Kaupallinen yhteistyö Ipanaisen kanssa.

Meidän neiti on aina ollut todella hyvä nukkumaan, mutta nukkumaanmeno on aina ollut vähän hankalaa. Ihan hävettää myöntää, mutta meidän neiti on aina nukahtanut olohuoneen sohvalle parin tunnin nukutus yritysten jälkeen.

Ensimmäiset kuukaudet neiti nukkui suurimman osan vuorokaudesta, niin oli ihan ok, että nukahdettiin sohvalle ja vietiin neiti sänkyyn vasta kun mentiin itsekin nukkumaan. Jossain vaiheessa, kun Nyytille alkoi muodostua jonkinlainen päivärytmi, niin yritettiin nukuttaa pinnasänkyyn, mutta pahimmillaan nukuttaminen saattoi kestää kolmekin tuntia. Oli paljon helpompaa nukuttaa tissille sohvalla maatessa ja samalla katsella itse telkkaria. Kuka oikeasti jaksaa joka ilta viettää tunteja pinnasängyn vieressä?

Pari viikkoa sitten hätkähdettiin siihen, että neiti on jo 7kk ja pitäisi varmaan ruveta tekemään asialle jotain? Enää ei olla pikkuvauvoja ja telkkarin äären nukahtaminen lähempänä puoltayötä ei todellakaan ole paras tapa reilu puolivuotiaalle vauvalle. Siinä ensimmäinen ongelma, mihin pitää saada muutos. Jokainen tietää, että televisio aiheuttaa levottomuutta ja rauhattomuutta, mutta sen ääreen on ollut niin helppo nukahtaa ilman että on tarvinnut erikseen nukuttaa, 

Kuin tilauksesta päästiin osallistumaan Ipanaisen järjestämälle Vauvojen uni-luennolle, jossa käsiteltiin mm. Miten voin auttaa lastani nukahtamaan itsekseen lempeällä tavalla? Ihana ajatus, mutta kuulostaa mahdottomalta. "Uniluennolla käydään läpi 0‒1-vuotiaiden lasten yöelämää. Saat vinkkejä, miten sinä ja lapsesi saatte paremmat unet. Luennolla kerrotaan, millaista on pienen vauvan ja taaperon uni (unen tarve, unen rakenne, yöheräilyn yleisyys, nukahtamisvaikeudet), mitkä ovat lasten yleisimpiä univaikeuksia ja mitkä ovat unipulmien taustalla vaikuttavia tekijöitä. Saat näkökulmia siihen, millaisia käytännön keinoja unipulmien hoitamiseen on."

Kurssilla tuli monta itsestään selvää asiaa kuten se, että television ääreen ei ole hyvä nukahtaa, mutta myös paljon hyödyllistä uutta tietoa. Päällimmäisenä mieleen jäi johdonmukaisuus ja rutiinit! Vauvojen elämässä rutiinien tärkeyttä ei voi liikaa korostaa ja asiat pitää tehdä johdonmukaisesti. Molempien vanhempien tulee olla samaa mieltä kasvatustavousta ja esimerkiksi unikoulun toteutuksesta. Vauva tottuu nukahtamistapaan ja nukahtamisesta tulisi tehdä joka päivä samanlainen tilanne. Vauva pitäisi myös nukuttaa sinne, missä vietetään yö. Ei siis nukuttaa sohvalle ja kantaa siitä sänkyyn. Vauvoilla on olemassa ”uni-ikkuna” eli oikea hetki nukahtamiselle, joka vanhempien tulisi tunnistaa. Jos tästä "uni-ikkunasa" mennään yli, alkaa vauva käymään ylikierroksilla, eikä nukahda niin helposti.

Suunnitelmana on siis, että kahdeksan aikaan iltapuuro, siitä ilta- ja hammaspesuille, jonka jälkeen sänkyyn lukemaan iltasatua ja nukutushommiin. Iltarutiinit (kamala sana, tulee retiisi mieleen) siis kuntoon, niitähän vauva elämässään tarvitsee. Vähän jännittää, että alkaako tästä taas monen tunnin nukutusrumbat, kestääkö hermot ja että meinaako äiti nukahtaa ennen lasta… Mutta vaikeuksien kautta voittoon. Vanhemmuushan on haasteita, eikä aina pääse sieltä mistä aita on matalin. Suurin virhe on kuulemma luovuttaa parin päivän yrittämisen jälkeen koska uuden nukahtamistavan sisäistäminen on vauvalle oppimiskokemus, johon saattaa mennä viikkokin. Pitäkää peukkuja, että viikon päästä meillä nukahdetaan sänkyyn iltsadun jälkeen ja että vanhemmat saisi jatkossa iltaisin hetken omaa aikaa!

Eilinen oli tämän kevään viimeinen vauvojen uniluento, mutta maanantaina on tulossa taaperoiden ja leikki-ikäisten uniluento. Ipanainen järjestää myös monia muita kursseja kevään aikana ja meitä kiinnostaa ainakin Mindfulnessia vanhemmille ja Lapsi turvallisesti selkäkyytiin kantamisen - kurssi! Suosittelen osallistumaan! Ipanaisella on uusi hieno kurssitila ja kurssin jälkeen (tai ennen) voi jäädä syömään ja juomaan kahvit Ipanaisen kahvinurkkaukseen ja tietty shoppailemaan!

Lue myös: Uusi upea Ipanainen & Kantamisen iloa

Kommentit (0)

Seuraa 

26-vuotias 9.9. esikoisen (Nyytti) saanut sairaanhoitaja, joka opettelee jonkun muun ehdoilla elämistä ja ihastee vauva-arjen ihanuutta! Puhun tasa-arvoisen vanhemmuuden puolesta ja olen sitä mieltä, että vauva tulee osaksi meidän perhettä ja osaksi kaikkea sitä mitä siihen kuuluu. Vanhemmuuden myötä ei tarvitse luopua itselle tärkeistä asioista. 

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat