Kaupallinen yhteistyö Tarramonsterin kanssa.

Meillä alkaa elokuussa erilainen arki. Me vanhemmat palaamme molemmat töihin ja ensimmäistä kertaa ikinä meillä on kaksi hoitoon kuljetettavaa lasta, vieläpä eri hoitopaikkoihin. Onneksi molemmat hoitopaikat ovat lähellä ja onneksi kummallakaan meistä ei ole pitkää työmatkaa. Arki kuitenkin muuttuu huomattavasti, kun kukaan ei olekaan päivisin kotona laittamassa ruokaa, pesemässä pyykkiä tai siivoam... sotkemassa kotia. Yritänkin nyt tässä heinäkuun lopussa valmistautua ainakin henkisesti tulevaan arkeen.

Kokosin seuraavat arjen pyörittämistä helpottavat vinkit sillä ajatuksella, että näistä voisi olla hyötyä muillekin. Nappaa siis talteen parhaat vinkit ja vinkkaa ihmeessä kommenteissa, jos sinulla on jokin hyvä kikka tai toimintatapa, jolla voi helpottaa arkiruljanssia. 

1. Rutiinit kuntoon hyvissä ajoin

Lasten kanssa kannattaa jo hyvissä ajoin ruveta juttelemaan tulevasta. Lapset reagoivat muutoksiin eri tavoin. Meillä Sikuriina odottaa eskarin alkua jo innoissaan. Kaveriperheessä sitä taas pelätään ihan kamalasti. Positiivinen kasvatus -blogissa on loistavia vinkkejä arkeen palaamisen helpottamiseen. Kannattaa lukaista!

Meillä pohditaan seuraavat rutiinit yhdessä lasten kanssa (osa tosin pääasiassa aikuisten päättäminä, koska lapset ovat pieniä) jo valmiiksi kuntoon: 

 • Mitä kuuluu iltatoimiin? 
 • Mitä syödään iltapalaksi?
 • Monelta on nukkumaanmenoaika?
 • Mihin aikaan on herätys?
 • Mitä kuuluu aamutoimiin?
 • Mitä puetaan aamulla ja pakataan mukaan päiväkotiin? 
 • Kuka pakkaa reput? 
 • Mihin illalla valmiiksi katsotut tavarat laitetaan aamua odottamaan? 

Meillä on käytössämme apukuvia, jotka olen tulostanut netistä ja liimannut magneettipaperille. Näillä saamme jääkaapin oveen sekä viikko-ohjelman että ilta- ja aamupuuhat näkyviin. Kuvat auttavat lasta hahmottamaan aamun, illan ja viikon kulun. Hyviä kuvia löytyy mm. Papunetistä

Lasten rutiinien lisäksi me vanhemmat olemme keskustelleet mm. seuraavista koko perheen arkeen liittyvistä asioista: 

 • Kuka vie päiväkotiin ja hakee kotiin? 
 • Miten aamu- ja iltapuuhat rytmitetään niin, ettei niihin kulu turhaa aikaa?
 • Miten (lasten ja aikuisten) harrastukset vaikuttavat arkirytmiin?
 • Miten ruokahuolto hoidetaan? Kuka käy kaupassa? Miten ja milloin ruoka valmistetaan? 
 • Miten muistamme kahden päiväkodin erikoispäivät, retket, juhlat jne.?
 • Miten vaatehuolto toimii? Kuka huolehtii, että päiväkodissa on oikeat tarvikkeet ja vaatteet mukana? 

Listaan tulee varmasti vielä monta muutakin kohtaa ja noihin kaikkiin kohtiin liittyy erilaisia lisäkysymyksiä, mutta tältä pohjalta lähdimme arkeamme rakentamaan. Muutamaa näistä kohdista avaan alla tarkemmin. 

Aikuisille olemme suunnitelleet myös yhteistä sähköistä kalenteria. Seinällä riippuvaa kalenteriakin yritämme muistaa päivittää. Yhteiseen kalenteriin on tärkeää muistaa merkitä myös molempien omat menot, ja tietenkin lapsiin liittyvät tärkeät muistettavat asiat!

2. Nimikoi vaatteet ja muut hoitoon tai kouluun menevät tavarat

Ette uskokaan, miten paljon löytötavaroita kouluista löytyy! Pari jätesäkillistä ei riitä! Niitä pyörii sitten siellä joka paikassa, eikä kukaan jostain syystä niitä kaipaa. Ainakaan suurta osaa. Päiväkodeissakin tavarat kulkeutuvat välillä ympäriinsä, toisten lokeroihin, lattialle, nukkariin... Onkin äärimmäisen tärkeää, että vaatteet ja muut hoitoon tai kouluun menevät tavarat nimikoidaan. Lapsen etunimi riittää, jos kyseessä on pieni hoitopaikka, jossa ei ole toista samannimistä lasta. Luotettavammin tavarat kuitenkin löytävät oikean omistajansa, jos niissä on etu- ja sukunimet. Koulutavaroissa voisi vielä olla luokkatunnuskin, jos vaan mahdollista. 

Me saimme Tarramonsterilta testiin heidän tarrojansa. Ihastuin niihin täysin! Ensinnäkin tarrat näyttävät kivoita: Kirppu sai vihreitä tarroja, joissa on Tyrannosaurus Rex (Kirpun lemppari tällä hetkellä) ja Sikuriina sai toivomiaan violetteja enkelitarroja. Tarroissa on lasten etu- ja sukunimet. Saimme sekä pieniä pyöreitä tarroja että pieniä suorakulmaisia tarroja. Tarrat irtoavat arkeista helposti, ja ne on kätevä kiinnittää vaatteisiin. Ne saa kiinnitettyä vaatteen lappuun tai ihan suoraan kankaaseen. Ja kokemuksesta voin myös sanoa, että ne todella kestävät vaatteissa lukuisia pesukertoja. Tarran saa laitettua myös kengän sisäpuolelle: tarrojen mukana tulee kirkkaita isompia pyöreitä tarroja, jonka saa nimitarran päälle kengän sisäpohjaan tai sisäsivuun. Hirmu kätevä tapa nimikoida myös kengät. Suosittelen! Ja kun tilaat Tarramonsterin uutiskirjeen, saat 10 % alennuksen seuraavasta tilauksestasi! Vink, vink!

3. Ruokahuolto kuntoon

Mikään ei ole niin kurjaa kuin mennä ruokakauppaan nälkäisen lapsen kanssa viideltä arki-iltana. Tai antaa lapsen odottaa päivähoidossa, kun itse pörrää nälkäisenä ja työpäivän väsyttämänä siellä ruokakaupassa. Me olemme päättäneet yrittää ratkaista asian näin: 

 1. Keräämme listan ruokia, jotka maistuvat meille kaikille mahdollisimman hyvin. 
 2. Suunnittelemme viikonloppuna arkipäivien ruokailut eli kaksi arkiruokaa ja perjantain "herkkuruoka" sekä iltapalat ja käymme sunnuntaina kaupassa TAI tilaamme jonkin palvelun kautta kauppatavarat suoraan kotiin.
 3. Teemme aina sunnuntai-iltana yhden arkiruoan, jota syömme maanantaina ja tiistaina töiden ja hoidon jälkeen.
 4. Teemme aina tiistai-iltana toisen arkiruoan, jota syömme keskiviikkona ja torstaina töiden ja hoidon jälkeen.
 5. Nautimme perjantaina pitsaa, pastaa, meksikolaista tai jotain muuta herkkua ja suunnittelemme samalla viikonlopun ruokailut.

Perusarkimättöä vaiko ehkä perjantaiherkku?

Toivon, että tällä pääsisimme mahdollisimman helpolla. Kaupassakäyntejä pitää varmaan sumplia sen mukaan, olemmeko viikonloppuja kotona vai reissussa. Lauantaina voi hyvin hakea kaupasta viikonlopun ja alkuviikon ruokatarpeet ja loppuviikon tarpeet voisi vaikka tilata kotiin. Pieni helpotus arkeen! Ja tuo lista hyvistä, helpoista ja maistuvista arkiruoista pitää tosiaan koota. Saa vinkata!

4. Vaatekaappi kuntoon

Nyt on hyvä hetki tsekata, onko vaatekaapissa pieneksi jääneitä vaatteita, kulahtaneita retkuja tai muuten vaan epäkäytännöllistä kampetta. Ovatko ulkovaatteet sopivan kokoisia ja ulkoiluun soveltuvia? Tarvitaanko hoitoon tossuja tai muita varusteita, jotka pitää vielä hankkia? Nyt on vielä alennusmyyntejä, joten ne kannattaa hyödyntää. Itse surffailin parin ison nettitavaratalon Outleteissa ja tein aika hyviä löytöjä. Toivottavasti.

Olen myös varannut paikan kirppikseltä, jotta saan vanhat ja pienet, mutta hyväkuntoiset vaatteet ja tarvikkeet myytyä. Ajattelin myös kiertää itse pari kirppistä ja etsiä lapsille vähän käyttövaatetta. Sen suhteen saatan elätellä turhia toiveita, koska varmaan aika moni muukin on tähän aikaan samoilla apajilla. Ehkä pitää tutkia myös nettikirppisten anti. Kierrätys kunniaan!

Muista tämä! (Kuva: Meidän Perhe -lehden Facebook)

5. Lempeyttä, armollisuutta ja aikaa 

Näihin kannattaa panostaa myös – tai etenkin – arjen keskellä. Kaikkea ei voi saada oli kyse sitten töistä, harrastuksista tai perheen kanssa olemisesta. Täytyy siis opetella tasapainottamaan asioita. Mieti, mitä sinä tarvitset ja mitä perheesi tarvitsee? Onko vaikka perhepeti ratkaisu lasten läheisyydenkaipuuseen vai pitääkö sinun saada nukkua rauhassa yöt? Kannattaisiko esimerkiksi sopia kännykän laittamisesta sivuun vaikka tunniksi joka ilta? Tämä voisi olla perheen omaa aikaa, sitä kuuluisaa laatuaikaa? Voisiko perheellä olla vähemmän harrastuksia? Tai jokin yhteinen harrastus? Tarvitsevatko vanhemmat treffi-iltaa vaikka (edes?) kerran kuussa? Eiväthän kaikki käytönnön asiat kaadu yhden ihmisen harteille? Olisiko mahdollista palkata siivooja käymään vaikka kahdesti kuussa? Kannattaako se laihdutuskuuri aloittaa juuri, kun arki alkaa runnoa koko voimalla?

Meillä kaikilla (myös lapsilla) on omia tarpeita, jotka tulisi ottaa huomioon mahdollisimman hyvin, jotta me voisimme hyvin. Ei kannata ruveta marttyyriksi (kokemusta on), vaan kannattaa ehdottomasti pitää myös sopivasti omia puolia!

Ja kuten pääkuvassa sanotaan: Luota, älä pelkää! 

Onko näistä vinkeistä hyötyä? Mitä sinä vinkkaisit? Kommentoi ihmeessä!

-Saara

PS. Yritän muistaa jakaa arkeamme sen alkaessa myös (tai etenkin) somessa: Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä. Seuraa ihmeessä!

Kommentit (2)

Henna / Pölyä Pinnoilla

Hyviä vinkkejä! :)

Meillä alkaa arki toden teolla syyskuun alusta, lapset aloittelevat päivähoitoa jo elokuussa. Ensimmäistä kertaa kaksi hoitoon menevää lasta. Jännittää, mutta toisaalta innolla odottaen.

Tsemppiä uuteen arkeen! :)

Saarajohanna
Liittynyt18.5.2016

Kiitos tsempeistä! Meilläkin onneksi lapset pääsevät totuttelemaan ensin hoitoon ja eskariin. Jännittää silti kaikki, vaikka uskonkin, että hyvin menee.
Nauti vielä elokuusta! Tsemppiä sinnekin sitten arkeen!

Oma blogini: Hurlumhei!

Löydät blogini myös somesta:

Facebook / Instagram / Bloglovin

Seuraa 

Blogia pitää 36-vuotias luokanopettaja ja kahden lapsen äiti, jonka koti, harrastukset, lastenkasvatusfilosofiat, sisäinen maailma ja välillä ihan koko elämä ovat hurmaavasti hurlumhei. Esikoisella eli Sikuriinalla on dysmelia ja se näkyy välillä arjessamme. Perheessämme puuhataan ja touhutaan, tanssitaan ja lauletaan, nauretaan ja itketään, ja opetellaan yhdessä entistä parempaa elämää – välillä paremmalla ja välillä huonommalla menestyksellä. Tervetuloa mukaan!

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram