Viisi vuotta, kaksi leikkausta, tuhansia maksettuja euroja. Ja lopulta: pikkuinen tyttö.

Thaimaan aurinko tammikuussa 2014 on kuuma. Anne-Marie Suurinkeroinen nauttii jokaisesta lomapäivästä Krabilla. Lämmöstä, merestä, retkistä lähisaarille pitkähäntäveneellä.

Erityisesti mieleen jää päivä, jolloin hän kiipeää helteessä miehensä Toni Suurinkeroisen kanssa paikallisen nähtävyyden, Tiikeritemppelin, kaikki 1 237 askelmaa. Ylhäällä odottaa jättimäinen istuva Buddha ja huikea näkymä kauas vuoristoiseen horisonttiin.

Huipulla Anne-Marie huomaa, että kylkeen pistää ja hengästyttää. Kunto on ruosteessa, ja Anne-Marie tietää hyvin miksi.

Kaksi edellistä vuotta ovat olleet rankkoja. Omakotitalon rakennusprojekti, muutto uuteen kotiin. Vahvat lääkitykset, kaksi kirurgista leikkausta, kaksi kliinistä hoitoa.

Anne-Marie on itkenyt. Kiukutellut hormonimyrskyissään. Kestänyt kipuja. Vältellyt vauvojen ja pienten lasten näkemistä.

Tonin asenne on ollut rauhallisempi.

– Rakastan sinua. Ei ole maailmanloppu tai katastrofi, jos meille ei tule lapsia.

Onko niin? Anne-Marie miettii.

Pitäisikö haudata haave lapsesta, jättää yritykset sikseen? Elää pariskuntana, joka tekee mieleisiään töitä, reissaa ja nauttii elämästä vailla vanhemmuuden vastuuta? Olisiko sellainen elämä tarpeeksi?

Temppelissä Anne-Marie sulkee silmät, hengittää syvään, ajattelee asiaa.

Ei.

En ole valmis luopumaan unelmasta. En ihan vielä.

 

Bussin takapenkillä istui hymyilevä nuori mies, joka jäi heti Anne-Marien mieleen. Oli vuosi 2005, bussilla mentiin Tanskaan kaveriporukalla. Iloisen ja mukavan Tonin kanssa vaihdettiin yhteystietoja, pian jo läheteltiin viestejä.

Noin kuukausi reissun jälkeen pari lähti ensitreffeille. Pari vuotta myöhemmin, kesällä 2007, he menivät naimisiin. Pian Anne-Marie valmistui eläinlääkäriksi, Toni insinööriksi.

Vuonna 2009 Anne-Mariesta alkoi tuntua, että alkaisi olla perheenperustamisen aika. Toni lämpeni ajatukselle pikkuhiljaa.

– Keväällä 2010 päätimme, että lapsi saa tulla kun on tullakseen. Ei kiirettä, mutta halusimme antaa raskaudelle mahdollisuuden, Anne-Marie kertoo.

Sinä kesänä hän oli Porvoon kaupungineläinlääkärin sijainen. Olo oli jännittynyt, pää haaveita täynnä. Jospa tärppääkin heti? Ensi vuonna tähän aikaan sylissäni voi olla oma vauva!

Mutta ei. Ei tapahtunut mitään, ei sinä vuonna eikä seuraavanakaan. Maaliskuussa 2012 asiaa alettiin tutkia tarkemmin.

– Nyt on helppo sanoa, että kunpa olisimme menneet lääkäriin jo aiemmin, Anne-Marie sanoo.

Ensikäynniltä hän muistaa ultraäänitutkimuksen – kylmän geelin alavatsan päällä, mustavalkoisen kuvan monitorin näytöllä. Ja lääkärin sanat.

– Paha endometrioosi. Vasemmassa munasarjassa näkyy yli kahdeksan senttimetrin kokoinen kysta. Kannattaa leikata heti.

 

"Luotin lääketieteeseen lujasti. Ajattelin, että jos vikaa on, se korjataan."

Se oli yllätys. Anne-Mariella ei ollut ollut endometrioosin tyypillisiä oireita, voimakkaita kipukohtauksia tai runsaita vuotoja. Alavatsan nippailuja kuukautisten aikaan hän oli pitänyt normaaleina. Välillä tosin oli ollut epämääräisiä kipuja ja Anne-Marieta oli vaivannut selittämätön anemia, jota oli tutkittu Porvoon sairaalassa.

Nyt ilmeinen syy lapsettomuudelle näytti löytyneen. Se oli helpotus.

– Luotin lääketieteeseen lujasti. Ajattelin, että jos vikaa on, se korjataan, Anne-Marie sanoo.

Toukokuisesta leikkauksesta hänelle jäi hyvä, luottavainen mieli. Munanjohtimet olivat auki ja kunnossa eikä endometrioosipesäkkeitä näkynyt muualla. Vauvahaaveesta tulisi pian varmasti totta, Anne-Marie ajatteli.

Lääkärin kehotuksesta hän ja Toni jatkoivat lapsen yrittämistä. Endometrioosia hillitsevää lääkitystä ei määrätty, koska lääkkeet estävät raskaaksi tulemisen.

Ongelmat jatkuivat. Kontrollissa lokakuussa endometrioosin todettiin uusiutuneen. Nyt molemmissa munasarjoissa näkyi muutoksia.

Marraskuun alussa, kun Anne-Marie oli matkalla töistä kotiin, kipu iski kuin moukari. Kotiin päästyään Anne-Marie hoiperteli kuumaan suihkuun, taittui lattialle ja painoi samalla alavatsaa kädellään. Hän tajusi olevansa kuumeinen.

Aamulla työterveyslääkäri totesi kohonneet tulehdusarvot ja kirjoitti lähetteen Porvoon sairaalaan. Siellä ultraäänitutkimuksessa näkyi iso kysta oikealla puolella. Se leikattiin marraskuun lopulla.

– Tiesin, että munasarjakudos hupenee jokaisessa operaatiossa, ja endometrioosini oli selvästi ärhäkkä. Lääkärit suosittelivat meille IVF-hoitoa eli koeputkihedelmöitystä mahdollisimman pian.

Nyt määrättiin myös lääkitys endometrioosiin, jotta uusia muutoksia ei ehtisi syntyä ennen hoidon aloittamista. Luomusti yrittäminen ei lääkityksen takia ollut enää mahdollista.

 

Helppoja hoidot eivät olleet. Anne-Marie muistaa nenäsumutteet, joilla oma hormonitoiminta pysäytettiin ja pistokset, joilla munasoluja alettiin keinotekoisesti kypsyttää. Kontrollit, ultraäänitutkimukset, lopulta punktiot, joissa kypsiä munasoluja kerättiin talteen.

Niistä ensimmäinen tehtiin maaliskuussa 2013. Talteen saatiin kymmenen munasolua, joista noin puolet hedelmöittyi. Kolmesta kehittyi alkio – yksi siirrettiin kohtuun, kaksi pakkaseen odottamaan myöhempää käyttöä.

Ensimmäinen IVF-hoito epäonnistui. Anne-Marien kuukautiset alkoivat kellontarkasti ajallaan.

Pakastettuja alkioita yritettiin sulattaa uutta siirtoyritystä varten kesäkuussa. Otollinen kuukautiskierto oli luotu keinotekoisesti lääkityksellä. Kevät oli ollut yhtä lääkärissä juoksemista. Anne-Marien oma, luonnollinen kuukautiskierto ei ollut käynnistynyt kunnolla maaliskuisen IVF-hoidon jälkeen.

Se oli huonojen uutisten päivä.

– Alkiomme eivät selviytyneet sulatuksesta. Olimme jo lähteneet ajamaan kotoa kohti klinikkaa, kun sieltä soitettiin, ettei tarvitsekaan tulla. Se oli iso pettymys.

Oli myös surullista kuulla, ettei lääkärin mielestä alkioita kannattanut enää jatkossa edes yrittää pakastaa.

Toinen punktio ja seuraava tuoresiirto tehtiin elokuussa. Jälleen turhaan.

 

Syyskuussa 2013 Anne-Marie ja Toni muuttivat vasta valmistuneeseen omakotitaloonsa metsän katveeseen. Unelman eteen oli tehty töitä yli kaksi vuotta. Talossa Anne-Marien oli vaikea olla ajattelematta toista haavettaan, lasta. Kaikki oli suunniteltu suurta perhettä ajatellen. Parisataa neliötä, vankat hirsiseinät, monta makuuhuonetta, keittiö jossa mahtuisi kokkaamaan ruokaa vaikka joukkueelle.

– Alussa ajattelin, ettei tila ainakaan lopu kesken, jos lapsia alkaa tulla. Lopussa mietin, että onneksi Tonilla on suuri suku. Tervetuloa meille kylään, tila ei mene hukkaan.

"Onko oikein pysyä naimisissa, jos en pysty koskaan saamaan omia lapsia?"

Tammikuussa lennettiin Thaimaan aurinkoon, toipumaan vaikeasta vuodesta.

– Olen luonteeltani perfektionisti ja ikuinen huolehtija. Ne piirteeni korostuivat töissä ja rakennuksella, kun lapsiasiassa ei tullut onnistumista.

– Mietin, onko oikein pysyä naimisissa Tonin kanssa, jos en pysty koskaan saamaan omia lapsia. Tiesin, että hänestä tulisi hyvä isä. Hän voisi kokea sen jonkun toisen kanssa.

Synkistä ajatuksistaan Anne-Marie ei puhunut puolisolleen sanaakaan.

– Jälkeenpäin olen ihmetellyt, miten kummassa jaksoin sen kaiken. Kuinka Toni jaksoi?

 

Yritetään vielä, oli Anne-Marie päättänyt Thaimaan auringossa. Seuraava IVF tehtiin toukokuussa 2014, jälleen tuloksetta. Siihen mennessä Anne-Marien ja Tonin lapsihaave oli vienyt aikaa neljä vuotta. Rahaa hoitoihin ja tutkimuksiin oli palanut yli 10 000 euroa.

Olo oli väsynyt, tyhjä ja pettynyt. Eikä lasta kuulunut.

Kokeilkaa vyöhyketerapiaa, ehdotti eräs ystävä ja suositteli alan osaajaa, monia lapsettomia pareja auttanutta terapeuttia.

– Minulla on lääketieteellinen koulutus, vaihtoehtohoidot ovat tavallaan maailmankuvaani vastaan. Mikä on huuhaata, mikä ei? Mihin vedän rajan?

Anne-Marie ajatteli, että kaikkia keinoja pitää kuitenkin koettaa.

– Vyöhyketerapeutin suosituksesta muutin elintapojani, jätin esimerkiksi sokerin ja maidon kokonaan pois ruokavaliosta.

 

On vaikea sanoa, mikä loppujen lopuksi johti luonnonmukaiseen plussaamiseen.

– Ehkä vyöhyketerapeutin hoito, kenties elintapojen muutos tai hoidosta seurannut stressin väheneminen, Anne-Marie miettii nyt.

Kesällä 2014 hän vietti paljon aikaa vanhempiensa kesämökillä, nautti leppoisista päivistä. Olo oli parempi kuin vuosiin. Hän oli tehnyt ison ratkaisun – lopettanut endometrioosilääkityksen kokonaan.

Hän katsoi kauan testiä, laski sen lavuaarin reunalle, otti siitä kuvan.

Alunperin ajatuksena oli ollut hakeutua jatkotutkimuksiin ennen mahdollista seuraavaa IVF-hoitoa ja käydä siinä ohessa vyöhyketerapiassa.

Vyöhyketerapeutti oli kuitenkin kannustanut yrittämään raskautta luonnollisesti.

– Mitään menetettävää ei ollut. Hoitotulokset olivat olleet niin huonoja.

Lokakuun viimeisenä päivänä 2014 Anne-Marie teki raskaustestin kotonaan, vielä uudenkarhean omakotitalon wc:ssä. Tuloksesta ei voinut erehtyä.

Hän katsoi kauan kädessään olevaa testiä, laski sen lavuaarin reunalle, otti siitä kuvan kännykkäkameralla. Kaksi selkeää viivaa.

Tonille hän kertoi asiasta myöhään samana iltana, pimeässä ja hiljaisessa makuuhuoneessa: arvaa mitä?

Syksyllä 2015 Anne-Marie istuu kotonaan harmaalla sohvalla ja imettää tytärtään Ainoa. Vasta muutaman kuukauden ikäistä, ihmeellistä pientä ihmistä, jonka hauraita sormia ja juovuttavaa tuoksua hän voisi ihmetellä miten kauan tahansa. Maailma on nyt tässä.

Vauva tuhisee, inahtaa vähän, katsoo Anne-Marieta rakastavasti suurilla tummilla silmillään.

Äiti.

"Ajattelen: kiitos, Rohkea. Ja toivon hänen puolestaan niin että sattuu", Anna Ruohonen kirjoittaa.

Tunnen rohkean naisen. Hän kertoo, mitä moni ei. Hän purkaa suruaan, mutta tulee samalla lohduttaneeksi muita, jotka ovat salaa samassa tilanteessa.

Se on lapsettomuuden surua, yrittämisen surua, menettämisen surua. Ja se kerää ympärilleen myötäelämisen piirin, koskettaa meissä muissa naisissa piiloon pantuja tunteita, joista me emme ole osanneet puhua.

Ajattelen: kiitos, Rohkea. Ja toivon hänen puolestaan niin että sattuu.

Kun kertoo, että yrittää raskautta, asettuu alttiiksi. On pakko kertoa myös, kun raskaus ei onnistu. Onnen sijaan voi joutua kertomaan menetyksestä ja epätoivosta.

Vaikka lapsettomuudesta kärsii noin joka viides, ja joka kuudes raskaus päättyy keskenmenoon ja suruun, nämä surraan yleensä yksin.

Kysyin Rohkealta, mikä häntä lohduttaa. Luottamus ja rakkaus, hän vastasi. Muiden luottamus siihen, että hän on ja olisi hyvä äiti.

Sitä luottamusta tarvitsemme kaikki. Ja sitä me voimme toisillemme antaa.

Vauva-lehden pääkirjoitus 9/16

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusi raskaus on turvallinen, kun kohtu on palautunut edellisestä. Sektion jälkeen toipumisaika on pidempi.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sirpa Eviö, Mehiläinen Felicitas.

Kohtu kasvaa hurjasti

Kohtu suurentuu raskausaikana valtavasti, etenkin alkuraskaudessa. Hormonitoiminta saa kohtulihaksessa sekä lihassolut että niiden määrän kasvamaan. Myös sikiö venyttää kohtulihasta. Kohtu kasvaa raskausaikana satakertaiseksi.

Ennen raskautta kohtu painaa 50–70 grammaa ja loppuraskaudessa noin 1 200 grammaa.

Synnytyksen jälkeen kohtu supistuu hyvin nopeasti. Lääkärit kuvailevat, että esimerkiksi sektion aikana kohdun näkee supistuvan isosta pussista parin nyrkin kokoiseksi.

Tämä supistuminen on tärkeää. Se estää verenvuodon.

Jälkitarkastuksessa viiden viikon päästä synnytyksestä kohtu on yleensä jo aikalailla palautunut.

Odota ainakin puoli vuotta

Jos raskauksia on monta peräkkäin, kohtu ei ehdi täysin palautua. Joidenkin tutkimusten mukaan kohdun olisi hyvä palautua vähintään puoli vuotta raskauksien välillä. Joskus uusi raskaus alkaa nopeammin, mutta yleensä kaikki menee silti hyvin.

Parhaiten kohtu palautuu normaalisti sujuneesta täysiaikaisesta raskaudesta. Komplikaatiot taas pidentävät toipumisaikaa.

Sen pitää jaksaa supistua

Jos raskauksia on monta lähekkäin tai synnytyksissä on komplikaatioita, kasvaa riski atonialle. Tämä tarkoittaa, ettei kohtu enää supistu tarpeeksi voimakkaasti synnytyksen jälkeen, ja riski verenvuotoihin synnytyksessä kasvaa. Jos voit valita, kannattaa siis antaa kohdulle aikaa toipua.

Myös keskenmenon jälkeen kohtu tarvitsee aikaa palautua. On tärkeää, että kohtu tyhjenee kokonaan. Hyvin hoidettu keskenmeno ei haittaa seuraavan raskauden alkamista.

Sektion jälkeen pidempään

Sektion jälkeen toipumisaikaa pitäisi olla vuosi. Myös kohdussa olevan arven pitäisi ehtiä tulla tarpeeksi vahvaksi kestämään uusi raskaus ja synnytyssupistukset.

Yksi sektio ei yleensä ole este alatiesynnytykselle. Kahden sektion jälkeen seuraava lapsi syntyy yleensä suunnitellulla sektiolla. On vaikea arvioida, miten arvet kestävät supistukset, ja yleensä tässä otetaan varman päälle.

Pulma voisi tulla myös siitä, jos istukka on kiinnittynyt juuri sektioarven kohdalle.

Toipuminen sektiosta on myös yksilöllistä.

Sektion tekevä lääkäri arvioi kohdun leikkauksen aikana, ja yleensä arvio on kirjattuna leikkauskertomukseen. Muutkin toimenpiteet, esimerkiksi kaavinnat, voivat joskus heikentää kohtua ja ohentaa kohtulihasta.

Jos sektion jälkeisessä raskaudessa tuntuu kipua, kannattaa käydä lääkärissä.

Vauva 8/16

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Endometrioosia sairastaa melkein joka kymmenes nainen. Sairaus voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

1. Kipu seuraa kiertoa

Endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia sairastaa lähes kymmenesosa hedelmällisessä iässä olevista naisista. Noin joka kolmannella tauti on vaikea.

Sairaudessa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella, tavallisesti esimerkiksi vatsakalvon pinnalla pikkulantiossa tai munasarjoissa.

Endometrioosi aiheuttaa usein kipua. Kipu johtuu siitä, että pesäkkeet reagoivat kuukautiskiertoon samaan tapaan kuin kohdun limakalvo: estrogeenitason noustessa pesäkkeet turpoavat ja vuotavat verta. Lisäksi pesäkkeet sisältävät poikkeuksellisen paljon kipuhermoja, ja taudin seurauksena vatsaontelossa syntyy tulehdus.

Jos suvussa on endometrioosia, riski saada se on jopa seitsenkertainen.

Endometrioosin syytä ei tunneta, mutta jos suvussa on endometrioosia, riski saada se on jopa seitsenkertainen.

Pahimmillaan endometrioosi aiheuttaa lapsettomuutta. Noin puolet tulee raskaaksi ilman hoitoa, mutta osa tarvitsee lapsettomuushoitoja.

2. Kipulääke ei auta

Endometrioosikipu alkaa jo pari päivää ennen kuukautisvuotoa ja on voimakkaimmillaan vuodon aikana. Kipu voi olla kovaa, jopa lamauttavaa.

Joillakin endometrioosia sairastavilla virtsaaminen, ulostaminen tai yhdyntä muuttuu kivuliaaksi aina kuukautisten aikaan. Pahimmillaan kipuja voi olla muutenkin kuin kuukautisten aikana. Joskus taas tauti voi olla oireeton.

Huolestuttavaa on, jos kuukautisten aikaan pitää olla pois töistä tai opiskeluista.

Endometrioosin mahdollisuus on syytä selvittää lääkärissä, jos tavanomaiset kipulääkkeet, eli parasetamoli ja ibuprofeeni, eivät tehoa kipuun. Huolestuttavaa on, jos kuukautisten aikaan pitää olla pois töistä tai opiskeluista.

Usein endometrioosia sairastetaan vuosia ennen kuin se diagnosoidaan. Moni ajattelee, että kipujen kanssa pitää vain sinnitellä. Väärin: vaikeista kivuista kärsivän sen sijaan pitää joskus olla sinnikäs. Jos tuntuu, ettei lääkäri ei ota oireita vakavasti, mene toisen lääkärin luo.

3. Raskaus vie sen pois

Endometrioosi voidaan diagnosoida oireiden ja gynekologisen tutkimuksen perusteella. Tarvittaessa tehdään vatsaontelon tähystys.

Tautia ei voi kokonaan parantaa, mutta oireita voidaan lievittää. Yleisimmin hoitona on hormonivalmiste, kuten yhdistelmäehkäisypillerit, hormonikierukka tai minipillerit.

Koska endometrioosi oireilee kuukautisten aikaan, on toivottavaa, että kuukautiset tulevat vain harvoin tai eivät ollenkaan. Vaikeissa tapauksissa pesäkkeitä voidaan poistaa kirurgisesti tähystysleikkauksessa.

Jos nainen toivoo raskautta ja kivut ovat hankalia, harkitaan leikkausta. Myös lapsettomuushoidot voivat olla tarpeen.

On yksilöllistä, miten endometrioosi etenee. Toisilla pesäkkeitä kasvaa lisää ja kivut pahenevat, toisilla eteneminen pysähtyy. Raskaus yleensä auttaa, sillä kuukautiset loppuvat. Sama vaikutus on imetyksellä.

Yleensä oireet palaavat raskauden ja imetyksen jälkeen, mutta joskus ne voivat kadota pysyvästi.

Asiantuntija ja muut lähteet: Dosentti, apulaisylilääkäri Päivi Härkki HYKS:in Naistentautien ja synnytysten yksikkö, Endometrioosiyhdistyksen verkkosivut

Vauva 6–7/16

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauvakuume voi iskeä yllättäen vaikka saunassa. Lukijat kertovat, miten päätös perheenlisäyksestä tehtiin.

Vaikeuksista voittoon

"Ensimmäinen raskaus sai alkunsa ensitreffeillämme, mutta päättyi keskenmenoon. Puolitoista vuotta myöhemmin päätimme yrittää uudelleen. Raskaustesti näytti plussaa kolme viikkoa päätöksen jälkeen."

"Meillä oli takana kolme keskenmenoa, mutta ajattelimme yrittää vielä kerran. Päätös jännitti ja pelotti. Mutta se kannatti, saimme kaksoset."

"Päätimme asian ruokatunnillani: viiden minuutin keskustelu ja pillerit roskiin. Plussa tuli heti ekasta kierrosta, mutta ikävä kyllä pieni päätyi enkeliksi ja samoin oli käydä äidillekin. Seuraavia kuukautisia ei ehtinyt tulla, kun huomasin, että olen raskaana. Olo on kiitollinen ja onnellinen, vaikka olen vielä toipilas."

Koskaan ei tuntunut hyvältä hetkeltä, eikä nytkään ole sellainen.

"Päätöksen tekeminen kesti 13 vuotta. Koskaan ei tuntunut hyvältä hetkeltä, eikä nytkään ole sellainen. Tervetuloa vauva, vaikka emme olekaan valmiita! Ehkä ei tarvitse ollakaan."

"Minä toivoin vauvaa pitkään. Mieheni ei innostunut, eikä asiasta puhuttu. Eräällä romanttisella hetkellä mieheni yllättäen ehdotti, että jättäisimme ehkäisyn pois. Tuloksena on nyt kahden kuukauden ikäinen pieni prinsessa."

Heti tärppäsi

"Tapasin uudelleen nuoruudenheilani. Kaikki tuntui oikealta. Emme laskeneet ovulaatiopäiviä emmekä yrittäneet tulla raskaaksi. Meillä tärppäsi melkein heti."

"Olimme mieheni kanssa kolme vuotta kavereita, kunnes aloimme seurustella. Yllätyimme ja iloitsimme, kun tulin raskaaksi. Poika on nyt kaksivuotias, ja toinen lapsi syntyy syyskuussa."

"Olin vuoden yksinhuoltajana kunnes tapasin nykyisen mieheni. Puolen vuoden seurustelun jälkeen mies tokaisi aamukahveilla, että jätä pillerit pois. Heti seuraavassa kuussa tärppäsi."

"Päätimme hääyönä, että vauva saa tulla, jos on tullakseen. Yhdeksän kuukauden päästä meille syntyi tyttö."

"Jätimme ehkäisyn pois pari kuukautta ennen häitämme, ja tulin raskaaksi heti häiden jälkeen. Voi tätä onnea: olemme naimisissa, asumme omakotitalossa ja saamme vauvan."

Yhtäkkiä tuli olo, että haluan lapsen. Jätin seuraavana päivänä pillerin ottamatta.

"Istuin mieheni kanssa saunassa. Yhtäkkiä tuli olo, että haluan lapsen. Juttelimme hetken, ja jätin seuraavana päivänä pillerin ottamatta. Parin kuukauden päästä olin raskaana."

Yllätys, yllätys

"Leo-poika yllätti vanhemmat totaalisesti, kun ilmoitti tulostaan. Nyt opettelemme vauva-arkea ja toivomme, että Leosta tulee aikanaan isoveli."

"Meillä ei ollut edes asuntoa, kun saimme tietää vauvasta. Olo oli silti onnellinen ja asuntokin löytyi."

Olin raskausviikolla 10, kun tajusin, että odotan.

"Olin raskausviikolla 10, kun tajusin, että odotan. Raskaus oli yllätys, koska söin e-pillereitä. Pieni ihme kasvoi sisälläni, ja rakastuin häneen heti."

"Emme suunnitelleet vauvaa mutta emme myöskään käyttäneet ehkäisyä. Ja kas kummaa, tulin raskaaksi. Nyt vieressäni tuhisee maailman suloisin poikavauva, joka sai kasteessa nimekseen Eemeli Veikko Ilmari."

Lähde: Vauva.fin kysely

Vauva 6–7/16

Vierailija

Pikapäätös tai pitkän harkinnan tulos – näin vauva sai luvan tulla

Ihmeellinen juttu. Eihän noista tarinoista yhdessäkään juuri keskustelut lasten hankkimisesta tai pohdittu asiaa mitenkään - raskaus vaan alkoi vahingossa tai suunnilleen "tehdään lapsi" - "joo" sananvaihdon seurauksena. Ihanko oikeasti ihmiset tekevät elämänsä merkittävimmän päätöksen näin hataralta pohjalta, ei voi olla totta? Miettikää nyt jos vaikka talokaupat tehtäisiin samalla lailla harkitsematta tai vielä pahempaa, vahingossa. Johan sellaista ihmistä pidettäisiin vajaaälyisenä, mutta...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.