Tiedättekö, mun piti kirjoittaa teille tänään chilinuudeli-kanakeiton ohje, mutta nyt on pakko kirjoittaa jotain ihan muuta. 

Kotiäitiys ei ole työtä, eihän? Sen vuoksi siitä ei myöskään makseta. Kotiäitiys ei todellakaan ole työtä, se on lähes pakkotyötä minimikorvauksella. Minulla on kaksi mini-kokoista diktaattoria määrittämässä tarkkaan päivien kulun. Meillä työhön liittyy nykyään lähes toistuva meluhaitta, joten etuudeksi on (onneksi) myönnetty korvatulppia. 

Erityisäiti kirjoitti omassa blogissaan (täällä: click click!!) muun muassa yhtälöstä koti + työ. "Tykkään siitä, tykkään ihmisistä joiden kanssa teen niitä töitä. On äärimmäisen vapauttavaa, kun x-määrän tunnin vuorokaudesta asiakkaat ja heidän juttunsa ovat Se Juttu, se tärkein juttu. Ensimmäisen kerran vuosiin tunnen ihan oikeasti olevani "vain minä." Tällä hetkellä Tyypin uhma-raivareiden ollessa mielettömässä nousussa, tuntuu siltä, etten jaksa odottaa että pääsen palaamaan töihin ja olemaan vain minä.

Välillä minulla on todella ristiriitainen olo. Juuri sellainen olo, että tuntee aina olevansa väärässä paikassa tai tuntevansa vääriä asioita. Viihdyn kotona lasten kanssa ja olen mielelläni kotiäiti. Mutta en jaksa jatkuvalla syötöllä ottaa vastaan uhma-ahman raivareita, kiljumista, kirkumista, raivoamista... Tai tuntuu siltä, että en jaksa. Kun päivään mahtuu pari kunnon raivaria, on illalla lasten nukkumaanmentyä itsekin täysin tiltissä. Lapsiperheissä painitaan erilaisten ongelmien kanssa ja meidän perheessä se on tällä hetkellä vierailulla oleva uhma-ahma.

Ja sitten illalla, kun käy katsomassa unten mailla olevia lapsia tai isoveljellä ja pikkusiskolla on suloinen yhteinen leikkihetki, niin kaikki oma ärtymys pyyhkiytyy useimmiten pois kuin taikaiskusta!

Palasin töihin kesällä 2013 Tyypin ollessa 1,5-vuotias. Ja muistan sen fiiliksen! Ihan kuin se minä olisi tavallaan herännyt eloon uudestaan. Jaksoin olla kotona Tyypin kanssa aivan eri tavalla läsnä, leikkiä ja touhuta ja todella keskittyä ja keskittää kaiken energian ja läsnäolon Tyyppiin. Ja tiedän, että niin tulee käymään suurella todennäköisyydellä tälläkin kertaa. Olen aika voimakas suorittaja-luonne ja tarvitsen pikkuhiljaa selvästi itselleni jotain konkreettista, mitä voin suorittaa ja missä lopputulos on nähtävillä välittömästi. 

Olen siinä mielessä palaamassa onnekkaaseen työhön ettei minun tarvitse ottaa töitä kotiin. Työt tehdään työpaikalla ja iltapäivällä lähtiessäni kotiin, työt jäävät odottamaan seuraavaa päivää. Aviomies muistuttelee minua usein siitä, että ei työnteko todellakaan ole mitään omaa tai vapaa-aikaa, mutta olen tästä eri mieltä. Minulla on työkavereina ihan mahtavia tyyppejä, joten minulle töihinpaluu tulee erittäin todennäköisesti olemaan odotettua omaa aikaa kotiäitiydestä. Tosin työpaikkani on käynyt läpi ilmeisesti muutoksia siellä sun täällä, joten hetken aikaa ehkä kestää, että pääsen onnistuneesti hyppäämään menoon mukaan.

Töihinpaluun helpoksi tekee tietysti myös se etteivät lapset aloita vielä päivähoidossa, vaan aviomies jää heidän kanssaan kotiin hoitovapaalle. Elokuussa molemmat lapset aloittavat samassa päiväkodissa. Ja sittenhän arki taas muuttuu uudenlaiseksi. 

:) / pp_iida

Kommentit (3)

Veera

Kotona olemisessa ja työssäkäymisessä on molemmissa puolensa. Minähän oon nyt kotona taas parin vuoden opiskelun jälkeen, kun on mahdollisuus. En millään raaski laittaa poikia (varsinkaan Onnia) kokoaikaiseen hoitoon, kun näen että se voi paljon paremmin kun saa olla kotona enemmän. Niinpä meillä pojat on 10 päivää kuussa päiväkodissa, Sampo toki päivittäin eskarissa 4 tuntia. Jos noita tarpeellisia vapaapäiviä ei olisi, en varmaankaan jaksaisi olla kotona. Ainakaan, jos Sampo ei olisi eskarissa joka päivä. Meillä on sillä lailla hassu tilanne, että vanhempi lapsista on työllistävämpi... Ollut jo pitkän aikaa. Mutta nyt on hyvä näin. :) Minä oon lisäksi aloittamassa pientä työhommaa iltaisin ja satunnaisesti päiväsaikaan, niin saan kuitenkin tehdä jotain tavoitteellisempaakin. Ja lapset saa jatkaa saman verran tarhassa. Pakollinen huomautus vielä loppuun, ettei kukaan ymmärrä väärin: en ajattele, että lapset kärsii tarhassa kokoaikaisina, vaan näen että se ei sovi just mun lapselle, joka kaipaa paljon omaa rauhaa ja toisaalta paljon fyysistä läheisyyttä. Kumpikaan vaihtoehdoista ei oikein reilun kahdenkymmenen lapsen laumassa kolmena ikuisen voimin toteudu, vaikka hoito muuten onkin aivan ensiluokkaista. :)

-pp_iida

Meilläkin siis jaksamiselle haastetta aiheuttavat juurikin nuo Tyypin uhma-ahmailut. Onneksi Tyyppi käy kerhossa kolme kertaa viikossa kolme tuntia kerrallaan, sillä on selvää että Tyyppi kaipaa jo sitä oman ikäistä leikkiseuraa. Ja oppii tietysti samalla sosiaalisia taitoja toimia ryhmässä.

Olen tietysti iloinen siitä, että Tyypillä on voimakas oma tahto ja kyllähän sitä kasvatuksellisilla sivuilla kirjoitetaan, että voimakkain uhma kohdistuu aina siihen vanhempaan, jonka kanssa lapsi kokee olevansa läheisin. Mutta välillä kun lähes joka asiasta saa vääntää itku-potkuraivarit, niin kyllä siinä saa tämä vanhempi laskea monta kertaa kymmeneen. Ja hokea, että tämä on vain vaihe. Tämä on vain vaihe...

Ja tosiaan, päivähoitohan on asia, joka todella äitien keskuudessa jakaa mielipiteet äärilaidasta toiseen. Pitäisi vaan muistaa, että siinä missä lapset ovat ja heitä pitäisi kohdella yksilöinä, niin niin ovat äiditkin. :)

Verona

Täältähän se kiukuttelujen syy löytyikin, onpa ikävää että on tällainen vaihe menossa. Meillä Neiti S on nykyään pääsääntöisesti tosi kiva kaveri, mutta aina yhtäkkiä naps saattaa iskeä hillitön märykohtaus. Onneksi ne menevät nopeasti ohi eikä niitä voi uhmaksi kutsua, mutta kyllähän ne silti oman veronsa vievät kun pikkuasiasta tehdään iso numero (4-vuotiaan tapaan!)....eli ymmärrän tosi hyvin tuon illan väsymyksen! Tsemppiä!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

32-vuotiaan töihin palanneen äidin blogi lapsiperheen arkirealismista.

Arkea vauhdittavat Tyyppi (11/11) ja Neiti (07/14). Ruoanlaitto, kirppislöydöt, leikit ynnä touhut lasten kanssa, niistä on meidän päivät tehty. 

Tervetuloa kurkistamaan meidän elämäämme!

Postia: lapsiperheenarkirealismia

@gmail.com

Teemat

Blogiarkisto

2016
2015

Kategoriat

Instagram