Kirjoitukset avainsanalla ristiäiset

Kuopuksen ristiäisiin liittyvä viimeinen postaus käsittää hänen saamiaan ristiäislahjoja. Moni vieras kyseli lahjatoiveita ennen juhlia, mutta en oikein osannut auttaa vieraita tässä asiassa. Milloinkohan Suomeen tulee tapa, että ristiäisiin tehdään lahjalista, kuten häissä? Mutta ilman lahjalistaa, tai siitä syystä, Hertta sai kerrassaan kauniita ja kivoja lahjoja!

Kummilusikka on mielestäni kiva perinteinen kummilahja, joten olen onnellinen, että kuopus sai oman lusikkansa. Nyt kun lusikka on tullut kaiverruksesta se odottaa aikoja, että Hertta oppii pitämään lusikkaa kädessään. Tajusin samalla, että itselläni kummilusikka oli lapsena käytössä, mutta esikoiseni lusikka on pysynyt koko ajan paketissa. Onko teillä kummilusikat jokapäiväisessä käytössä? Toiselta kummilta vauva sai lahjaksi kauniin rannerenkaan.

Tyttö sai lahjaksi leluja ja kirjoja. Vaatteita tuli seuraavassa sopivassa koossa useampikin ja lämmitti mieltä, että lahjanantajat olivat selkeästi miettineet minkä tyylisistä vauvanvaatteista tykkään. Erityisen hätkähdyttävä hetki oli avata paketti, josta paljastui virolaisen miDeer-merkin kerrassaan ihastuttava pupu-body, jollaista olen itse ollut aikaisessa ostaa jo raskausaikana, melko hyvin ystäväni minut tuntee.

Kastehelmet ovat mielestäni todella kaunis, klassinen ja pitkäaikainen lahja. Olin kovin otettu, että pikkusisko sai omat helmet nyt lahjaksi samalta henkilöltä, jolta isosiskokin aikoinaan helmet sai ristiäislahjaksi. Nyt molemmilla tytöillä on täydellinen koru tuleviin juhliin, ehkä heillä on helmet kaulassa tulevaisuudessa omissa rippijuhlissaan tai vaikka häissään.

Lahjaksi tuli myös lahjakortteja ja rahaa. Rahat talletettiin vauvan omalle tilille odottamaan tytön kasvua ja tulevaisuuden hankintoja.

Äitini jatkoi kaunista perinnettä ja antoi vauvalle Thomas Sabon vaaleanpunaiset tossut. Äitinihän on antanut näitä kauniita Charm-sarjan koruja tiettyinä juhlapäivinä esikoiselleni ja niitä on kerätty Thomas Sabon rannekoruun. Nyt kuopuksellakin on oma ensimmäinen pieni korunsa.

Minulla on molemmille tytöille omat muistojenlaatikot, jonne nämäkin kauniit ristiäiskortit talletan.

Mikä on ollut sinun lapsesi onnistunein taikka tärkein ristiäislahja? Kysyivätkö teidän vieraat lahjatoiveita? Oletko itse antanut ristäislahjaksi jotain erilaista vai oletko mennyt perinteisellä linjalla?

Kaikki aikaisemmat ristiäispostaukset löydät täältä: tehtävälistakastekirkko, kutsukortit, vauvan mekko, kaste, kahvitilaisuus, kukat, pääseppele ja vieraskirjakortti.

Kommentit (1)

Popupkortit.fi

Upeita lahjoja tyttösi on saanut. Itse olen nykyään pyrkinyt antamaan lahjaksi arkisempia asioita, kuten leluja ja vaatteita. Lahjalista voisi olla kätevä, niin säästyisi ainaiselta lahjan valinnan vaikeudelta. :) Ei tulisi sitten myöskään ostettua mitään turhaa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kaupallinen yhteistyö Makea Designin kanssa

Ristiäisiä järjestäessäni muistelin paljon mitä kivoja hyviä juttuja häissämme oli aikoinaan. Häitämme ajatellessani keksin muun muassa pitäväni puheen ristiäisissä (harmittaa edelleen, etten pitänyt puhetta omissa häissä), päätin hankkia kuvaajan juhliin (ei juhlahumussa kuitenkaan ehtisi/pystyisi ottamaan kuvia) ja hankin korkeita kukkia kahvipöytään (harmittaa edelleen etten panostanut häissä buffetpöydän kukkiin). Mutta yksi kivoimmista jutuista oli kopioida idea hieman erilaisesta vieraskirjasta ristiäisiin.

Meillä oli nimittäin aikoinaan häissämme vieraskirjakortteja ja halusin samanlaisia nyt ristiäisiinkin. Vieraskirjakorttien ideana on, että niissä on valmiiksi lauseiden alkuja, joita vieraat saavat jatkaa. Valmiit alut helpottavat vieraita kirjoittamaan ajatuksiaan ja muistoja päivänsankarille. Tällaisia kortteja löytyy myös valmismallistoista, mutta itse halusin tietyt kysymykset ja alut korttiin, joten kaipasin korttien tekoon hieman aikaa ja apua.

Aloin työstämään vieraskirjaa aluksi itse, mutta melko pian ymmärsin olla yhteydessä ammattilaiseen. Makea Design saikin tehtäväkseen suunnitella pikkutytön ristiäisiin sopivat vieraskirjakortit. Nopealla aikataululla minulla oli pian sähköpostissani kolme erilaista vaihtoehtoa kortista ja valitsin niistä mieluisimman. Makea Designin Janina toimitti minulle sitten valitsemani kortin painokelpoisena, jonka toimitin eteenpäin painettavaksi. Sain jälleen kerran uskomattoman nopeata, ystävällistä ja ammattitaitoista palvelua Makea Designilta, Janinalla on taito ymmärtää asiakkaan toiveet muutamasta sanasta. Nyt lopputuloksena Janina suunnitteli söpöt vaaleanpunasävyiset kortit, joissa on kaunis pitsikuviointi.

Ristiäisten jälkeen illalla luin sitten vieraiden pienokaiselle jättämiä viestejä ja liikutuin kaikkien vieraiden kauniista ja hauskoistakin sanoista ja heidän näkemästä vaivasta. Olin niin onnellinen, että keksin tämän idean toteuttaa ja kiitollinen siitä, että kuopukseni sai muistoksi kaikilta läheisiltä tällaiset henkilökohtaiset kirjeet.

Suosittelen sinullekin tällaista vieraskirjaa, jos haluat ristiäisiin tai muihin juhliin pientä speciaalia, joista jää pitkäaikainen koskettava, hauska ja kaunis muisto. Makea Designin Janinaan saat yhteyden täältä ja voitte yhdessä suunnitella teidän juhliin sopivat vieraskirjakortit.

Kommentit (2)

sessejapoika
Liittynyt20.5.2016

Meillä oli häissä samantyyppinen idea! Eli vieraat sai kirjoittaa terveisensä hääparille kortteihin ja kortit kiinnitin myöhemmin hääalbumiin valokuvien joukkoon! Pysyvät samoissa kansissa ja saa samalla kertaa vetistellä kuvia katsellessa ja kirjoituksia lukiessa :D

Oma blogini: Sesse ja poika

Blogini somessa: Facebook Instagram 

Joukolatar
Liittynyt5.6.2014

Vieraskirjakortit on kyllä kivoja! Meidän häiden kortit on talletettu häiden muistolaatikkoon. Pitääpä kaivaa ne esille luettavaksi, kun häistäkin tulee tänä vuonna kuluneeksi jo viisi vuotta.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kun rupesin miettimään millaiset kukat haluan ristiäisiin keksin, että kukkaseppele vauvalle olisi suloinen ja juhlava lisä. Kerroin toiveestani Inbloomissa, jolloin kukkakaupan omistaja Tiina tiesi heti mistä oli kysymys ja mitä haluaisin. Näin silmissäni herkän ja kauniin seppeleen ja kerroin ainoastaan tämän toiveen floristille.

Kastepäivänä päivänsankarilla oli päässään kerrassaan ihastuttava seppele! Tiina oli luonut todella kauniin seppeleen, joka sopi täydellisesti pienen tytön juhlapäivään. Seppeleessä floristi oli käyttänyt oksaruusua, vahakukkaa, mimosaa ja skimmiaa. Niin herkkä ja kaunis, ja ajankohtaan nähden kivan talvinen. Monet vieraat, ja minäkin, ihastelimme, että onko seppele oikeasti tehty oikeista kukista, sen verran kauniista ja tasaisesta seppeleestä oli kyse.

Seppeleessä oli rusetti, jonka avulla sen sai paremmin asetettua vauvan päähän. Tosin tästä huolimatta seppele ei koko aikaa pysynyt tytön päässä, sen verran paljon hän kiersi läheisten sylissä. Mutta ajatuksena seppele oli aivan ihana ja kasteen ajan seppele toi herkkyyttä tilaisuuteen. Moni vieras sanoikin, että pienokaisemme oli kerrassaan söpö seppele päässään.

Nyt seppele on kuivattuna vauvanhuoneessa tuomassa muistoja tärkeästä päivästä.

Kiitos Inbloom. <3

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Olin jotenkin totaalisesti unohtanut miten tärkeä tilaisuus oman lapsen kaste voikaan olla. Muistan, että esikoiseni ristiäiset olivat kauniit, mutta jotenkin näissä kuopuksen juhlissa oli minulla erityisen valtava tunnelataus päällä. Ehkäpä se, että kirkosta ja sen toiminnasta on nyt lasten myötä tullut läheisempi ja se että kyseessä taisi olla perheemme viimeinen kirkollinen perhejuhla pitkään aikaan ja ennen kaikkea se, että alusta asti olen ollut vaaleanpunaisessa pilvissä kuopuksen syntymän jälkeen vaikutti siihen että koin valtavaa onnea, kiitollisuutta ja liikutusta kyseisessä tilaisuudessa.

Joulukuisena lauantaipäivänä olimme kutsuneet parisenkymmentä lähisukulaista ja ystäväämme kotikirkkoomme Puotilan kappeliin. Kastepapiksi olimme saaneet seurakunnastamme juuri sen papin, jonka toivoin. Kappelia valaisivat ainoastaan ikkunoilla olevat kynttilät ja kuusessa olleet valot. Oli todella kaunista.

Kuopuksellemme ei tullut sylikummia, vaan minä halusin pitää tytärtä sylissä kasteen ajan. Aivan kuten minuakin äitini on pitänyt sylissään ristiäisissä. Päivänsankari rupesi itkemään melko äänekkäästi heti kun mieheni, papin ja toisen kummin kanssa asettauduimme alttarin eteen.

Kastevirtenä meillä oli virsi 492 Ystävä sä lapsien. Halusin saman virren kuin esikoisenkin ristiäisissä veisattiin.

Tyttäreni rauhoittui sylissäni kun kuiskailin hänen korvaansa rauhoittavasti ja vaihdoin muutaman kerran hänen asentoaan sylissäni. Pian pianokaiseni nukkuikin syvästi käsivarsillani.

Pappi kysyi kolme kysymystä. Minulta hän kysyi minkä nimen me vanhemmat olemme antaneet lapsellemme. Meiltä vanhemmilta hän kysyi, että tahdommeko, että lapsemme kastetaan kristilliseen uskoon. "Tahdon." Ja meiltä ja kummeilta pappi kysyi, että tahdommeko yhdessä seurakunnan kanssa huolehtia siitä, että lapsi saa kristillisen kasvatuksen. "Tahdon."

Lasten evankeliumin, Mark. 10:13–16, luki minun kummityttöni.

Jeesuksen luo tuotiin lapsia, jotta hän koskisi heihin. Opetuslapset moittivat tuojia, mutta sen huomatessaan Jeesus närkästyi ja sanoi heille: »Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta. Totisesti: joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi, hän ei sinne pääse.» Hän otti lapset syliinsä, pani kätensä heidän päälleen ja siunasi heitä.

Itse kaste oli kaunis hetki. Pappi valoi tyttäreni hiuksille vettä ja lausui "minä kastan sinut Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen". Hissu sai kuivata pikkusiskonsa pään. Sitten kaikki laitoimme kätemme pikkusiskon pään päälle ja pappi lausui "Herramme Jeesuksen Kristuksen armo, Jumalan rakkaus ja Pyhän Hengen osallisuus olkoon sinun kanssasi".

Yhteisen esirukouksen lukemiseen osallistui useampikin henkilö. Halusin, että läheiset pääsevät osallistumaan seremoniaan ja näin tilaisuudesta tuli entistä lämpimämpi.

Isä luki

Kiitämme sinua lapsestamme. Anna meille vanhemmille rakkautta ja viisautta, niin että osaisimme kasvattaa häntä tahtosi mukaan. Pidä hänestä huolta koko elämän ajan. Anna kotiimme anteeksiantavaa ja rohkaisevaa mieltä. Auta meitä vaikeuksissa niin, että eläisimme lähellä toisiamme ja sinua.

Toinen kummeista luki

Auta meitä kummeja hoitamaan tehtäväämme niin, että ystävyytemme tähän lapseen kasvaisi ja lujittuisi. Opeta meitä olemaan perheen tukena kristillisessä kasvatuksessa ja etsimään yhdessä sinun apuasi.

Ja äitini luki

Kiitän sinua tästä lapsenlapsesta. Kiitos, että saamme nähdä hänessä luomistekosi ihmeitä. Varjele häntä kaikkina päivinä. Anna meidän kokea yhdessä iloa, läheisyyttä ja hellyyttä. Ole meidän turvanamme.

Siinä vaiheessa kun lauloimme joululaulun Tulkoon joulu, en enään pystynyt pidättelemään kyyneleitä. Silloin kun koko kroppani tärisi liikutuksen vuoksi ja esikoiseni vielä leikki hiuksillani, koin ääretöntä kiitollisuutta ja rakkautta. Kuulemma muutamalla vieraallamme oli viimeistään tässä vaiheessa silmäkulma kostunut.

Halusin jotenkin tuoda kastetilaisuuteen mukaan kaunista joulun aikaa, joten ehdotin papille kastekeskustelussa adventin ajan virttä, mutta onneksi pappimme keksi, että laulaisimme joululaulun. Selkeä valinta oli minun suosikkijoululauluni Pekka Simojoen Tulkoon Joulu, joka on nyt monena vuotena löytynyt Kauneimmat joululaulut-vihkosesta. Laulussa kerrotaan kauniisti lapsuuden jouluista, joulun sanomasta ja lapsen syntymästä.

Joulu on taas, kulkuset soi jossakin äiti, lastaan seimeen kapaloi Tulkoon juhla todellinen, tulkoon jeesus herraksi sen tulkoon rakkaus, ihmisrintaan Silloin joulu luonamme on

Lopuksi jaettiin todistukset, pappi kutsui väen seuraavan päivän messuun, otettiin muutama kuva ja siirryttiin kahvitilaisuuteen kappelin alakertaan.

Kasteen jälkeisenä päivänä menimme perheemme kanssa messuun kuulemaan kun kuopuksemme nimi luettiin ja hänen puolestaan rukoiltiin. Taaskaan en välttynyt kyyneliltä. Rukouksen luki nimittäin kastepappi ja sillä tyttäreni oli ainoa jonka nimi luettiin, pystyi pappi tässäkin vaiheessa puhumaan todella kauniisti siitä, kuinka edellisenä päivänä tämä kaunis pienokainen on saanut kasteen ja nimen läheistensä ympäröimänä ja erityisesti hän toi kauniisti esille ylpeän isosiskon. Kyseisessä messussa ehtoollisella käyntikin tuntui tavanomaista erityisemmältä, sillä pappimme siunasi molemmat tyttöni heidän omia nimiään käyttäen. Se tuntui kovin läheiseltä.

Kiitos kaikille ristiäisissä läsnäolleille. <3

KUVAT: Katja Helena Photography

Kommentit (18)

Vierailija

Itku silmässä luin tämän. Oli jotenkin koskettavaa ja palautui oman tyttären ristiäispäivä mieleen ja hauska yhteensattuma; meillä on ollut sama pappi! :) Valitettavasti Puotilan kappelia emme saaneet kun oli niin monta vierasta ristiäisissä vaan tyttömme kastettiin Vartiokylän kirkossa mutta yhtä kaikki tunnelma oli ihana ja tilaisuus kaunis :) Hyvää alkanutta vuotta sinulle ja perheellesi!

Joukolatar
Liittynyt5.6.2014

Tykkään kyseisestä papista valtavasti, jäi esikoisen ristiäisissä harmittamaan, että emme saaneet häntä silloin kastepapiksi. Ihmiset tunnelman ristiäisiin luovat. Mutta olin kyllä mykistynyt miten tunnelmallinen kappelli oli pelkässä kynttilänvalossa.
Hyvää uutta vuotta teillekin!

Vierailija

Voi miten sinulla on kaikki aina niin täydellistä, alkaa nuo sinun kyyneleesi jo tuntumaan absurdilta kun jatkuvasti hoet näissä blogiteksteissä miten et ole välttynyt kyyneliltä. Sehän on ihan normaalia äitiyden tunnetta kun herkistyy lasten edessä. Ja näkee ettet kovin usein ole ollut ristiäisissä kun raamatun tekstitkin pitää tänne kirjoittaa. Tuo yllätti miten pappi ei ole vaivautunut laittamaan hiuksia juurikaan, onhan kuitenkin juhlatilaisuus.

Joukolatar
Liittynyt5.6.2014

Huvittaa, miten blogia pidetään pinnallisena ja sitten kun hiukan omia tunteitaan täällä avaa, niin silloinkaan ei ole hyvä.
Mutta kuten sanoit, tällaista tämä äitiys on, valtavaa tunteiden vuoristorataa. Ja tälläisissä erityisissä hetkissä, kuten ristiäisissä, en ole kyllä kyyneliltä välttynyt viimeisten kuukausien aikana. Ehkäpä tasoitan kun en synnytyksen jälkeen itkenyt. 😂
Ihania hetkiä sinullekin omien lastesi kanssa.❤

Vierailija

Oli kiva lukea kastetilaisuudesta, vaikuttaa tosi tunnelmalliselta! Ikävä kun sait noin kurjan kommentin perhejuhlasta, mutta varmaan sen kirjoittajalla on aika paha tilanne elämässä, jos ilon saan siitä, että kommentoi epäasiallisesti toisia. Jotain piti näköjään vaan keksiä kun rupesi toisen tunteita ja vielä papin hiuksiakin kritisoimaan... ☺️

Laurinlahdesta

Kiitos tästä koskettavasta kirjoituksesta ja kiitos myös siitä, että jaoit kastetilaisuuden tunnelman meidän lukijoiden kanssa! Toivon teille kaikkea hyvää!

PS: Olen hämmästynyt, miten katkeria ihmisiä jotkut blogisi seuraajat ovat! Jos tästäkin postauksesta joku suuttuu, niin jotain täytyy olla pahasti vialla ko. ihmisen elämässä.

Minä ja Morris
Liittynyt1.2.2015

Sulla on ihania kuvia tässä ja varsinkin toi viiminen kuva on tosi hellyyttävä. Ja muuten, Raamatun tekstit sopi ristiäistekstiisi kivasti. Lukijana pääsi tunnelmaan mukaan.

Seuraatko meitä jo Instagramissa?

Joukolatar
Liittynyt5.6.2014

Tyttöä on kutsuttu hänen omalla nimellään syntymästä lähtien. Ei salailtu sitä ristiäisiin asti. Blogissa häntä kutsutaan hänen Hertta-lempinimellään.

PeePee

On mukavaa lukea, miten suuren arvon olette kastetilaisuudelle antaneet. Harmittavan usein kastetta pidetään "puolipakollisena" nimenantotilaisuutena, josta haluttaisiin karsia kristillisyys aivan minimiin. Me olemme myös kutsuneet kaikkia lapsiamme heidän omilla nimillään alusta lähtien, jolloin kastejuhla on ollut nimenomaan kasteeseen keskittyvä, eikä siihen, mikä lapselle tulee nimeksi.

Jos kaikki menee hyvin, mekin pääsemme kevättalvella järjestämään kastejuhlaa perheemme uudelle jäsenelle. Oikein hyvää uutta vuotta sinulle ja perheellesi!

Joukolatar
Liittynyt5.6.2014

Olen kanssasi samaa mieltä. Itselläni särähtää aina korvaan, kun joku pitää kastetta "pelkkänä" nimenantotilaisuutena.

Hyvää odotusaikaa sinulle ja kaikkea hyvää tähän vuoteen. ❤

Vierailija

Ei ole mitenkään kaunista vähätellä nimenantotilaisuuksia.Tilaisuudet missä minä olen ollut ovat olleet hyvinkin hartaita , kauniita ja myöskin arvokkaita , mitä kukin sillä tahollaan tarkoittaakin. Toki niissä ei ole luettu raamatun sanomaa. Kukin uskokoon tahollaan !

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.