Aika moni nykyään haluaa ottaa joulukortteihin lasten kuvat, joten ajattelin jakaa muutamia vinkkejä lasten kuvaamiseen. Tässä on nyt pari viikkoa hyvää peliaikaa jäljellä, joten vielä ehtii ihan hyvin tehdä joulukortit omista kuvista. Nykyään niiden teettäminenkään ei kestä kauan, ja korteiksi käyvät ihan hyvin vaikka tavalliset kymppikuvat, jos ne liimaa vaikka kartongin päälle tai korttipohjaan.

Meillä oli koulussa osana ammattiopintoja valokuvausta. Tuolloin sain varmaan elämäni traumat ja päätin etten koskaan kyllä valokuvaa yhtikäs mitään. Epun synnyttyä kamera alkoi kuitenkin kulkea mukana ja sitten alkoi myös blogiharrastus, joten neljän vuoden aikana on tullut otettua varmaan tuhansia lapsikuvia. Mukaan on mahtunut paljon onnistuneita kuvia sekä hyvin hyvin paljon epäonnistuneita otoksia, joista olen oppinut varmasti enemmän kuin niistä onnistumisista.

Lapsia ei kannata kuvata väsyneinä, nälkäisinä tai vaikka suoraan neuvolan rokotuksen jälkeen, ellei sitten halua, että lapset muistuttavat Tonttu Toljanteria. Lapsia ja eläimiä ei myöskään kannata väkisin laittaa samaan kuvaan, jos he eivät oikeasti pidä toisistaan. Jouluinen kuva lapsesta ja hevosesta voisi olla hieno, mutta jos lapsi pelkää kuollakseen isoja eläimiä, suunnitelma vaatinee harkintaa. Kannattaa myös suunnitella etukäteen, mitä on tekemässä ja millaisia kuvia haluaisi, ja vasta sitten aloittaa valmistelut. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, tässäkin asiassa.

Hyvät kuvat eivät vaadi mitään erikoishienoja laitteita tai uusimpia kuvausvälineitä. Välillä kuulee sanottavan, että täytyy olla tosi hyvä kamera, koska kuvat ovat onnistuneita. Ehei! Yksi valokuvaajaystäväni kuvaa paljon kännykkäkameralla, ja oh boy, kuvat ovat sitten hienoja. Olen myös netissä seurannut yhden kuvaajaa, joka kuvaa vain ja ainoastaan kännykkäkameralla. Nykyään monissa kännyköissä on niin hyvät kamerat, että niiden laatu riittää todennäköisesti ihan hyvin, jos ei tulosteta mitään jättimäistä. Tästä valokuvaajan esimerkistä olen itsekin innostunut, ja olen muuten kuvannut tänä syksynä blogiinkin kuvia käyttäen Lumian kameraa. Väittäisin, että eroa ei huomaa, ellei tiedä. 

1. Muista tausta. Ennen kuvausta, kannattaa tarkistaa nopeasti, mitä taustalla näkyy, ettei hyvä kuva mene pilalle sillä, että takana näkyy täysi pyykkiteline, lattialle lojumaan jäänyt imuri tai kalsarit. ;)

2. Valo. Varmista, että valotus on riittävä, mutta vältä salamavaloa. Se tekee kuvista luonnottoman näköisiä, kylmiä ja kovia. Muutenkin kuvaamisessa kannattaa suosia aina luonnonvaloa, jos vaan mahdollista. Tietysti näin Suomen talven aikana on aika haastava nähdä yhtään mitään valoa välillä. 

3. Mene lapsen tasolle. Kokeile eri kuvakulmia, ja ota kuvia eri suunnista. Monesti aikuiset kuvaavat lapsia aina vähän ylhäältä alaspäin, aikuisen näkökulmasta. Mitä jos menet alas lattialle vaikka makaamaan, ihan lapsen tasolle tai kiipeäisitkin ihan korkealle ylös?

4. Liike. Lapset ovat luonnostaan liikkuvaisia, joten kivojen joulukorttikuvien ei välttämättä tarvitse olla staattisia, joissa lapset pönöttävät tonttulakit päässä valkoisella taustalla. Hauska joulukorttikuva voi olla vaikka iloinen talvikuva tai vain joku mukava tilanne. Kävittekö jossain hauskassa paikassa, josta jäi muistoksi iloinen hetki? Myös sellainen kuva voi ilahduttaa kortissa, eikä välttämättä jouluinen "asetelma". 

6. Ole itse hauska. Iloiset kuvat tuovat iloista mieltä. Sen sijaan, että pyytäisi lapsia sanomaan "Juusto!" kannattaa kokeilla jotain, joka oikeasti naurattaa lapsia. Ainakin 4-vuotiaisiin toimii hyvin vaikka sana "Pieru!". ;) Kannattaa myös löysätä pipoa ja yrittää pysyä hyvällä tuulella, vaikka kaikki ei menisikään suunnitelmien mukaan. Harvempaa lasta hymyilyttää vihainen kuvaaja, joka karjuu: "Pysy nyt paikallaan!" :)

Ja ei. En ole vielä itsekään ehtinyt kuvata meidän joulukorttikuvia. Mutta jos teillä on hyviä vinkkejä joulukorttikuvien ottamiseen, kertokaa niitä kommenttiboksissa. Myös hauskoja kommelluksia saa jakaa. :)

Kommentit (9)

Vierailija

Hyviä vinkkejä! Varsinaiset joulukorttikuvat puuttuu täältäkin ja voi olla että mennään ensilumen kuvilla. Kokemuksesta voisin kyllä lisätä ettei kannata väkisin yrittää ottaa useasta duracell-lapsesta yhteistä kuvaa vaan ennemmin sitten jokaisesta oma. Tai ainakaan mun pelleilytaidot ei riitä laittamaan kahta-kolmea lasta samaan kuvaan onnistuneesti :)

-Nanna

Vierailija

Viime vuonna saimme tuttavaperheeltä joulukortin, jossa oli kuva lapsista uimarannalla kesällä tonttulakit päässä :) Minusta tämä oli hauska idea! 

Vierailija

Lapset leipomaan tai "paketoimaan" tai koristelemaan kuusta. Tekemiskuvat kivempia kuin pönötyskuvat. 

Vierailija

En voisi enemmän painottaa tuota ympäristön tarkistamisen tärkeyttä. Otin aika montakin hyvää korttikuvaa, kunnes huomasin, että taustalla nojaakin moppi keittiöjakkaraan. Eli katso taustat monta kertaa!

Vierailija

Nannalle ja muillekin duracelien äideille vinkki, että erilaisilla kollaasityökaluilla ja appseilla voi laittaa jokaisesti kuvan ilman, että tarttee saada sitä kaikista kerralla :)

Heidi - Eppusen kaapilla
Liittynyt9.4.2013

Nanna: Joo, no kolmen kanssa se vasta haastavaa onkin. Jollain on taatusti ainakin silmät kiinni. ;) 

Vierailija 2/6: Oi, toi kuulostaa ihanalta. Olikohan se vihje, että perhe viettää joulua ulkomailla ? :)

Vierailija 3/6: Ihan samaa mieltä! Toi paketointi ja leivonta oiskin hyvä idea vaikka itse totetuttaa. :)

Vierailija 4/6: Haha :D Sama juttu, arvaa kuinka montaa kertaa meidän kuvissa on ollut jotain omituista taustalla. :D Nyt olen jo vähän alkanut oppia. ;) 

Vierailija 5/6: Picmonkey on todellakin hyvä! :) Suosittelen myös! Mulle toi lahetakortti.com ei olekaan entuudestaan tuttu, joten kiitos vinkkauksesta! :)

Vierailija 6/6: Toden totta! Ja kollaasikin voi olla ihan hauska joulukortissa, ja säästää hermoja. :) 

Vierailija

Eräs yksinkertaisuudessaan nerokas vinkki, joka toimi hienosti yksivuotiaan kanssa (joulukorttikuvien lisäksi synttärimuotokuvat) oli antaa lapselle käteen pieni pala läpinäkyvää teippiä. Sain meinaan suloisen kuvan paikallaan istuvasta (joskin kovasti omista sormistaan kiinnostuneesta) lapsesta. Teippi ei juurikaan näy valmiissa kuvassa vaikkei edes käsittelisi. Täytyykö tähän nyt vielä kirjoittaa joku vastuuvapautuslauseke, että ole tarkkana siitä ettei teippi mene suuhun ja aiheuta tukehtumisvaaraa, katso mitä lapsi sillä teipillä tekee ja vie roskiin kun lopetat?

 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogin takaa löytyy äiti, jolle muoti on työ, harrastus ja intohimo. Tervetuloa lukemaan lasten muodista, trendeistä, lifestylesta, sisustuksesta, leluista, uusista löydöistä, vinkeistä ja elämästämme Tanskassa.  

Seuraa somessa
Facebook
Instagram

Ota yhteys bloggariin/

Yhteistyöt ja yhteydenotot:
eppuscloset@gmail.com
 

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Näitä luen

Kaikki Mitä Olen
Riikan blogi
Kotiäidin elämää
Karkkipurkki
Lapsellista
Murulit
La Petite Princesse
Uusi kuu
Jotain tekemistä
 

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012

Kategoriat

Instagram