Kirjoittelin omat äitiyden aakkoset Tiitukatariinan ja Piian esimerkkien ja blogihaasteen inspiroimina.

A Aamu-unet, kiireettömät sellaiset. Iltavirkun perheen must!

B BLW=baby led weaning. Lapsentahtisella vieroituksella mennään edelleen, 6kk ikään asti vauva kasvoi täysimetyksellä ja siitä eteenpäin sormiruokaillen. Tässä vieroitus+ruokailutavassa lapsi päättää itse syömänsä ruoan määrän ja oppii toivottavasti näin muun muassa tunnistamaan oman kylläisyytensä.

C Collegehousut, legginssit, trikoo kaikissa muodoissaan...näin mukavasti pukeuduin viimeksi lapsena.

D Design. Arki-elämän jokapäiväisiä ilostuttajia ovat hyvin suunnitellut, toimivat, kauniit ja laadukkaat käyttödesignesineet kuten lastenvaatteet, -rattaat ja -astiat.

E Eno on yksi Lennardon lemppareista ja toisinaan meidän vanhempien arjen pelastaja kun rakkaat, ihanat isovanhemmat asuvat niin kaukana.

F Feminismi, ja vielä tarkemmin intersektionaalinen sellainen. Vanhempien on mielestäni tärkeää tiedostaa erilaisten sortavien rakenteiden olemassaolo ja monenkirjavat syrjintämuodot. Omasta lapsestani haluan kasvattaa vahvalla itsetunnolla varustetun, toiset huomioonottavan ja empaattisen 
ihmisen, joka ei syrji ketään sukupuolen, ihonvärin tai minkään muunkaan ominaisuuden tähden.

G Gallona = keskimääräinen juomani veden määrä päivässä imetyksen alkuaikoina, tai siltä se ainakin tuntui! 😅

H Haalarihommat uujee: toppahaalarit, kevyttoppahaalarit, softshellhaalarit välikausihaalarit...Kannattaisiko alennuksista hankkia ensi talven haalarit? (Hankin, talvella selviää osuiko kokoennustus oikeaan!)

I Isi on ihana ja kovin rakas. 

J Junat, taaperomme _rakastaa_ junia. Löytyy Brion leikkijunarataa, junakirjoja, päivittäin katsottu Thomas the Tank Engine Youtube-soittolista, junabongauspyöräretket, lähijuna-, -raitiovaunu ja metrojuna-ajelut. 🙈 Tsuu tsuu! 

K Kirjastot, rakastan kirjastoja! Olen löytänyt kirjastojen ihanuuden taas uudestaan nyt äidiksi tulon jälkeen.

L Lukeminen. Iltasatulukeminen (tällä viikolla ovat vuorotelleet Tove Janssonin Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia 😍 ja Urheilulehti 🙄), lukupiirilukeminen (toukokuun kirjana Margaret Atwoodin Orjattaresi), ammatillinen lukeminen (Thomas Gordonin Toimiva koulu) ja äitilukeminen (Huttu & Heikkinen, Pää edellä). Lisäksi päivittäin lukematon (heh) määrä nettiartikkeleita ja mm. vertaisryhmäjuttuja somen syövereissä. 

M Maito, ja nimenomaan äidinmaito, joka maistuu vieläkin erinomaisesti taaperollemme. 

N Nauru. Näiden kahden äitivuoden aikana olen nauranut paljon, niin itselleni, lapseni kanssa & tähden, väsymyksestä, ylihuonoille jutuille(ni) ja puhtaasta onnesta...

O Onni/omat rajat/Opehommat (enää vajaat 100 päivää kotona oloa jäljellä). Alkaa jo jännittää sekä työt että Lennardon päiväkotielämän aloitus!  

P Perhe/perhepeti/Puppe Putkonen, joka on Lennardon tämän hetken suosikkipehmolelu. Puppe oli kolme päivää kateissa ja löytyi vasta kun pyykkikorissa lojuneet lakanat menivät pesuun Puppe-polo vahingossa mukanaan. Noh, 60 asteen pyörityksen jälkeen Puppe oli hivenen kärsineen näköinen mutta ainakin puhdas!

Q Qvinoaa voisi olla meillä ruokana useamminkin kuin kerran vuodessa. 

R Rakkaus: ylitsepursuavaa, huolehtivaa, välittävää ja ehdotonta. 

S Synnytys: hurjaa, alkuvoimaista, voimauttavaa, graafista, kaunista, & ihmeellistä.

T Taapero/Tula-kantoreppu/tuutulaulu/Tupla-suklaapatukat/take-away ruoka/tutittomuus

U Unet: päiväunet, yöunet, voi kun nukahtaisit jo -unet, haaveunet, liian lyhyet yöunet...

V Vanhemmuus. Mielestäni tärkeintä vanhemmuudessa on aito, lämmin ja kunnioittava vuorovaikutus lapsen ja vanhemman välillä. Vanhemman tehtävänä on omalla esimerkillään ja sanoittaen opettaa lapselle empatiaa, tunnetaitoja ja omien+muiden rajojen kunnioittamista. Kaikki muu on enemmän tai vähemmän tärkeää ekstraa. 

W WC: paikka, jossa sai ennen äidiksi tuloa asioida yksin.

X Xylitolipastillit, varsinkin mansikanmakuiset Herra Hakkaraiset, maistuvat pienelle ruoan jälkeen.

Y Ystävät. Some on ainakin minulle äitinä ollut tosi tärkeä juttu ystävyydenkin kannalta. Siellä ystävien kanssa vaihdetut viestit, kuvat ja videot ovat pitäneet äitiyskuplaan uponneen menossa mukana vaikkei vauvan kanssa kaikkeen entiseen enää olekaan päässyt mukaan. Äitiys on myös tuonut elämääni uusia, ihania ystävyyksiä. 

Z Zen, näiden kahden äitivuoden aikana olen muutaman kerran päässyt melkeinpä zen-henkiseen meditaatiotilaan kun (pakon edessä) on vain pitänyt hyväksyä se, että täällä sohvan nurkassa tai sängyllä sitä nyt vain imetellään ja ihmetellään. Ei ole kiire mihinkään. 

Å Åle kulta vähän hiljempaa kun äidin kårviin koskee tuo kiljunta! Jåå, en keksinyt mitään kunnollista! 😅

Ä Äitini oli ja on ihana ja rakas äiti, ja nyt myös mahtava isoäiti. Haluan olla omalleni yhtä hyvä äiti, tai ainakin pyrkiä sitä kohti. 

Ö Öisin otan omaa aikaa ja maksan siitä toisinaan univelalla. Kirjan lukeminen, piirtäminen, pelaaminen ja ohjelmien katsominen kun vain on niin paljon rentouttavampaa silloin kun on rauhallista.

Millaiset sinun aakkosesi olisivat?

Kommentit (0)

Seuraa 

Tässä blogissa 33-vuotias hoitovapaalla oleva luokanopettaja ja kaksivuotiaan taaperon äiti kertoo vanhemmuuspohdinnoistaan. Vaatimattomana tavoitteena mahdollisimman onnellinen ja toimivasti vuorovaikutteinen perhe-elämä kiintymysvanhemmuusoppien avulla.

Teemat

Instagram