Torstai aamuna pakattiin laukut ja matka Linköpingistä jatkui kohti Vimmerbytä ja Astrid Lindgrenin maailmaa (Astrid Lindgrens Värld). Odotin tuonne menoa tosi paljon, koska olen kasvanut Astrid Lindgrenin kirjojen kanssa. Ensin äiti ja isä lukivat minulle ja kun opin tosi ajoissa lukemaan ja kirjoittamaan, luin itse. Äiti sanoi, että tyttö ei tee muuta kuin lukee koko ajan. Olin jopa niin suuri Astrid Lindgrenin fani alle kouluikäisenä, että piirsin hänelle jonkun piirrustuksen (se taisi olla jostakin kirjasta kohtaus) ja lähetin sen hänelle. Harmi vaan, että minulla ei ollut lempikirjailijani osoitetta. Niinpä raapustin kuoreen Astrid Lindgren, Sverige. Äiti auttoi kiltisti minua postittamaan kirjeen. Yllätys oli aika suuri, kun parin kuukauden päästä sain Astrid Lindgreniltä vastauksen. Ainakin Ruotsin posti tuntui tuolloin toimivan aika hyvin. 

Saavuimme perille aikaisin aamusta heti puiston avauduttua. Heti ensimmäisenä bongasin suosikkihahmoni Lotan keltaisen talon, jonka vieressä nökötti naapurinmummon punainen talo (se, jonne Lotta karkasi suututtuaan vanhemmilleen). Kävelimme eteenpäin, ja eteen tuli paljon muitakin paikkoja tutuista kirjoista. Päädyimme katsomaan Peppi Pitkätossu näytelmää, joka sai meidän aikuisetkin mukaansa. Näytelmät ALV:ssa ovat ruotsiksi, mutta en usko, että kieli on vain suomea puhuville lapsillekaan ongelma, jos he tuntevat sadut. Tällöin kielellä ei oikeastaan ole merkitystä vaan tarina vie silti mukanaan.

Pääsimme myös kurkistamaan Ronja Ryövärintytär näytelmän harjoituksiin. Tuo näytelmä esitetään aika upeissa puitteissa, jotka ovat tietysti juuri kuin kirjasta. Kun näyttelijät eivät esiinny lavalla, he kiertelevät ympäri puistoa ja pitävät roolihahmonsa koko ajan. Astrid Lindgren halusi puiston olevan paikka, jossa lapset voivat leikkiä, joten näytösten esitysaikoja ei kerrota. Tämä siksi, etteivät aikuiset pilaisi lasten leikkejä aikatauluilla ja sillä, että pitäisi olla jossain tiettyyn aikaan. Se kerrotaan, mihin aikaan esimerkiksi Peppi tulee tavattavaksi, mutta näytösaikoja ei kerrota. ALV:ssa esitetään kesän aikana yli 52 eri näytelmää. Pienen sateenkaan takia esityksiä ei peruta, mutta jos kunnon myrsky iskee, näytökset pidetään sisätiloissa. Jokaiselle näytelmälle on siis myös oma sisänäytös. Astrid Lindgren tapasi itsekin vierailla puistossa ainakin kerran kesässä niin pitkään kuin pystyi. Hän kuitenkin nimesi jo elinaikanaan pienen neuvonantajapiirin, joka koostui hänen lähimmistä ystävistään ja sukulaisistaan, joiden kanssa neuvotellaan kaikesta puistoon liittyvästä. Tuo sama neuvonantajapiiri on edelleen koossa, ja he tekevät vieläkin päätöksiä ja neuvovat, miten Lindgren olisi asiat halunnut toteutettavan puistossa.

Mitään brändejä ALV:ssa ei saa olla näkyvillä, vaan kaikki tuotteet ovat vain heidän omilla logoillaan. Vaikka ravintolassa myydään Pepsiä, se tarjoillaan ALV:n omista mukeista ilman tuttuja logoja. Ravintoloiden ruoka on ruotsalaisten lähituottajien ruokaa ja jäätelö tulee ruotsalaiselta jätskinvalmistajalta, jolla on omat lehmät. Söimme lounaan tuolla ALV:ssa ja se oli todella hyvää. Voin suositella lämpimästi myös ruokailemaan leikkien lomassa. Kesäaikana Astrid Lindgren Världiin matkaaville suositellaan viikonloppuja. Kesälomakaudesta huolimatta ihmiset elävät aika normaalissa viikkojärjestyksessä, ja useimmat ajattelevat nykyään, että suurimmat ruuhkat ovat viikonloppuisin. Näin ei kuulemma kesällä kuitenkaan ole, vaan eniten ihmisiä vierailee tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin.

Lippujen hinnat vaihtelevat vähän sesongin mukaan, ja hinnat löytyvät ALV:n kotisivuilta. Lipun voi myös päivittää kesken reissun, eli jos näyttää, että yhden päivän lippu ei riitä, sen voi käydä kesken kaiken päivittämässä kahden päivän lipuksi. Tänä vuonna Peppi Pitkätossu täyttää muuten 70 vuotta. Mutta sitäkään ei haluta liikaa korostaa huvipuistossa, vaan puhutaan vaan kirjan 70-vuotis juhlapäivästä. Tämä siksi, koska Peppihän on oikeasti vasta 9-vuotias. ;)

Satumaailman ja ihanan lounaan jälkeen lähdimme katsomaan Astrid Lindgrenin syntymäkotia. Astrid Lindgrens Näs sijaitsee ihan lähellä huvipuistoa, ja siellä kannattaa ehdottomasti käydä myös. Saimme käydä vähän etukäteen kurkistamassa juuri avautuvaa näyttelyä, joka kertoo Lindgrenin sodanaikaisista päiväkirjoista. 17 päiväkirjaa löytyivät Lindgrenin kuoleman jälkeen hänen Tukholman asunnostaan pienestä pärekorista. Ensimmäinen päiväkirja on aloitettu silloin kun sota alkoi. Nyt päiväkirjoista on tehty kirja, joka julkaistiin aivan hiljattain. Kun tuo kirja käännetään suomeksi haluan ehdottomasti lukea sen.

Saimme kuulla, että eläessään Astrid Lindgren oli myös tunnettu heikompiosaisten puolustaja, ja häneltä usein kysyttiin mielipidettä moniin epäoikeudenmukaisuuksiin, jotka koskivat lapsia, eläimiä jn. Lehdistö kuulemma rakasti häntä ja tykkäsi kirjottaa: “Astrid Lindgren otti kantaa epäoikeudenmukaisuuksiin...”. Näyttelyssäkin tuodaan esiin monia myös nykyaikana esiintyviä epäoikeudenmukaisuuksia. Koko näyttely on hyvin interaktiivinen ja todella hienosti rakennettu.

Pääsimme kurkistamaan myös Lindgrenin syntymäkotiin, jossa hänen tyttärensä viettää edelleen aikaa kesäisin. Kodissa ei saanut kuvata, koska se on edelleen myös yksityisasunto, mutta olis hauska kuulla, millaista elämää Lindgren on sisaruksineen talossa viettänyt. Monet Lindgrenin kirjoista perustuvat hänen omaan elämäänsä, ja talon läheltä löytyikin vanha liiteri, joka oli kuin suoraan eräästä tutusta kirjasta puu-ukkoja myöten

Päivän lopuksi kävimme vielä lyhyellä tutustumiskierroksella Norrköpingin kaupungissa. Norrköping oli tosi kaunis pieni kaupunki, jolla oli pitkä historia tekstiiliteollisuudessa. Siksi ehkä siitä tulikin jollain lailla mieleen Tampere. Norrköpingissä on myös paljon moderneja ravintoloita, joita on rakennettu vanhoihin taloihin. Mutta Norrköpingistä vielä vähän lisää seuraavassa postauksessa. :)

PS. Lue myös postaukset Lasten kanss Ruotsiin I ja III, täältä ja täältä. :)

* Yhteistyössä Visit Sweden

Kommentit (9)

Vierailija

 Mä oon tainnut käydä tuolla! Lapsena siis. Yövyttiin jossain leirintäalueen mökissä ja päivä tuolla tuntui kuluvan aivan liian nopeasti. Ja mulle ostettu mehujää oli pahaa :D

-nanna

Vierailija

Voi että! Ihanan näköinen paikka!

Tiesin tuosta mutta nyt kun kirjoitit blogi esittelyn niin eksyin linkkien kautta kotisivuille fiilistelemään. Luulin ennen että tuo paikka on pelkästään Peppi maa.

Tuonne haluan (eikun lapset haluavat...) vuoden päästä kesällä!

Luin eilen lapsille pitkästä aikaa vaahteramäen Eemeliä ja nauroimme hänen hassuille tempauksilleen. Astrid Lindgrenin kirjat ja hahmot tuntuvat vanhoilta ystäviltä. Olen lukenut ja fanittanut niitä pienestä asti.

-Joksu-

Heidi - Eppusen kaapilla
Liittynyt9.4.2013

Nanna: Oi, sä olet käynyt tuolla! :) Voi kyllä olla, että paikka on siitä muuttunut jonkin verran, koska sinne on kuulemma lähivuosina tullut paljon uutta. :) Toivottavasti ainakin mehujäät on nykyään parempia. En maistanut! :D

Joksu: Hei, yksi mun kaverikin luuli tuota pelkäksi Peppi -maaksi. Onkohan se ehkä ollut sellainen aiemmin (?) Sehän on ollut tosi kauan jo pystyssä. 
Suosittelen lämpimästi tuota ALV:a, me päätimme nyt viedä lapset sinne ja pääsen itsekin sitten samalla fiilistelemään paremmalla ajalla. :) Aivan mahtava paikka! En voi kuin kehua! :)

Vierailija

Täällä ilmoittautuu myös yksi Lindgren-fani! Oletko lukenut kirjat Astrid Lindgren, lastenkirjailija (Kerstin Ljunggren) tai Astrid Lindgrenin lapsuuden maailma (Christina Björk, Eva Eriksson)? Voin lämpimästi suositella erityisesti jälkimmäistä, siinä kerrotaan paljon Astridin lapsuudesta ja miten mitkäkin sadut/hahmot ovat sieltä mitenkin kummunneet. Tuo ALV on todellakin ihana paikka. Kävimme siellä isompien poikien ollessa pieniä (olivat silloin vajaa 5v ja vajaa 8v). Olimme varanneet siellä olemiseen vain yhden päivän, mutta puhuimme jo silloin, että joskus tulemme vielä uudelleen ja silloin olemme kaksi päivää. Meidän "kotikirjastossa" on kokonainen hyllyllinen "pyhitetty" Lindgrenin tuotannolle. Menneenä talvena luin pikkupojille mm. Eemeliä ja Kassista. Aikoinaan, isojen ollessa pieniä, piti malttaa mielensä ja tiettyjen kirjojen (kuten Ronja ja Veljeni Leijonamieli) kanssa odottaa, että lapset olivat jo vähän vanhempia. Sinänsä toki ehdottomasti kiva, että Lindgren on huomioinut myös vähän isommat lapset. Aika usein meillä on käynyt niin, että jossakin on esitetty lastenteatterina jokin Lindgrenin saduista/hahmoista ja siitä onkin löytynyt hyvä syy uuden kirjan lukemiseen ;) Itse tykkään ensin lukea lapsille kirjan ja vasta sitten viedä teatteriin, jos vain mahdollista. Harmi, että tämänkeväinen Peppi Helsingin kaupunginteatterissa jäi meiltä näkemättä. Hienolle reissulle pääsit! :)

t. Täti Ruskea

Heidi - Eppusen kaapilla
Liittynyt9.4.2013

Täti Ruskea: Oi, teillä on kokonainen hylly! Meillä on joitain mun omia vanhoja kirjoja vielä tallella, mutta tarkoitus olisi sitten ostaa uusia niistä, mitkä ei ole säilyneet. Nyt meillä on Eemeli kesken ja sen jälkeen ajattelin aloittaa Peppi Pitkätossun. Näitä siis luetaan iltasatuina meillä. 
Ja todellakin, myös isommille lapsille löytyy luettavaa. Kirja onkin hyvä lukea ensin. Mä toivon niin, että päästään joskus kans katsomaan teatteriin joku Lindgrenin näytelmä. Noita kirjoja on niin kiva lukeakin lapsille, kun tarinat on tuttuja lapsuudesta. :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogin takaa löytyy äiti, jolle muoti on työ, harrastus ja intohimo. Tervetuloa lukemaan lasten muodista, trendeistä, lifestylesta, sisustuksesta, leluista, uusista löydöistä, vinkeistä ja elämästämme Tanskassa.  

Seuraa somessa
Facebook
Instagram

Ota yhteys bloggariin/

Yhteistyöt ja yhteydenotot:
eppuscloset@gmail.com
 

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Näitä luen

Kaikki Mitä Olen
Riikan blogi
Kotiäidin elämää
Karkkipurkki
Lapsellista
Murulit
La Petite Princesse
Uusi kuu
Jotain tekemistä
 

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012

Kategoriat

Instagram