Nukutaanko teillä hyvin? Meillä nukutaan ihan hyvin, mutta edelleen katkonaisesti. Unikulma kutsui minut ja monta muuta äitibloggaria kuuntelemaan vinkkejä parempiin yöuniin ja lasten nukkumiseen liittyen. Otin innolla kutsun vastaan, koska yöheräilyt ovat edelleen arkipäivää ja aihe on muutenkin kiinnostava. Päätin jakaa parhaat vinkit täällä blogissa teidän kanssa, jos näistä hyötyisi joku muukin.

1. Säännöllinen rytmi päivällä on hyvän yön perusta. 

2. Toistuvat iltarutiinit ja rauhoittuminen ennen nukkumaanmenoa auttavat nukahtamisessa. Televisio ja videopelit kannattaa laittaa pois hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. 

3. Nukkumaanmeno ja herääminen aina samaan aikaan. Myös viikonloppuisin näitä rytmejä kannattaa noudattaa. Tällöin myös nukahtaminen iltaisin onnistuu paremmin ja syvä uni tulee paljon nopeammin. Tämä sama ohje pätee myös aikuisille. 

4. Puhdas vuode. Mitä pestävämpi patja ja petivaatteet ovat, sen parempi. Vaikka kierrätys on hyvä juttu, käytettyä patjaa ei kannata ostaa. Vaahtomuovipatja imee kaiken. Jo maitopuklut vaahtomuovipatjassa voivat homehduttaa patjan (pissa ei ole niin paha kuin maito). Tyynyä tulisi pestä 5-6 kertaa vuodessa. Myös aikuisten. Likainen tyyny ja homeinen patja voi aiheuttaa vaikka silmien rähmimistä. Anna Lapsellista -blogista onkin kirjoittanut tuosta patja-aiheesta vielä paremmin täällä. Kannattaa käydä lukemassa.

5. Turhat virikkeet pois huoneesta. Ne häiritsevät nukahtamista ja voivat myös vaikuttaa aikaisiin aamuherätyksiin.

6. Oikea lämpötila ja huoneilman laatu. Makuuhuoneen olisi hyvä olla mieluummin vähän viileä kuin liian kuuma. Ilmanpuhdistin voi parantaa huoneilman laatua ja jotkut vanhemmat hankkivatkin sellaisen lasten makuuhuoneeseen. 

7. Valaistus. Makuuhuoneen tulisi olla mahdollisimman pimeä. Erityisesti kesäkautena pimennysverho voi auttaa.

8. Patjan tulisi olla napakka, silti pintapehmeä. Kaikkiin materiaaleihin vuodevaatteissa kannattaa panostaa, koska vietämme niin paljon aikaa vuorokaudesta sängyssä. 

9. Lapsen tyynyn paikkaa kannattaa vaihdella. Tyynyn korkeus kannattaa myös tarkistaa aika ajoin. 

10.Vastasyntyneellä nukkumisasentoa tulisi vaihdella kyljeltä toiselle (ei vatsallaan nukuttamista!). Tämä nukkumisasennon vaihtelu on merkittävä asia mm. skolioosin kehittymisen kannalta. 

Lapsen hyvä uni on myös vanhempien unen edellytys. Jos lapsen on hyvä nukkua omassa sängyssään, hän myös viihtyy siellä paremmin. Saimme nähdä tilaisuudessa Unikulman Air-o-baby -patjan, joka on niin hengittävä, että siitä valuu vesi läpi. Tällainen patja kuivuu todella nopeasti ja ehkäisee kosteuden muodostumisen. Näitä superpatjoja sai eri kokoisia, ja niiden hinta vaihteli 150-200 euron välillä. Innovaatio tuohon patjaan on kuulemma tullut S-sarjan Mersun penkin materiaalista. Unikulma ei siis ole pelkästään liike, vaan tehdas, joka tekee aktiivista tuotekehitystä ja tutkimuksia liittyen nukkumiseen. Pääsimme itse myös mittaukseen, joka kertoi aika paljon omasta kropasta ja nukkuma-asennosta. Esim. oma hiirikäsi ja jumissa olevat hartiat näkyivät tuossa selvästi. Mittauksessa myös näkyi juuri tuo kohta selässäni, jota on fysioterapeuttikin hoitanut ja jalka-selkä alue, joka kramppasi raskausaikana pahasti. Mielenkiintoista!

Miten teillä nukutaan? Mitkä ovat teidän parhaat vinkit hyviin yöuniin? 

Kommentit (4)

Vierailija

Öööö mitä se nukkuminen on?! Mun ehkä paras vinkki on: Älä stressaa! Jos lapsi ei nuku niin ei se nukkumisesta stressaaminenkaan auta. Pahimmassa tapauksessa lapsi vaan vaistoaa stressin ja tuloksena on lisää levottomuutta. Vaikka uniongelmat ovat uuvuttavan kamalia niin yritä suhtautua niihin mahdollisimman positiivisilla mielin. 

Pienimmän kohdalla olen kyllä erittäin hyvin huomannut mikä merkitys unella on lapsen kasvulle ja kehityksellekin. Patjan valintaan ja muutenkin sänkyyn kannattaa siis kiinnittää huomiota!

-nanna

 

Vierailija

Meillä ei nukuta hyvin. Tyttö 1,5v ja vielä ei ole kokonausta yötä nukkunut. Kaikki mainitsemasi puitteet pitäisi kyllä olla kunnossa. Mutta meillä taitaskin vaikuttaa eniten tytön sairaus uniin. Olen itse niin tottunut että olen ihan tyytyväinen tilanteeseen. Nukun kun pystyn :)

-Tinka-
ihmejatavis.blogspot.fi

Ruru
Liittynyt23.5.2013

Meillä kans kaikennäkösiä nukkumis ongelmia. -.- Välillä onneks helpottaa mutta tänäänki oli taas sellanen aamu että ihan sai repiä itteään ylös kun piti viedä pikkumies labroihin eikä voinu vaa jäädä sänkyyn makaamaan vaiks kerranki ois miniherralla unta riittäny. Huhhuh No ehkä joku toine päivä sitte :D

- http://kaninkolossa.weebly.com/

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogin takaa löytyy äiti, jolle muoti on työ, harrastus ja intohimo. Tervetuloa lukemaan lasten muodista, trendeistä, lifestylesta, sisustuksesta, leluista, uusista löydöistä, vinkeistä ja elämästämme Tanskassa.  

Seuraa somessa
Facebook
Instagram

Ota yhteys bloggariin/

Yhteistyöt ja yhteydenotot:
eppuscloset@gmail.com
 

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Näitä luen

Kaikki Mitä Olen
Riikan blogi
Kotiäidin elämää
Karkkipurkki
Lapsellista
Murulit
La Petite Princesse
Uusi kuu
Jotain tekemistä
 

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012

Kategoriat

Instagram