Pääsimme blogiyhteistyön merkeissä kokeilemaan Naty -merkkisiä vaippoja, jotka olivat minulle ainakin ihan uusi tuttavuus. Natyn perustaja on Marlene Sandberg, ruotsalainen äiti, joka halusi kehittää kertakäyttövaipoista ekologisempia.

Nyt nuo vaipat ja Natyn hoitotuotteet ovat olleet meillä jo jonkin aikaa käytössä, joten voin kertoa niistä vähän. Naty on ekovaippamerkki, joka on valmistettu ekologisista materiaaleista. Naty on kehittänyt ensimmäisenä markkinoille biohajoavan ja ympäristöystävällisemmän kertakäyttövaipan. Natyn tuoteperheeseen kuuluu myös monia muita tuotteita, joiden valmistuksessa ja pakkauksissa on huomioitu ympäristöystävällisyys. 

Tässä alla Natyn sivuilta kopioitu kuva, josta selviää paremmin mistä vaipat on valmistettu. 

a.) Ei hajusteita

b.) Täysin klooriton puumassa

c.) Klooriton ulkopinta. Ei muovia. Perustana geenimuuntelematon maissikalvo.

d.) Vuotosuoja valmistettu luonnonmateriaaleista. Ei muovia.

e.) nesteen jakelukerros on valmistettu luonnonmateriaaleista. 

Kaikista näistä löytyy vielä lisätietoa ja sertifikaatit Natyn omilta sivuilta

Ja sitten niihin vaippojen käyttöön. Olemme nyt käyttäneet Natyn vaippoja muutaman viikon ajan. Pintamateriaali poikkeaa vähän perinteisistä vaipoista ja se ei ole niin huokoinen kuin monilla muilla merkeillä, mutta silti ihan miellyttävän tuntuinen. Johtuisikohan tämä erilainen tuntu tuosta maissikalvosta(?) Vaipat ovat myös nätin näköisiä, valkoisia vihreillä pikkukukilla. Vertasin Natyn vaippojen hintaa meidän lähikaupassa muihin vaippamerkkeihin, ja niiden kappalehinta oli suurin piirtein sama kuin esimerkiksi Pampersilla eli 20-24 senttiä kappale. Yhden paketin hinta oli 10 euron molemmin puolin, riippuen vaippakoosta. Natyn vaippoja myyvät Prismat sekä S-ryhmän kaupat. 

Meillä on nyt ollut käytössä sekä pienin koko että koko 3. Tuo koko 3 on 4-9 kg painoisille vauvoille, ja vaikka tämä meidän neiti on tuon painorajan alapäässä, vaipat ovat silti pitäneet hyvin, eikä ohivuotoja ole tullut lahkeista eikä muualtakaan. Meillä oli nimittäin pojan vauva-aikana ongelma, että melkein kaikki vaipat "vuosivat" lahkeista, koska pojalla oli niin kapoiset jalat. Nyt tätä ongelmaa ei ainakaan ole ollut, ja toki lapsetkin ovat vähän erilaisia. Kiinnitystarrat pysyvät hyvin ja vauvan iho on pysynyt hyvänä. Tosin muistakaan vaippamerkeistä ei ole tullut meille ihottumaa, joten tytöllä ei ehkä ole kaikkein herkin iho (?). Parasta kuitenkin on, että Natyn vaipat eivät haise, vaikka niissä on enemmänkin "tavaraa" sisällä.

Natyn omilla nettisivuilla on runsaasti lisätietoa näistä vaipoista ja siellä voi myös liittyä Naty lähettilääksi, jolloin saa erilaisia etuja sekä postitse näytevaippasetin (koko 1). Kävin itsekin nyt liittymässä tuolla, mutta tuota näytesettiä en ole vielä ehtinyt saamaan.

Aluksi kun saimme vaipat käyttöömme, suhtauduimme vähän varauksella vaippojen jämäkämpään rakenteeseen. Nyt kuitenkin kun nuo vaipat ovat olleet jonkin aikaa käytössä, ja olemme käyttäneet sekä Natyja että muita vaippoja sekaisin, muut vaipat tuntuvat jotenkin "löperöiltä" verrattuna Natyihin. Muista vaipoista on tullut myös ohivuotoja, mutta Natyt ovat taas pitäneet paremmin. Niinpä päätimme sitten siirtyä käyttämään Natyn vaippoja jatkossakin. Tähän vaikutti myös se, että ne eivät ainakaan ole meidän läheisessä Prismassa olleet yhtään kalliimpia kuin toiset vaipat, mitä olemme ostaneet.

Saimme testipaketissa myös Natyn pesuaineita sekä puhdistuspyyhkeitä. Puhdistuspyyhkeiden pakkausmateriaali perustuu luonnonliituun ja itse puhdistuspyyhkeet ovat kompostoitavia. Harmi vaan, että meillä ei ole kompostia, mutta jos sellainen kotoa löytyy, nämä puhdistuspyyhkeet voi laittaa sinne. Lisää tietoa puhdistuspyyhkeistä löytyy myös Natyn suomenkielisiltä kotivuilta.

Natyn kotisivuilta löytyy paljon tietoa myös muista tuotteista. Kaikissa tuotteissa ja niiden pakkauksissa on pyritty käyttämään uusiutuvia luonnonmateriaaleja. Lisäksi kotisivuilla olevassa webshopissa myydään vaippojen lisäksi orgaanisesta puuvillasta valmistettuja lastenvaatteita ja naisille hygieniatuotteita. Muutenkin näistä tuotteista ja lisätiedosta kiinnostuneiden kannattaa kurkata nuo kotisivut. :) 

Kommentit (9)

Vierailija

Meillä on tuota saippuaa ja rasvoja, ne on tosi hyviä ;)
Oli myös kosteuspyyhkeitä, mutten tajunnut laittaa niitä kompostiin..
Ne kuivuvat vain tosi herkästi eivätkä lähde helposti yksitellen paketista vaan ylimääräiset saa heivaa takaisin :/ Eli minigrip pussissa kannattaa säilyttää.

Vierailija

Innostuin myös joskus tästä tuoteperheestä. Ostin Natyn (mielestäni vanha nimi oli joku nature jotain?) siteitä ja käytin niitä mökillä, ajatuksena että harvoin siellä käy niin kompostoituvat kompostissa. No, eipä ne ole kompostoitueet parin vuoden jälkeenkään. Ei mennyt se kompostillinen marjapuskien alle.. 

halooo

Hei. Kuukautis -siteet ei kuulu ikinä kompostiin !!
Vaikka kun maatusivat.
Ihmisveri ei kuulu sinne ikinä.

Vierailija

Muumivaipoissa ei ole muuta kompostoituvaa kuin pakkaus. Tosin joka tapauksessa meillä varavaippoina kestovaippavauvalla. ollasn tosi tyytyväisiä. Muita kuin muumeja tai Natyja en suostuisi kertojen lisäksi käyttämäänkään. :)

Vierailija

Mekin käyttäisimme mielellämme noita Natyn vaippoja, mutta niin esikoisella kuin nyt tällä uudemmalla tulokkaalla meni iho muutamassa päivässä "huonoksi". Esikoisella (nyt 2-v.) on selvästi atoopinen iho, johon meillä on ollut erilaisia hoitorasvoja ja maitohappobakteereja jo 2kk iästä alkaen. Hänellä meni kaikilla kolmella yrittämällä Natyn vaipoista nivusten ja sisäreisien iho rikki ja peppu sekä alavatsa kauttaaltaan punaiseksi ja ihottumaiseksi vajaassa kahdessa vuorokaudessa, vaikka kokeilimme varmasti oikean kokoista vaippaa (5kg vauvalle tuota kokoa 3). Kuopuksella ei tuo iho ole mennyt noin nopeasti ärhäkän punaiseksi, mutta kuitenkin muutamassa päivässä on koko vaippa-alue todella ärtynyt. Ilmeisesti kuopuksellakin on taipumusta atopiaan, vaikkakin lievempänä kuin esikoisella. Joten oman kokemuksen pohjalta en todellakaan suosittele Natyn vaippoja atopiaan taipuvaisille vauvoille. Harmi sinänsä kuin olisivat muuten kertakäyttövaipoista parhaita. :-(

Vierailija

Meillä taas on atooppisuuteen taipuvaisella vauvalla käytetty Natyja, eikä ole tullut mitään. Näistä puuttuu se kemikaalin-tapainen haju, joka monissa muissa vaipoissa on, lisäksi ovat pakkaukseltaan ja muutenkin mukavan näköisiä. Näitä on meillä jo kolmella eri kokoisella ja mallisella vauvalla käytetty ja tykätty. :)

Vierailija

Meillä Naty ei pidätellyt kyllä yhtään mitään. Sain peräkkäisillä vaipoilla heittää pesuun kehdon patjan ja kapalona toimineen viltin. Laitoin Natylle palautetta ja sain lahjakortin s-ryhmälle, että siltä osin loistavaa ja nopeaa toimintaa. Loppuun en ole uskaltanut tuota vaippapakettia käyttää :/

Vierailija

Mä tykkäisin kovasti käyttää Naty vaippoja, ja olen niitä aina muutamaan kertaa ostanutkin, mutta meillä ne falskaa öisin. Lähes joka yö tulee pissat läpi (vuoden ikäinen), mutta sama ongelma on Liberon kanssa. Vain Pampers on pitänyt pissat vaipan sisällä (molempien lasten kohdalla sama juttu) ja sen takia ollaan nyt jumiuduttu niihin. Muuten kyllä mieluusti käyttäisin Natyja.