Maria Koskinen muistaa keskenmenonsa paremmin kuin synnytyksensä. Sitä muistoa ei mikään pyyhi pois.

"Huoli alkaa itää saunan jälkeen, kun löhöän sohvalla katsomassa Sinkkuelämän uusintoja. Alavatsassa tuntuu joltain, ja hetken mietittyäni tajuan miltä.

Samalta kuin ennen kuukautisia. Mutta tuntemus menee ohi, ja työnnän ikävät aavistukset mieleni reunoille. Mikään ei voisi mennä enää pieleen, olenhan kuukautta aiemmin nähnyt ultraäänessä pontevan 12-viikkoisen sikiön.

Seuraava päivä on nimipäiväni. Vietän kesälomaa; sitä erityistä, josta on tapana sanoa, että lepää nyt kun vielä voit. Seison keittiössä leipomassa mustikka-valkosuklaatorttua, kun kesken täytteen vatkaamisen huoli kasvaa liian suureksi. Vatsaan ei satu, mutta jokin siellä velloo. Soitan ensin neuvolaan, sitten lääkäriin.

Tuntemukset ovat supistuksia, vaikken halua sitä ymmärtää. Laitan valkosuklaatortun jääkaappiin hyytymään ja lähden päivystykseen yhä toivoen, että pelkoni olisi turha.

Matkalla haen kaupasta evääksi kaksi Da Capo -patukkaa.

Tuosta päivästä on kymmenen vuotta. Miksi muistan kaiken näin piinallisen tarkasti?

Kun nainen saa lapsen, ystävät haluavat kuulla, miten kaikki meni. Liikuttava käärö nukkuu sylissä, puhutaan läpi koko mylläkkä: supistusten alku, ponnistusvaiheen kesto, mitä kätilö sanoi, mitä lääkäri sanoi. Väistämättä tulee hetki, jolloin huomaa kertoneensa siitä kyllikseen. Paljon enemmän kiinnostaa lapsi. Hänen olemassaolonsa työntää synnytysmuistot taka-alalle.

Keskenmenon jälkeen ei ole vauvaa. On vain tarina menetyksestä, josta ei ole tapana puhua. Siksi muistoni on kapseloitunut kuin aikakoneessa.

Lääkärin sanat, kun makaan tutkimuspedillä, monitori oikealla puolellani. Itkuni sairaalan käytävällä. Se hirveä hetki, kun minun on soitettava miehelleni, joka on työn takia toisella paikkakunnalla. Sanat eivät tahdo tulla suustani, tulee vain itkua. Hän, josta piti tulla lapsemme, on kuollut.

Jos kertoo saaneensa keskenmenon, paljastaa samalla yrittävänsä saada vauvan. Se taas on herkkä, hauras tilanne. Harva haluaa uteliaiden jokohan tärppäsi silmäysten kohteeksi, olivat ne miten hyvän-tahtoisia tahansa.

Siksi keskenmenoista ei puhuta naapureille eikä työpaikan kahvihuoneessa. Tämä suru surraan lähimpien kesken – tai yksin.

Joka kuudes todettu raskaus päättyy keskenmenoon. Joka päivä, tänäänkin, kymmenet naiset jossain päin Suomea istuvat vessanpöntöllä itkemässä, kun lupaus lapsesta valuu viemäriin.

Sehän on niin yleistä, suru kuitataan. Ikään kuin murhetta lieventäisi se, että tiesi keskenmenon olevan mahdollinen.

Tunsin minäkin tilastot. En silti voinut sille mitään: Heti kun raskaustestissä näkyi kaksi viivaa, mieleni kiisi yhdeksän kuukautta eteenpäin. Tietenkin voisi käydä huonosti, mutta voisihan käydä myös hyvin. Kohta olisi talvi ja työntäisin vaunuissa esikoistani.

Juuri keskenmenon pelon takia useimmat eivät kerro raskaudesta ensimmäisien kuukausien aikana kuin aivan lähimmilleen. Hiljaisuus ei tarkoita, etteikö odottava äiti ajattelisi raskautta. Kolmessa kuukaudessa ehtii pelätä miljoona kertaa. Ehtii haaveilla, uskoa ja toivoa miljoona kertaa. Ehtii hypistellä salaa vauvanvaatteita. Ehtii miettiä nimiä tytölle ja pojalle. Ehtii suunnitella, millaisin sanankääntein paljastaa ystäville olevansa raskaana.

Kun sitten ei olekaan, tuntee itsensä paitsi surulliseksi myös typeräksi. Pitikö sellaistakin mennä ajattelemaan.

Keskenmenoni jälkeen palasin kesälomalta töihin kalpeana ja vaisuna ja sanoin sairastaneeni rajun vatsaflunssan. Työkavereiden silmissä kaikki oli ennallaan, mutta minä olin menettänyt tulevaisuuden, jossa olin talvivauvan äiti.

Voiko keskenmenossa olla jotain hyvää? Kuulostaa ehkä oudolta, mutta nimipäiväni jälkeisenä yönä, kun valvoin ja odotin kuolleen sikiöni syntymistä, tunsin kivun ja surun keskellä myös pakahduttavaa kiitollisuutta.

Mieheni oli kaukana, mutta vanhempani tulivat. Keitimme kahvit, söimme nimipäivätortun, joka ei maistunut miltään. Sisareni tuli myös, petasi itselleen patjan vuoteeni viereen ja ojenteli nenäliinoja läpi yön. Hänellä oli mukanaan lapsuutensa uninalle, senkin hän ojensi.

Ajattelin: Sitten kun saan lapsen, sitten kun saan elävän lapsen, hänellä ei koskaan ole mitään hätää, sillä nämä ihmiset ovat hänenkin tukenaan.

Seuraavana päivänä, kohtuni tyhjennyttyä, tajusin: Tämähän oli kuin pieni synnytys. Nyt tiedän, miltä se tuntuu, ja tiedän, että kehoni osaa sen.

Olin valtavan onnekas. Kolmen kuukauden kuluttua tulin uudestaan raskaaksi. Kun tuli aika lähteä synnyttämään, en pelännyt yhtään.

Mutta minun kokemukseni on tietenkin vain yhden ihmisen kokemus.

Eräänä pilvisenä kevätpäivänä istun ystäväni kanssa kahvilassa, ja itkemme hiljaa keittolautasten

yllä. Hän on juuri saanut neljännen keskenmenonsa. Kuollut sikiö on mukanamme kahvilassa, yhä hänen kohdussaan. Lääkkeellinen tyhjennys ei ole toiminut, ja hän odottaa aikaa kaavintaan.

Ystäväni kertoo syvästä arvottomuuden tunteesta, joka seuraa jokaista keskenmenoa. Se tunne on äitiyden ilon ja ylpeyden totaalinen vastakohta.

Kelvottomuuden tunnetta korostaa se, ettei keskenmenokaan tahdo onnistua. Kehoni ei pysty edes tähän, hänestä tuntuu.

Silti hän ei aio luovuttaa, ei vielä. Ei, vaikka seuraavallakin kerralla edessä on sama viikkokausien pelko ja epävarmuus. Onnistuuko tämä nytkään?

– En ole tavallisesti yhtään taikauskoinen, mutta raskausaikoina mieli kehittää kaikenlaisia kuvioita. Jos en nyt kerro kenellekään, tämä varmasti onnistuu. Jos laitan saman onnenmekon kaikkiin tutkimuksiin, tämä varmasti onnistuu. Sitä toivoo vain niin paljon, että voisi jotenkin vaikuttaa asiaan.

Entä voiko hänen mielestään keskenmenossa olla jotakin hyvää?

Voi. Keskenmenosuru on lomaa jatkuvasta, jäytävästä lapsettomuuden surusta. Kerrankin on jotain konkreettista, mitä itkeä.

Juuri hän sanoi minulle aikoinaan lohdulliset lauseet, kun itkin menettämääni vauvanalkua.

Hänen lyhyt elämänsä ei ollut turha. Ajattele, miten paljon iloa hän ehti tuottaa perheellenne niinä viikkoina kun odotitte häntä.

En silti uskalla suositella näitä tai mitään muitakaan sanoja lohduttamiseen. Se, mikä minusta oli kauniisti sanottu, voi jollekulle toiselle olla puukko sydämeen.

Ystäväni ensimmäisen keskenmenon jälkeen lääkäri sanoi, että luultavasti sikiössä oli jokin vika ja että oli ehkä hyvä, että raskaus meni itsestään kesken.

– Ajattelin silloin, että mikä lohtu tuo muka on.

Myöhemmin hän tuli uudestaan raskaaksi. Ultraäänessä ja sitä seuranneissa tarkemmissa tutkimuksissa kävi ilmi, että vauva oli vakavasti sairas. Niin sairas, että ystäväni joutui tekemään päätöksen raskauden keskeyttämisestä.

– Vasta silloin ymmärsin, mitä lääkäri oli tarkoittanut.

Keskenmenojen syistä tiedetään edelleen varsin vähän. Yleinen oletus on, että valtaosa johtuu sikiön kromosomihäiriöstä. Varmaa tietoa ei useinkaan saada, sillä suurin osa keskenmenoista tapahtuu niin alkuvaiheessa raskautta, että kromosomien tutkiminen on vaikeaa. Joskus syynä voi olla myös kohdun poikkeava rakenne, veren hyytymistekijä tai jokin virus, vaikkapa parvorokko.

Suomessa alkuraskauden keskenmenon syitä ei edes yritetä selvittää ennen kuin peräkkäisiä menetyksiä on kolme. Sen jälkeenkään syy ei välttämättä selviä.

On tavallaan kummallista, että lääkärit osaavat hoitaa syöpiä ja tehdä aivoleikkauksia, mutta niin yleistä asiaa kuin keskenmenoa ei osata estää.

Siinä on jotain jylhää. Ihmiskunta on keksinyt kaikenlaista avittaakseen ja uhmatakseen luontoa, mutta ihminen ei voi päättää, milloin uusi elämä alkaa ja syntyy.

Lapseni, hän, joka sai alkunsa kolme kuukautta keskenmenoni jälkeen, täyttää kohta yhdeksän. Olen kertonut hänelle, että odotin toista vauvaa vähän ennen häntä. Se on hänestä kiehtova ajatus, ja silloin tällöin hän kysyy: mitä jos se toinen olisikin syntynyt?

Vastaan aina samalla tavalla. Silloin en olisi saanut sinua. Onneksi sain sinut.

Miksi kirjoitan tästä kaikesta vasta nyt, kymmenen vuoden jälkeen? Aiemmin en olisi uskaltanut. Kai tämäkin on yhdenlaista taikauskoa hallitsemattoman edessä.

Täytän ensi vuonna neljäkymmentä, enkä yritä enää saada lisää lapsia. Se on haikeaa. Se on helpottavaa. Minun ei tarvitse enää ikinä pelätä keskenmenoa."

Juttua varten on haastateltu synnytysten ja naistentautien erikoislääkäriä LT Maarit Niinimäkeä.

Vauva 8/15

EiLapsia

Keskenmenosta on kymmenen vuotta: ”Miksi muistan kaiken niin piinallisen tarkasti?”

Hieno ja koskettava artikkeli. Itselläni ei ole lapsia enkä niitä ole tavoitellutkaan mutta aina kun kuulen sanan keskenmeno sydämeni pysähtyy. On todennäköistä että monen kohdalla sikiön kehitys ei ollut normaalia ja "luonto teki tehtävänsä" siten ettei kukaan syntyisi ilman vitaaleja elimiä tms.mutta silti tunnen suurta myötätuntoa niitä ketkä menettivät pienen nyytin...:'( Voimia ja lämpimiä ajatuksia teille. Ei ole mikään häpeä yrittää, menettää ja surra. Jos joku ei menetyksen suuruutta...
Lue kommentti
Marjuska

Keskenmenosta on kymmenen vuotta: ”Miksi muistan kaiken niin piinallisen tarkasti?”

Niimpä, eihän sitä unohda. Minulla oli kaksi perättäistä, puolessa välissä raskautta, vuonna -98 ja -99. Kauan aikaa sitten. Silti, niin merkittävät tapahtumat. Muistan myös kaiken, jopa päälläni olevat vaatteet ja lääkäreiden sanat. Minulla oli jo kolme lasta, välissä kohdunkaulasyöpä ja selvittyäni siitä, toivoin neljättä lasta. Kun odottaa lasta, synnyttää, imettää, luulee että on turvassa syövältä. Sen uusiutumiselta. Sain neljännen lapsen, lahjalapseni, myöhemmin. Uuden miehen kanssa...
Lue kommentti

"Ajattelen: kiitos, Rohkea. Ja toivon hänen puolestaan niin että sattuu", Anna Ruohonen kirjoittaa.

Tunnen rohkean naisen. Hän kertoo, mitä moni ei. Hän purkaa suruaan, mutta tulee samalla lohduttaneeksi muita, jotka ovat salaa samassa tilanteessa.

Se on lapsettomuuden surua, yrittämisen surua, menettämisen surua. Ja se kerää ympärilleen myötäelämisen piirin, koskettaa meissä muissa naisissa piiloon pantuja tunteita, joista me emme ole osanneet puhua.

Ajattelen: kiitos, Rohkea. Ja toivon hänen puolestaan niin että sattuu.

Kun kertoo, että yrittää raskautta, asettuu alttiiksi. On pakko kertoa myös, kun raskaus ei onnistu. Onnen sijaan voi joutua kertomaan menetyksestä ja epätoivosta.

Vaikka lapsettomuudesta kärsii noin joka viides, ja joka kuudes raskaus päättyy keskenmenoon ja suruun, nämä surraan yleensä yksin.

Kysyin Rohkealta, mikä häntä lohduttaa. Luottamus ja rakkaus, hän vastasi. Muiden luottamus siihen, että hän on ja olisi hyvä äiti.

Sitä luottamusta tarvitsemme kaikki. Ja sitä me voimme toisillemme antaa.

Vauva-lehden pääkirjoitus 9/16

Uusi raskaus on turvallinen, kun kohtu on palautunut edellisestä. Sektion jälkeen toipumisaika on pidempi.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sirpa Eviö, Mehiläinen Felicitas.

Kohtu kasvaa hurjasti

Kohtu suurentuu raskausaikana valtavasti, etenkin alkuraskaudessa. Hormonitoiminta saa kohtulihaksessa sekä lihassolut että niiden määrän kasvamaan. Myös sikiö venyttää kohtulihasta. Kohtu kasvaa raskausaikana satakertaiseksi.

Ennen raskautta kohtu painaa 50–70 grammaa ja loppuraskaudessa noin 1 200 grammaa.

Synnytyksen jälkeen kohtu supistuu hyvin nopeasti. Lääkärit kuvailevat, että esimerkiksi sektion aikana kohdun näkee supistuvan isosta pussista parin nyrkin kokoiseksi.

Tämä supistuminen on tärkeää. Se estää verenvuodon.

Jälkitarkastuksessa viiden viikon päästä synnytyksestä kohtu on yleensä jo aikalailla palautunut.

Odota ainakin puoli vuotta

Jos raskauksia on monta peräkkäin, kohtu ei ehdi täysin palautua. Joidenkin tutkimusten mukaan kohdun olisi hyvä palautua vähintään puoli vuotta raskauksien välillä. Joskus uusi raskaus alkaa nopeammin, mutta yleensä kaikki menee silti hyvin.

Parhaiten kohtu palautuu normaalisti sujuneesta täysiaikaisesta raskaudesta. Komplikaatiot taas pidentävät toipumisaikaa.

Sen pitää jaksaa supistua

Jos raskauksia on monta lähekkäin tai synnytyksissä on komplikaatioita, kasvaa riski atonialle. Tämä tarkoittaa, ettei kohtu enää supistu tarpeeksi voimakkaasti synnytyksen jälkeen, ja riski verenvuotoihin synnytyksessä kasvaa. Jos voit valita, kannattaa siis antaa kohdulle aikaa toipua.

Myös keskenmenon jälkeen kohtu tarvitsee aikaa palautua. On tärkeää, että kohtu tyhjenee kokonaan. Hyvin hoidettu keskenmeno ei haittaa seuraavan raskauden alkamista.

Sektion jälkeen pidempään

Sektion jälkeen toipumisaikaa pitäisi olla vuosi. Myös kohdussa olevan arven pitäisi ehtiä tulla tarpeeksi vahvaksi kestämään uusi raskaus ja synnytyssupistukset.

Yksi sektio ei yleensä ole este alatiesynnytykselle. Kahden sektion jälkeen seuraava lapsi syntyy yleensä suunnitellulla sektiolla. On vaikea arvioida, miten arvet kestävät supistukset, ja yleensä tässä otetaan varman päälle.

Pulma voisi tulla myös siitä, jos istukka on kiinnittynyt juuri sektioarven kohdalle.

Toipuminen sektiosta on myös yksilöllistä.

Sektion tekevä lääkäri arvioi kohdun leikkauksen aikana, ja yleensä arvio on kirjattuna leikkauskertomukseen. Muutkin toimenpiteet, esimerkiksi kaavinnat, voivat joskus heikentää kohtua ja ohentaa kohtulihasta.

Jos sektion jälkeisessä raskaudessa tuntuu kipua, kannattaa käydä lääkärissä.

Vauva 8/16

Endometrioosia sairastaa melkein joka kymmenes nainen. Sairaus voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

1. Kipu seuraa kiertoa

Endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia sairastaa lähes kymmenesosa hedelmällisessä iässä olevista naisista. Noin joka kolmannella tauti on vaikea.

Sairaudessa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella, tavallisesti esimerkiksi vatsakalvon pinnalla pikkulantiossa tai munasarjoissa.

Endometrioosi aiheuttaa usein kipua. Kipu johtuu siitä, että pesäkkeet reagoivat kuukautiskiertoon samaan tapaan kuin kohdun limakalvo: estrogeenitason noustessa pesäkkeet turpoavat ja vuotavat verta. Lisäksi pesäkkeet sisältävät poikkeuksellisen paljon kipuhermoja, ja taudin seurauksena vatsaontelossa syntyy tulehdus.

Jos suvussa on endometrioosia, riski saada se on jopa seitsenkertainen.

Endometrioosin syytä ei tunneta, mutta jos suvussa on endometrioosia, riski saada se on jopa seitsenkertainen.

Pahimmillaan endometrioosi aiheuttaa lapsettomuutta. Noin puolet tulee raskaaksi ilman hoitoa, mutta osa tarvitsee lapsettomuushoitoja.

2. Kipulääke ei auta

Endometrioosikipu alkaa jo pari päivää ennen kuukautisvuotoa ja on voimakkaimmillaan vuodon aikana. Kipu voi olla kovaa, jopa lamauttavaa.

Joillakin endometrioosia sairastavilla virtsaaminen, ulostaminen tai yhdyntä muuttuu kivuliaaksi aina kuukautisten aikaan. Pahimmillaan kipuja voi olla muutenkin kuin kuukautisten aikana. Joskus taas tauti voi olla oireeton.

Huolestuttavaa on, jos kuukautisten aikaan pitää olla pois töistä tai opiskeluista.

Endometrioosin mahdollisuus on syytä selvittää lääkärissä, jos tavanomaiset kipulääkkeet, eli parasetamoli ja ibuprofeeni, eivät tehoa kipuun. Huolestuttavaa on, jos kuukautisten aikaan pitää olla pois töistä tai opiskeluista.

Usein endometrioosia sairastetaan vuosia ennen kuin se diagnosoidaan. Moni ajattelee, että kipujen kanssa pitää vain sinnitellä. Väärin: vaikeista kivuista kärsivän sen sijaan pitää joskus olla sinnikäs. Jos tuntuu, ettei lääkäri ei ota oireita vakavasti, mene toisen lääkärin luo.

3. Raskaus vie sen pois

Endometrioosi voidaan diagnosoida oireiden ja gynekologisen tutkimuksen perusteella. Tarvittaessa tehdään vatsaontelon tähystys.

Tautia ei voi kokonaan parantaa, mutta oireita voidaan lievittää. Yleisimmin hoitona on hormonivalmiste, kuten yhdistelmäehkäisypillerit, hormonikierukka tai minipillerit.

Koska endometrioosi oireilee kuukautisten aikaan, on toivottavaa, että kuukautiset tulevat vain harvoin tai eivät ollenkaan. Vaikeissa tapauksissa pesäkkeitä voidaan poistaa kirurgisesti tähystysleikkauksessa.

Jos nainen toivoo raskautta ja kivut ovat hankalia, harkitaan leikkausta. Myös lapsettomuushoidot voivat olla tarpeen.

On yksilöllistä, miten endometrioosi etenee. Toisilla pesäkkeitä kasvaa lisää ja kivut pahenevat, toisilla eteneminen pysähtyy. Raskaus yleensä auttaa, sillä kuukautiset loppuvat. Sama vaikutus on imetyksellä.

Yleensä oireet palaavat raskauden ja imetyksen jälkeen, mutta joskus ne voivat kadota pysyvästi.

Asiantuntija ja muut lähteet: Dosentti, apulaisylilääkäri Päivi Härkki HYKS:in Naistentautien ja synnytysten yksikkö, Endometrioosiyhdistyksen verkkosivut

Vauva 6–7/16

Vauvakuume voi iskeä yllättäen vaikka saunassa. Lukijat kertovat, miten päätös perheenlisäyksestä tehtiin.

Vaikeuksista voittoon

"Ensimmäinen raskaus sai alkunsa ensitreffeillämme, mutta päättyi keskenmenoon. Puolitoista vuotta myöhemmin päätimme yrittää uudelleen. Raskaustesti näytti plussaa kolme viikkoa päätöksen jälkeen."

"Meillä oli takana kolme keskenmenoa, mutta ajattelimme yrittää vielä kerran. Päätös jännitti ja pelotti. Mutta se kannatti, saimme kaksoset."

"Päätimme asian ruokatunnillani: viiden minuutin keskustelu ja pillerit roskiin. Plussa tuli heti ekasta kierrosta, mutta ikävä kyllä pieni päätyi enkeliksi ja samoin oli käydä äidillekin. Seuraavia kuukautisia ei ehtinyt tulla, kun huomasin, että olen raskaana. Olo on kiitollinen ja onnellinen, vaikka olen vielä toipilas."

Koskaan ei tuntunut hyvältä hetkeltä, eikä nytkään ole sellainen.

"Päätöksen tekeminen kesti 13 vuotta. Koskaan ei tuntunut hyvältä hetkeltä, eikä nytkään ole sellainen. Tervetuloa vauva, vaikka emme olekaan valmiita! Ehkä ei tarvitse ollakaan."

"Minä toivoin vauvaa pitkään. Mieheni ei innostunut, eikä asiasta puhuttu. Eräällä romanttisella hetkellä mieheni yllättäen ehdotti, että jättäisimme ehkäisyn pois. Tuloksena on nyt kahden kuukauden ikäinen pieni prinsessa."

Heti tärppäsi

"Tapasin uudelleen nuoruudenheilani. Kaikki tuntui oikealta. Emme laskeneet ovulaatiopäiviä emmekä yrittäneet tulla raskaaksi. Meillä tärppäsi melkein heti."

"Olimme mieheni kanssa kolme vuotta kavereita, kunnes aloimme seurustella. Yllätyimme ja iloitsimme, kun tulin raskaaksi. Poika on nyt kaksivuotias, ja toinen lapsi syntyy syyskuussa."

"Olin vuoden yksinhuoltajana kunnes tapasin nykyisen mieheni. Puolen vuoden seurustelun jälkeen mies tokaisi aamukahveilla, että jätä pillerit pois. Heti seuraavassa kuussa tärppäsi."

"Päätimme hääyönä, että vauva saa tulla, jos on tullakseen. Yhdeksän kuukauden päästä meille syntyi tyttö."

"Jätimme ehkäisyn pois pari kuukautta ennen häitämme, ja tulin raskaaksi heti häiden jälkeen. Voi tätä onnea: olemme naimisissa, asumme omakotitalossa ja saamme vauvan."

Yhtäkkiä tuli olo, että haluan lapsen. Jätin seuraavana päivänä pillerin ottamatta.

"Istuin mieheni kanssa saunassa. Yhtäkkiä tuli olo, että haluan lapsen. Juttelimme hetken, ja jätin seuraavana päivänä pillerin ottamatta. Parin kuukauden päästä olin raskaana."

Yllätys, yllätys

"Leo-poika yllätti vanhemmat totaalisesti, kun ilmoitti tulostaan. Nyt opettelemme vauva-arkea ja toivomme, että Leosta tulee aikanaan isoveli."

"Meillä ei ollut edes asuntoa, kun saimme tietää vauvasta. Olo oli silti onnellinen ja asuntokin löytyi."

Olin raskausviikolla 10, kun tajusin, että odotan.

"Olin raskausviikolla 10, kun tajusin, että odotan. Raskaus oli yllätys, koska söin e-pillereitä. Pieni ihme kasvoi sisälläni, ja rakastuin häneen heti."

"Emme suunnitelleet vauvaa mutta emme myöskään käyttäneet ehkäisyä. Ja kas kummaa, tulin raskaaksi. Nyt vieressäni tuhisee maailman suloisin poikavauva, joka sai kasteessa nimekseen Eemeli Veikko Ilmari."

Lähde: Vauva.fin kysely

Vauva 6–7/16

Vierailija

Pikapäätös tai pitkän harkinnan tulos – näin vauva sai luvan tulla

Ihmeellinen juttu. Eihän noista tarinoista yhdessäkään juuri keskustelut lasten hankkimisesta tai pohdittu asiaa mitenkään - raskaus vaan alkoi vahingossa tai suunnilleen "tehdään lapsi" - "joo" sananvaihdon seurauksena. Ihanko oikeasti ihmiset tekevät elämänsä merkittävimmän päätöksen näin hataralta pohjalta, ei voi olla totta? Miettikää nyt jos vaikka talokaupat tehtäisiin samalla lailla harkitsematta tai vielä pahempaa, vahingossa. Johan sellaista ihmistä pidettäisiin vajaaälyisenä, mutta...
Lue kommentti