Kuva: Shutterstock

Lapsettomuudesta kärsiville on luvassa uusia hoitomenetelmiä ja entistä parempia tuloksia.

Toive omasta vauvasta saattaa jatkossa toteutua yhä useammassa lapsettomuudesta kärsineessä perheessä. Uutta toivoa tuo alkioiden kromosomitutkimukseen liittyvä menetelmä, jolla on saatu 30-40 prosenttia parempia tuloksia perinteisiin hedelmöityshoitoihin verrattuna. Parhaimmillaan on päästy jopa yli 70 prosentin synnytyslukuihin.

Nykyisin inseminaatioita eli keinohedelmöityksiä, koeputki- ja mikrohedelmöityshoitoja sekä pakastetun alkion siirtoja tehdään Suomessa noin 14 000 joka vuosi. Hoitojen tuloksena syntyy 2 500 lasta vuodessa.

Uudet hedelmöityshoidot tervetulleita

Suomessa on tehty hedelmöityshoitoja jo kolmen vuosikymmenen ajan, mutta hoitojen tuloksissa ei ole tapahtunut oleellista muutosta pariinkymmeneen vuoteen, toteaa Dextra Lapsettomuusklinikan toimitusjohtaja, dosentti Niklas Simberg.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hedelmöityshoitotilastojen mukaan alkion siirroista joka viides hoito johtaa synnytykseen, ja joka neljäs raskaus epäonnistuu. Hoitojen epäonnistuminen tuntuu raskaalta, ja joka kolmas pari jättääkin hoidot kesken.

Hoitotuloksissa on isoja eroja maamme 19 lapsettomuusklinikan välillä. Parhaimmillaan hedelmällisyyshoito johtaa synnytykseen 35 prosentilla ja huonoimmillaan seitsemällä prosentilla alkiosiirtoa kohti.

Julkisella puolella potilaat ovat nuorempia ja hoitoennusteet parempia kuin yksityisklinikoilla. Naisen iän myötä munasolujen määrä ja laatu heikkenevät, ja raskauden keskeytyminen yleistyy.

Alkioiden kromosomitutkimuksilla rohkaisevia tuloksia

Vuonna 2013 perustettu Dextra Lapsettomuusklinikka on ensimmäisenä ottanut käyttöön alkioiden koko kromosomistoon liittyvät tutkimukset. Klinikalla on onnistuttu saamaan aikaan Pohjoismaiden ensimmäinen raskaus, missä alkiot on tutkittu periytyvän geenivirheen takia sekä geneettisesti että kromosomaalisesti ennen siirtoa kohtuun.

”Vialliset alkiot aiheuttavat tuloksettomia hoitoja, kustannuksia ja paljon mielipahaa. Kromosomien tutkiminen vähentää turhia toiveita tapauksissa, joissa raskauden alkaminen tai jatkuminen ei voi onnistua”, sanoo Dextra lapsettomuusklinikan lääketieteellinen johtaja Eero Varila.

Dextran klinikalla on ensimmäisenä otettu käyttöön uudentyyppiset alkioiden soluviljelykaapit, joissa olosuhteet ovat entistä vakaammat. Uusi menetelmä on myös alkioiden kuvantamislaite.

Täsmähoitoa lapsettomuuden syyhyn

Kromosomitutkimukset tuplaavat hedelmöityshoidon hinnan, mutta tutkimusta ei tehdä rutiinisti kaikille vaan räätälöidään tapauksen mukaan.

Hintaa nostaa se, että Suomessa ei ole vielä geenilaboratoriota missä tutkimukset voitaisiin tehdä. Hoitojen antaminen sen sijaan jo onnistuu.

Julkiselle puolelle kromosomitutkimuksia ei ole luvassa. 

”Kromosomitutkimusten eettisestä puolesta ei tarvitse olla huolissaan, sillä hedelmöityshoitolaki sallii alkioita tutkittavan vain terveydellisistä syistä. Tutkimuksella ei siis voida vaikuttaa lapsen sukupuoleen, silmien väriin tai muihin ominaisuuksiin”, Varila sanoo.

Kromosomitutkimus voi myös alentaa hoitojen kokonaiskustannuksia, koska sen avulla voidaan välttää turhien hoitojen aloittaminen. 

Kromosomitutkimuksen avulla kehitetään jatkossa myös muita alkion tutkimusmenetelmiä.

Vierailija

kuuiToivon sydämestäni kaikille, että onnistuu hoitojen avulla.Olen omalla kohdalla ,tilanteessa sydän särkynyt, rukoillut ja haluan rukoilla kaikkien puolesta.onnea ja siunusta lapsi asiohin. Taivaan isän johdatusta kaikille. Kiitos

Sitrusviikuna

Vierailija kirjoitti:
Vierailija

hiton kromosomitutkimukset ovat hyviä mutta ennemmin toivoisin halvempia lääkkeitä lapsettomuuden hoitoon köyhänä ei paljon mennä hoitoihin. lääkkeisiinon pakko säästää 2v ja sitten on jo liian vanha hoitoihin silloin ei ole kromosomitukmuksista mitään hyötyä.
meillä ei ainakaan tulevat isovanhemmat anna lääkkeisiin rahaa eikä ystävät vaikka kyllä vierestä surkuttelevat kun et saa lasta

Onkohan sulla nyt ihan oikeaa tietoa hinnoista koska peruskorvattavat lääkkeet maksavat enimmillään 610 euroa vuodessa suomalaisille (jos olet siis suomalainen). Eikö tuommoisen summan voi saada jotenkin kasaan? Anteeksi nyt, mutta jos saisitte lapsen, hänen kuluihinsa menee samainen summa silmänräpäyksessä. Miten voisitte huolehtia niistäkään?
 

Samaa olen ihmetellyt, miten jollain ei ole varaa 610 (+risat, kun nousee taas tuo raja) euroa lääkkeisiin, kun olen mieheni kanssa pystynyt hoidoissa käymään, vaikka molemmat tienaavat alle 2000 euroa/kk. Tietysti lisähintaa tulee poliklinikkamaksuista (noin 32 euroa kerta, kierrossa omalla kohdalla on vähintään 2 käyntiä, useimmiten enemmän, sanoisin että keskimääräisesti neljä käyntiä) ja sairaalaan matkustamisesta. Me käydään julkisella puolella hoidoissa, joten kela korvausta ei saa matkoista eikä noista poliklinikkamaksuista. Muistelisin myös, että meille kelasta sanottiin, että siinä on 45 vuoden ikäraja, josta totesin suoraan, että moinen on ikäsyrjintää ja laitonta. En ole pitkään aikaan nähnyt kelan virkailijaan niin vaivaantuneena ..

Olen kuullut, että yksityisillä klinikoilla käyminen on kalliimpaa ja ainakin yhdessä blogissa kustannuksiakin oli esitelty, niin lääkkeetkin olivat kalliimpaa sorttia kuin mitä omalla kohdalla on vielä ollut käytössä. Voi tietysti riippua ihan hoitotarpeestakin, mutta omalla kohdalla lääkärit ovat kyllä sumplineet noiden lääkkeiden kanssa niin, että halvinta mahdollista lääkettä ovat määränneet aina kun se vaan ollut mahdollista.. Liekö sitten käyntimaksut yksityisellä niin paljon enemmän ja laboratoriosta aiheutuvat kustannukset (pakastusmaksut kenties?)? o_O'

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

"Ajattelen: kiitos, Rohkea. Ja toivon hänen puolestaan niin että sattuu", Anna Ruohonen kirjoittaa.

Tunnen rohkean naisen. Hän kertoo, mitä moni ei. Hän purkaa suruaan, mutta tulee samalla lohduttaneeksi muita, jotka ovat salaa samassa tilanteessa.

Se on lapsettomuuden surua, yrittämisen surua, menettämisen surua. Ja se kerää ympärilleen myötäelämisen piirin, koskettaa meissä muissa naisissa piiloon pantuja tunteita, joista me emme ole osanneet puhua.

Ajattelen: kiitos, Rohkea. Ja toivon hänen puolestaan niin että sattuu.

Kun kertoo, että yrittää raskautta, asettuu alttiiksi. On pakko kertoa myös, kun raskaus ei onnistu. Onnen sijaan voi joutua kertomaan menetyksestä ja epätoivosta.

Vaikka lapsettomuudesta kärsii noin joka viides, ja joka kuudes raskaus päättyy keskenmenoon ja suruun, nämä surraan yleensä yksin.

Kysyin Rohkealta, mikä häntä lohduttaa. Luottamus ja rakkaus, hän vastasi. Muiden luottamus siihen, että hän on ja olisi hyvä äiti.

Sitä luottamusta tarvitsemme kaikki. Ja sitä me voimme toisillemme antaa.

Vauva-lehden pääkirjoitus 9/16

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusi raskaus on turvallinen, kun kohtu on palautunut edellisestä. Sektion jälkeen toipumisaika on pidempi.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sirpa Eviö, Mehiläinen Felicitas.

Kohtu kasvaa hurjasti

Kohtu suurentuu raskausaikana valtavasti, etenkin alkuraskaudessa. Hormonitoiminta saa kohtulihaksessa sekä lihassolut että niiden määrän kasvamaan. Myös sikiö venyttää kohtulihasta. Kohtu kasvaa raskausaikana satakertaiseksi.

Ennen raskautta kohtu painaa 50–70 grammaa ja loppuraskaudessa noin 1 200 grammaa.

Synnytyksen jälkeen kohtu supistuu hyvin nopeasti. Lääkärit kuvailevat, että esimerkiksi sektion aikana kohdun näkee supistuvan isosta pussista parin nyrkin kokoiseksi.

Tämä supistuminen on tärkeää. Se estää verenvuodon.

Jälkitarkastuksessa viiden viikon päästä synnytyksestä kohtu on yleensä jo aikalailla palautunut.

Odota ainakin puoli vuotta

Jos raskauksia on monta peräkkäin, kohtu ei ehdi täysin palautua. Joidenkin tutkimusten mukaan kohdun olisi hyvä palautua vähintään puoli vuotta raskauksien välillä. Joskus uusi raskaus alkaa nopeammin, mutta yleensä kaikki menee silti hyvin.

Parhaiten kohtu palautuu normaalisti sujuneesta täysiaikaisesta raskaudesta. Komplikaatiot taas pidentävät toipumisaikaa.

Sen pitää jaksaa supistua

Jos raskauksia on monta lähekkäin tai synnytyksissä on komplikaatioita, kasvaa riski atonialle. Tämä tarkoittaa, ettei kohtu enää supistu tarpeeksi voimakkaasti synnytyksen jälkeen, ja riski verenvuotoihin synnytyksessä kasvaa. Jos voit valita, kannattaa siis antaa kohdulle aikaa toipua.

Myös keskenmenon jälkeen kohtu tarvitsee aikaa palautua. On tärkeää, että kohtu tyhjenee kokonaan. Hyvin hoidettu keskenmeno ei haittaa seuraavan raskauden alkamista.

Sektion jälkeen pidempään

Sektion jälkeen toipumisaikaa pitäisi olla vuosi. Myös kohdussa olevan arven pitäisi ehtiä tulla tarpeeksi vahvaksi kestämään uusi raskaus ja synnytyssupistukset.

Yksi sektio ei yleensä ole este alatiesynnytykselle. Kahden sektion jälkeen seuraava lapsi syntyy yleensä suunnitellulla sektiolla. On vaikea arvioida, miten arvet kestävät supistukset, ja yleensä tässä otetaan varman päälle.

Pulma voisi tulla myös siitä, jos istukka on kiinnittynyt juuri sektioarven kohdalle.

Toipuminen sektiosta on myös yksilöllistä.

Sektion tekevä lääkäri arvioi kohdun leikkauksen aikana, ja yleensä arvio on kirjattuna leikkauskertomukseen. Muutkin toimenpiteet, esimerkiksi kaavinnat, voivat joskus heikentää kohtua ja ohentaa kohtulihasta.

Jos sektion jälkeisessä raskaudessa tuntuu kipua, kannattaa käydä lääkärissä.

Vauva 8/16

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Endometrioosia sairastaa melkein joka kymmenes nainen. Sairaus voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

1. Kipu seuraa kiertoa

Endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia sairastaa lähes kymmenesosa hedelmällisessä iässä olevista naisista. Noin joka kolmannella tauti on vaikea.

Sairaudessa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella, tavallisesti esimerkiksi vatsakalvon pinnalla pikkulantiossa tai munasarjoissa.

Endometrioosi aiheuttaa usein kipua. Kipu johtuu siitä, että pesäkkeet reagoivat kuukautiskiertoon samaan tapaan kuin kohdun limakalvo: estrogeenitason noustessa pesäkkeet turpoavat ja vuotavat verta. Lisäksi pesäkkeet sisältävät poikkeuksellisen paljon kipuhermoja, ja taudin seurauksena vatsaontelossa syntyy tulehdus.

Jos suvussa on endometrioosia, riski saada se on jopa seitsenkertainen.

Endometrioosin syytä ei tunneta, mutta jos suvussa on endometrioosia, riski saada se on jopa seitsenkertainen.

Pahimmillaan endometrioosi aiheuttaa lapsettomuutta. Noin puolet tulee raskaaksi ilman hoitoa, mutta osa tarvitsee lapsettomuushoitoja.

2. Kipulääke ei auta

Endometrioosikipu alkaa jo pari päivää ennen kuukautisvuotoa ja on voimakkaimmillaan vuodon aikana. Kipu voi olla kovaa, jopa lamauttavaa.

Joillakin endometrioosia sairastavilla virtsaaminen, ulostaminen tai yhdyntä muuttuu kivuliaaksi aina kuukautisten aikaan. Pahimmillaan kipuja voi olla muutenkin kuin kuukautisten aikana. Joskus taas tauti voi olla oireeton.

Huolestuttavaa on, jos kuukautisten aikaan pitää olla pois töistä tai opiskeluista.

Endometrioosin mahdollisuus on syytä selvittää lääkärissä, jos tavanomaiset kipulääkkeet, eli parasetamoli ja ibuprofeeni, eivät tehoa kipuun. Huolestuttavaa on, jos kuukautisten aikaan pitää olla pois töistä tai opiskeluista.

Usein endometrioosia sairastetaan vuosia ennen kuin se diagnosoidaan. Moni ajattelee, että kipujen kanssa pitää vain sinnitellä. Väärin: vaikeista kivuista kärsivän sen sijaan pitää joskus olla sinnikäs. Jos tuntuu, ettei lääkäri ei ota oireita vakavasti, mene toisen lääkärin luo.

3. Raskaus vie sen pois

Endometrioosi voidaan diagnosoida oireiden ja gynekologisen tutkimuksen perusteella. Tarvittaessa tehdään vatsaontelon tähystys.

Tautia ei voi kokonaan parantaa, mutta oireita voidaan lievittää. Yleisimmin hoitona on hormonivalmiste, kuten yhdistelmäehkäisypillerit, hormonikierukka tai minipillerit.

Koska endometrioosi oireilee kuukautisten aikaan, on toivottavaa, että kuukautiset tulevat vain harvoin tai eivät ollenkaan. Vaikeissa tapauksissa pesäkkeitä voidaan poistaa kirurgisesti tähystysleikkauksessa.

Jos nainen toivoo raskautta ja kivut ovat hankalia, harkitaan leikkausta. Myös lapsettomuushoidot voivat olla tarpeen.

On yksilöllistä, miten endometrioosi etenee. Toisilla pesäkkeitä kasvaa lisää ja kivut pahenevat, toisilla eteneminen pysähtyy. Raskaus yleensä auttaa, sillä kuukautiset loppuvat. Sama vaikutus on imetyksellä.

Yleensä oireet palaavat raskauden ja imetyksen jälkeen, mutta joskus ne voivat kadota pysyvästi.

Asiantuntija ja muut lähteet: Dosentti, apulaisylilääkäri Päivi Härkki HYKS:in Naistentautien ja synnytysten yksikkö, Endometrioosiyhdistyksen verkkosivut

Vauva 6–7/16

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauvakuume voi iskeä yllättäen vaikka saunassa. Lukijat kertovat, miten päätös perheenlisäyksestä tehtiin.

Vaikeuksista voittoon

"Ensimmäinen raskaus sai alkunsa ensitreffeillämme, mutta päättyi keskenmenoon. Puolitoista vuotta myöhemmin päätimme yrittää uudelleen. Raskaustesti näytti plussaa kolme viikkoa päätöksen jälkeen."

"Meillä oli takana kolme keskenmenoa, mutta ajattelimme yrittää vielä kerran. Päätös jännitti ja pelotti. Mutta se kannatti, saimme kaksoset."

"Päätimme asian ruokatunnillani: viiden minuutin keskustelu ja pillerit roskiin. Plussa tuli heti ekasta kierrosta, mutta ikävä kyllä pieni päätyi enkeliksi ja samoin oli käydä äidillekin. Seuraavia kuukautisia ei ehtinyt tulla, kun huomasin, että olen raskaana. Olo on kiitollinen ja onnellinen, vaikka olen vielä toipilas."

Koskaan ei tuntunut hyvältä hetkeltä, eikä nytkään ole sellainen.

"Päätöksen tekeminen kesti 13 vuotta. Koskaan ei tuntunut hyvältä hetkeltä, eikä nytkään ole sellainen. Tervetuloa vauva, vaikka emme olekaan valmiita! Ehkä ei tarvitse ollakaan."

"Minä toivoin vauvaa pitkään. Mieheni ei innostunut, eikä asiasta puhuttu. Eräällä romanttisella hetkellä mieheni yllättäen ehdotti, että jättäisimme ehkäisyn pois. Tuloksena on nyt kahden kuukauden ikäinen pieni prinsessa."

Heti tärppäsi

"Tapasin uudelleen nuoruudenheilani. Kaikki tuntui oikealta. Emme laskeneet ovulaatiopäiviä emmekä yrittäneet tulla raskaaksi. Meillä tärppäsi melkein heti."

"Olimme mieheni kanssa kolme vuotta kavereita, kunnes aloimme seurustella. Yllätyimme ja iloitsimme, kun tulin raskaaksi. Poika on nyt kaksivuotias, ja toinen lapsi syntyy syyskuussa."

"Olin vuoden yksinhuoltajana kunnes tapasin nykyisen mieheni. Puolen vuoden seurustelun jälkeen mies tokaisi aamukahveilla, että jätä pillerit pois. Heti seuraavassa kuussa tärppäsi."

"Päätimme hääyönä, että vauva saa tulla, jos on tullakseen. Yhdeksän kuukauden päästä meille syntyi tyttö."

"Jätimme ehkäisyn pois pari kuukautta ennen häitämme, ja tulin raskaaksi heti häiden jälkeen. Voi tätä onnea: olemme naimisissa, asumme omakotitalossa ja saamme vauvan."

Yhtäkkiä tuli olo, että haluan lapsen. Jätin seuraavana päivänä pillerin ottamatta.

"Istuin mieheni kanssa saunassa. Yhtäkkiä tuli olo, että haluan lapsen. Juttelimme hetken, ja jätin seuraavana päivänä pillerin ottamatta. Parin kuukauden päästä olin raskaana."

Yllätys, yllätys

"Leo-poika yllätti vanhemmat totaalisesti, kun ilmoitti tulostaan. Nyt opettelemme vauva-arkea ja toivomme, että Leosta tulee aikanaan isoveli."

"Meillä ei ollut edes asuntoa, kun saimme tietää vauvasta. Olo oli silti onnellinen ja asuntokin löytyi."

Olin raskausviikolla 10, kun tajusin, että odotan.

"Olin raskausviikolla 10, kun tajusin, että odotan. Raskaus oli yllätys, koska söin e-pillereitä. Pieni ihme kasvoi sisälläni, ja rakastuin häneen heti."

"Emme suunnitelleet vauvaa mutta emme myöskään käyttäneet ehkäisyä. Ja kas kummaa, tulin raskaaksi. Nyt vieressäni tuhisee maailman suloisin poikavauva, joka sai kasteessa nimekseen Eemeli Veikko Ilmari."

Lähde: Vauva.fin kysely

Vauva 6–7/16

Vierailija

Ihmeellinen juttu. Eihän noista tarinoista yhdessäkään juuri keskustelut lasten hankkimisesta tai pohdittu asiaa mitenkään - raskaus vaan alkoi vahingossa tai suunnilleen "tehdään lapsi" - "joo" sananvaihdon seurauksena. Ihanko oikeasti ihmiset tekevät elämänsä merkittävimmän päätöksen näin hataralta pohjalta, ei voi olla totta?

Miettikää nyt jos vaikka talokaupat tehtäisiin samalla lailla harkitsematta tai vielä pahempaa, vahingossa. Johan sellaista ihmistä pidettäisiin vajaaälyisenä, mutta uuden ihmisen hankkiminen noin vaan onkin sitten ok ja normaalia?! Toivottavasti kyseessä on vain toimittajan moka ja huonosti valitut ääriesimerkit!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.