Vauva on nyt 10 kuukautta vanha ja 1-vuotissynttärit siintävät jo parin kuukauden päässä. Tuntuu kuin vauvan taidoissa olisi jälleen kerran tehty iso harppaus eteenpäin, ihan yhtäkkiä. Tytön touhuja voisi seurailla vaikka kuinka pitkään. Hän kaivaa lelukorista leluja, leikkii niillä, halii nukkeaan ja seuraa tarkkaan kaikkea mitä isoveli tekee. Eppu ja Isla ovat myös vähän alkaneet leikkiä yhdessä, vaikka joskus vauva vähän sotkeekin isoveljen juttuja. Eppu saa Islan aina nauramaan ja hauskuuttaa pikkusiskoa erilaisin leikein.

Löysin Vauvalta tällaisen pienen tiivistelmän 10 kuukautisen vauvan taidoista (kirjoittanut Anne Rikama). Artikkeli löytyy täältä. Lainaan sitä tähän, koska nuo kaikki kohdat sopivat niin hyvin meille juuri nyt.

"Vauva käyttää käsiään entistä näppärämmin ja hallitsee pinsettiotteen". Pinsettiotetta todellakin käytetään ja vauva noukkii iloisesti kaikki pikkukivet sekä leivänmurut lattialta suuhunsa. Myös kaappien availu ja tyhjentäminen on alkanut (taas!). Muistan vielä vähän liiankin hyvin, kun asensimme noita vauvalukkoja vanhan kotimme kaappeihin esikoisen ollessa samassa iässä. Vertaistukea? ;)

"Vauva harjoittelee liikkumista tukea vasten. Jotkut saattavat ottaa jo ensimmäiset askelet ilman tukea." Isla osaa nousta ylös, mennä alas ja ottaa joitakin askelia tukea vasten. Tuo seisominen on mennyt nyt myös uniin, ja välillä nukkumaanmeno on mahdotonta, kun pikkuneiti haluaisi vaan seisoa. Nukkuminen on niin yliarvostettua. Heh. Muistelin, että saman ikäisenä isoveli jo eteni reippaasti kävellen kärryn avulla tai ottaen vähän tukea huonekaluista. Tässä tuleekin varmaan meidän lasten suurin ero. Poika on aina ollut hieman vilkkaampi kuin siskonsa ja hän oli hyvin liikkuvainen jo ihan pienenä. Tyttö taas on vähän rauhallisempi menijä, ainakin vielä.

"Vauva ymmärtää yli 10 sanaa. Jotkut vauvat sanovat ensimmäiset sanansa." Tätä asiaa pohdin täällä jo aiemmin, eli voiko Isla jo oikeasti sanoa jotain sanoja. Meiltä on nyt useamman kerran kysytty, että puhuuko tuo lapsi. Oli mukava lukea kommenteista, että se on siis mahdollista (olen ihan unohtanut miten nämä menevät).  Minusta tyttö nimittäin sanoo aika selvästi :"Äittä-äittä-äittä-äittä!" ja "Vau-vau-vau-vaa!". Muistelen, että poika taas alkoi sanomaan "äiti" vasta lähempänä 1-vuoden ikää. 

"Vauva osoittaa helliä tunteita vanhemmilleen halaamalla." Meillä tosiaan halitaan ja suukotellaan paljon. Lisäksi vauva on keksinyt ei-niin-mukavan tavan osoittaa hellyyttä muksauttamalla omalla päällään sylissä pitäjää. Auts! Se on hänestä varsin hauskaa. Minusta ei. ;)
"Vauva tykkää matkia. Hän saattaa esimerkiksi vilkuttaa, jos hänelle vilkuttaa ensin." Isla rakastaa vilkuttamista. Hän vilkuttaa kaikille ihmisille, varsinkin äidille ja isälle, ja tietysti omalle peilikuvalleen, joka kerta kun se edes heijastuu jostain pinnasta. Eppu keksi eräänä iltana hauskan matkimisleikin, jolla hän sai pikkuiskonsa kikattamaan kovaan ääneen. Aina kun vauva äänteli, taputteli pöytää tai naksutteli kielellän, isoveli teki kaiken perästä ja kyllä oli hauskaa. Myös erilaisten soittimien kuten marakassin, muumikitaran ja kattilarumpujen soittaminen kuuluu sisarusten yhteisiin hauskoihin leikkeihin. 

Kun vauvavuosi lähenee loppuaan, omat fiilikseni ovat hieman haikeat, mutta myös ristiriitaiset. Kohta meillä ei ole enää ihan pientä vauvaa, vaan pian tilalla on pikkuinen touhukas taapero. Toisaalta taas olen hirveän innoissani kaikista tytön oppimista uusista taidoista ja malttamattomana odotan, millainen pieni tyttö Islasta kasvaa. Toisen lapsen kanssa kaikki on  paljon kiireisempää kuin yhden lapsen kanssa, mutta samaan aikaan vapauttavalla tavalla rennompaa, kuin aikana, jolloin olin vielä epävarma esikoisen äiti.
Kaivoin vielä arkistoista vanhoja kuvia, ja kyllä ne sisarukset aika samalta ovat näyttäneet tuossa 10 kuukauden iässä. Tunnistatteko viimeisistä kuvista? ;) Onko siellä linjoilla samanikäisten lasten vanhempia? Miten teillä nämä jutut menee ja millä fiiliksillä äidit odottavat kasvua?

Kommentit (4)

Vierailija

Täällä myös kohta 10 kk vanha pikkuneiti. Samoja taitoja löytyy kuin Islalta ja kaikki leluista aina vanhempiin ja veljiin saavat märkiä pusuja pitkin päivää. Yöt onneksi nukutaan taas hyvin, kun tuo liikkeellelähtö-hilluminen oli jo 2 kk sitten. Vauva liikkuu tukia pitkin sivuttain jo hurjaa vauhtia ja alkaa osata kävellä yhden käden varassa tuettuna, harkitsee siis jo kohta yksinkävelyä. :) Sanoja tapaillaan, vauva, vaippa ja pääpääpää ehkä tunnistettavissa, jollain lailla. Taaperoaikaa odotellaan yhtä aikaa innolla ja haikeana. Tämä on 100 % varmuudella itsellä viimeinen mammaloma, vielä noin 4 kk kotoilua jäljellä, kunnes työarki palaa kuvioon. Sinällään harmi, koska vauvan taitojen karttuessa hänen kanssaan on koko ajan hauskempaa. Mutta päätin, etten aio tehdä työtä perheen kustannuksella. Raha ei tuo onnea. Ihanaa loppusyksyä teille!

Vierailija

Kylläpä teilläkin on lapsissa paljon samaa näköä!

  Meillä ei vieläkään ole kiinnostusta kaappien tyhjentämiseen. Tai ehkä olisi mutta viimeistään kieltäessä jättää avaamisen ja painuu muualle kitisemään. Pään muksauttamista ja erittäin märkiä pusuja meillä kyllä jaellaan useita kertoja päivässä.

Mä saatan aina yön pimeinä tunteina hieman sureakin sitä kuinka meidän vauvavuosi meni. Ei mitään muistikuvia koko vuodesta! Toisaalta ihanahan tuon taaperon touhuja on seurailla ja helpottaahan se arki lapsen omatoimisuuden kehittyessä.

-Nanna

Vierailija

10kk poika ja tuo kaappi-innostus (LUE= laatikot, astianpesukone, jääkaappi, mikro.. mikä tahansa missä on sarana..) on kyllä iso HUOH :D Lisäksi äitin jaloissa/mekossa roikkuminen/vasten seisoskelu/kiipeily ja "lauleskelu" (kuulostaa siis oikeasti laulamiselta) on parasta tekemistä tällä hetkellä. Sehän on muuten kivaa, mutta kun äitin pitää myös liikkua välillä ja sekö kiukuttaa. Mutta hetkiä, oi näitä hetkiä <3

Heidi - Eppusen kaapilla
Liittynyt9.4.2013

Vastauksia taas täällä, en saa vieläkään kommentteja suoran alle., mutta toivottavasti löydätte täältä nämä. Ja lisää kommentteja saa laittaa, vertaistuki on parasta. :)

Vierailija 1/3: OIjoi, teillä liikutaan sitten jo ihan kunnolla! Pysyy äitikin sitten mukavan kiireisenä. ;D Kohta jo varmaan sitten lähtee yksin liikkeelle! :) Taaperoaika on niin hauskaa, kun niitä uusia juttuja tulee jatuvasti. Ja aivan oikeassa olet, raha ei tuo onnea. Täällä alkoi nyt kans hoitovapaa, ja se palkka siltä ajalta tulee tosiaan ihan muussa muodossa kun rahassa (ja on joka hetken arvoista). Ihanaa ja vauhdikasta syksyä teillekin! :)

Nanna 2/3: Lucky you, kaapit saavat siis vielä olla rauhassa! Meillä näköjään tuo kaappien purkaminen on ainakin sisaruksilla yhteistä. Onneksi Isla tuntuu (ainakin vielä) olevan siinä vähän hitaampi kuin veljensä. Ja äiti koittaa olla nyt nopea, ja asentaa ne lukot äkkiä. ;) 
Juuri eilen pysähdyin sitä oikein miettimään, ja saatoin jopa jonkun kyyneleenkin vieräyttää, kun aika vaan kuluu niin nopeaan. Onneksi vielä hetken saan kuitenkin nuuskia pientä vauvaa kainalossa. :) 

Vierailija 3/3: Todellakin iso HUOH!!! :D Voin jakaa tän tunteen! :D Meillä ei vielä lauleskella, mutta muuten neidillä on kohtuullisen kantava ääni, että ei kyllä ainakaan jää ainakaan hänen sanottavat muiden alle. 
Ja liikkuminenkin on niin yliarvostettua, hih! :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogin takaa löytyy äiti, jolle muoti on työ, harrastus ja intohimo. Tervetuloa lukemaan lasten muodista, trendeistä, lifestylesta, sisustuksesta, leluista, uusista löydöistä, vinkeistä ja elämästämme Tanskassa.  

Seuraa somessa
Facebook
Instagram

Ota yhteys bloggariin/

Yhteistyöt ja yhteydenotot:
eppuscloset@gmail.com
 

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Näitä luen

Kaikki Mitä Olen
Riikan blogi
Kotiäidin elämää
Karkkipurkki
Lapsellista
Murulit
La Petite Princesse
Uusi kuu
Jotain tekemistä
 

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012

Kategoriat

Instagram