Kaikki on pilalla! Kolmasluokkalainen parahtaa puhelimeen. Vastaan lapselle kesken työpäivän, sellaisen klassisen kiireisen. Mutta koska lapsi on hädissään, tähän pitää syventyä. Saan ongittua lapsesta tiedonjyviä ja lopulta koko kuvion: englanninkirja unohtui kouluun ja välipala on syömättä.

Unohtuneesta kirjasta ei ole läksyjä seuraavaksi päiväksi, mutta innostunut lapsi oli päättänyt tehdä ne pois alta. Juuri sinä iltapäivänä ja heti koulun jälkeen. Suurin harmin aihe on, että ei mennyt niin kuin piti. Hyvä suunnitelma ihan romuna. Ja nälkäkin on.

Hymyilen puhelimen päässä. Tässähän nyt on mahtava elämäntaito! Mikä sen tärkeämpää kuin oppia joustavuutta, sitä kuinka mukautua muuttuneisiin suunnitelmiin. Mikään ei ole varmempaa kuin se, että asiat ja tilanteet muuttuvat. Ja aina pitää muistaa syödä! Nälkäisenä näkee taatusti vain asioiden nurjat puolet.

Älä huoli, tämä on juurikin sitä elämää, selitän lapselle monin sanankääntein. Kirjan saa koulusta myöhemminkin, eivätkä läksytkään jää tekemättä, lupaan. Ota Aku Ankka käteen ja hyppää sohvalle köllimään, kehotan. Kannustuspuheeni tepsii ja lapsi rauhoittuu.

Jatkan töitä, mutta enää ei suju. Lapsen puhelu sotki aikatauluni. Kesken sisäisen jupinani havahdun: tässähän olen nyt saman asian ääressä kuin lapseni. Miten on oman muutoksensietoni laita? Ja montako tuntia jo on työpaikkaruokalan kalakeitosta? Samoille opeille olisi käyttöä. Lapselle aikuinen vain on usein olevinaan fiksumpi kuin onkaan.

Petti Jännäri

Teksti on Meidän Perheen pääkirjoitus numerosta 10/2015

 

Kommentit (0)