YHTEISTYÖSSÄ Vauva BOX on huippuedullinen ja helppo tapa ostaa laatutuotteita yhtenä postipakettina suoraan kotiin.

Uudet ja ihastuttavat Vauva BOX -paketit tarjoavat testattua ja turvallista laatua lapsellesi tai vaikkapa lapsenlapsellesi. Vauva BOX on myös täydellinen lahja uudelle vauvaperheelle. Se ilahduttaa sekä vauvaa että vanhempia! 

Lue lisää

Lapsen saaminen on naisen keholle melkoinen mullistus. Keräsimme yhteen lukijoiden kokemukset ja asiantuntijan vinkit synnytyksestä toipumiseen.

Synnytys on kokemuksena ainutlaatuinen, ja samankin äidin synnytykset voivat olla hyvin erilaisia. Myös toipuminen on yksilöllistä. Vauva.fi’ssä syyskuussa 2016 toteutettuun kyselyyn vastanneet äidit yllättyivät niistä monista kehon ja mielen muutoksista, joita synnytys toi mukanaan.

Yhdelle kyselyn vastaajista tuli yllätyksenä, miten paljon isolla hädällä käyminen pelotti ja sattui synnytyksen jälkeen.

Toinen hämmästeli, kuinka äkillisesti maito nousi rintoihin ja minkälaisen kivuliaan paineen maidon pakkautuminen aiheutti.

”Erityisesti ensisynnyttäjien on mahdotonta tietää, miten juuri oma keho toimii synnytyksessä. Toisella kerralla paikat reagoivat jo joustavammin ja moni asia on tuttua. Raskaus, synnytys ja näistä palautuminen ovat naisen elimistölle luonnollisia asioita”, toteaa terveydenhoitaja Vera Berg.

Supistukset jatkuivat pari päivää

Moni vastanneista toivoi, että mahdollisista jälkiseurauksista kerrottaisiin avoimesti. Jälkivuoto voi jatkua synnytyksen jälkeen useamman viikon ja jälkisupistukset saattavat olla kivuliaita. Toisaalta osalla vastaajista jälkisupistukset menivät ohi lähes huomaamatta.

Berg toteaa, että jälkisupistuksilla on oma tarkoituksensa.

”Ne palauttavat kohdun jälleen samoihin mittoihin kuin ennen raskautta, eli noin nyrkin kokoiseksi. Joskus tähän saattaa kulua useampi päivä. Tavallista on, että imetykseen liittyvä hormonitoiminta laittaa vauhtia myös jälkisupistuksiin. Ensimmäisten imetyspäivien aikana saattaa tuntua kivuliastakin supistelua kohdussa.”

 

Ummetus yllätti

Vessassa käynnin hankaluus on monelle valitettavan tuttua ainakin muutaman synnytystä seuraavan päivän ajan. Voimakkaan kokemuksen jälkeen hermotuksen palautuminen vaatii oman aikansa, eikä se välttämättä hälytä tarpeesta ajoissa. Jos synnytyksessä on aiheutunut repeämiä ja niihin on laitettu ompeleita, virtsaaminen saattaa kirvellä.

“Tärkeä helpotus on haalealla vedellä suihkuttelu jokaisen vessakäynnin yhteydessä. Kannattaa myös muistaa, että emättimeen laitettavat ompeleet ovat aina sellaisia, että ne sulavat itsestään pois. Jos kuitenkin tuntuu, että jokin langanpää on jäänyt vaivaamaan, kannattaa puhua asiasta neuvolassa tai heti synnytyssairaalassa”, Berg ohjeistaa.

Raskauden aikana sisäelimet ovat puristuksissa ja vauva on saattanut asettua kohtuun niin, että olo suolistossa on ollut tukala jo pitkään ennen synnytystä. Raskauden aikana mutta myös synnytyksen jälkeen vaivana saattaa olla ummetus.

“Pidätin viisi päivää synnytyksen jälkeen, sillä en yksinkertaisesti uskaltanut ponnistaa”, kertoi yksi kyselyyn vastanneista.

Suolen pitää kuitenkin päästä toimimaan normaalisti. Synnyttäneillä ohjeet vatsan hyvinvoinnin tukemiseksi ovat samat kuin kenellä tahansa. Kannattaa syödä monipuolista, kuitupitoista ruokaa ja mieluiten pieniä annoksia kerrallaan.

Berg kehottaa liikkumaan voinnin mukaan, sillä liikunta edistää aineenvaihduntaa ja tukee suoliston normaalia toimintaa. Tarvittaessa oloa voi helpottaa apteekin valmisteilla, joita kannattaa varata kotiapteekkiin jo etukäteen.

”Saatavilla on raskaana oleville ja synnyttäville sopivia, esimerkiksi makrogolia sisältäviä valmisteita. Ne pehmentävät suolen sisältöä. Ummetuksesta ei kannata kärsiä turhaan, sillä pitkittyessään vaiva muuttuu vain hankalammaksi.”

 

Mieli herkkänä

Niin sanottu “baby blues” osuu joihinkin synnyttäneihin voimalla. “Olisin halunnut tietää, kuinka herkkä ja hauras mieli on synnytyksen jälkeen, ja että se on normaalia”, kommentoi eräs vastaaja. Toinen totesi, että “vaikka lapsi oli kiltti ja ihana, oma vähävoimaisuus, väsymys ja syyllisyydentunto yllättivät”.

Berg kannustaa tuoreita äitejä kertomaan tunteistaan ja ajatuksistaan rohkeasti: “Näistä asioista kysellään paljon neuvolassa. Jo se tieto saattaa helpottaa, että samanlaisia kokemuksia on monilla muillakin. Tutkimusten mukaan noin 50–70 prosenttia synnyttäneistä kokee jonkinasteisia baby bluesia.”

 

Moni tuore äiti kärsii ummetuksesta

Synnytys on äidin keholle rankka kokemus, josta palautuminen voi kestää tovin. Elinten puristumisen ohella raskaushormonit ovat valmistaneet kehoa synnytykseen, jolloin suolen toiminta saattaa olla hidastunut. Synnytyksen jälkeen voikin vaivata ummetus. 

Mikäli kotikonstit eivät yksin auta, helpotusta voi hakea apteekista. Pegorion on ummetuksen hoitoon sekä suolessa pitkään olleen ulostemassan pehmentämiseen ja hoitoon tarkoitettu lääke, joka sopii myös raskaana oleville ja imettäville.

Jos oireet jatkuvat tai ovat voimakkaat, on hyvä käydä lääkärissä.

Lisätietoja vatsavaivojen hoidosta: www.vapautavatsasi.fi
Pegorion-tuoteinformaatio

 

Kymmenen vauvaa pääsi maistelemaan Piltin uuden Ensimaut-tuotesarjan makuja. Lue mitä vauvat pitivät mauista ja katso suloiset kuvat!

Piltti toi lokakuussa markkinoille Ensimaut-tuotesarjan, joka sopii erinomaisen hyvin kiinteitä ruokia aloitteleville vauvoille. Luonnonmukaista trendiä noudattaen purkkeihin ei ole keitinveden lisäksi lisätty mitään muita aineita, vaan purkissa on lähes 100 % kyseistä hedelmää, marjaa tai vihannesta.

Tuotteet on kehitetty kuluttajien toiveiden mukaisesti ja niiden koostumus saattaa hieman vaihdella paksun ja juoksevamman välillä riippuen sadon luonnollisista vaihteluista.

Valitsimme testiryhmään hakeneiden joukosta kymmenen vauvaa, jotka pääsivät ennen muita maistelemaan uutuusmakuja. Raati antoi tasaisesti pisteitä, ja tiukan kisan voitti uutuusyhdistelmä Banaania ja puolukkaa.

Molly, 5 kk

"Molly on aina syöntihetkellä hieman ennakkoluuloinen ensimmäisen lusikallisen kanssa. Molly joko aukoo innoissaan suutaan tai vähemmän innokkaasti maistelee lisää. Molly ei ole tyystin vielä kieltäytynyt mistään, korkeintaan hieman murisee ja ilmoittaa, ettei tämä ihan lempimakua ole - mutta syö kuitenkin. Aivan ylitse muiden Piltti Ensimauista nousi Omena-porkkana, jonka ensimaistelun aikana ei meinannut malttaa istua paikallaan, kun oli niin hyvää ja piti saada lisää heti! Myös Banaani-puolukka oli selkeästi mukava uusi tuttavuus."

Oliver, 5 kk

" Aloitimme kiinteät jo 3,5 kuukauden iässä, kun Oliver oli niin innokas ja utelias maistelemaan kaikkea. Meillä on syöty mm. perunaa, porkkanaa, bataattia ja kesäkurpitsaa, mangoa, luumua, maissia, ruusunmarjaa (josta ei pitänyt), päärynää ja vadelmaa ja banaania. Äidin itse tekemät soseet eivät ole Oliverin mielestä lainkaan yhtä hyviä kuin kaupan, joten hän syö mieluummin Pilttejä. Uusista Ensimauista Omena maistui kovasti ja se olikin Oliverin suosikki. Myös Omena-porkkana maistui erityisen hyvin."

Pihla, 3,5 kk

"Pihla oli testiryhmän todellinen ensimaistelija, koska hänen ruokavalionsa oli muodostunut testiin saakka rintamaidosta. Pihla olikin hieman ihmeissään, että mitä tässä nyt tapahtuu. Soseet tytölle kuitenkin maistuivat. Pihla aloitti maistelun porkkanasta ja mangosta. Porkkanan kanssa hieman irvisteltiin ensi alkuun, mutta mangon kanssa ei samoja ilmeitä tullutkaan. Aiomme jatkaa maistelua pikkuhiljaa"

Elian, 7 kk

"Elian on ehtinyt maistelemaan monenlaisia makuja ja kaikki ruoat maistuvat pojalle hyvin. Jos Piltin Ensimauista pitäisi valita suosikki, niin se taisi olla mango. Mango-soseen koostumus oli aika juokseva, joten se sopiikin hyvin vaikka puuron sekaan antamaan makua. Kiva idea on sekoittaa hedelmiä ja vihanneksia sekaisin, kuten omenaa ja porkkanaa, jolloin ensisoseeksi se on hyvä lounasvaihtoehto. Marjasoseet ovat helppo vaihtoehto tarjota marjoja vauvalle useammin, koska kotimaisia marjoja on toisinaan vaikea saada."

Olivia, 5 kk

" Olivia oli ennen testiä maistellut porkkanaa, maissia, päärynää ja luumua. Piltti Ensimauista suosikiksi nousi banaani-puolukka. Tytön jalat ja kädet heiluivat innostuneesti sitä maistellessa - suu oli valmiina auki koko ajan! Porkkana vähän vieroksutti ja sitä hän sylki pois. Porkkana-omenasta taas ei saatu minkäänlaista erityistä reaktiota, alas meni kuitenkin paremmin kuin pelkkä porkkana. Omenaa ja mangoa kummasteltiin ensin, mutta olivat myös selvästi mieluisia."

Isak, 5 kk

"Isak on saanut aiemmin vain rintamaitoa ja tämä testi vei hänet ensi kertaa muiden makujen pariin. Maistatimme Isakilla ja muilla isommilla lapsillamme kaikkia makuja, mutta suosikiksi nousi omena, sillä se maistui ihan itsetehdyltä. 3-vuotiaamme ihastui omena-porkkana soseeseen. Banaani-puolukka oli myös mukava tuttavuus, ja se maistui juuri siltä, mitä purkissa sanottiin olevan. Koostumus soseissa oli kiva ja juuri kotitekoisen oloinen. Erityisesti pidän äitinä siitä, ettei soseissa ole mitään tärkkelyksiä, vaan ainoastaan itse hedelmää tai vihannesta."

Lily, 9 kk

" Lilyn ruokavalio on jo varsin monipuolinen, mutta testiryhmän kautta tuli yksi uutuus Lilyn ruokavalioon: mango. Lily innostui mangososeesta ja pyysi heti lisää ja alkoi hokea "anna anna anna" tyyppistä hokemaa, vaikkei meillä ei varsinaisesti puhuta vielä. Omena upposi myös hienosti alusta alkaen. Vaikka porkkana on Lilylle tosi tuttu raaka-aine, joka kerta hän ensin yllättyy ja nyrpistää, mutta nyt hän myös söi hyvällä ruokahalulla koko annoksen. Lily pitää pehmeistä ja samettisista koostumuksista. Vanhempien mielestä mango- ja omenasoseet olisivat saaneet olla hieman paksumpia. Banaani-puolukka oli paksumpaa ja siksi mieluisampaa vanhemmille. Porkkana oli vähän rakeista, muttei liikaa. Lily tykkäsi myös siitä."

Riki, 5kk

"Riki oli ehtinyt maistella ennen testiä luumua, omenaa, palsternakkaa, bataattia ja päärynää. Riki hymyilee aina kun saa ruokaa suuhun ja maistaa uteliaana uusia makuja. Hän ei onneksi ole saanut mistään ruuista allergisia reaktioita. Rikin suosikiksi Piltin Ensimauista nousi Banaani-puolukka. Mangossa koostumus oli aika löysää, sitä oli vaikeampi syöttää. Muissa koostumus oli hyvä, kiva kun ei ollut ihan sileää. Rikin 3-vuotias isoveli maistoi hedelmäsoseita ja tykkäsi paljon, olisi halunnut syödä kaikki. Täyssoseet ovat meidän suosikkeja, toivottavasti tähän sarjaan tulee lisää makuja."

Ida, 5 kk

"Olen alusta asti tehnyt Idan soseet itse, koska silloin tiedän tarkalleen mitä ruoka sisältää. Piltti Ensimaut olivat positiivinen yllätys maun ja rakenteen kannalta. Omena-porkkana ja banaani-puolukka -yhdistelmät saivat Idan naaman nyrpeäksi ensimmäisellä maistelukerralla. Kun hän sai muutaman lusikallisen kyseistä makua lisää, niin johan taas maistui. Mielestäni on hyvin tärkeää, että soseet eivät sisällä lisäaineita,vaan ovat luonnollisia ja joissa on iso hedelmä/vihannespitoisuus. Soseiden valmistusta varmastikin jatkan edelleen, mutta kaapistamme tulee löytymään piltti ensimakuja, jotta välillä arki helpottuu ja soseet ovat oiva matkaeväs. Ei mitään huonoa sanottavaa."

Nella, 5 kk

"Nellakin oli päässyt kiinteiden ruokien makuun jo ennen testiä. Hän on maistellut muun muassa bataattia, porkkanaa, kukkakaalia, mangoa ja päärynää. Nella maistoi kaikkia makuja. Myös Nellan isosisko maisteli uutuustuotteita. Nellan selvät suosikit olivat banaani-puolukka, mango ja omena. Äidin mielestä omenasoseen koostumus hipoi täydellisyyttä, maku myös. Tämä oli siis äidin suosikki. Nella tykkäsi kovasti omenasta, vaikka maku oli kokonaan hänelle uusi."

 

 

 

Piltti Ensimaut – Viisi maistuvaa makua

 

 

THL:n uudet ravitsemussuositukset tukevat kiinteiden maistelua jo neljän kuukauden ikäisenä. Ensimmäisiksi mauiksi sopivat hyvin miedot perusmaut.

Ensimakujen 4 kk tuotteet sisältävät vain yhtä raaka-ainetta: porkkanaa, omenaa tai mangoa. 5 kk tuotteet Omenaa ja porkkanaa sekä Banaania ja puolukkaa taas on suunniteltu tarjoamaan lapselle mielenkiintoisia kahden raaka-aineen yhdistelmiä.

Piltti-tuotteiden laadusta pitää huolen elintarviketeollisuuden säädökset, jotka ovat kaikista tiukimpia lastenruokien kohdalla. Kaikki Piltti-purkkiruoat valmistetaan Suomessa Turun lastenruokatehtaalla.

 

Lue lisää Piltti Ensimauista täältä!

 

 

Kolmen lapsen äidin syksy on kiireinen: työt televisio- ja radiotuotantojen parissa sekä opinnot työn ohella vaativat tarkkaan suunnitellun arjen.

Sannan perheessä lapsia ei tarvitse pahemmin herätellä, koska kaikki kolme lasta ovat varsinaisia aamuvirkkuja. Esikoispoika Ben aloitti syksyllä esikoulun, mutta tytöt Mai, 4, ja Liv,3, ovat kotona hoitajan kanssa vielä tämän syksyn. Sanna on puolisonsa kanssa järjestänyt työnsä niin, ettei lapsille tule liian pitkiä päiviä hoitajan kanssa. Toinen vanhemmista lähteekin töihin varhain ja palaa kotiin aikaisemmin. Aamurutiinit hoitava vanhempi saattaa Benin päiväkotiin, kun tyttöjen kotihoitaja saapuu paikalle.

Lapset heräävät pikku hiljaa vuorotellen, jolloin jokainen saa pienen rauhallisen hetken kotona aamulla olevan vanhemman kanssa.

”Elämässä joutuu hosumaan ja kiirehtimään niin paljon, että olemme halunneet rauhoittaa aamut. Teemme kaikki aamutoimet hyvin rauhallisessa tahdissa. Meillä saatetaan joskus jopa muovailla aamulla”, Sanna nauraa.

Ex tempore -elämän saa unohtaa!

Ben syö aamiaisen esikoulussa ja tytöille aamiaisen valmistaa kaikessa rauhassa hoitaja. Tytöt syövät aamulla marjoja, omenaa, kurkkua, porkkanaa ja muroja. Ben syö puuroa päiväkodissa ja jos hän on kotona, niin silloin pojalle maistuu puuro tai murot.

Sanna itse huolehtii siitä, että syö pian herättyään.
”Koska nälkäisenä pinna herkästi kiristyy ja silloin ei tavoitella Vuoden äiti -palkintoa”, Sanna nauraa.

Sannan mielestä suurin este lempeille aamuille on se, jos ei yhtään ennakoi aamun ja tulevan päivän tapahtumia. Sannan perheessä ehditään aamulla hoitamaan kaikki normaalit aamutoimet, mutta jos tulevassa päivässä on jotain poikkeavaa, valmistelut tehdään edellisenä iltana.

”Ex tempore -elämän voi unohtaa, kun saa lapsia. Jos aikuinen säntäilee aamulla kiireessä huoneesta toiseen keräillen lasten harrastuskamoja, niin onhan aamun tunnelma aika erilainen verrattuna siihen jos olisi pakannut tavarat edellisiltana valmiiksi”, Sanna miettii.

Sannan kolme vinkkiä lempeisiin aamuihin:

1.    Huolehdi omasta jaksamisestasi – nuku riittävästi ja syö hyvin
2.    Ennakoi ja suunnittele poikkeavat menot hyvissä ajoissa
3.    Lapset ovat vain hetken pieniä, jos elämäntilanne joustaa, anna lapselle aamulla aikaa

Katso vinkkejä aamiaispöytään!

Nestlén täysjyvätakuu

Kaikki Nestlén murot on valmistettu täysjyväviljasta ja saat jokaisesta annoksesta vähintään 8 grammaa täysjyväviljaa. Nestlén aamiaismuropakkaukset, jotka on merkitty vihreällä palkilla ja täysjyvämerkillä sisältävät täysjyvää. Tämä on takuu siitä, että perheesi saa nauttia herkullisesta täysjyvästä.

Cheerios Kaura -muroilla on myös Sydänmerkki, joka osoittaa, että tuote on terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Sydänmerkin saaneet murovalmisteet ovat rasvan, suolan, sokerien ja kuidun kannalta parempi valinta.

Kaupallinen yhteistyö

Järjestäjä

Nestle Piltti jäljempänä ”Järjestäjä”, järjestää Piltin testiryhmään hakeneiden kesken arvonnan, jäljempänä ”Arvonta”.

Sääntöjen soveltaminen

Näitä sääntöjä sovelletaan Järjestäjän tässä osoitteessa järjestämään Arvontaan.

Osallistumisen ehdot
Arvontaan voivat osallistua kaikki Suomessa pysyvästi asuvat vauvojen vanhemmat pois lukien Järjestäjän työntekijät.
Osallistumalla Arvontaan osallistujat sitoutuvat noudattamaan näitä sääntöjä.

Henkilötietojen käsittely

Järjestäjä ei käytä eikä luovuta annettuja yhteystietoja suoramarkkinointitarkoituksiin. Osallistumisen yhteydessä annettua puhelinnumeroa ja osoitetietoja käytetään vain voittajien tavoittamiseen ja mahdollisten palkintojen toimittamiseen. Arvontaan osallistuvat henkilöt hyväksyvät osallistuessaan, että he saattavat saada sähköpostitse tietoa liittyen Arvontaan.

Osallistuminen ja arvonta-aika
Arvontaan voi osallistua  6.-19.9. välisenä aikana. Osallistuminen tapahtuu täyttämällä netissä olevassa lomakkeeseen siinä pyydetyt tiedot, ja lähettämällä ne. Arvontaan voi osallistua vain internetissä. Epäselvästi tai vajavaisin tiedoin täytettyjä osallistumisia ei huomioida.

Palkinnot ja voittajan valinta
Arvonnan palkintona on kuukauden Piltti-ruoat. Palkintoa ei voi muuttaa rahaksi.
Palkinto arvotaan 20.9.2016 kaikkien arvontaan osallistuneiden kesken.

Palkintojen luovutus ja voittajan julkistus

Järjestäjä ilmoittaa viipymättä arvonnan suorittamisen jälkeen arvontavoitoista voittajille sähköpostitse, puhelimitse tai postitse. Jos voittajaa ei tavoiteta hänen osallistumisensa yhteydessä antamien yhteystietojen kautta, arvotaan tilalle uusi voittaja. Järjestäjä vastaa palkinnon toimittamisesta voittajan ilmoittamaan osoitteeseen Suomessa. 

Järjestäjän vastuunrajoitus

Järjestäjän vastuu Arvontaan osallistumisesta rajoittuu näissä säännöissä mainittujen palkintojen määrään ja arvoon sekä palkintojen luovuttamiseen. Järjestäjä ei vastaa esimerkiksi mahdollisista tietoliikenneyhteyksiin liittyvistä ongelmista arvontaan osallistumisen yhteydessä taikka osallistumisesta, palkinnon lunastamisesta tai käyttämisestä aiheutuvista kustannuksista tai Järjestäjän vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella olevista tapahtumista, jotka saattavat vaikuttaa esimerkiksi palkinnon hyödyntämiseen.

Verotus

Järjestäjä vastaa arpajaisverosta. Järjestäjä antaa tiedon palkinnoista ja palkinnonsaajan tarpeellisista henkilötiedoista veroviranomaisille voimassaolevien verosäännösten edellyttämän mukaisesti.