea vauhdittavat Tyyppi (11/11) ja Neiti (07/14). Ruoanlaitto, kirppislöydöt, leikit ynnä touhut lasten kanssa, niistä on meidän päivät tehty. 

Tervetuloa kurkistamaan meidän elämäämme!

Postia: lapsiperheenarkirealismia

@gmail.com

Teemat

Blogiarkisto

2016
2015

Kategoriat

Instagram