Ylilääkäri Anne-Maria Suikkari vastaa kysymyksiin miehestä johtuvasta lapsettomuudesta.

Mistä miehestä johtuvassa lapsettomuudessa on kyse?

Lapsettomuus johtuu miehestä yhtä usein kuin naisesta. Lapsettomuudessa on miehen kohdalla kyse erilaisista siittiötuotannon häiriöistä: se voi olla heikentynyttä tai puuttua kokonaan, siittiöiden rakenne voi olla poikkeava tai siittiöt voivat liikkua huonosti. Häiriö voi olla synnynnäinen tai tilapäinen.

Mikä voi heikentää siemennesteen laatua?

Tavallisia syitä ovat jokin pitkäaikaislääkitys sekä haluttomuuden ja erektiohäiriöiden käyttöön tarkoitetut testosteronivalmisteet. Anabolisten steroidien käyttö on valitettavasti yleistynyt, ja nämä aineet lamauttavat kivesten siittiötuotantoa.

Laskeutumattomat kivekset ovat yksi yleisimmistä synnynnäisistä syistä, jotka heikentävät ­siittiötuotantoa, sillä siittiöiden tuotanto onnistuu vain ruumiinlämpöä alemmassa lämmössä.

Muita syitä siemennesteen heikkoon laatuun ovat muun muassa kiveslaskimon suonikohjut ja aiemmin sairastettu sukuelinten sairaus, esimerkiksi klamydia.

Lähes puolessa tapauksista siemennestevian syytä ei saada selville. Suuressa osassa tällaisista tapauksista on taustalla todennäköisesti geneettinen syy, jota ei vielä tunneta.

Jos syytä ei saada selville, voiko pari saada lapsen?

Kyllä. Kaikkia hedelmöityshoitoja voidaan käyttää, vaikka miehen siemennestevian syytä ei tiedettäisi. Esimerkiksi koeputkihedelmöitys voi toimia myös diagnostiikan apuna, ja sen avulla voidaan saada tietoa taustalla olevasta syystä. Selittämättömissä tapauksissa hyvä puoli on, että raskaus saattaa onnistua spontaanistikin.

Vaikuttaako ikä miehen hedelmällisyyteen?

Kyllä myös miehen ikä vaikuttaa, joskin vähemmän kuin naisella ja vasta vanhemmalla iällä. Iän myötä siemennesteen tilavuus pienenee ja siittiöiden liikkuvuus ja rakenne heikkenevät. Jos mies on yli 40-vuotias, raskauden alkamiseen tarvittava aika pitenee riippumatta naisen iästä. Kuitenkin mies tuottaa siittiöitä pitkälle vanhuuteen ja hedelmällisyys voi jatkua vaikka 70 ikävuoteen saakka.

Millaista on hyvä siemenneste?

Siittiöitä on oltava riittävästi. Normaalin siittiötiheyden alarajana pidetään 15 miljoonaa siittiötä millilitrassa. Raskauden mahdollisuus on sitä parempi, mitä enemmän siittiöitä on, aina 40 miljoonaan per millilitra asti. Tätä suuremmilla tiheyksillä hedelmöittymisen todennäköisyys ei enää kasva.

Siittiöiden on myös kyettävä liikkumaan hyvin, jotta ne pystyvät kulkemaan kohdunkaulan liman läpi ja kohdun kautta munanjohtimeen, jossa hedelmöittyminen ­tapahtuu. Jos vajaa kolmasosa siittiöistä liikkuu hyvin, siemenneste on normaalitasolla.

Siittiöiden rakennekin vaikuttaa: siemenneste on normaalin rajoissa, kun vähintään neljä prosenttia siittiöistä on normaalin muotoisia.

Tutkitaanko siemenneste aina, kun pari tulee lapsettomuustutkimuksiin? Miten?

Kyllä. Siemennesteanalyysi on miehen hedelmällisyyden perustutkimus ja parin ensimmäinen tutkimus. Silti myös nainen täytyy tutkia, sillä lapsettomuuden syitä voi löytyä molemmista.

Mies antaa siemennestenäytteen masturboimalla purkkiin klinikan näytteenottohuoneessa. Siemenneste tutkitaan välittömästi laboratoriossa. Jos tulos on normaali, lisätutkimuksia ei miehelle yleensä tarvitse tehdä. Muussa tapauksessa jatkotutkimukset ovat aiheellisia.

Kertooko siemennesteanalyysin tulos raskauden mahdollisuuden?

Siemennestenäytteen perusteella voidaan vain arvioida hedelmöittämiskyvyn todennäköisyyttä. Vaikka miehen siemennesteen ominaisuudet jäisivät viitearvojen alapuolelle, se ei välttämättä tarkoita, että hän olisi hedelmätön. Toisaalta hedelmällisyys ei ole taattu, vaikka siemenneste olisi viitearvojen sisällä.­

Naisen hedelmällisyys vaikuttaa oleellisesti raskauden mahdollisuuteen. Hyvin hedelmällinen nainen tulee helpommin raskaaksi heikommallakin siemennesteellä.

On myös muistettava, että siemenneste vaihtelee hyvin paljon samallakin miehellä eri aikoina. Yhden heikon tuloksen perusteella ei pidä tehdä hoitopäätöksiä. Jos siittiöitä on vähän tai ne liikkuvat heikosti, tutkitaan toinen näyte 2–3 kuukauden kuluttua. Siinä ajassa siittiöt ehtivät kehittyä esiasteista kypsiksi.

Miehet haluavat usein tietää, aiheuttaako runsas epänormaalien siittiöiden määrä poikkeavuutta lapseen. Ei aiheuta.

Voiko heikkoa siittiötuotantoa korjata?

Aikuisen miehen kohdalla voidaan tehdä hyvin vähän siittiötuotannon lisäämiseksi – ellei ongelma sitten johdu jonkin lääkkeen käytöstä tai sairaudesta, kuten diabeteksesta, jonka voi saada parempaan hoitotasapainoon. Jos siemennestevika johtuu esimerkiksi testosteronivalmisteesta ja mies lopettaa sen käytön, kuluu vähintään kolme kuukautta, että siittiötuotanto palautuu. Anabolisten steroidien käytön lopettamisen jälkeen siittiömuodostus elpyy usein vuoden sisällä – ei kuitenkaan aina, joskus muutokset ovat pysyviä.

Miten miehestä johtuvaa lapsettomuutta hoidetaan?

Hoitomuotoja on lukuisia, ja niitä valittaessa arvioidaan parin yhteinen lapsettomuuden aste ja sperman laatu. Huomioon otetaan naisen ikä ja sairaudet, lapsettomuuden kesto ja parin omat toiveet. Kaikki eivät esimerkiksi halua heti tehokkainta hoitoa.

Jos miehellä on lievä spermavika, hoidot aloitetaan inseminaatiolla, eli ruiskuttamalla pestyjä siittiöitä kohtuun ovulaation aikaan. Tähän voidaan tarvittaessa yhdistää naisen hormonihoito.

Jos siittiöitä on vähän, valitaan koeputkihedelmöitys, jossa munasolut hedelmöitetään laboratoriossa kumppanin siittiöillä. Hedelmöitys voidaan tehdä maljassa tai mikroinjektion avulla, jolloin yksi ainoa siittiö ruiskutetaan suoraan munasolun sisään ohuella lasineulalla.

Jos omia siittiöitä ei löydy tai hoito niillä ei onnistu, voidaan käyttää luovutettuja siittiöitä.

Mitä suomalaiselle siemennesteelle on tapahtunut?

Vielä kymmenen vuotta sitten Suomessa ylpeiltiin maailman parhaalla siemennesteellä. Viime vuosina laatu on laskenut samalla tasolle kuin muuallakin Länsi-Euroopassa. Mitä nuoremmasta ikäluokasta on kyse, sitä huonompaa on siemenneste.

Hyvä uutinen on se, että yleinen sperman laadun laskeminen näyttää nyt pysähtyneen länsimaissa. Suomen tilanteesta ei vielä ole tietoa.

Nyt tutkitaan kovasti sitä, mikä länsimaisessa elämäntavassa on sellaista, että se heikentää sperman laatua. Selviä vaikuttavia tekijöitä ovat ainakin ympäristömyrkyt ja äidin tupakointi, joka heikentää pojan sperman laatua. Ympäristön myrkyttämistä ja kemikaalien käyttöä pitäisi vähentää ja odottavien äitien ymmärtää välttää tupakointia.

Asiantuntija: toimitusjohtaja, ylilääkäri Anne-Maria Suikkari, Väestöliiton lapsettomuusklinikka

Juttu on julkaistu alun perin Vauva-lehdessä 7/2013.

"Ajattelen: kiitos, Rohkea. Ja toivon hänen puolestaan niin että sattuu", Anna Ruohonen kirjoittaa.

Tunnen rohkean naisen. Hän kertoo, mitä moni ei. Hän purkaa suruaan, mutta tulee samalla lohduttaneeksi muita, jotka ovat salaa samassa tilanteessa.

Se on lapsettomuuden surua, yrittämisen surua, menettämisen surua. Ja se kerää ympärilleen myötäelämisen piirin, koskettaa meissä muissa naisissa piiloon pantuja tunteita, joista me emme ole osanneet puhua.

Ajattelen: kiitos, Rohkea. Ja toivon hänen puolestaan niin että sattuu.

Kun kertoo, että yrittää raskautta, asettuu alttiiksi. On pakko kertoa myös, kun raskaus ei onnistu. Onnen sijaan voi joutua kertomaan menetyksestä ja epätoivosta.

Vaikka lapsettomuudesta kärsii noin joka viides, ja joka kuudes raskaus päättyy keskenmenoon ja suruun, nämä surraan yleensä yksin.

Kysyin Rohkealta, mikä häntä lohduttaa. Luottamus ja rakkaus, hän vastasi. Muiden luottamus siihen, että hän on ja olisi hyvä äiti.

Sitä luottamusta tarvitsemme kaikki. Ja sitä me voimme toisillemme antaa.

Vauva-lehden pääkirjoitus 9/16

Uusi raskaus on turvallinen, kun kohtu on palautunut edellisestä. Sektion jälkeen toipumisaika on pidempi.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sirpa Eviö, Mehiläinen Felicitas.

Kohtu kasvaa hurjasti

Kohtu suurentuu raskausaikana valtavasti, etenkin alkuraskaudessa. Hormonitoiminta saa kohtulihaksessa sekä lihassolut että niiden määrän kasvamaan. Myös sikiö venyttää kohtulihasta. Kohtu kasvaa raskausaikana satakertaiseksi.

Ennen raskautta kohtu painaa 50–70 grammaa ja loppuraskaudessa noin 1 200 grammaa.

Synnytyksen jälkeen kohtu supistuu hyvin nopeasti. Lääkärit kuvailevat, että esimerkiksi sektion aikana kohdun näkee supistuvan isosta pussista parin nyrkin kokoiseksi.

Tämä supistuminen on tärkeää. Se estää verenvuodon.

Jälkitarkastuksessa viiden viikon päästä synnytyksestä kohtu on yleensä jo aikalailla palautunut.

Odota ainakin puoli vuotta

Jos raskauksia on monta peräkkäin, kohtu ei ehdi täysin palautua. Joidenkin tutkimusten mukaan kohdun olisi hyvä palautua vähintään puoli vuotta raskauksien välillä. Joskus uusi raskaus alkaa nopeammin, mutta yleensä kaikki menee silti hyvin.

Parhaiten kohtu palautuu normaalisti sujuneesta täysiaikaisesta raskaudesta. Komplikaatiot taas pidentävät toipumisaikaa.

Sen pitää jaksaa supistua

Jos raskauksia on monta lähekkäin tai synnytyksissä on komplikaatioita, kasvaa riski atonialle. Tämä tarkoittaa, ettei kohtu enää supistu tarpeeksi voimakkaasti synnytyksen jälkeen, ja riski verenvuotoihin synnytyksessä kasvaa. Jos voit valita, kannattaa siis antaa kohdulle aikaa toipua.

Myös keskenmenon jälkeen kohtu tarvitsee aikaa palautua. On tärkeää, että kohtu tyhjenee kokonaan. Hyvin hoidettu keskenmeno ei haittaa seuraavan raskauden alkamista.

Sektion jälkeen pidempään

Sektion jälkeen toipumisaikaa pitäisi olla vuosi. Myös kohdussa olevan arven pitäisi ehtiä tulla tarpeeksi vahvaksi kestämään uusi raskaus ja synnytyssupistukset.

Yksi sektio ei yleensä ole este alatiesynnytykselle. Kahden sektion jälkeen seuraava lapsi syntyy yleensä suunnitellulla sektiolla. On vaikea arvioida, miten arvet kestävät supistukset, ja yleensä tässä otetaan varman päälle.

Pulma voisi tulla myös siitä, jos istukka on kiinnittynyt juuri sektioarven kohdalle.

Toipuminen sektiosta on myös yksilöllistä.

Sektion tekevä lääkäri arvioi kohdun leikkauksen aikana, ja yleensä arvio on kirjattuna leikkauskertomukseen. Muutkin toimenpiteet, esimerkiksi kaavinnat, voivat joskus heikentää kohtua ja ohentaa kohtulihasta.

Jos sektion jälkeisessä raskaudessa tuntuu kipua, kannattaa käydä lääkärissä.

Vauva 8/16

Endometrioosia sairastaa melkein joka kymmenes nainen. Sairaus voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

1. Kipu seuraa kiertoa

Endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia sairastaa lähes kymmenesosa hedelmällisessä iässä olevista naisista. Noin joka kolmannella tauti on vaikea.

Sairaudessa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella, tavallisesti esimerkiksi vatsakalvon pinnalla pikkulantiossa tai munasarjoissa.

Endometrioosi aiheuttaa usein kipua. Kipu johtuu siitä, että pesäkkeet reagoivat kuukautiskiertoon samaan tapaan kuin kohdun limakalvo: estrogeenitason noustessa pesäkkeet turpoavat ja vuotavat verta. Lisäksi pesäkkeet sisältävät poikkeuksellisen paljon kipuhermoja, ja taudin seurauksena vatsaontelossa syntyy tulehdus.

Jos suvussa on endometrioosia, riski saada se on jopa seitsenkertainen.

Endometrioosin syytä ei tunneta, mutta jos suvussa on endometrioosia, riski saada se on jopa seitsenkertainen.

Pahimmillaan endometrioosi aiheuttaa lapsettomuutta. Noin puolet tulee raskaaksi ilman hoitoa, mutta osa tarvitsee lapsettomuushoitoja.

2. Kipulääke ei auta

Endometrioosikipu alkaa jo pari päivää ennen kuukautisvuotoa ja on voimakkaimmillaan vuodon aikana. Kipu voi olla kovaa, jopa lamauttavaa.

Joillakin endometrioosia sairastavilla virtsaaminen, ulostaminen tai yhdyntä muuttuu kivuliaaksi aina kuukautisten aikaan. Pahimmillaan kipuja voi olla muutenkin kuin kuukautisten aikana. Joskus taas tauti voi olla oireeton.

Huolestuttavaa on, jos kuukautisten aikaan pitää olla pois töistä tai opiskeluista.

Endometrioosin mahdollisuus on syytä selvittää lääkärissä, jos tavanomaiset kipulääkkeet, eli parasetamoli ja ibuprofeeni, eivät tehoa kipuun. Huolestuttavaa on, jos kuukautisten aikaan pitää olla pois töistä tai opiskeluista.

Usein endometrioosia sairastetaan vuosia ennen kuin se diagnosoidaan. Moni ajattelee, että kipujen kanssa pitää vain sinnitellä. Väärin: vaikeista kivuista kärsivän sen sijaan pitää joskus olla sinnikäs. Jos tuntuu, ettei lääkäri ei ota oireita vakavasti, mene toisen lääkärin luo.

3. Raskaus vie sen pois

Endometrioosi voidaan diagnosoida oireiden ja gynekologisen tutkimuksen perusteella. Tarvittaessa tehdään vatsaontelon tähystys.

Tautia ei voi kokonaan parantaa, mutta oireita voidaan lievittää. Yleisimmin hoitona on hormonivalmiste, kuten yhdistelmäehkäisypillerit, hormonikierukka tai minipillerit.

Koska endometrioosi oireilee kuukautisten aikaan, on toivottavaa, että kuukautiset tulevat vain harvoin tai eivät ollenkaan. Vaikeissa tapauksissa pesäkkeitä voidaan poistaa kirurgisesti tähystysleikkauksessa.

Jos nainen toivoo raskautta ja kivut ovat hankalia, harkitaan leikkausta. Myös lapsettomuushoidot voivat olla tarpeen.

On yksilöllistä, miten endometrioosi etenee. Toisilla pesäkkeitä kasvaa lisää ja kivut pahenevat, toisilla eteneminen pysähtyy. Raskaus yleensä auttaa, sillä kuukautiset loppuvat. Sama vaikutus on imetyksellä.

Yleensä oireet palaavat raskauden ja imetyksen jälkeen, mutta joskus ne voivat kadota pysyvästi.

Asiantuntija ja muut lähteet: Dosentti, apulaisylilääkäri Päivi Härkki HYKS:in Naistentautien ja synnytysten yksikkö, Endometrioosiyhdistyksen verkkosivut

Vauva 6–7/16

Vauvakuume voi iskeä yllättäen vaikka saunassa. Lukijat kertovat, miten päätös perheenlisäyksestä tehtiin.

Vaikeuksista voittoon

"Ensimmäinen raskaus sai alkunsa ensitreffeillämme, mutta päättyi keskenmenoon. Puolitoista vuotta myöhemmin päätimme yrittää uudelleen. Raskaustesti näytti plussaa kolme viikkoa päätöksen jälkeen."

"Meillä oli takana kolme keskenmenoa, mutta ajattelimme yrittää vielä kerran. Päätös jännitti ja pelotti. Mutta se kannatti, saimme kaksoset."

"Päätimme asian ruokatunnillani: viiden minuutin keskustelu ja pillerit roskiin. Plussa tuli heti ekasta kierrosta, mutta ikävä kyllä pieni päätyi enkeliksi ja samoin oli käydä äidillekin. Seuraavia kuukautisia ei ehtinyt tulla, kun huomasin, että olen raskaana. Olo on kiitollinen ja onnellinen, vaikka olen vielä toipilas."

Koskaan ei tuntunut hyvältä hetkeltä, eikä nytkään ole sellainen.

"Päätöksen tekeminen kesti 13 vuotta. Koskaan ei tuntunut hyvältä hetkeltä, eikä nytkään ole sellainen. Tervetuloa vauva, vaikka emme olekaan valmiita! Ehkä ei tarvitse ollakaan."

"Minä toivoin vauvaa pitkään. Mieheni ei innostunut, eikä asiasta puhuttu. Eräällä romanttisella hetkellä mieheni yllättäen ehdotti, että jättäisimme ehkäisyn pois. Tuloksena on nyt kahden kuukauden ikäinen pieni prinsessa."

Heti tärppäsi

"Tapasin uudelleen nuoruudenheilani. Kaikki tuntui oikealta. Emme laskeneet ovulaatiopäiviä emmekä yrittäneet tulla raskaaksi. Meillä tärppäsi melkein heti."

"Olimme mieheni kanssa kolme vuotta kavereita, kunnes aloimme seurustella. Yllätyimme ja iloitsimme, kun tulin raskaaksi. Poika on nyt kaksivuotias, ja toinen lapsi syntyy syyskuussa."

"Olin vuoden yksinhuoltajana kunnes tapasin nykyisen mieheni. Puolen vuoden seurustelun jälkeen mies tokaisi aamukahveilla, että jätä pillerit pois. Heti seuraavassa kuussa tärppäsi."

"Päätimme hääyönä, että vauva saa tulla, jos on tullakseen. Yhdeksän kuukauden päästä meille syntyi tyttö."

"Jätimme ehkäisyn pois pari kuukautta ennen häitämme, ja tulin raskaaksi heti häiden jälkeen. Voi tätä onnea: olemme naimisissa, asumme omakotitalossa ja saamme vauvan."

Yhtäkkiä tuli olo, että haluan lapsen. Jätin seuraavana päivänä pillerin ottamatta.

"Istuin mieheni kanssa saunassa. Yhtäkkiä tuli olo, että haluan lapsen. Juttelimme hetken, ja jätin seuraavana päivänä pillerin ottamatta. Parin kuukauden päästä olin raskaana."

Yllätys, yllätys

"Leo-poika yllätti vanhemmat totaalisesti, kun ilmoitti tulostaan. Nyt opettelemme vauva-arkea ja toivomme, että Leosta tulee aikanaan isoveli."

"Meillä ei ollut edes asuntoa, kun saimme tietää vauvasta. Olo oli silti onnellinen ja asuntokin löytyi."

Olin raskausviikolla 10, kun tajusin, että odotan.

"Olin raskausviikolla 10, kun tajusin, että odotan. Raskaus oli yllätys, koska söin e-pillereitä. Pieni ihme kasvoi sisälläni, ja rakastuin häneen heti."

"Emme suunnitelleet vauvaa mutta emme myöskään käyttäneet ehkäisyä. Ja kas kummaa, tulin raskaaksi. Nyt vieressäni tuhisee maailman suloisin poikavauva, joka sai kasteessa nimekseen Eemeli Veikko Ilmari."

Lähde: Vauva.fin kysely

Vauva 6–7/16

Vierailija

Ihmeellinen juttu. Eihän noista tarinoista yhdessäkään juuri keskustelut lasten hankkimisesta tai pohdittu asiaa mitenkään - raskaus vaan alkoi vahingossa tai suunnilleen "tehdään lapsi" - "joo" sananvaihdon seurauksena. Ihanko oikeasti ihmiset tekevät elämänsä merkittävimmän päätöksen näin hataralta pohjalta, ei voi olla totta?

Miettikää nyt jos vaikka talokaupat tehtäisiin samalla lailla harkitsematta tai vielä pahempaa, vahingossa. Johan sellaista ihmistä pidettäisiin vajaaälyisenä, mutta uuden ihmisen hankkiminen noin vaan onkin sitten ok ja normaalia?! Toivottavasti kyseessä on vain toimittajan moka ja huonosti valitut ääriesimerkit!