Pyykkikone pyörii meillä melkein päivittäin. Pyykinpesukin on välillä oma taiteenlajinsa, tai oikeastaan sen lajittelu. Pyykit pitää lajitella likaisuusasteen ja pesulämpötilan mukaan, tummat pitää erotella vaaleista ja punaiset erikseen. Olen aika tarkka pyykinlajittelusta ja muutenkin pyykkiin ja materiaaleihin liittyvät jutut kiinnostavat ihan jo ammatillisessa mielessä. Joskus pesen vähän "omilla säännöillä" lämpimämmässä kun pesulappu lupaa, kun olen ensin tutkaillut vaatetta ja miettinyt miksi joku pesulämpötila on määrätty niin kuin se on. Monta kertaa nuo pesulämpötilat on määritelty printtien, kuosien, brodeerauksien ja muiden koristelujen takia alemmaksi kuin vaate muuten kestäisi tai vaatisi puhdistuakseen.

Näistä pyykinpesujutuista on pitänyt monta kertaa kirjoitella blogiin, mutta nyt siihen tuli hyvä hetki, kun kävin Comfortin järjestämässä tilaisuudessa kuuntelemassa tutkimustuloksia suomalaisten pyykinpesusta. Tässä nyt sitten ajatuksia pyykinpesusta sekä juttuja tuolta Comfortin tilaisuudesta yhdessä.

Comfortin huhtikuussa 2014 teettämän tutkimuksen mukaan pyykinpesu jää kodeissa useimmiten naisille: yli 95% suomalaisnaisista hoitaa pyykkinsä itse, kun miehistä pyykkihommiin joutuu vain noin puolet (52%). Näin se meidänkin perheessä menee, ja olen kyllä ihan itse ottanut koko perheen pyykinpesun omalle vastuulleni. En usko, että kukaan muu voisi lajitella pyykkejä yhtä tarkasti, joten se on paras tehdä itse. Tutkimuksen mukaan epätasainen työnjako ei kuitenkaan uhkaa kotirauhaa, sillä vain 5% vastaajista pitää pyykinpesua eniten riitoja aiheuttavana kotityönä. Imuroinnista sen sijaan nahistelee miltei neljäsosa (25%). 

Muistan kuulleeni ja lukeneeni, että monet suomalaiset pesevät pyykkinsä väärin. Tästäkin aiheesta oli tehty tutkimus, mutta en löytänyt sitä tähän hätään. Comfortin tutkimuksessa vain 12% tunnusti viskaavansa pesukoneeseen kaiken sekaisin väreistä tai pesulämpötiloista piittaamatta. Se ei tee hyvää vaatteille, ja niiden värit harmaantuvat sekä materiaalit kärsivät. Myös väärän pesuaineen valinta ja pesuaineen summittainen annostelu voivat aiheuttaa tuhoja pyykissä. Yksi ja sama pesuaine ei sovi kaikkeen mahdolliseen pyykkiin. Myös monet materiaaleihin liittyvät ongelmat voivat johtua hoitovirheistä kun pesuohjeita ei ole noudatettu. 

Lajittelun lisäksi on tärkeä tyhjentää vaatteiden taskut, sulkea nepit ja vetoketjut sekä kääntää ne vaatteet nurin, jotka sitä vaativat. Pesukoneen täyttö ja oikeat määrät oikeita pesuaineita vaikuttavat myös pesutulokseen. Vaikka tuota ekologisuutta aina korostetaan, konetta ei kannata silti täyttää liiankaan täydeksi. Pesukoneissa on nykyään myös paljon erilaisia ohjelmia erilaisille tekstiileille, ja niitäkin kannattaa tutkia.

Pesun jälkeen pyykin jälkikäsittely on myös tärkeää. Pyykkejä ei kannata jättää lojumaan koneeseen vaan laittaa ne heti kuivumaan vaatteiden vaatimalla tavalla, joko narulle, kuivuriin tai laakana. Trikoovaatteet kannattaa kuositella märkänä (!). Ja itse pesukonekin kannattaa pestä muutaman kuukauden välein tyhjänä kuumassa 95 asteen lämpötilassa. Paha haju lähtee pois sitruunahapolla.

Erikoismateriaalit vaativat omat pesuaineensa ja niiden pesuohjeet ovat usein vielä tärkeämpiä noudattaa kun "perusmateriaalien". Esimerkiksi silkki ja villa vaativat hienopesun sekä omat hienopesunesteensä. Villavaatteet vaativat tasokuivatuksen. Untuvatuotteissa päälliskangas taas määrää pesulämpötilan. Ja vaikka joku neuvoisi, niitä tennispalloja ei saa laittaa pesukoneeseen eikä kuivausrumpuun. Tämä tuntui olevan joitakin vuosia sitten varsinainen "trendi", ja joissain blogeissakin välillä olen lukenut niin neuvottavan, mutta EI! Oikeasti nuo tennispallot voivat rikkoa koneen tai vaatteet, tai sitten päästää väriä ja pilata kankaan. Untuva on tasotekstiili ja mekaniikkaa on vältettävä. Untuva tykkää vedestä ja kun untuvatuotteita pesee, kone ei saa olla täynnä. Untuvan kuivauksessa rumpukuivaus on suositeltava ja ainakin itse olen sitä mieltä, että rumpu on untuvalle hyvä juttu. Usein noiden untuvavaatteiden mukana voikin tulla ihan erilliset hoito-ohjeet kuluttajalle kaupanteon yhteydessä. 

Myös kuluttajan täytyy tietää tiettyjä juttuja. Niihin kuuluu mm. perusominaisuudet puuvillasta, villasta sekä pellavasta. Melkein kaikki muu valmistajan täytyykin kertoa. Kuluttajan vastuu on lajitella pyykki oikein ja pestä se oikealla pesuaineella. Kutistuminen on puuvillalle sekä pellavalle normaali ominaisuus ja myös se kuluttajan täytyy tietää, samoin tekokuitujen nyppyyntyminen. Kuitenkaan kaikkien materiaalien ominaisuuksia ei tarvitse tietää ja siksi pesuohjeiden tuleekin olla kirjoitettuna suomeksi ja ruotsiksi tai yleisesti tiedettävillä pesumerkinnöillä. Pesuohjeiden noudattaminen onkin sitten taas kuluttajan vastuulla.

Huuhteluaineiden käyttö jakaakin sitten mielipiteitä. Toiset pitävät niitä täysin turhakkeina ja toiset tykkäävät niiden raikastavan pyykin. Itse käytän huuhteluaineita lakanapyykkiin sekä pyyheliinoihin, enkä karsasta tuoksujakaan. Tykkään jos huuhteluaineesta jää mieto ja raikas tuoksu. Toiset sitten eivät voi sietää tuoksuja, mutta voivat käyttää hajusteetonta huuhteluainetta. Comfortin tutkimuksen mukaan noin puolet suomalaisista (49%) käyttää huuhteluainetta ainakin tiettyyn pyykkiin ja 45% taas ei ollenkaan. Comfortin mukaan huuhteluaine ei vaikuta kankaan joustavuuteen (esim. jos alusvaatteissa on elastaania). Elastaani kyllä harmaantuu iän myötä ja myös hiki voi kuoleennuttaa kuidun, jolloin voi tulla esim. paikallisia venymiä. Tuo harmaantuminen johtuu siitä, että kuidun oma väri on harmaa ja ajan myötä se väri palautuu.

Joskus pyykinpesussa tapahtuu vahinkoja ja mukaan eksyy pesukoneeseen kuulumatonta tavaraa. Itse olen pessyt liudan pikkuautoja ja muita erilaisia leluja, joita eräs pikkuapuri pesukoneeseen ujutti muutama vuosi sitten vaivihkaa. Useimmiten suomalaisten pesukoneisiin eksyy nenäliina. Tuon nöyhtän nyppiminen vaatteista on todella rasittavaa, mutta nykyään meillä on sellainen kuivuri, joka aika hyvin erottelee sitten nuo nöyhdät vaatteista nukkasihtiin. En silti suosittele nenäliinojen pesua. Myös rahan pesu on kuulemma aika yleistä. Mitäs hassuja juttuja olette vahingossa pesseet? Onko tullut joskus kutistettua jotain? Millaisia pyykkimokia teille on tapahtunut? Kuka teillä huolehtii pyykinpesusta? :)

Kommentit (5)

Vierailija

Meilläkin mä pesen pyykin ja pydän Liamia pysymään kaukana koneesta. En käytä huuhteluainetta ja taidan olla muutenkin hiukan leväperäinen pyykinpesijä lajittelun suhteen. Meillä pestään kaikki muu paitsi lakanat ja kestovaipat 40 asteessa. Tai no tietysti ne muutamat 30° jutut omanaan. Niin ja kyllä mä siis farkut, sukat ja alusvaatteet lajittelen käyttövaatteista ja valkoiset muusta massasta. mitään tuhoja en ole saanut aikaan, mutta kerran jompikumpi pojista oli tunkenut vauvanvaatteiden sekaan kertakäyttövaipan ja sitä hiton super absorbent moskaa oli kaikki vaatteet täynnä. jos nenäliina on kamala siivottava, suo kertsivaippa on vielä satakertaa kaameampi.

 

pus, sara (housefive)

Vierailija

Meillä minä (kotiäiti) huolehdin pyykinpesusta. Taapero auttaa innokkaasti ja osaa viedä pyykkikoneen viereen likaisia vaatteita, mutta kun silmä välttää, koneesta löytyy kenkiä, leluja ja ennen kaikkea puhtaita vaatteita, jotka tyttönen on kiskonut vaatekaapistaan. 

Olen aika huoleton pyykkäri, ja suurin osa pyykistä pyörii 60 asteessa. Olen todennut, että aikuisten normipyykki ei tule raikkaaksi alhaisemmissa lämpötiloissa. Käytän myös huuhteluainetta, koska tykkään siitä, että pyykki tuoksuu hyvältä. Ekan vauvan kanssa käytin hajusteettomia tuotteita jonkin aikaa, mutta sitten touhu alkoi tuntua ankealta ja siirryin pian "normaaleihin" tuotteisiin. Meillä ei ole kenelläkään yliherkkyyksiä. Kärytään kaikki comfortilta :)

En ole kovin hassuja juttuja pesukoneella tehnyt, mutta taaperon jäljiltä meillä on kyllä huovutettu kuudessakympissä erinäisiä villasukkia ja mummin kutomia villatakkeja. Itse olen pessyt (kertakäyttöisiä) liivinsuojia ja paljon rahaa. Olen myös istunut taaperon kanssa pesukoneen edessä ja kertonut tarinaa hurjasta merimatkasta, kun hänen rakas turvariepunsa on ollut pesussa, eli myrskyävällä merellä. 

Vierailija

Hui, katselin viikolla aamutv.ta ja pesukone pitäisi ainkin kerran kuussa pestä 90 asteessa tyhjiltään, en tiennytkään. Mulla on 3 vuotta vanha kone ja aivan vaaleanharmaa on jo pesurumpu.

Airi-mummikka

Vierailija

Mä olen todella tarkka pyykin kanssa joten miehellä ei nykyään ole lupaa edes ripustuspuuhiin. Se ei vaan suju ja myttyvaatteet telineellä ei ole auttamista. Vahinkoja sattuu ja tapahtuu mutta dementia onneksi on auttanut unohtamaan. -nanna yhä ilman rakasta konettaan

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogin takaa löytyy äiti, jolle muoti on työ, harrastus ja intohimo. Tervetuloa lukemaan lasten muodista, trendeistä, lifestylesta, sisustuksesta, leluista, uusista löydöistä, vinkeistä ja elämästämme Tanskassa.  

Seuraa somessa
Facebook
Instagram

Ota yhteys bloggariin/

Yhteistyöt ja yhteydenotot:
eppuscloset@gmail.com
 

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Näitä luen

Kaikki Mitä Olen
Riikan blogi
Kotiäidin elämää
Karkkipurkki
Lapsellista
Murulit
La Petite Princesse
Uusi kuu
Jotain tekemistä
 

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012

Kategoriat

Instagram