Muistan, kun useita vuosia sitten silloinen avopuolisoni ja nykyinen aviomieheni totesi miten hänen parhaalla ystävällään on aina lämmin ruoka odottamassa vaimon valmistamana työpäivän jälkeen. Vastasin aika topakasti, että he ovatkin naimisissa ja, että kun me olemme naimisissa niin lupaan miehelle joka päivä lämpimän aterian. Keskustelu päättyi siihen.

Menimme naimisiin muutama vuosi myöhemmin ja muistin tietysti antamani lupauksen. Aviomies sai minulta pinon lounasseteleitä, eli lämpimän aterian joka päivä. Mitä tästä voisi päätellä muuta, kuin sen ettei ruoanlaitto todellakaan olisi voinut vähempää kiinnostaa? 

Oikeastaan vasta odottaessani Neitiä, taisin innostua ruoanlaitosta sekä siitä, mitä meillä syödään. Ja etenkin mitä lapset syövät. Tyyppi söi lähes pelkästään purkkiruokia 2-vuotiaaksi, mistä huono äiti-geeni jaksaa vieläkin takaraivossa muistutella, vaikka nykyään Tyyppi syö monipuolisesti kaikkea. Neiti puolestaan on syönyt lämmintä purkkiruokaa yhden kerran ja tästä taas olen tosi ylpeä.

Meillä koko perhe syö nykyään pääsääntöisesti samaa ruokaa. Neitikin syö mukisematta palaista ja rakeista ruokaa. Siinä, missä Tyypin kanssa pelkäsin aikoinaan tämän tukehtuvan Talk-muroihin, mutustaa Neiti ongelmitta isojakin paloja leipää tai hedelmiä. Jännä juttu, miten sitä ensimmäisen lapsen kanssa olikin niin herkkä ja huolissaan kaikesta ja toisen kanssa uskaltaa luottaa paljon rennommalla otteella.

Olemme myös sopineet koko perheen voimin, että kerran täytyy maistaa, jotta tietää tykkääkö vai ei. Jeps, äitikin joutui maistamaan hunajamelonia. Yäk. Hassuin juttu lyhyen ajan sisällä Tyypin ruokailutottumuksissa on se, että hän pitää kovasti ns. isin munakkaasta (oliiviöljyssä paistettu munakas, jossa mukana paprikaa/tomaattia ja mausteena hiukan suolaa ja oreganoa), mutta hän ei kuitenkaan tykkää kananmunasta. Olen sitten jättänyt kertomatta tarkemmin mitä munakas sisältää.

Meillä on aika tiukka linja syömisen suhteen. Ruokapöydässä käyttäydytään nätisti ja jos ruokailu menee pelleilyksi tai kiukutteluksi, niin (toki varoituksen kera) ruokailu loppuu siihen ja seuraavan kerran syödään sitten seuraavalla aterialla. Ylimääräisiä välipaloja ei syödä. 

Pyrin tekemään ruoat vähäsuolaisina ja yleensä nappaan Neidille pari annosta sivuun ennen suolan lisäämistä jos mahdollista. Vältän eineksiä ja valmisruokia, joskin kaupan pinaattilettuja meiltä toisinaan löytyy. Ruokaa tehdessäni teen aina isoja annoksia, tavoitteena se, että seuraavalle päivälle riittää lounasta niin työpöydän ääressä olevalle aviomiehelle, kuin lapsillekin. Jos ruokaa riittää vielä annos tai kaksi pakkaseenkin, niin olen super-tyytyväinen. Vuosia sitten unelmoin matkasta Australiaan, nyt haaveilen arkkupakastimesta.

Meillä on kaksi jääkaappia ja tuollainen alakaappi-pakastin. Ollapa kaksi pakastinta ja yksi jääkaappi!

Ajattelin jäljellä olevan hoitovapaan (7 kuukautta) käyttää itseni kehittämiseen ruoanlaitossa. Mielestäni olen päässyt jo hyvään alkuun, sillä nykyään aviomiehellä on varsin usein lämmin ruoka odottamassa töistä palatessaan ja pakastimesta löytyy tarvittaessa lämmitystä vaille valmiit ruoka-annokset lapsille. 

Monesti päiväkoti-työkiireisessä arjessa tunnutaan tinkivän ruoanlaitosta ja ruoalle on vähän aikaa, kun pitää kiiruhtaa työpaikalta ruokakaupan kautta kotiin ja lasten tai omiin harrastuksiin. En haluaisi joutua tinkimään ruoanlaiton suhteen palatessani töihin ja lasten aloittaessa päiväkodin.

Josko siis tässä seuraavien kuukausien aikana onnistuisin luomaan hyvin toimivan rytmityksen ruoanlaiton suhteen ja opettelemaan vinon pinon helppoja kotiruoka-reseptejä, niin voisin olla melko luottavaisin mielin. Muutama resepti on takataskussa jo hyvin opeteltuina (muun muassa perinteinen kasvissosekeitto, marinara-kastike, basilika-tomaattikeitto, maalaissalaatti, kedgeree eli savulohi-riisipaistos), mutta lisää kaivataan ja kokeilun + kokkauksen myötä hyviksi havaitut lisäilen tänne. Boston-kakku onnistuu myös, mutta sitä ei (kai) voi lukea kotiruoaksi? :)

Erittäin mielelläni ottaisin myös helppoja reseptejä lukijoiden puolelta vastaan! 

Kommentit (6)

Annika

Minä tein aikoinaan pojalle erilaisia soseita ja vähän rakeisempia koostumuksia ja pakastin jääpalamuotteihin. Niistä sitten heittelin aina päivittäin sopivan sekoituksen ruuaksi ja lämmitin ruuanlämmittimessä. Se oli tosi helppoa ja kätevää ja ennen kaikkea myös edullista. Purkkiruokia syötiin, kun oltiin jossain kylässä tai reissussa. Alunperin oli ajatuksena, että poika söisi ainoastaan luomuruokaa niin pitkään kuin mahdollista, mutta eihän siitä lopulta mitään tullut, kun raaka-aineiden saatavuus ei aina ollut niin hyvä.

Meillä kyllä syödään jonkin verran eineksiä ja puolivalmisteita, mutta pääsääntöisesti teen itse. Tuntuu vaan että jatkuvasti on niitä samoja ruokia, joiden tiedän tekevän kauppansa. Sinnikkäästi kyllä yritän aina tasaisin väliajoin jotain, joka ei ole aiemmin tehnyt kauppansa ja joskus joku sellainen sattuukin sitten menemään.

Meillä on jääkaapin alla n. 70 litrainen pakastin ja lisäksi 200 litrainen korkea kaappipakastin ja ne ovat molemmat aina täynnä. Pitäisi kyllä tehdä molemmissa puhdistus, kun sinne on hautautunut jotain vanhentuneitakin ruokia. Tuntuu vaan pahalta heittää poiskaan, mutta toisaalta, ei niitä oikein uskalla enää syödäkään. Voi kuinka haaveilisin toisesta jääkaapista. Tuo nykyinen on aivan liian pieni. Pystyisi paremmin kokkaileimaan seuraavaksi päiväksi ruokaa.

-PP

Meillä tuo pakastin on niin onnettoman pieni, ettei sinne (onneksi) pääse hautautumaan mitään. Vanhentuneet ruoat pois vaan! Turha niitä on säilöä, kun ei niitä voi enää syödäkään. Täältä mm. löytyy tietoa ruokien säilyvyysajoista pakastimessa: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa+elintarvikkeista/kas...

Itse yritän käyttää pakastimeen päätyneet lihat/kalat/kanat kuukauden sisällä pakastamisesta. 

On muuten ihan totta, että monesti samat ruoat jäävät "pyörimään", siihenkin haluaisin itse saada aikaan muutosta, ettei viikosta toiseen aina syötäisi samoja ruokia. 

Ani

Susta on tullut jo superkokki! Itse haen usein superhelppija ja oivaltavia reseptejä soppa365 -sivustolta. Kandee tutustua! Kummitädillä käytössä myös kattava reseptikirjasto, jota voi lainailla. Tsemppiä!

-PP

Kiitti linkki-vinkistä. Olenkin ajatellut, että kummitädin reseptikirjastoa voisi tutkailla, kun seuraavan kerran tullaan käymään. :)

Veera

 Mun veljen vaimo on oikee velho keittiössä ja se mulle vinkkailee uusia superhelppoja ja nopeita reseptejä. Oon tosi laiska ruuanlaittaja, mutta pikkuhiljaa opettelen siihen, että sillä miehellä ihan oikeasti olis se lämmin ruoka odottamassa kun tulee kotiin. Siis ainakin nyt kun oon kotona. Jos saan töitä (joita ei täällä kauheasti ole) niin tilanne toki muuttuu tasapainoisemmaksi ruuanlaiton suhteen.

-PP

Tsemppiä töiden suhteen!

Meillä aviomiehen vastuulla tällä hetkellä ovat lihapullat, tonnikala-lasagne ja makaronilaatikko.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

32-vuotiaan töihin palanneen äidin blogi lapsiperheen arkirealismista.

Arkea vauhdittavat Tyyppi (11/11) ja Neiti (07/14). Ruoanlaitto, kirppislöydöt, leikit ynnä touhut lasten kanssa, niistä on meidän päivät tehty. 

Tervetuloa kurkistamaan meidän elämäämme!

Postia: lapsiperheenarkirealismia

@gmail.com

Teemat

Blogiarkisto

2016
2015

Kategoriat

Instagram