Keltään ei ole varmaan jäänyt huomaamatta lukiolaisten aloittama kiusaamista vastustava kampanja #kutsumua. Olen aika huono ottamaan osaa erilaiseen haasteisiin, mutta tähän halusin osallistua, koska aihe on niin tärkeä. Kiusaamista tapahtuu joka päivä kouluissa, päiväkodeissa, työpaikoilla ja netissä. Myös hiljainen hyväksyminen on kiusaamista. 

Kouluaikoina olin todella onnekas, koska pahalta kiusaamiselta olen välttynyt. Tai ainakaan sellaista ei ole sattunut, mistä olisin saanut jotain pahoja traumoja. Silloin kun kävin ekaa ja tokaluokkaa, taisi olla ihan tavallista, että välillä joltain pojalta tuli nyrkistä (niin kauhealta kuin se nyt kuulostaakin), eikä siihen pahemmin puututtu. Itse olen varmasti myös kiusannut, ehkä jopa ymmärtämättä sanonut jotain, joka loukkaa. Siitä ei voi koskaan olla ylpeä. Joskus huumorimielessäkin heitetyt jutut voivat satuttaa. Ja sitten taas toiset puolustelevat omaa kiusaamistaan "Sehän oli vain vitsi!" Jopa aikuiset tekevät tuota. 

Kuitenkin jotain on jäänyt mieleen. Ollessani ala-asteella, luokallamme oli väkivaltainen oppilas. Suututtuaan jostain, hän saattoi käydä kenen tahansa luokkakaverinsa kimppuun, huonolla säkällä vaikka sivullisen. Toki jotkut myös ärsyttivät tätä oppilasta tahallaan, saadakseen hänet suuttumaan, ja sekin oli kyllä tosi väärin. Mutta usein tilanteeseen ei tarvittu kuin poikkipuolinen sana, ja nyrkki puhui ja hiukset lentelivät, ihan kirjaimellisesti. Opettaja ei mielestäni puuttunut tilanteeseen kunnolla, vaikka se jatkui neljän vuoden ajan, ja tuona aikana aika moni oppilas tuli pahoinpidellyksi koulupäivän aikana, vaikka kesken tuntia, jos niikseen sattui. Muistan opettajan usein sanoneen: "Älkää ärsyttäkö sitä!" Mutta mitä sitten jos ei uskalla olla edes eri mieltä ääneen? Mitä jos koulussa on koko ajan pelon ilmapiiri, ja jonkun henkilön lähettyvillä pitää jatkuvasti olla varuillaan? Koulukavereita, tarhakavereita tai työkavereita saamme harvoin itse valita, mutta voimme itse myös käytöksellämme vaikuttaa siihen, millaisessa ilmapiirissä vietämme tuon ajan. 

Kiusaaminen on siirtynyt myös nettiin. Nettikiusaaminen voi olla tosi julmaa. Nuoret kiusaavat toisiaan usein netissä, ja tällaista sain valitettavasti seurata hetken myös lähipiirissä. Onneksi asiaan puututtiin vanhempien taholta, ja se loppui. Mutta aikuisetkin osaavat tuon nettikiusaamisen pelottavan hyvin. Siitä kielivät erilaiset keskustelupalstat ja nettiyhteisöt. Meitä bloggareitakin on helppo haukkua, koska olemme itse asettaneet itsemme alttiiksi arvostelulle. Varsinkin anonyymina on helppo mennä oksentamaan paha olo jonkun bloggarin niskaan. Olen usein kuullut tai lukenut aikuisten ihmisten (jopa toisten äitien) sanovan, että kyllä sitä saa arvostella, mitäs pitää julkista blogia. Oikeuttaako se silti ilkeilyyn tai haukkumiseen? 

Harmittavan usein kiusattuja ei edes uskalleta puolustaa. Tai sitten jos joku rohkenee avata suunsa, hänet haukutaan myös. Harva uskaltaa asettua kiusatun puolelle. On vain helpompi olla ihan hiljaa kuin puuttua. Ilonpilaaja, moralisti, ääliö, ärsyttävä! Etkös sä nyt huumoria ymmärrä? Typerys! Minusta asenteet lähtevät jo kotoa. Ihan pienet lapset saavat mallin vanhemmilta.

Nyt kun esikoinen on jo siinä iässä, että hänellä on paljon omia kavereita, erilaisia tilanteita voi tulla vastaan. Kaikkeen ei voi varautua, mutta yhdestä asiasta ollaan meillä varmoja. Kiusaamista emme hyväksy! Olenkin iloinen, että pihapiirissämme, jossa on paljon lapsia, aikuiset puuttuvat herkästi kiusaamiseen. Pihalla on sääntö, että kaikkien kanssa leikitään, eikä ketään jätetä ulkopuolelle. Pienten lasten kanssa näitä tilanteita käydään usein läpi. Onneksi pienet lapset myös uskovat helposti, siksi kiusaamiseen on tärkeä puuttua ajoissa.

Lukiolainen Juho Räty uskalsi puuttua kiusaamiseen, ja sen noteerasi jopa tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Juho ei halunnut olla hiljainen hyväksyjä. Ryhdytäänkö kaikki siis juhoiksi ja puututaan kiusaamiseen, jos sitä näemme, kuulemme tai luemme, kouluissa, päiväkodeissa, pihalla, työpaikalla tai netissä. Opetaan myös omia lapsiamme, koska me vanhemmat voimme vaikuttaa.

Kommentit (3)

Vierailija

Tämä on todella tärkeä aihe. Juuri tuo, että jos joku on väkivaltainen, on niin helppo vedota vain siihen, että "älä ärstytä". Kyllä ne ongelmat silloin on´jossain syvemmällä. Yleensä sen helposti tulistuvan on hankala esim käsitellä tunteitaan tai on muuten helposti ärsyyntyvä tyyppi kaikein kaikkiaan ja kyllä nimen omaan siihen väkivaltaiseen käytökseen pitää puuttua, että miten muita ihmisiä kohdellaan! Vaikka myönnän myös sen, että ei se tahallaan ärsyttäminenkään ole oikein ja siitäkin pitäisi keskustella. Toivottavasti kaikki puutuvat kiusaamiseen, nyt on aika puuttua siihen laajasti ja jyrkästi, liikaa on ollut vain pelkkää hymistelyä ja hyväksyntää.

Vierailija

 Kiusatuksi joutuminen on asia jota en kenellekään soisi. Mä toivoisinkin kiusaamisen katoavan maapallolta, mutta tuskin se koskaan sitä kokonaan tekee. Ehkä realistisempaa onkin toivoa välittäviä vanhempia, opettajia ja ylipäätään aikuisia. Jos lapsena jo oppii ne oikeat tavat kohdella muita niin harva myöhemmin kiusaajaksi enää muuttuu. Joka tapauksessa on hienoa asian olevan nyt näin paljon esillä ja ehkä se on jotain saanut jo aikaankin.

-Nanna

Heidi - Eppusen kaapilla
Liittynyt9.4.2013

Vierailija 1/2: No juuri näin! Olisi ihan kamalaa, jos joku satuttaisi omaa lasta keskellä koulupäivää. Ja mä toivon kans, että kiusaamiseen todella puututaan, ja että myös se hiljainen hyväksyntä muuttuisi kiusaamisen vastustamiseksi. 

Nanna 2/2: Samaa toivon minä ja varmasti moni muu. Tuskin kiusaaminen tulee koskaan loppumaan, mutta jos iso kampanja saa edes yhden ihmisen lopettamaan kiusaamisen, se voi jo pelastaa joltain toiselta monta kouluvuotta. Musta on hienoa, että on tehty tällainen kampanja, joka leviää somessa näin isosti. Nyt ollaan oikealla asialla. 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogin takaa löytyy äiti, jolle muoti on työ, harrastus ja intohimo. Tervetuloa lukemaan lasten muodista, trendeistä, lifestylesta, sisustuksesta, leluista, uusista löydöistä, vinkeistä ja elämästämme Tanskassa.  

Seuraa somessa
Facebook
Instagram

Ota yhteys bloggariin/

Yhteistyöt ja yhteydenotot:
eppuscloset@gmail.com
 

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Näitä luen

Kaikki Mitä Olen
Riikan blogi
Kotiäidin elämää
Karkkipurkki
Lapsellista
Murulit
La Petite Princesse
Uusi kuu
Jotain tekemistä
 

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012

Kategoriat

Instagram