Tarkoitukseni oli postata ihan toisesta aiheesta, joka on paljon mukavampi, mutta pari päivää sitten sattuneen tapauksen vuoksi se sai nyt jäädä toiseen kertaan. Sain eräältä blogin lukijalta meilin, jossa tiedusteltiin olenko minä myymässä meidän Bugaboo-rattaita. Luin viestin nopeasti ja olin jo vastamassa, että en voi myydä rattaita, koska tarvitsemme niitä vielä. Aloin kuitenkin tavata viestiä uudelleen ja huomasin, että kysymys kuuluikin myynkö minä tällä hetkellä meidän rattaita jossain netissä.

Vastasin nopeasti, että en kaupittele niitä missään, ja jos jossain on blogistani otettuja kuvia, ei kannata ainakaan maksaa mitään, ennen kuin on nähnyt rattaat livenä. Aika usein kuviani on lainattu Facebook-kirppareilla, enkä ole siitä jaksanut närkästyä, jos lapseni ei ole kuvassa näkynyt. Monet etsivät kuvia Google-haulla osto- ja myynti-ilmoituksiinsa sen tarkemmin ajattelematta, kuka kuvat oikeasti omistaa.

Nyt kuitenkin joku huijari on napannut nuo meidän rattaiden kuvat netistä, ja tarjonnut niitä useammallekin henkilölle jossain osto- ja myyntipalstalla ihan omalla nimellään. Valitettavasti moni on mennyt halpaan ja maksanut olemattomista rattaista. Minusta tämä on todella kiusallista, koska joku blogin lukijahan voi luulla, että juuri nuo meidän vaunut ovat kaupan. Ja pahinta ei ole tuo kuvien pölliminen, vaan se, että nämä huijarit soittavat itse näihin ihmisten ostoilmoituksiin ja tarjoavat sitten näitä kuvia todisteina myymistään olemattomista rattaista. Vielä hullummaksi tämän sopan tekee se, että tälle samaiselle ostajalle oli soittanut jostain prepaid -liittymästä myös toinen huijari, jolla on ilmeisesti nuo samat meidän rattaiden kuvat käytössä. Jos itse jättäisin ostoilmoituksen nettiin ja joku vastaisi siihen itse soittamalla ja ottamalla yhteyttä reilusti omalla nimellään, en kyllä varmasti osaisi epäillä mitään. Eli tämä huijaaminen on myös todella härskiä.

Tulin tosi surulliseksi kuultuani tästä jutusta, koska huijaukset koskevat lapsiperheitä, joilla on kyllä varmaan muutenkin rahanmenoa kuin rikollisten elämän rahoittaminen. Jo pienten summien menettäminen harmittaa, mutta näissä jutuissa on kuitenkin kyse isoista summista. Alkaa mennä maku jo kaikesta nettiostamisesta tällaisten juttujen takia. Voiko keneenkään enää luottaa?

Oma lukunsa ovat sitten nämä nykyään suositut Facebook-kirpparit, joilla lastenvaatteet- ja tarvikkeet liikkuvat todella nopeasti ja tehokkaasti. Olen valitettavan monta kertaa lukenut noilla Facebook-kirppareilla liikkuvista huijareista, jotka myyvät kalliita olemattomia haalareita ja taas monet ovat menettäneet rahansa. Toki ylläpito ja nettipoliisi koittavat toimia parhaansa mukaan, mutta uusia yrittäjiä tulee koko ajan.

Nykyään kun poliisin määräämiä sakkorangaistuksiakaan ei enää muunneta vankeusrangaistuksiksi, ovat viranomaisetkin aika turhautuneita näiden juttujen kanssa. Kannattaa silti aina tehdä rikosilmoitus, koska jossain tapauksessa ja hyvällä onnella voi silti saadakin joskus rahansa takaisin. Ja on myös hyvä, jos poliisin tietoon tulee joku huijari, joka harrastaa näitä juttuja jatkuvasti. Itse olen ostanut paljon tavaraa niin Huuto.netistä kuin Facebook-kirpputoreilta niiden helppouden takia. Tämän jutun ei ole tarkoitus pelottaa ketään, mutta muutama juttu kannattaa muistaa:

1. Älä maksa kallista tavaraa ennen kuin olet nähnyt sen. Jos vain mahdollista, koita hoitaa kaupat niin, että voit itse noutaa tavaran ja samalla maksaa ja tarkistaa sen. Tai jos et itse pysty, koita saada joku tuttusi vaikka noutamaan tavara puolestasi.

2. Voit pyytää myyjää lähettämään tuotteen postiennakolla niin, että saat tarkistaa tavaran postissa ja maksaa vasta kun olet todennut tavaran oikeellisuuden. Tosin tähän ei moni myyjä välttämättä suostu, koska riski on aina se, että ostaja jättääkin tavaran noutamatta ja myyjälle tulee kalliit postituskulut ihan turhaan. On siis myös epärehellisiä ostajia, ei pelkästään myyjiä.

3. Osta tunnetuilta myyjiltä. Esim. Huuto.netissä on hyvä palautejärjestelmä, joka voi antaa viitteitä myyjän rehellisyydestä.

4. Jos joku on liian hyvä ollakseen totta, se todennäköisesti myös on.

5. Huijarit voivat myös olla sinuun yhteydessä omalla nimellään. Jos saat myyjän nimen ja puhelinnumeron tai vaikka pankkitilin numeron, ne kannattaa googlettaa, koska ihmiset kirjoittavat paljon näistä huijareista nettiin, ja huijarit käyttävät usein samoja nimiä sekä tilinumeroita. Ole kuitenkin varovainen, mitä itse kirjoitat nettiin, koska pahimmillaan siitä voi seurata syyte kunnianloukkauksesta. Joskus näihin nimilistoihin törmää esimerkiksi Facebook-kirppareilla, mutta kannattaa myös muistaa, että näillä huijareilla voi olla samannimisiä kaimoja, jotka saattavat joutua turhaan leimatuksi. Kaupanteossa kannattaa myös muistaa, että toisen aarre voi olla toisen roska, joten erimielisyyttä myydyn tuotteen oikeellisuudesta voi syntyä turhankin helposti.

6. Jos kuitenkin tulet huijatuksi, tee aina rikosilmoitus. Kun olet tekemisissä poliisin kanssa, voit vaatia, että juttu käsitellään käräjäoikeudessa, jolloin tekijä saa varmasti rangaistuksen, sillä vain käräjäoikeuden vahvistamat sakot voidaan muuntaa vankeudeksi. Poliisin kirjoittamia sakkoja tämä ei koske, ja monesti nämä huijarit jättävät myös saamansa sakkorangaistukset hoitamatta.

7. Kannattaa pyytää kuvat myynnissä olevasta tavarasta esim. päivän lehden kanssa, jolloin tulee ilmi kuvien ottopäivä. Tällöin ainakin netistä varastettujen kuvien käyttö on hankalampaa.

Tässä vielä kuvia alla meidän Bugaboo-rattaista. Julkaisen ne tässä vielä, kun nyt nämä meidän kuvat ovat huijareita houkutelleet. Toki huijarit voivat käyttää mitä tahansa kuvia, joten jos he eivät käytä näitä, he käyttävät jotain muita.

Onko teitä huijattu nettikaupoissa, osto- ja myyntipalstoilla tai Facebook-kirppareilla? Miten asiat ovat ratkenneet? Onko teillä hyviä vinkkejä, miten voi torjua huijatuksi tulemisen nettikaupanteossa? Nyt kaikki hyvät vinkit jakoon!

 PS. Kummatkaan näistä meidän vankkureista eivät ole myynnissä, eli jos joku näitä meidän kuvia tarjoaa, voi kyseessä olla huijari. 

Kommentit (17)

Vierailija

Aika törkeetä! Mut näitä riittää :( Siks tuntuu, et uskaltaa ostaa korkeintaan huuto.netistä jos myyjällä on hurjan paljon palautteita. Siltikin mieluummin tosi kalliit ostokset noutaa.

-titti

Vierailija

Voi raivostus! Itse olen onnekseni saanut aina asioida rehellisten ihmisten kanssa, mutta yhä useammin silmiin osuu juttuja näistä huijareista ja se pistää miettimään uskaltaako kauppaa käydä! Itse pyrin kalliimmat asiat noutamaan paikanpäältä jo ihan sen takia, ettei huvita lähteä vääntämään myyjän/postin kanssa hajosiko se postituksessa vai jo ennen sitä.

Toivottavasti tuossakin asiassa huijatuksi tulleota oikeus kohtaa ja saavat rahansa takaisin. Aika järjestelmällistä huijausta!

Vierailija

Tämä on niin inhottavaa. Itselle ei ole mennyt perille ihmisten epärehellisyys, ja aina kun siihen törmää tai kuulee näitä juttuja, niin jaksaa vain ihmetyttää. P.S. Edelleenkin rrrrrrakastan noita keltaisia rattaita, siis jos niistä luovutte... ;)

Riikka (a.k.a Ripu) ;)

 

Vierailija

Tää on niin kurjaa!!! Minua huijattiin viime kesänä Emmaljungan vaunuista, olisivat olleet meille täydelliset ja vielä juuri haluamallani kuosilla. No, myyjä vastaili viesteihin tosi nopeasti ja oli luotettavan tuntuinen. Maksoin kiltisti ja jäin odottamaan Seurantakoodia. Myyjä valehteli kolmen viikon ajan "viemällä" pakettia postiin mutta ei kuulunut. SOittelin sekä postiin että matkahuoltoon jakyselin että onko pakettia tullut. No ei ollut. Ihan jo alkoi hävettämään...  Sitten kun viimein tein rikosilmoituksen niin kävi ilmi etten todellakaan ollut ainut. Hän oli siis huijannut ja ryövännyt rahaa monelta muiltakin. 

 

Kyllä jäi todella paha mieli, ei ollenkaan pelkästään rahantakia vaan ihan se käsittämätön huijjaamisenhalu ja ajattelemattomuus toista ihmkstä kohtaan. Ja kyllä, minäkin olen myynyt ja ostanut jo usean vuoden ajan netissä, enkä ole vastaavaan törmännyt. Lähetin jopa kerran vaunut ostajalle niin että ostaja maksoi vaunut vasta (useampi sata euroa) kun oli hakenut postista. En tiedä uskaltaisinko enää ,mutta tämä taas on muistutus siitä,että kyllä rehellisiä ja vilpittömiä ostajia/myyjiä vielä löytyy;). 

 

Toivottavasti tällainen vääryys saataisiinainakin vähenemään...

Vierailija

Höh, ompas kurjaa! En tiennytkään, että vaunuillakin tehdään näitä huijauksia (no,miksei ne ovat kalliita käytettyinäkin). 

Vierailija

Itse jouduin huuto.netissä huijatuksi huutamalla ja maksamalla tuotteen, jota en koskaan saanut. Myyjä ei koskaan vastannut sähköposteihin ja antoi minulle negatiivisen palautteen (ilman selityksiä). Kyseessä oli oikeasti ihan tosi pikku summa (verrattuna vaunurahoihin esim.) mutta meni maku nettikirppareihin pitkäksi aikaa. Tuli tosi tyhmä, surullinen, petetty, epäonnistunut olo. Ja nyt jopa vuodenkin jälkeen, kun olen muutaman hankinnan taas uskaltanut netin kautta tehdä, joka kerta sen negatiivisen palautteen näkeminen suututtaa. Tälläiseen huijarimaailmaan ei vaan halua uskoa.

Vierailija

Tuollainen on kyllä todella kurjaa! Mä mietin jossain vaiheessa josko ostaisin käytetyt matkikset mutta en sitten ole uskaltanut noin isoihin kauppoihin kyllä ryhtyä. Täytynee vaan kiltisti jostain nettikaupasta tilailla.

-Nanna

Vierailija

Mä en ymmärrä miten tuollainen käytännössä olisi mahdollista, Siis jos maksat tavaran ennenkuin näet sen, niin sinunhan tulee tietää myyjän nimi ja tilinumero eli huijarin jäljittäminen on helppoa. Eikö???

Vierailija

Niinhän saakin nimen tietoon mutta käsittääkseni nykyään tämmösistä petoksista saa vain sakkorangaistuksen ja yleensä nää huijarit jättää sakot + korvaukset vaan maksamatta. Eli se on lähes se ja sama vaikka saisikin huijarin poliisille ilmoitettua.

Vierailija

Eihän tuossa jäljittämisessä mitään ongelmaa olekaan, vaan siinä että näitä tyyppejä ei yhtään kiinnosta mitä seurauksia tulee ja usein ulosotossa on jo vanhoja saataviakin, joten mitään korvauksia tuskin tulee kovin äkkiä saamaan.

Vierailija

Mä kans uskon aina hyvää ihmisistä, mutta kyllähän niitä inhottaviakin ihmisiä löytyy. Mä myin huutonetissä lasten ulkoilupuvun, ja ekasta tarjouskilvan voittajasta ei kuulunut mitään. Toinen taas ilmoitti heti maksaneensa, mutta ei vaan maksua kuulunut. Lupasi kysyttäessä kuitinkin laittaa, vaan eipä kuulunut kumpaakaan, kunhan kokeili, postitanko ennenkuin maksu näkyy tililläni. Kun huomasi, ettei näin tule käymään, ei saatukaan enää mitään yhteyttä. Kaikkeen tähän säätämiseen meni niin kauan aikaa, että kevätkin oli jo pitkällä ja kolmannella kierroksella vihdoin puvun myytyäni  jäi hintakin jo huomattavasti pienemmäksi...Ja mä kun kilttinä oon postitellut vaatteita, vaikkei vielä raha tililläni näkyisikään(mutta ostaja kertonut maksaneensa), mutta tarkkana kyllä näköjään saa olla, ainakin vähän kalliimpien tuotteitten kanssa.

Vierailija

Voi kurjuus. Todella inhottavaa.

(Mä möin tässä keväällä pojan rattaat huutiksessa silleen et laitoin ilmoitukseen, ettei tarvitse lunastaa jos kunto ei olekaan jostain syystä sellainen kuin ostaja odotti (tosin mulla on noin 700 positiivista palautetta, enemmän kyllä olen ostanut huutiksesta aluksi). Mutta ostaja oli tosi tyytyväinen (toki olin kuvannut tarkasti) ja annoin kaupan päälle vielä 3-pyöräisen pieneksi jääneen potkulaudan. )

Aurinkoista viikonloppua!

t. Heli

 

ps. niista lukuvinkeistä aikuisille...tosi hankala antaa. Mä luen vähän kaikenlaista paitsi en kauhua. Laittaisitko tietoa, et kiinnostaako ne kirjat (pirkka kestokassi on täs työhuoneen nurkassa) siis että heitänkö ne joku ilta Teille maalarinteipillä hinnoiteltuna

Vierailija

Minä tein juuri rikosilmoituksen henkilöstä, joka esiintyy Marikana Kouvolasta. Tällä samaisella "Marikalla" tuntuu olevan muitakin uhreja nyt kun olen viikon verran keskustelupalstoja seurannut. Sain todella luotettavan kuvan myyjästä hänen soitellessaan tori.fi:n ostetaan-ilmoitukseeni. Rahat meni, rattaita ei koskaan kuulunut. Myöhemmin hoksasin myyjän lähettämien kuvien olevan suoraan googlen kuvahausta (arvaa vaan oliko tollo olo!!). Jotenkin ei vaan ole voinut käsittää jonku olevan noin härski, että lapsiperheiltä varastaa.

Järin fiksuilta ei kuitenkaan tämä huijarikaksikko  tunnu, koska oikeatkin nimet ovat jo keskustelupalstoila tiedossa. Vastaavat myös niitä nimiä, joilla vastasivat puhelimeenkin Kun olemattomien rattaiden perään soittelin (kumpikaan nimi ei ole Marika, taisivat olla Riinaja Iisa tai Liisa).

Tämä on tosi soppa, josta toki teimme rikosilmoituksen. Rahanmenoa kertyi 150 €,mutta huijatuksi ja näyryytetyksi tuleminen sattuu enemmän. Ja ehkä eniten se, että tuntuu kuin lapsiani olisi huijattu. Ihan ensi kertaa ei ole tekijä liikkeellä, joten ehdollisten tuomioiden ollessa taustalla samantyyppisistä petoksista, joutunee tämä nuorten naisten kaksikko telkien taa.

emmi

Vierailija

Nykyään kun poliisin määräämiä sakkorangaistuksiakaan ei enää muunneta vankeusrangaistuksiksi..

Olisin kommentoinut tätä väitettäsi, siten, että tarkoitit varmaan että järjestyssäännön perusteella määrättäviä sakkoja ei enää muunneta vankeudeksi. Kyllä kaikki muut sakkorangaistukset muunnetaan. Olematonta tavaraa myyvät huijarit sakotetaan kyllä tuomioistuimen toimesta, joten heidänkin sakkonsa on muunnettavissa.

Vierailija

Postiennakolla voi myydä ja ostaa näin:

Otetaan esimerkkinä tuote, mikä maksaa 500 e ja postikulut on 10 e plus postiennakkomaksu 5 e. Yhteensä 515 e.

Ostaja maksaa myyjän tilille 25 e, tässä on postikulut kahteen suuntaan ja se postiennakkomaksu. Myyjä panee paketin postiennakolla summalle 490 e.

Tällöin tämä on myyjälle riskitöntä, vaikka pakettia ei lunastettaisi. Ostajan riski on 25 e mikä on ihan kohtuullinen ja sen verran pieni summa, että harva jaksaa huijata.

Vierailija

postikulut molempiin suuntiin vastaavan summan  voi ostaja maksaa etukäteen ja muuten postiennakko tarkastusoikeudella pitäisi olla käytäntö

Lapsiperheen arkirealismia
Liittynyt3.11.2015

Itse ostan mielelläni paljon käytettyjä juttuja, myös netistä mutta pyrin aina pyytämään muutaman lisäkuvan etenkin kalliimpien juttujen kohdalla jostain tietystä seikasta. Esimerkiksi haalareissa pyydän lisäkuvan vetoketjusta tai hupusta, ehkä hihansuista. Jos myyjä myy tosissaan kalliimpaa tuotetta, ei rehelliselle myyjälle ole ongelmaa ottaa ja lähettää lisäkuvia. Tai ainakaan itse en ole ongelmaan törmännyt.

Olen tilaamassa Tyypille autopesula-settiä Ebayn kautta ja kieltämättä vähän hirvittää syöttää maksukortin tietoja sivustolle. Ratkaisen ongelman toivottavasti siten, että voin maksaessa käyttää Electron-korttia ja tiliä jossa ei ole, kuin maksuun tarvittava summa. Välillä hirvittää miten helposti korttitietoja joutuukin vääriin käsiin.