Kun nuorenparin lapsettomuutta alettiin tutkia, syy löytyi heistä kummastakin.

Milla istuu bussinpenkissä ja katsoo ikkunan läpi syksyn pimeään. Kyyneleet sumentavat näön, kurkkua kuristaa. Hän on matkalla kotiin gynekologin vastaanotolta. Lääkäri oli ollut lyhytsanainen, tuomio tyly. Sinulla on munasarjojen monirakkulatauti, PCO. Se aiheuttaa lapsettomuutta. Tässä on lasku, kiitos ja näkemiin.

Siinä se tuli, syy sille, miksi kuukautiset tulivat ja menivät miten sattui. Ja sille, miksi raskaustestit olivat negatiivisia kerta toisensa jälkeen.

Aluksi parikymppinen Milla ja hänen kihlattunsa Tomas eivät olleet olleet asiasta huolissaan. Hehän olivat nuoria ja rakastuneita, heillä oli aikaa. Saman katon alle oli muutettu vuotta aiemmin.

Muuttolaatikoiden keskellä Tomas oli kosinut ja Milla suostunut. Häitä oli alettu suunnitella ja vauvalle annettu lupa tulla vaikka heti. Miksi ei? Milla ei ollut ikinä haaveillut upeasta urasta tai matkoista ympäri maailmaa. Lapsesta asti hän oli halunnut yhtä asiaa yli muiden – tulla äidiksi.

Kuukausien kuluessa negatiiviset testit olivat alkaneet tuntua aina vain pahemmilta. Lopulta Milla oli varannut itselleen lääkäriajan. Ja nyt hänen unelmaltaan oli leikattu siivet.

Lääkärikäynti varmaan rauhoittaa Millan mieltä, oli Tomas ajatellut. Mikään ei ollut valmistanut häntä itkevään naiseen, joka kotiin tullessaan saa vain vaivoin kerrotuksi, mistä kiikastaa: Minussa on vikaa. Emme saa ikinä vauvaa.

Tomasin mieleen jää kirjainyhdistelmä PCO, aiemmin ihan vieras. Nuori mies halaa rakastaan, lohduttaa parhaansa mukaan. Optimistina hän ei lannistu vaan tahtoo selvittää, mistä on kyse.

Uuttera googletus paljastaa onneksi, ettei tilanne ole toivoton. Milla rauhoittuu vähän, Tomas tsemppaa häntä. Yksi asia päätetään heti. Lääkäri menee vaihtoon.

Milla miettii, onko nainen ollenkaan, jos ei pysty tulemaan raskaaksi.

Uusi lääkäri on osaava gynekologi, joka toimii lapsettomuusklinikalla Turussa. Aluksi hän määrää Millalle lääkityksen, jolla kuukautiskiertoa yritetään saada säännöllisemmäksi. Ovulaatiotikuilla aletaan etsiä otollisia hetkiä tärppäämiseen.

– Tuli kutkuttava olo. Tunne, että tämä onnistuu sittenkin.

Mutta ei. Testit ovat ja pysyvät negatiivisina. Niistä jokainen on hirvittävä pettymys. Milla miettii, onko nainen ollenkaan, jos ei pysty tulemaan raskaaksi ja synnyttämään. Hän katsoo ohi, kun kadulla tulee vastaan odottajia. Tuntuu pahalta kuulla vahingossa raskaaksi tulleista tutuntutuista. Elämä tuntuu epäreilulta.

Lääkäri päättää pian, että tilanne pitää selvittää perinpohjin. Sekä Tomas että Milla tutkitaan. Pian posti tuo testitulokset.

Paksu kuori avataan yhdessä. Sisältä löytyy yllätys. Selviää, ettei lapsettomuuden perimmäinen syy olekaan Millan PCO vaan Tomaksella oleva testosteronin vajaatuotanto.

– Yllätyin. Ei ollut koskaan tullut mieleenkään, että minussa voisi olla jotakin vialla, Tomas sanoo.

Mutta siinä totuus on, mustaa valkoisella. Spermanlaatu huono. Sukusolujen määrä vähäinen.

He kummatkin ovat hämmästyneitä, pettyneitä ja surullisia. Mutta myös helpottuneita siitä, että arvoitus on selvinnyt.

– Olimme luulleet, että vika on minussa. Nyt saimme tietää, että se on meissä molemmissa.

 

Kirjeessä kerrotaan onneksi muutakin. Apua löytyy. Ainoa mahdollinen hoitomuoto on ICSI, mikrohedelmöitys. Milla ja Tomas päättävät heti, että sitä lähdetään yrittämään, tietenkin.

Helppoa se ei ole. Alkaa lääkärissä ramppaaminen, rahanmeno, jolle ei loppua näy, pitkät keskustelut läheisten kanssa. Tomas ja Milla eivät salaa totuutta vanhemmiltaan tai lähiystäviltään. He saavat heiltä tukea ja konkreettista apua.

Häissä seuraavan vuoden helmikuussa nuoren parin lahjalistalla on yksi toive ylitse muiden: rahaa, kiitos. Sitä ei kerätä siksi, että päästäisiin luksusmatkalle tropiikkiin tai siksi, että kaappeihin kertyisi täydellisiä astiasarjoja. Ainoa tavoite on kustantaa lapsettomuushoidot, tehdä todeksi haave perheestä.

Tuntuu pahalta, kun puolitutut utelevat perheenperustamissuunnitelmia.

Tunteet hypähtelevät hoitojen alkua odottaessa. Milla saa itkukohtauksia. Tuntuu pahalta, kun puolitutut utelevat vastanaineiden perheenperustamissuunnitelmia. Jokos jokos? kyselee sukulaismies veljen rippijuhlissa ja taputtelee leikkisästi Millan vatsaa.

Pahalta tuntuu myös, kun paras ystävä soittaa ja kertoo varovasti, että heille on tulossa vauva. Milla seisoo keittiössä ja puristaa kännykkää. Jättää onnittelematta ja vaihtaa tylysti puheenaihetta. Katuu, soittaa takaisin ja pyytää anteeksi. Alkaa tohkeilla lasketusta ajasta ja raskausviikoista kuten parhaan ystävän tulee.

– Mutta ensimmäinen ajatukseni oli: Miksi heille, miksei meille? Kuinka itsekäs sitä voi olla?

Mutta Tomas jaksaa uskoa. Vielä se vauva tulee meillekin. Mekin saamme vielä kokea saman jännityksen, odotuksen ja ilon.

 

Metallinen hormonipiikki uppoaa ihoon. Jälleen kerran. Milla värähtää, hän vihaa neuloja. Mutta piikittämiseenkin tottuu. Munasarjoja stimuloidaan pari viikkoa munasolujen talteenottoa varten.

Vaikutus tuntuu. Hoikan nuoren naisen vatsa turpoaa palloksi. Housut kiristävät. Olo on huono, ja usein tulee kuuma kiukku, joka on pakko purkaa lähimpään ­Tomakseen. Mies vitsailee, että vaimo on tasainen luonne. Aina vihainen. Välillä Milla sisuuntuu.

– Ajattelin, että nyt perkele se vauva tulee.

Lopulta koittaa päivä, jolloin Milla pistää itseensä viimeisen piikin. Lapsettomuusklinikalle mennään yhdessä. Rauhoittavat lääkkeet tekevät Millan olon leijuvaksi. Hän saa katsella ultraäänilaitteen ruudulta, miten kallisarvoisia sukusoluja noukitaan talteen. Se nipistää vähän.

Tomas seisoo vieressä ja pitää vaimoaan kädestä. Paikaltaan hän näkee enemmän. Nielaisee katsoessaan laitetta, jolla soluja kootaan. Se näyttää hopeanväriseltä keihäältä, luontodokumentin kuvastoon kuuluvalta. Tomas kuvailee sitä Millalle vasta paljon myöhemmin.

Yksi hedelmöitetty alkio, joka on lähtenyt jakautumaan lupaavasti, sijoitetaan Millan kohtuun pari päivää myöhemmin. Pakkaseen jää vielä kuusi alkiota, mikroskooppista ihmisen alkua.

Kotimatkalla autossa Milla laittaa käden vatsalleen, ajattelee sisällään olevaa ihmettä. Ja uskaltaa taas toivoa.

 

Piinapäivät. Siinä sana, jolla Milla kuvailee seuraavaa viikkoa. Ei voi tehdä muuta kuin odottaa. Hän ajattelee mahdollista raskautta ensimmäisenä aamulla ja viimeisenä illalla, tekee työt hajamielisesti, roikkuu lapsettomuushoidoissa käyvien nettipalstoilla.

Ja sitten, kahdeksantena päivänä alkionsiirron jälkeen, Milla tekee elämänsä ensimmäisen positiivisen raskaustestin. Ruutuun ilmestynyt viiva on haalea mutta selvä.

Kotiin tulevaa Tomasta odottaa riemusta riehakas vaimo. Tuleville isovanhemmille lähtee tekstiviesti, jossa komeilee pelkkä iso plussa. Seuraavina päivinä Milla testaa lisää, viiva tummenee. Lopullisen varmuuden raskaudesta tuo lapsettomuusklinikalla tehty verikoe. Totta se on. Millasta ja Tomaksesta tulee jonkun vanhemmat.

"Ajattelin, että menetän Millan ja jään yksin kahden pienen kanssa."

Pian alkavat harmit. Muutama päivä plussan jälkeen Milla joutuu yöksi sairaalaan hormonihoidon aiheuttaman munasarjojen hyperstimulaation takia. Toinen puoli vatsasta turpoaa hurjasti, henki ei kulje, tulee paniikki.

Hoidoksi määrätään verenohennuslääkettä, ja Milla joutuu jälleen piikittämään itseään. Koko vatsa muuttuu mustanpuhuvaksi. Tomas kerää käytetyt neulat talteen puolentoista litran cokispulloon. Kun hän palauttaa sen apteekkiin, on se ääriään myöten täynnä.

Ensimmäinen raskaus – ja pakastimeen jääneistä alkioista seuraavien vuosien sisällä alkavat kaksi seuraavaa – on Millalle valtava ilo. Hän silittelee, ihailee ja kuvaa vatsaansa, ahmii tietoa, shoppailee äitiys- ja vauvanvaatteita. Mutta myös jännittää, kipuilee ja pelkää jatkuvasti keskenmenoa, koska saa rajuja, viikkoja kestäviä verenvuotoja, joille ei löydetä selvää syytä.

Hän kokee yhden synnytyksen, joka on kuin suoraan oppikirjasta. Ja toisen, joka etenee niin nopeasti, ettei kipulääkkeitä ehditä antaa ja joka päättyy tajunnan menetykseen, verenhukkaan ja leikkaukseen, koska istukka ei suostu irtoamaan.

Se on hetki, jolloin Tomas pitelee vastasyntynyttä tytärtään sylissä, katsoo paareilla pois kannettavaa vaimoaan ja on hetken varma siitä, että tässä tämä nyt oli.

– Ajattelin, että menetän Millan ja jään yksin kahden pienen kanssa.

Mutta siitäkin selvitään. Milla toipuu, nauttii äitiydestään ja tahtoo yrittää vielä kerran. Tomas suostuu. Pakastetuista alkioista vihoviimeisestä alkaa kuin alkaakin vielä yksi raskaus. Syksyllä 2014 syntyy perheen kuopus.

Millan ja Tomasin on edelleen vaikea käsittää, että se oikeasti onnistui. Että tällainen onni voi olla. Että tiede pystyy tähän.

Jääkaapin oveen on kiinnitetty magneeteilla yhteiskuva kolmesta pienestä ihmisestä. Siinä he ovat, Tomasin ja Millan lapset.

Onni, Lilja ja Otso.

Mikä ICSI?

Siittiön mikroinjektio munasoluun (Intracytoplasmic Sperm ­Injection, ICSI) on miehestä johtuvan lapsettomuuden hoitomuoto.

Siitä voi olla apua, jos siittiöiden lukumäärä on matala tai niiden liikkuvuus huono.

Hoitomuotoa voidaan käyttää myös silloin, jos hedelmöittyminen ei ole onnistunut tavanomaisella koeputkihedelmöityksellä.

Ennen hoitoa naiselle annetaan hormonihoitoa ja munasolut kerätään talteen. Miehen näytteestä eristetään liikkuvat siittiöt.

Siittiö viedään ohuen neulan avulla kypsään munasoluun. Hedelmöittymistä ja alkioiden kehitystä seurataan samalla tavoin kuin koeputkihedelmöityksessä. Hoitotulokset ovat vastaavat.

"Ajattelen: kiitos, Rohkea. Ja toivon hänen puolestaan niin että sattuu", Anna Ruohonen kirjoittaa.

Tunnen rohkean naisen. Hän kertoo, mitä moni ei. Hän purkaa suruaan, mutta tulee samalla lohduttaneeksi muita, jotka ovat salaa samassa tilanteessa.

Se on lapsettomuuden surua, yrittämisen surua, menettämisen surua. Ja se kerää ympärilleen myötäelämisen piirin, koskettaa meissä muissa naisissa piiloon pantuja tunteita, joista me emme ole osanneet puhua.

Ajattelen: kiitos, Rohkea. Ja toivon hänen puolestaan niin että sattuu.

Kun kertoo, että yrittää raskautta, asettuu alttiiksi. On pakko kertoa myös, kun raskaus ei onnistu. Onnen sijaan voi joutua kertomaan menetyksestä ja epätoivosta.

Vaikka lapsettomuudesta kärsii noin joka viides, ja joka kuudes raskaus päättyy keskenmenoon ja suruun, nämä surraan yleensä yksin.

Kysyin Rohkealta, mikä häntä lohduttaa. Luottamus ja rakkaus, hän vastasi. Muiden luottamus siihen, että hän on ja olisi hyvä äiti.

Sitä luottamusta tarvitsemme kaikki. Ja sitä me voimme toisillemme antaa.

Vauva-lehden pääkirjoitus 9/16

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusi raskaus on turvallinen, kun kohtu on palautunut edellisestä. Sektion jälkeen toipumisaika on pidempi.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sirpa Eviö, Mehiläinen Felicitas.

Kohtu kasvaa hurjasti

Kohtu suurentuu raskausaikana valtavasti, etenkin alkuraskaudessa. Hormonitoiminta saa kohtulihaksessa sekä lihassolut että niiden määrän kasvamaan. Myös sikiö venyttää kohtulihasta. Kohtu kasvaa raskausaikana satakertaiseksi.

Ennen raskautta kohtu painaa 50–70 grammaa ja loppuraskaudessa noin 1 200 grammaa.

Synnytyksen jälkeen kohtu supistuu hyvin nopeasti. Lääkärit kuvailevat, että esimerkiksi sektion aikana kohdun näkee supistuvan isosta pussista parin nyrkin kokoiseksi.

Tämä supistuminen on tärkeää. Se estää verenvuodon.

Jälkitarkastuksessa viiden viikon päästä synnytyksestä kohtu on yleensä jo aikalailla palautunut.

Odota ainakin puoli vuotta

Jos raskauksia on monta peräkkäin, kohtu ei ehdi täysin palautua. Joidenkin tutkimusten mukaan kohdun olisi hyvä palautua vähintään puoli vuotta raskauksien välillä. Joskus uusi raskaus alkaa nopeammin, mutta yleensä kaikki menee silti hyvin.

Parhaiten kohtu palautuu normaalisti sujuneesta täysiaikaisesta raskaudesta. Komplikaatiot taas pidentävät toipumisaikaa.

Sen pitää jaksaa supistua

Jos raskauksia on monta lähekkäin tai synnytyksissä on komplikaatioita, kasvaa riski atonialle. Tämä tarkoittaa, ettei kohtu enää supistu tarpeeksi voimakkaasti synnytyksen jälkeen, ja riski verenvuotoihin synnytyksessä kasvaa. Jos voit valita, kannattaa siis antaa kohdulle aikaa toipua.

Myös keskenmenon jälkeen kohtu tarvitsee aikaa palautua. On tärkeää, että kohtu tyhjenee kokonaan. Hyvin hoidettu keskenmeno ei haittaa seuraavan raskauden alkamista.

Sektion jälkeen pidempään

Sektion jälkeen toipumisaikaa pitäisi olla vuosi. Myös kohdussa olevan arven pitäisi ehtiä tulla tarpeeksi vahvaksi kestämään uusi raskaus ja synnytyssupistukset.

Yksi sektio ei yleensä ole este alatiesynnytykselle. Kahden sektion jälkeen seuraava lapsi syntyy yleensä suunnitellulla sektiolla. On vaikea arvioida, miten arvet kestävät supistukset, ja yleensä tässä otetaan varman päälle.

Pulma voisi tulla myös siitä, jos istukka on kiinnittynyt juuri sektioarven kohdalle.

Toipuminen sektiosta on myös yksilöllistä.

Sektion tekevä lääkäri arvioi kohdun leikkauksen aikana, ja yleensä arvio on kirjattuna leikkauskertomukseen. Muutkin toimenpiteet, esimerkiksi kaavinnat, voivat joskus heikentää kohtua ja ohentaa kohtulihasta.

Jos sektion jälkeisessä raskaudessa tuntuu kipua, kannattaa käydä lääkärissä.

Vauva 8/16

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Endometrioosia sairastaa melkein joka kymmenes nainen. Sairaus voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

1. Kipu seuraa kiertoa

Endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia sairastaa lähes kymmenesosa hedelmällisessä iässä olevista naisista. Noin joka kolmannella tauti on vaikea.

Sairaudessa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella, tavallisesti esimerkiksi vatsakalvon pinnalla pikkulantiossa tai munasarjoissa.

Endometrioosi aiheuttaa usein kipua. Kipu johtuu siitä, että pesäkkeet reagoivat kuukautiskiertoon samaan tapaan kuin kohdun limakalvo: estrogeenitason noustessa pesäkkeet turpoavat ja vuotavat verta. Lisäksi pesäkkeet sisältävät poikkeuksellisen paljon kipuhermoja, ja taudin seurauksena vatsaontelossa syntyy tulehdus.

Jos suvussa on endometrioosia, riski saada se on jopa seitsenkertainen.

Endometrioosin syytä ei tunneta, mutta jos suvussa on endometrioosia, riski saada se on jopa seitsenkertainen.

Pahimmillaan endometrioosi aiheuttaa lapsettomuutta. Noin puolet tulee raskaaksi ilman hoitoa, mutta osa tarvitsee lapsettomuushoitoja.

2. Kipulääke ei auta

Endometrioosikipu alkaa jo pari päivää ennen kuukautisvuotoa ja on voimakkaimmillaan vuodon aikana. Kipu voi olla kovaa, jopa lamauttavaa.

Joillakin endometrioosia sairastavilla virtsaaminen, ulostaminen tai yhdyntä muuttuu kivuliaaksi aina kuukautisten aikaan. Pahimmillaan kipuja voi olla muutenkin kuin kuukautisten aikana. Joskus taas tauti voi olla oireeton.

Huolestuttavaa on, jos kuukautisten aikaan pitää olla pois töistä tai opiskeluista.

Endometrioosin mahdollisuus on syytä selvittää lääkärissä, jos tavanomaiset kipulääkkeet, eli parasetamoli ja ibuprofeeni, eivät tehoa kipuun. Huolestuttavaa on, jos kuukautisten aikaan pitää olla pois töistä tai opiskeluista.

Usein endometrioosia sairastetaan vuosia ennen kuin se diagnosoidaan. Moni ajattelee, että kipujen kanssa pitää vain sinnitellä. Väärin: vaikeista kivuista kärsivän sen sijaan pitää joskus olla sinnikäs. Jos tuntuu, ettei lääkäri ei ota oireita vakavasti, mene toisen lääkärin luo.

3. Raskaus vie sen pois

Endometrioosi voidaan diagnosoida oireiden ja gynekologisen tutkimuksen perusteella. Tarvittaessa tehdään vatsaontelon tähystys.

Tautia ei voi kokonaan parantaa, mutta oireita voidaan lievittää. Yleisimmin hoitona on hormonivalmiste, kuten yhdistelmäehkäisypillerit, hormonikierukka tai minipillerit.

Koska endometrioosi oireilee kuukautisten aikaan, on toivottavaa, että kuukautiset tulevat vain harvoin tai eivät ollenkaan. Vaikeissa tapauksissa pesäkkeitä voidaan poistaa kirurgisesti tähystysleikkauksessa.

Jos nainen toivoo raskautta ja kivut ovat hankalia, harkitaan leikkausta. Myös lapsettomuushoidot voivat olla tarpeen.

On yksilöllistä, miten endometrioosi etenee. Toisilla pesäkkeitä kasvaa lisää ja kivut pahenevat, toisilla eteneminen pysähtyy. Raskaus yleensä auttaa, sillä kuukautiset loppuvat. Sama vaikutus on imetyksellä.

Yleensä oireet palaavat raskauden ja imetyksen jälkeen, mutta joskus ne voivat kadota pysyvästi.

Asiantuntija ja muut lähteet: Dosentti, apulaisylilääkäri Päivi Härkki HYKS:in Naistentautien ja synnytysten yksikkö, Endometrioosiyhdistyksen verkkosivut

Vauva 6–7/16

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauvakuume voi iskeä yllättäen vaikka saunassa. Lukijat kertovat, miten päätös perheenlisäyksestä tehtiin.

Vaikeuksista voittoon

"Ensimmäinen raskaus sai alkunsa ensitreffeillämme, mutta päättyi keskenmenoon. Puolitoista vuotta myöhemmin päätimme yrittää uudelleen. Raskaustesti näytti plussaa kolme viikkoa päätöksen jälkeen."

"Meillä oli takana kolme keskenmenoa, mutta ajattelimme yrittää vielä kerran. Päätös jännitti ja pelotti. Mutta se kannatti, saimme kaksoset."

"Päätimme asian ruokatunnillani: viiden minuutin keskustelu ja pillerit roskiin. Plussa tuli heti ekasta kierrosta, mutta ikävä kyllä pieni päätyi enkeliksi ja samoin oli käydä äidillekin. Seuraavia kuukautisia ei ehtinyt tulla, kun huomasin, että olen raskaana. Olo on kiitollinen ja onnellinen, vaikka olen vielä toipilas."

Koskaan ei tuntunut hyvältä hetkeltä, eikä nytkään ole sellainen.

"Päätöksen tekeminen kesti 13 vuotta. Koskaan ei tuntunut hyvältä hetkeltä, eikä nytkään ole sellainen. Tervetuloa vauva, vaikka emme olekaan valmiita! Ehkä ei tarvitse ollakaan."

"Minä toivoin vauvaa pitkään. Mieheni ei innostunut, eikä asiasta puhuttu. Eräällä romanttisella hetkellä mieheni yllättäen ehdotti, että jättäisimme ehkäisyn pois. Tuloksena on nyt kahden kuukauden ikäinen pieni prinsessa."

Heti tärppäsi

"Tapasin uudelleen nuoruudenheilani. Kaikki tuntui oikealta. Emme laskeneet ovulaatiopäiviä emmekä yrittäneet tulla raskaaksi. Meillä tärppäsi melkein heti."

"Olimme mieheni kanssa kolme vuotta kavereita, kunnes aloimme seurustella. Yllätyimme ja iloitsimme, kun tulin raskaaksi. Poika on nyt kaksivuotias, ja toinen lapsi syntyy syyskuussa."

"Olin vuoden yksinhuoltajana kunnes tapasin nykyisen mieheni. Puolen vuoden seurustelun jälkeen mies tokaisi aamukahveilla, että jätä pillerit pois. Heti seuraavassa kuussa tärppäsi."

"Päätimme hääyönä, että vauva saa tulla, jos on tullakseen. Yhdeksän kuukauden päästä meille syntyi tyttö."

"Jätimme ehkäisyn pois pari kuukautta ennen häitämme, ja tulin raskaaksi heti häiden jälkeen. Voi tätä onnea: olemme naimisissa, asumme omakotitalossa ja saamme vauvan."

Yhtäkkiä tuli olo, että haluan lapsen. Jätin seuraavana päivänä pillerin ottamatta.

"Istuin mieheni kanssa saunassa. Yhtäkkiä tuli olo, että haluan lapsen. Juttelimme hetken, ja jätin seuraavana päivänä pillerin ottamatta. Parin kuukauden päästä olin raskaana."

Yllätys, yllätys

"Leo-poika yllätti vanhemmat totaalisesti, kun ilmoitti tulostaan. Nyt opettelemme vauva-arkea ja toivomme, että Leosta tulee aikanaan isoveli."

"Meillä ei ollut edes asuntoa, kun saimme tietää vauvasta. Olo oli silti onnellinen ja asuntokin löytyi."

Olin raskausviikolla 10, kun tajusin, että odotan.

"Olin raskausviikolla 10, kun tajusin, että odotan. Raskaus oli yllätys, koska söin e-pillereitä. Pieni ihme kasvoi sisälläni, ja rakastuin häneen heti."

"Emme suunnitelleet vauvaa mutta emme myöskään käyttäneet ehkäisyä. Ja kas kummaa, tulin raskaaksi. Nyt vieressäni tuhisee maailman suloisin poikavauva, joka sai kasteessa nimekseen Eemeli Veikko Ilmari."

Lähde: Vauva.fin kysely

Vauva 6–7/16

Vierailija

Pikapäätös tai pitkän harkinnan tulos – näin vauva sai luvan tulla

Ihmeellinen juttu. Eihän noista tarinoista yhdessäkään juuri keskustelut lasten hankkimisesta tai pohdittu asiaa mitenkään - raskaus vaan alkoi vahingossa tai suunnilleen "tehdään lapsi" - "joo" sananvaihdon seurauksena. Ihanko oikeasti ihmiset tekevät elämänsä merkittävimmän päätöksen näin hataralta pohjalta, ei voi olla totta? Miettikää nyt jos vaikka talokaupat tehtäisiin samalla lailla harkitsematta tai vielä pahempaa, vahingossa. Johan sellaista ihmistä pidettäisiin vajaaälyisenä, mutta...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.