Tyyppi täyttää noin 3 viikon päästä 4 vuotta. Neiti on reilun viikon päästä 1v 4kk. Ei ole äidillä vapaa-ajan ongelmia, siitä nämä kaksi pitävät huolta. 

Tyypillä on menossa (jälleen) ihan mieletön kiukuttelu- ja uhmakausi. Tuntuu siltä, että kausien välissä on aina yksi tai kaksi päivää leppoisampaa hengähdysaikaa, minkä jälkeen raivotaan ja kiukutaan taas täysillä. Pakko myöntää, että äidin hermot ja kärsivällisyys ovat todella kovalla koetuksella. Viimeisin selvä uhmistelu alkoi jälleen yhdessä yössä ja on selvästi sidoksissa siihen, että Neiti lähti kävelemään. Tyyppi kiljuu, kiukuttelee, tönii ja kiusaa pikkusiskoa ja lyö ja potkii äitiä. HUOKAUS. 

Ihan kuin Tyypissä olisi kaksi täysin erilaista puolta. Se toinen on niin maailman suloisin, nauravaisin, hyväntuulisin ja iloisin poika, jonka kanssa on niin ihana touhuta kaikkia hassuja juttuja! Ja se toinen on äärimmäisen kiukkuinen, kitisevä ja maailman kaltoin kohtelema kiukkupakkaus. Neiti on näiden kahden ääripään välissä ja näkee, että pikkusisko on välillä aivan ihmeissään, kun Tyypillä lähtee ns. homma lapasesta kiihtymään nollasta sataan. 

Kirjoitin aiemmin pinkissä blogissa Tyypin uhma-ahman taltuttamisesta (voit kurkata täältä: click click) ja monet asiat ovat edelleen ihan samalla tavalla, kuin tuolloinkin, mutta on niitä muutamia uusiakin juttuja ettei elämä kävisi vallan tylsäksi ja muuttumattomaksi:

  • lelut ja tavarat, jotka ovat Neidillä ovat joka kerta JUURI niitä, joilla Tyyppi haluaa leikkiä
  • Tyypin kuulo on (jos mahdollista) aiempaakin selektiivisempi ja kaikki kiellot menevät ekalla ja tokalla kerralla ohitse, kolmannella kerralla yleensä ilmoitan, että nyt jos ei kuunnella, niin sitten leikki/touhu jää kesken. Yleensä nämä hetket liittyvät tavalla tai toisella johonkin ei toivottuun-tekemiseen, kuten esimerkiksi ulkona leikkipuistossa hiekan, käpyjen, lelujen heittämiseen tai pikkusiskon tönimiseen
  • itkupotkuraivareita pienistä asioista, kuten jos kengät menevät vääriin jalkoihin, sukkaa ei saakaan jalkaan, palikkatorni hajoaa, Spotifysta tulee väärä laulu... 
  • pikkusiskon kurmottaminen on aivan uusissa ulottuvuuksissa!

Ja sitten on se ihana Tyyppi, joka ottaa Neidin mukaan leikkeihin, auttaa äitiä ruoanlaitossa, haluaa lähteä mukaan kauppareissulle ja kirppikselle, lukea satuja, muovailla muovailuvahalla, pelata lautapelejä, tanssia Fröbeleitä, katsoa Oiva Nallea... 

Meillä edelleen edellytetään käytöstapoja. Pyydetään, ei käsketä. Ketään ei satuteta. Kesken kaiken ei pikkusiskolta oteta leluja, vaikka kuinka tekisi itse mieli leikkiä juuri sillä tietyllä puupalikalla, mikä pikkusiskolla nyt sattuu olemaan kädessä. Meillä pyydetään myös anteeksi, eikä siitä tingitä ikinä. Uskon, että vaikka nyt onkin hankala vaihe menossa, niin käytöstavoista ei kannata tinkiä. 

Jos jostain kuitenkin saisi äidin hermoihin ja kärsivällisyyteen lisäpituutta, niin olisin ihan tyytyväinen.

Anteeksi vain naapurit, sillä välillä lasten lisäksi kyllä täällä nousee äidinkin äänenvoimakkuus, etenkin silloin, kun Tyyppi päätyy syystä tai toisesta huitaisemaan joko äitiä tai pikkusiskoa. Onneksi kuitenkin useimmiten onnistun pitämään omat hermoni kurissa ja muistan, että minä olen se aikuinen. Mutta välillä kyllä turhauttaa ja oma olo on ihan suunnattoman voimaton. Onneksi myös, kuten joku Vauva.fi:n keskustelupalstalla mainitsikin, niin uusia tilaisuuksia lasten kanssa tarjoutuu monta ja anteeksi-pyynnöillä pääsee niin äiti, kuin uhmailijakin pitkälle. 

Kommentit (2)

Arja - Kodin Kuvalehti

Hauska kirjoitus! Varmaan tosi moni tunnistaa siitä tuttuja juttuja... :-) - Arja

Veera

Voin lohduttaa, että kohta kuusivuotiaan kanssakin on välillä helisemässä. :D Tuo on jo niin iso, että se keksii kaikki porsaanreiät säännöistä ja ohjeista, tietää ihan tasan tarkkaan miten äitin/veljen/iskän saa hermostumaan. Lisäksi siltä on kadonnut kaikki taidot viimeisen kuukauden aikana - se ei yhtäkkiä osaa enää syödä, pukea tai pestä hampaita itse. Liittynee johonkin kriisikauteen, kun kasvaa ja itsenäistyy. Ärsyttävää silti. Nelivuotias on helpompi, mutta veikkaan sen johtuvan siitä, että on toinen lapsi ja kaikki sen kriisikaudet on jo nähty eikä ne tunnu enää miltään, kun isoveljellä on aina samaan aikaan pahempi kriisi... Toki se kiukuttelee ja uhmailee ja tuhmailee, mutta ne osaa ottaa nyt jotenkin iisimmin. Parasta noissa lapsissa on kyllä se, kun saa esim. päiväkodista palautetta, että ne on hyvinkäyttäytyviä ja hyvinkasvatettuja. Näin kävi tänä syksynä ja kyllä olin ylpeä! <3 Niin että kannattaa todellakin pitää kiinni niistä käyttäytymistavoista myös vaikeina kausina. :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

32-vuotiaan töihin palanneen äidin blogi lapsiperheen arkirealismista.

Arkea vauhdittavat Tyyppi (11/11) ja Neiti (07/14). Ruoanlaitto, kirppislöydöt, leikit ynnä touhut lasten kanssa, niistä on meidän päivät tehty. 

Tervetuloa kurkistamaan meidän elämäämme!

Postia: lapsiperheenarkirealismia

@gmail.com

Teemat

Blogiarkisto

2016
2015

Kategoriat

Instagram