Vuosien tuloksettomien lapsettomuushoitojen jälkeen Anne ja Tommi saivat suurperheen.

Jääkaapin ovessa on piirustus, ja siinä perhe: äiti, isä, kolme lasta, sydämiä, sateenkaari ja aurinko.

Jos paperiin vain mahtuisi, Ruusu, 6, piirtäisi siihen myös viisi hevosta, kolme kissaa ja kaksi koiraa sekä kahdeksan isompaa lasta. Ja keltaisen talon ja sen sisälle kaksi pinkkiä prinsessatelttaa, koska teltat ovat älyttömän hienoja.

Vanha keltainen hirsitalo on Ruusun koti. Talo seisoo pellon keskellä, pitkän ja aina pienemmäksi muuttuvan hiekkatien päässä. Pihassa seisoo vanha traktori.

On liukumäki, potkukelkkoja, polkupyöriä, riippukeinu, trampoliini, hiekkalaatikko ja laatikon vieressä parkissa kolme muovimopoa. Ja kun kaikki ovat koolla, istuu keittiön pöydän ääressä kolmetoistahenkinen perhe.

Se on Annen ja Tommin toteutunut unelma.

Haaveet alkavat toteutua

Talvella, vuoden 2006 alussa, Anne, 37, ja Tommi, 38, Ojanperä istuvat Pelastakaa Lapset -yhdistyksen Tiukula-talossa Helsingissä adoptioneuvonnan ensimmäisessä tapaamisessa. Sosiaalityöntekijä kertoo salilliselle pariskuntia adoptiosta, sijaisvanhemmuudesta ja tukiperheenä toimimisesta.

Anne ja Tommi ovat seurustelleet teineistä asti, ja heillä on haave: muuttaa maalle ja saada iso perhe.

Haaveen ensimmäinen osa on jo totta. Anne ja Tommi ovat käyneet katsomassa kahtakymmentä myynnissä olevaa maataloa ja löytäneet juuri sen oikean. Talon pihassa Annesta tuntui, että tämä paikka on meille. On ihana vanha talo ja talli Annen hevosille ja Tommin autoille ja moottoripyörille.

Alun perin kaupunkilaiset Anne ja Tommi ovat asuneet maalla nyt vuoden.

Ja Tiukulan salissa he tajuavat sen: Tämäkin on meille. Me alamme sijaisperheeksi. Anne ja Tommi päättävät alkaa tukiperheeksi ja aloittaa valmennuksen sijaisvanhemmiksi.

Takana on vuosien lapsettomuushoidot vailla tulosta. Edessä on suuren toiveen toteutuminen.

Puolen vuoden odotusaika

Tulee syksy 2007. Puoli vuotta kestävä Pelastakaa Lapset -järjestön Pride-valmennus tuntuu Annesta melkein kuin vauvan odotusajalta, onnelliselta ja jännittävältä. Hän kulkee kaikkialle kännykkä taskussaan, eikä unohda sitä minnekään, niin kuin saattoi ennen tehdä.

Jonakin päivänä voi tulla soitto lapsesta.

Valmennuksessa Anne ja Tommi opettelevat, miten varautua siihen, että lapsella on kahdet vanhemmat ja miten auttaa lasta, jos hänen on vaikea kiintyä aikuiseen. He keskustelevat sosiaalityöntekijöiden kanssa lapsuudestaan, tekevät ryhmätöitä toisten vanhempien kanssa ja työkirjallisen kotiläksyjä.

Kun valmennus loppuu, he ovat valmiita sijaisvanhemmiksi. Sijaisvanhemmat tarjoavat kodin lapselle, joka on otettu huostaan syntymävanhemmiltaan. Lapsi jää sijaisvanhempien luokse niin kutsuttuun perhehoitoon toistaiseksi. Hän saattaa palata myöhemmin takaisin syntymäperheeseensä tai jäädä sijaisperheeseen aikuisuuteen saakka.

Anne ja Tommi toivovat, että he voisivat antaa kodin ihan pienelle lapselle.

Ruusun aika

Juuri ennen pääsiäistä 2008 Annen puhelin vihdoin soi. Lastensuojelun kriisiperheessä on neljän kuukauden ikäinen tyttövauva, jolle sosiaalityöntekijät etsivät sijaisperhettä. Sopisiko Annelle ja Tommille?

Anne ja Tommi lähtevät tapaamaan vauvaa heti. Vauva on Ruusu, ja hänellä on vaaleanpunainen tutti ja body ja valkoiset sukkahousut. Jo lohjalaisen kriisiperheen eteisessä Annea alkaa itkettää. Tämä ihana vauva muuttaa pian meille, hän tajuaa.

Pihalla Anne soittaa ystäville, jotka ovat luvanneet antaa Annelle ja Tommille vauvatavaroita, kun tarve tulee.

Se hetki on nyt.

– Puhuit joskus siitä pinnasängystä, Anne sanoo.

– Me haettaisiin se vielä tänään.

Lohjalta Anne ja Tommi ajavat Espooseen, sitten pinna­sängyn kanssa kotiin Orimattilaan.

Anne jää pois päivätyöstään yrittäjänä omassa tilitoimistossa. Myös Tommi on yrittäjä, hän tekee metalliteollisuuden kunnossapitotöitä.

Alkaa aivan uusi elämänvaihe.

Ensin uusia vanhempia jännittää, minkälaista on tutustua lapseen. Ja Annesta tuntuu, että vauvaa voisi vain katsella ja ihastella tunteja.

– Tuntui, että Ruusu on meille tarkoitettu. Kuin hän olisi ollut meillä aina. Hän kotiutui nopeasti, Anne muistelee.

– Siitä alkoi meidän ihana prinsessa-aika.

Sijaisvanhemmiksi alkavilla on kaksi tavallista pelkoa: Se, miten tulee toimeen lapsen syntymävanhempien ja -suvun kanssa. Se, jos lapsesta joutuukin luopumaan ja hän palaa takaisin syntymävanhempiensa luo.

Kun Ruusu tulee perheeseen, Annella ja Tommilla on ollut tukilapsia vuoden ajan. Tukilapset tulevat heille viikonloppuisin ja lomilla.

– Meillä on aina ollut hyvät välit tukilasten vanhempiin. Ehkä siksi meitä ei jännittänyt, miten tulemme toimeen Ruusun syntymävanhempien kanssa, Tommi sanoo.

Anne ja Tommi ajattelevat, että iso perhe on rikkaus. Nyt siihen kuuluvat myös lasten syntymävanhemmat. Kaikki tulevat toimeen, jos kaikki ajattelevat lapsen etua.

Perhe kyläilee tyttöjen syntymävanhempien ja -isovanhempien luona ja soittelee heille usein. Jokaisella tytöllä on omassa hyllyssään kuvia syntymäperheestä, ja niitä katsellaan yhdessä.

– Ehkä olemme olleet pumpulissa. Otamme syntymävanhemmat huomioon ja arvostamme heitä. On ihana sanoa, että ongelmia ei ole ollut, Anne sanoo.

Anne ja Tommi ovat kuulleet muilta sijaisvanhemmilta myös vaikeuksista. Ne voivat johtua eri asioista. Perheen biologiset lapset eivät sopeudukaan elämään sijoitetun sisaruksen kanssa. Sosiaalityöntekijät vaihtuvat usein. Yhteistyö lapsen syntymävanhempien kanssa on vaikeaa.

– Sijaisvanhemman täytyy ajatella, että lapsi ei välttämättä ole meillä aina. Mutta me emme katoa mihinkään, emmekä jätä lasta koskaan. Lapsi voi aina jatkaa meillä tukilapsena. Meillä on ovet auki, meille saa tulla.

Menettämisen pelon kanssa pärjää, kun siitä ei tee mörköä. Kun hyväksyy sen, että tapahtuu mitä hyvänsä, lasta rakastaa.

Niinhän vanhemmat tekevät.

Perhe kasvaa

Kun Ruusu on puolitoistavuotias, Anne ja Tommi alkavat toivoa hänelle pikkusisarusta. Uusi lapsi tulee sijaisperheeseen usein nuorimmaksi, ja Pelastakaa Lasten kautta vähintään kolmen vuoden välein.

Kesällä 2011 Anne saa taas toivomansa soiton. Yksivuotias Elina tarvitsee perheen.

– Ja taas me mentiin kuin tuulispäät, Anne kuvailee keltaisen hirsitalon keittiössä, ja Ruusu ja Elina kuuntelevat. Miten iloisia isi ja äiti olivat kun saivat meidät! Miten äiti itki onnesta, ja miten suloinen minä olin!

Viisi tukilasta on lomalla Annen ja Tommin luona. Kolmen viikon ajan koko suurperhe ajaa päivittäin Orimattilasta kriisiperheen luo Kirkkonummelle tutustumaan Elinaan. Sitten Elina tulee yökylään uuteen perheeseen, ja pian hän muuttaa.

– Isoimmat tukilapset ovat tunteneet Ruusun ja Elinan vauvasta asti. He ovat eläneet mukanamme perheen kasvun, Anne sanoo.

Yksivuotiaalla Elinalla kestää pidempään tottua uuteen perheeseen. Ruusu ottaa pikkusiskon innoissaan vastaan, mutta Elina ripustautuu Anneen. Hän haluaa äidin mukana suihkuun ja pihalle ja säpsähtää hereille, kun äiti yöllä kääntää kylkeä.

Anne pitää tyttöä mukanaan ja odottaa, että luottamus kasvaa.

Talvella Elina lakkaa heräilemästä tai haluamasta kaikkialle mukaan. Hän alkaa uskoa, että äiti tulee takaisin, vaikka käykin pihalla tai tallissa.

Keväällä 2013 Anne ja Tommi saavat kolmannen lapsen. Siskosten sarjaan tulee puolivuotias Susanna.

– Toivoimme suurperhettä, ja saimmekin aikamoisen, Tommi sanoo.

– Enkä päivääkään vaihtaisi pois.

"Isi on pusuhirviö"

Piippolan vaarilla oli talo, hiiala hiiala... Keittiössä alkaa kolmen tytön lauluesitys. Jokainen soittaa vuorollaan ja laulaa mikrofoniin. Anne katsoo vuorot: viisi minuuttia ja vaihto.

Sitten Tommi antaa tytöille luvan puhaltaa saippuakuplia sisällä. Keittiössä vain.

– Isi, katso! Katso kun mä puhallan! Elina hihkuu.

– Isi, mä osasin!

Ruusu kiipeää Tommin syliin, ottaa kahvipöydästä korvapuustin ja kertoo: Tämä pulla on mennyt nutturalle.

Mutta isille pystyy tekemään partaan letin.

Isi kuuntelee rokkia.

Isi kutittaa.

Isi on pusuhirviö.

Juttu on julkaistu alun perin Meidän Perhe -lehdessä 4/2014.

"Ajattelen: kiitos, Rohkea. Ja toivon hänen puolestaan niin että sattuu", Anna Ruohonen kirjoittaa.

Tunnen rohkean naisen. Hän kertoo, mitä moni ei. Hän purkaa suruaan, mutta tulee samalla lohduttaneeksi muita, jotka ovat salaa samassa tilanteessa.

Se on lapsettomuuden surua, yrittämisen surua, menettämisen surua. Ja se kerää ympärilleen myötäelämisen piirin, koskettaa meissä muissa naisissa piiloon pantuja tunteita, joista me emme ole osanneet puhua.

Ajattelen: kiitos, Rohkea. Ja toivon hänen puolestaan niin että sattuu.

Kun kertoo, että yrittää raskautta, asettuu alttiiksi. On pakko kertoa myös, kun raskaus ei onnistu. Onnen sijaan voi joutua kertomaan menetyksestä ja epätoivosta.

Vaikka lapsettomuudesta kärsii noin joka viides, ja joka kuudes raskaus päättyy keskenmenoon ja suruun, nämä surraan yleensä yksin.

Kysyin Rohkealta, mikä häntä lohduttaa. Luottamus ja rakkaus, hän vastasi. Muiden luottamus siihen, että hän on ja olisi hyvä äiti.

Sitä luottamusta tarvitsemme kaikki. Ja sitä me voimme toisillemme antaa.

Vauva-lehden pääkirjoitus 9/16

Uusi raskaus on turvallinen, kun kohtu on palautunut edellisestä. Sektion jälkeen toipumisaika on pidempi.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sirpa Eviö, Mehiläinen Felicitas.

Kohtu kasvaa hurjasti

Kohtu suurentuu raskausaikana valtavasti, etenkin alkuraskaudessa. Hormonitoiminta saa kohtulihaksessa sekä lihassolut että niiden määrän kasvamaan. Myös sikiö venyttää kohtulihasta. Kohtu kasvaa raskausaikana satakertaiseksi.

Ennen raskautta kohtu painaa 50–70 grammaa ja loppuraskaudessa noin 1 200 grammaa.

Synnytyksen jälkeen kohtu supistuu hyvin nopeasti. Lääkärit kuvailevat, että esimerkiksi sektion aikana kohdun näkee supistuvan isosta pussista parin nyrkin kokoiseksi.

Tämä supistuminen on tärkeää. Se estää verenvuodon.

Jälkitarkastuksessa viiden viikon päästä synnytyksestä kohtu on yleensä jo aikalailla palautunut.

Odota ainakin puoli vuotta

Jos raskauksia on monta peräkkäin, kohtu ei ehdi täysin palautua. Joidenkin tutkimusten mukaan kohdun olisi hyvä palautua vähintään puoli vuotta raskauksien välillä. Joskus uusi raskaus alkaa nopeammin, mutta yleensä kaikki menee silti hyvin.

Parhaiten kohtu palautuu normaalisti sujuneesta täysiaikaisesta raskaudesta. Komplikaatiot taas pidentävät toipumisaikaa.

Sen pitää jaksaa supistua

Jos raskauksia on monta lähekkäin tai synnytyksissä on komplikaatioita, kasvaa riski atonialle. Tämä tarkoittaa, ettei kohtu enää supistu tarpeeksi voimakkaasti synnytyksen jälkeen, ja riski verenvuotoihin synnytyksessä kasvaa. Jos voit valita, kannattaa siis antaa kohdulle aikaa toipua.

Myös keskenmenon jälkeen kohtu tarvitsee aikaa palautua. On tärkeää, että kohtu tyhjenee kokonaan. Hyvin hoidettu keskenmeno ei haittaa seuraavan raskauden alkamista.

Sektion jälkeen pidempään

Sektion jälkeen toipumisaikaa pitäisi olla vuosi. Myös kohdussa olevan arven pitäisi ehtiä tulla tarpeeksi vahvaksi kestämään uusi raskaus ja synnytyssupistukset.

Yksi sektio ei yleensä ole este alatiesynnytykselle. Kahden sektion jälkeen seuraava lapsi syntyy yleensä suunnitellulla sektiolla. On vaikea arvioida, miten arvet kestävät supistukset, ja yleensä tässä otetaan varman päälle.

Pulma voisi tulla myös siitä, jos istukka on kiinnittynyt juuri sektioarven kohdalle.

Toipuminen sektiosta on myös yksilöllistä.

Sektion tekevä lääkäri arvioi kohdun leikkauksen aikana, ja yleensä arvio on kirjattuna leikkauskertomukseen. Muutkin toimenpiteet, esimerkiksi kaavinnat, voivat joskus heikentää kohtua ja ohentaa kohtulihasta.

Jos sektion jälkeisessä raskaudessa tuntuu kipua, kannattaa käydä lääkärissä.

Vauva 8/16

Endometrioosia sairastaa melkein joka kymmenes nainen. Sairaus voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

1. Kipu seuraa kiertoa

Endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia sairastaa lähes kymmenesosa hedelmällisessä iässä olevista naisista. Noin joka kolmannella tauti on vaikea.

Sairaudessa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella, tavallisesti esimerkiksi vatsakalvon pinnalla pikkulantiossa tai munasarjoissa.

Endometrioosi aiheuttaa usein kipua. Kipu johtuu siitä, että pesäkkeet reagoivat kuukautiskiertoon samaan tapaan kuin kohdun limakalvo: estrogeenitason noustessa pesäkkeet turpoavat ja vuotavat verta. Lisäksi pesäkkeet sisältävät poikkeuksellisen paljon kipuhermoja, ja taudin seurauksena vatsaontelossa syntyy tulehdus.

Jos suvussa on endometrioosia, riski saada se on jopa seitsenkertainen.

Endometrioosin syytä ei tunneta, mutta jos suvussa on endometrioosia, riski saada se on jopa seitsenkertainen.

Pahimmillaan endometrioosi aiheuttaa lapsettomuutta. Noin puolet tulee raskaaksi ilman hoitoa, mutta osa tarvitsee lapsettomuushoitoja.

2. Kipulääke ei auta

Endometrioosikipu alkaa jo pari päivää ennen kuukautisvuotoa ja on voimakkaimmillaan vuodon aikana. Kipu voi olla kovaa, jopa lamauttavaa.

Joillakin endometrioosia sairastavilla virtsaaminen, ulostaminen tai yhdyntä muuttuu kivuliaaksi aina kuukautisten aikaan. Pahimmillaan kipuja voi olla muutenkin kuin kuukautisten aikana. Joskus taas tauti voi olla oireeton.

Huolestuttavaa on, jos kuukautisten aikaan pitää olla pois töistä tai opiskeluista.

Endometrioosin mahdollisuus on syytä selvittää lääkärissä, jos tavanomaiset kipulääkkeet, eli parasetamoli ja ibuprofeeni, eivät tehoa kipuun. Huolestuttavaa on, jos kuukautisten aikaan pitää olla pois töistä tai opiskeluista.

Usein endometrioosia sairastetaan vuosia ennen kuin se diagnosoidaan. Moni ajattelee, että kipujen kanssa pitää vain sinnitellä. Väärin: vaikeista kivuista kärsivän sen sijaan pitää joskus olla sinnikäs. Jos tuntuu, ettei lääkäri ei ota oireita vakavasti, mene toisen lääkärin luo.

3. Raskaus vie sen pois

Endometrioosi voidaan diagnosoida oireiden ja gynekologisen tutkimuksen perusteella. Tarvittaessa tehdään vatsaontelon tähystys.

Tautia ei voi kokonaan parantaa, mutta oireita voidaan lievittää. Yleisimmin hoitona on hormonivalmiste, kuten yhdistelmäehkäisypillerit, hormonikierukka tai minipillerit.

Koska endometrioosi oireilee kuukautisten aikaan, on toivottavaa, että kuukautiset tulevat vain harvoin tai eivät ollenkaan. Vaikeissa tapauksissa pesäkkeitä voidaan poistaa kirurgisesti tähystysleikkauksessa.

Jos nainen toivoo raskautta ja kivut ovat hankalia, harkitaan leikkausta. Myös lapsettomuushoidot voivat olla tarpeen.

On yksilöllistä, miten endometrioosi etenee. Toisilla pesäkkeitä kasvaa lisää ja kivut pahenevat, toisilla eteneminen pysähtyy. Raskaus yleensä auttaa, sillä kuukautiset loppuvat. Sama vaikutus on imetyksellä.

Yleensä oireet palaavat raskauden ja imetyksen jälkeen, mutta joskus ne voivat kadota pysyvästi.

Asiantuntija ja muut lähteet: Dosentti, apulaisylilääkäri Päivi Härkki HYKS:in Naistentautien ja synnytysten yksikkö, Endometrioosiyhdistyksen verkkosivut

Vauva 6–7/16

Vauvakuume voi iskeä yllättäen vaikka saunassa. Lukijat kertovat, miten päätös perheenlisäyksestä tehtiin.

Vaikeuksista voittoon

"Ensimmäinen raskaus sai alkunsa ensitreffeillämme, mutta päättyi keskenmenoon. Puolitoista vuotta myöhemmin päätimme yrittää uudelleen. Raskaustesti näytti plussaa kolme viikkoa päätöksen jälkeen."

"Meillä oli takana kolme keskenmenoa, mutta ajattelimme yrittää vielä kerran. Päätös jännitti ja pelotti. Mutta se kannatti, saimme kaksoset."

"Päätimme asian ruokatunnillani: viiden minuutin keskustelu ja pillerit roskiin. Plussa tuli heti ekasta kierrosta, mutta ikävä kyllä pieni päätyi enkeliksi ja samoin oli käydä äidillekin. Seuraavia kuukautisia ei ehtinyt tulla, kun huomasin, että olen raskaana. Olo on kiitollinen ja onnellinen, vaikka olen vielä toipilas."

Koskaan ei tuntunut hyvältä hetkeltä, eikä nytkään ole sellainen.

"Päätöksen tekeminen kesti 13 vuotta. Koskaan ei tuntunut hyvältä hetkeltä, eikä nytkään ole sellainen. Tervetuloa vauva, vaikka emme olekaan valmiita! Ehkä ei tarvitse ollakaan."

"Minä toivoin vauvaa pitkään. Mieheni ei innostunut, eikä asiasta puhuttu. Eräällä romanttisella hetkellä mieheni yllättäen ehdotti, että jättäisimme ehkäisyn pois. Tuloksena on nyt kahden kuukauden ikäinen pieni prinsessa."

Heti tärppäsi

"Tapasin uudelleen nuoruudenheilani. Kaikki tuntui oikealta. Emme laskeneet ovulaatiopäiviä emmekä yrittäneet tulla raskaaksi. Meillä tärppäsi melkein heti."

"Olimme mieheni kanssa kolme vuotta kavereita, kunnes aloimme seurustella. Yllätyimme ja iloitsimme, kun tulin raskaaksi. Poika on nyt kaksivuotias, ja toinen lapsi syntyy syyskuussa."

"Olin vuoden yksinhuoltajana kunnes tapasin nykyisen mieheni. Puolen vuoden seurustelun jälkeen mies tokaisi aamukahveilla, että jätä pillerit pois. Heti seuraavassa kuussa tärppäsi."

"Päätimme hääyönä, että vauva saa tulla, jos on tullakseen. Yhdeksän kuukauden päästä meille syntyi tyttö."

"Jätimme ehkäisyn pois pari kuukautta ennen häitämme, ja tulin raskaaksi heti häiden jälkeen. Voi tätä onnea: olemme naimisissa, asumme omakotitalossa ja saamme vauvan."

Yhtäkkiä tuli olo, että haluan lapsen. Jätin seuraavana päivänä pillerin ottamatta.

"Istuin mieheni kanssa saunassa. Yhtäkkiä tuli olo, että haluan lapsen. Juttelimme hetken, ja jätin seuraavana päivänä pillerin ottamatta. Parin kuukauden päästä olin raskaana."

Yllätys, yllätys

"Leo-poika yllätti vanhemmat totaalisesti, kun ilmoitti tulostaan. Nyt opettelemme vauva-arkea ja toivomme, että Leosta tulee aikanaan isoveli."

"Meillä ei ollut edes asuntoa, kun saimme tietää vauvasta. Olo oli silti onnellinen ja asuntokin löytyi."

Olin raskausviikolla 10, kun tajusin, että odotan.

"Olin raskausviikolla 10, kun tajusin, että odotan. Raskaus oli yllätys, koska söin e-pillereitä. Pieni ihme kasvoi sisälläni, ja rakastuin häneen heti."

"Emme suunnitelleet vauvaa mutta emme myöskään käyttäneet ehkäisyä. Ja kas kummaa, tulin raskaaksi. Nyt vieressäni tuhisee maailman suloisin poikavauva, joka sai kasteessa nimekseen Eemeli Veikko Ilmari."

Lähde: Vauva.fin kysely

Vauva 6–7/16

Vierailija

Pikapäätös tai pitkän harkinnan tulos – näin vauva sai luvan tulla

Ihmeellinen juttu. Eihän noista tarinoista yhdessäkään juuri keskustelut lasten hankkimisesta tai pohdittu asiaa mitenkään - raskaus vaan alkoi vahingossa tai suunnilleen "tehdään lapsi" - "joo" sananvaihdon seurauksena. Ihanko oikeasti ihmiset tekevät elämänsä merkittävimmän päätöksen näin hataralta pohjalta, ei voi olla totta? Miettikää nyt jos vaikka talokaupat tehtäisiin samalla lailla harkitsematta tai vielä pahempaa, vahingossa. Johan sellaista ihmistä pidettäisiin vajaaälyisenä, mutta...
Lue kommentti