Harri Junttila lähti adoptiomatkalle. Vuosi Keniassa opetti, mistä rakkaus syntyy.

Istuin lastenkodin portailla ja söin leipää. Päiväntasaajan aurinko tuntui polttavalta. Aatos tuli varovasti viereeni. Hän laittoi kätensä rinnalleni ja sanoi ”papa”.

Sillä hetkellä minusta tuli isä toisen kerran. Olin tavannut kaksi vuotta ja kaksi viikkoa vanhan poikani ensimmäisen kerran neljä päivää aiemmin.

Suljin Aatoksen ruskean käden omaani ja suutelin hänen karkeaa päälakeaan. Kärpästukka, ajattelin ja muistin lapsuuteni dokumentit Afrikan nälänhädästä.

Aurinko ja kyyneleet polttivat silmiä. Kaskaiden siritys oli melkein sietämättömän voimakasta. Oli syyskuun alku vuonna 2013 Limurussa, muutaman kymmenen kilometrin päässä Kenian pääkaupungista Nairobista, ja kaikki tuntui suurelta ja väkevältä.

Laitoin lisää leipää suuhuni, etten purskahtaisi itkuun. Ettei Aatos säikähtäisi.

Kaksi vuotta aiemmin, elokuussa 2011 istuin bussissa ja yhtäkkiä tajusin, että voisimme saada toisen lapsen – ja kasvattaa perhettämme – adoptiolla. Esikoispoikamme Lenni oli kaksivuotias. Toista lasta emme saaneet.

Olin ajatellut, että minun lapseni olisivat minun myös biologisesti. Olin myös saanut vaimoni Sadun uskomaan, että muusta on turha keskustella.

Lapset kuitenkin tekevät vanhemmistaan viisaampia, jos heille annetaan mahdollisuus. Ajoin bussilla kotiin ja sanoin Sadulle: Jos vielä haluamme toisen lapsen, voimme harkita adoptiota. Minä olen mukana.

Kun myöhemmin näimme Aatoksen syntymätodistuksen olimme varmoja, että Aatos syntyi samana päivänä kun minä kasvoin ihmisenä.

 

Päädyimme adoptiohankkeessamme Keniaan. Meidän, kuten muidenkin Keniasta adoptoivien, oli asuttava Keniassa koko adoption laillistamisprosessin ajan. Se tarkoitti mitä tahansa aikaa puolesta vuodesta vuoteen.

Meidän adoptiomatkamme kesti yhdeksän ihanaa kuukautta.

Lastenkodin portailla yritin käsittää, mitä poikani ja minun välillä tapahtui. Vielä aamulla Aatos oli itkenyt minut nähdessään. Niin oli käynyt kolmena aiempanakin aamuna, jokaisena päivänä kun olimme menneet tapaamaan häntä.

Olimme lähettäneet lastenkotiin valokuvia meistä, Aatoksen uudesta perheestä, jotta Aatos tunnistaisi meidät. Kuvat olivat jääneet näyttämättä, joten olimme pojallemme täysin vieraita. Toki hänelle oli kerrottu, että mama ja papa ja isoveli tulevat. Mutta eihän kaksivuotias sellaista muista viittä minuuttia pidempään.

Ensitapaamiselle olin pannut kuvassa olleen paidan päälleni, koska ajattelin, että Aatos tunnistaisi paidan, vaikka ei kasvoja muistaisikaan.

Olimme kuulleet juttuja adoptiolapsista, jotka uudet vanhemmat nähdessään hyppäsivät heidän syliinsä ja sanoivat, että mennään. Tai juoksivat kohti ja sanoivat mama. Mutta meidän poikamme itki.

Katselin poikiani ja nielin taas itkua. Minun poikani olivat veljekset.

Erityisesti minun näkemiseni oli Aatokselle vaikeaa. Ahdistuin siitä, ja huomasin myös turhautuvani. Kun Aatos tuli viereeni portailla, tuntui se suunnattoman tärkeältä ja hyvältä ja huojentavalta.

Vaikka Aatos alkoi tutustua minuun, olin pitkään ulkopuolinen perheessämme. Se ei häirinnyt niin paljon, kun näin kuinka avoimesti ja halulla Aatos solmi suhteen äitiinsä ja isoveljeensä. Päiväunensa Aatos nukkui Sadun rinnalla.

Ennen adoptiomatkaa olin huolissani siitä, kuinka Lenni ja Aatos tulisivat toimeen, mutta pelkoni oli turha. He alkoivat pitää toisistaan välittömästi. Muutama ensimmäinen päivä meni tutustuessa, mutta sitten yhteys syntyi.

Lenni löysi lastenkodin puutarhasta piikikkään hedelmän, jollaista en koskaan ollut nähnyt. Kysyin puutarhurilta, onko se syötävä. Kuulemma oli. Söimme sen yhdessä Aatoksen ja Lennin sekä kahden muun lastenkodin lapsen kanssa. Sitten Lenni sanoi, että kylvetään pari siementä maahan, ehkä niistä kasvaa puu.

Lenni istutti siemenet palmun juureen kaivamiinsa kuoppiin. Sitten Aatos ja Lenni peittivät siemenet ja kastelivat niitä yhdessä.

Se oli heidän ensimmäinen yhteinen leikkinsä. Katselin poikiani ja nielin taas itkua. Minun poikani olivat veljekset.

Reilut kolme kuukautta myöhemmin kävimme lastenkodissa vierailulla. Puuntaimet kasvoivat terhakkaasti.

Viikon tutustumisen jälkeen lähdimme lastenkodista ja muutimme Nairobiin, missä asuimme koko adoptiomatkan ajan. Aloimme elää kuin nelihenkinen perhe.

 

Heräsin ensimmäisenä aamuna uudessa kodissamme, kun Lenni ja Aatos seisoivat sängyn jalkopäässä ja supattelivat keskenään. Ei heillä vielä ollut yhteistä kieltä, paitsi tietysti linqua kakara, jota kaikki maailman lapset keskenään puhuvat. Pojat kömpivät hyttysverkon alta sänkyyn ja nauroivat.

Heillä oli hauskaa, meillä oli hauskaa.

Iltapäivällä Aatos oli väsynyt ja kiukkuinen. Otin hänet syliini ja menin sohvalle makaamaan. Pidin lujasti kiinni. Kolmessa minuutissa Aatos rauhoittui, hiljeni ja nukahti. Tunsin kuinka pikkuisen poikani kuola kasteli t-paitani, sitten nukahdin itsekin.

Aatos liukui osaksi perhettämme ihmeellisen vaivattomasti. Olin siitä iloinen mutta myös erittäin helpottunut. Adoptioneuvonnan aikana kotona Suomessa olin moneen kertaan ihmetellyt, että mitä jos en opikaan olemaan isä lapselle, jonka kehitystä en ole päässyt seuraamaan raskauden aikana? Lapselle, joka ei ole minun biologinen lapseni.

Olin jo Lenniä odottaessamme järkyttänyt synnytysvalmennuksessa muita tulevia vanhempia kysymällä kerran, että entäs jos lapsi ei ole kiva tyyppi. Rakastaako lastaan silti, aina?

Nyt kysyin saman kysymyksen. Pelkäsin, että en pärjää, että en osaa tuntea oikein Aatosta kohtaan. Siinä tapauksessa adoptiohanke olisi virhe, karkea pila neljälle elämälle, joista kaksi olisi täysin viattomia koko sotkuun. Pelkäsin välillä aivan tosissani, vaikka olinkin tehnyt ihan kelpo työtä Lennin isänä.

Opin, että romanttinen höpötys ”minun verestäni” on juuri sitä, höpötystä.

En ymmärtänyt, että erilainen polku isäksi ei välttämättä olekaan erilainen.

Aika pian Aatokseen tutustuttuani opin, että romanttinen höpötys ”minun verestäni” on juuri sitä, höpötystä. Adoptio­prosessi ei ole turhan takia pitkä ja huolellinen. Se on alitajunnan raskausaikaa, jonka kuluessa mieli kypsyy ja on valmis rakastamaan perheeseen tulevaa uutta ihmistä.

Perheyhteys syntyi lopulta ihmeen helposti. Muutaman kuukauden kuluttua tajusin, miksi. Syy oli Lennin Aatokselle antama tuki. Aatos alkoi luottaa vieraisiin vanhempiinsa kun hän näki, kuinka Lenni luotti meihin, yhdessä ja erikseen.

Toisaalta olimme kaikki neljä hämmentyneitä uuden edessä. Olimme muuttaneet turvallisesta ja tylsästä Suomesta afrikkalaiseen miljoonakaupunkiin ja täysin vieraaseen kulttuuriin, josta emme tienneet mitään, ja joka pelotti ja kiihotti. Aatos puolestaan joutui lähtemään turvallisesta lastenkodistaan kahden vieraan ja eri värisen aikuisen ja yhden vieraan ja eri värisen lapsen matkaan.

Mutta me pärjäisimme, vaikka elämä muuttui tavalla josta emme tienneet mitään ennakkoon.

Yhdeksän kuukauden aikana Keniassa me muutuimme perheeksi. Nyt on kulunut lähes päivälleen kaksi vuotta siitä, kun tapasimme Aatoksen ensimmäisen kerran.

 

Kenian auringon alla minä kasvoin yhden pojan isästä kahden pojan isäksi. Se ei ollut helppoa, eikä ole aina vieläkään. Joudun yhä ajattelemaan asioita, joita suurin osa isistä ei pohdi koskaan.

Käyttäydynkö Aatosta kohtaan tietyllä tavalla vain koska hän on adoptoitu? Vai olisiko sittenkin kyse siitä, että hänen luonteensa on erilainen kuin Lennin, enkä ole vieläkään osannut säätää itseäni oikein?

Entä pystynkö koskaan korvaamaan sitä adoptiolapsille tavallista perusturvan menetystä, jonka Aatos on kokenut? Pystynkö antamaan Aatokselle normaalin lapsuuden ja nuoruuden maassa, jossa häntä melko varmasti tullaan pitämään erilaisena, muualta tulleena? Pystynkö kasvattamaan Aatoksesta kunnon ihmisen?

Ehkä minun ei tarvitsekaan osata vastata. Ehkä Aatos on jo vastannut puolestani.

Kun tulen töistä kotiin, rastatukkainen poikani juoksee syliini ja huutaa iskä, iskä, iskä, iskä!

"Ajattelen: kiitos, Rohkea. Ja toivon hänen puolestaan niin että sattuu", Anna Ruohonen kirjoittaa.

Tunnen rohkean naisen. Hän kertoo, mitä moni ei. Hän purkaa suruaan, mutta tulee samalla lohduttaneeksi muita, jotka ovat salaa samassa tilanteessa.

Se on lapsettomuuden surua, yrittämisen surua, menettämisen surua. Ja se kerää ympärilleen myötäelämisen piirin, koskettaa meissä muissa naisissa piiloon pantuja tunteita, joista me emme ole osanneet puhua.

Ajattelen: kiitos, Rohkea. Ja toivon hänen puolestaan niin että sattuu.

Kun kertoo, että yrittää raskautta, asettuu alttiiksi. On pakko kertoa myös, kun raskaus ei onnistu. Onnen sijaan voi joutua kertomaan menetyksestä ja epätoivosta.

Vaikka lapsettomuudesta kärsii noin joka viides, ja joka kuudes raskaus päättyy keskenmenoon ja suruun, nämä surraan yleensä yksin.

Kysyin Rohkealta, mikä häntä lohduttaa. Luottamus ja rakkaus, hän vastasi. Muiden luottamus siihen, että hän on ja olisi hyvä äiti.

Sitä luottamusta tarvitsemme kaikki. Ja sitä me voimme toisillemme antaa.

Vauva-lehden pääkirjoitus 9/16

Uusi raskaus on turvallinen, kun kohtu on palautunut edellisestä. Sektion jälkeen toipumisaika on pidempi.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sirpa Eviö, Mehiläinen Felicitas.

Kohtu kasvaa hurjasti

Kohtu suurentuu raskausaikana valtavasti, etenkin alkuraskaudessa. Hormonitoiminta saa kohtulihaksessa sekä lihassolut että niiden määrän kasvamaan. Myös sikiö venyttää kohtulihasta. Kohtu kasvaa raskausaikana satakertaiseksi.

Ennen raskautta kohtu painaa 50–70 grammaa ja loppuraskaudessa noin 1 200 grammaa.

Synnytyksen jälkeen kohtu supistuu hyvin nopeasti. Lääkärit kuvailevat, että esimerkiksi sektion aikana kohdun näkee supistuvan isosta pussista parin nyrkin kokoiseksi.

Tämä supistuminen on tärkeää. Se estää verenvuodon.

Jälkitarkastuksessa viiden viikon päästä synnytyksestä kohtu on yleensä jo aikalailla palautunut.

Odota ainakin puoli vuotta

Jos raskauksia on monta peräkkäin, kohtu ei ehdi täysin palautua. Joidenkin tutkimusten mukaan kohdun olisi hyvä palautua vähintään puoli vuotta raskauksien välillä. Joskus uusi raskaus alkaa nopeammin, mutta yleensä kaikki menee silti hyvin.

Parhaiten kohtu palautuu normaalisti sujuneesta täysiaikaisesta raskaudesta. Komplikaatiot taas pidentävät toipumisaikaa.

Sen pitää jaksaa supistua

Jos raskauksia on monta lähekkäin tai synnytyksissä on komplikaatioita, kasvaa riski atonialle. Tämä tarkoittaa, ettei kohtu enää supistu tarpeeksi voimakkaasti synnytyksen jälkeen, ja riski verenvuotoihin synnytyksessä kasvaa. Jos voit valita, kannattaa siis antaa kohdulle aikaa toipua.

Myös keskenmenon jälkeen kohtu tarvitsee aikaa palautua. On tärkeää, että kohtu tyhjenee kokonaan. Hyvin hoidettu keskenmeno ei haittaa seuraavan raskauden alkamista.

Sektion jälkeen pidempään

Sektion jälkeen toipumisaikaa pitäisi olla vuosi. Myös kohdussa olevan arven pitäisi ehtiä tulla tarpeeksi vahvaksi kestämään uusi raskaus ja synnytyssupistukset.

Yksi sektio ei yleensä ole este alatiesynnytykselle. Kahden sektion jälkeen seuraava lapsi syntyy yleensä suunnitellulla sektiolla. On vaikea arvioida, miten arvet kestävät supistukset, ja yleensä tässä otetaan varman päälle.

Pulma voisi tulla myös siitä, jos istukka on kiinnittynyt juuri sektioarven kohdalle.

Toipuminen sektiosta on myös yksilöllistä.

Sektion tekevä lääkäri arvioi kohdun leikkauksen aikana, ja yleensä arvio on kirjattuna leikkauskertomukseen. Muutkin toimenpiteet, esimerkiksi kaavinnat, voivat joskus heikentää kohtua ja ohentaa kohtulihasta.

Jos sektion jälkeisessä raskaudessa tuntuu kipua, kannattaa käydä lääkärissä.

Vauva 8/16

Endometrioosia sairastaa melkein joka kymmenes nainen. Sairaus voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

1. Kipu seuraa kiertoa

Endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia sairastaa lähes kymmenesosa hedelmällisessä iässä olevista naisista. Noin joka kolmannella tauti on vaikea.

Sairaudessa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella, tavallisesti esimerkiksi vatsakalvon pinnalla pikkulantiossa tai munasarjoissa.

Endometrioosi aiheuttaa usein kipua. Kipu johtuu siitä, että pesäkkeet reagoivat kuukautiskiertoon samaan tapaan kuin kohdun limakalvo: estrogeenitason noustessa pesäkkeet turpoavat ja vuotavat verta. Lisäksi pesäkkeet sisältävät poikkeuksellisen paljon kipuhermoja, ja taudin seurauksena vatsaontelossa syntyy tulehdus.

Jos suvussa on endometrioosia, riski saada se on jopa seitsenkertainen.

Endometrioosin syytä ei tunneta, mutta jos suvussa on endometrioosia, riski saada se on jopa seitsenkertainen.

Pahimmillaan endometrioosi aiheuttaa lapsettomuutta. Noin puolet tulee raskaaksi ilman hoitoa, mutta osa tarvitsee lapsettomuushoitoja.

2. Kipulääke ei auta

Endometrioosikipu alkaa jo pari päivää ennen kuukautisvuotoa ja on voimakkaimmillaan vuodon aikana. Kipu voi olla kovaa, jopa lamauttavaa.

Joillakin endometrioosia sairastavilla virtsaaminen, ulostaminen tai yhdyntä muuttuu kivuliaaksi aina kuukautisten aikaan. Pahimmillaan kipuja voi olla muutenkin kuin kuukautisten aikana. Joskus taas tauti voi olla oireeton.

Huolestuttavaa on, jos kuukautisten aikaan pitää olla pois töistä tai opiskeluista.

Endometrioosin mahdollisuus on syytä selvittää lääkärissä, jos tavanomaiset kipulääkkeet, eli parasetamoli ja ibuprofeeni, eivät tehoa kipuun. Huolestuttavaa on, jos kuukautisten aikaan pitää olla pois töistä tai opiskeluista.

Usein endometrioosia sairastetaan vuosia ennen kuin se diagnosoidaan. Moni ajattelee, että kipujen kanssa pitää vain sinnitellä. Väärin: vaikeista kivuista kärsivän sen sijaan pitää joskus olla sinnikäs. Jos tuntuu, ettei lääkäri ei ota oireita vakavasti, mene toisen lääkärin luo.

3. Raskaus vie sen pois

Endometrioosi voidaan diagnosoida oireiden ja gynekologisen tutkimuksen perusteella. Tarvittaessa tehdään vatsaontelon tähystys.

Tautia ei voi kokonaan parantaa, mutta oireita voidaan lievittää. Yleisimmin hoitona on hormonivalmiste, kuten yhdistelmäehkäisypillerit, hormonikierukka tai minipillerit.

Koska endometrioosi oireilee kuukautisten aikaan, on toivottavaa, että kuukautiset tulevat vain harvoin tai eivät ollenkaan. Vaikeissa tapauksissa pesäkkeitä voidaan poistaa kirurgisesti tähystysleikkauksessa.

Jos nainen toivoo raskautta ja kivut ovat hankalia, harkitaan leikkausta. Myös lapsettomuushoidot voivat olla tarpeen.

On yksilöllistä, miten endometrioosi etenee. Toisilla pesäkkeitä kasvaa lisää ja kivut pahenevat, toisilla eteneminen pysähtyy. Raskaus yleensä auttaa, sillä kuukautiset loppuvat. Sama vaikutus on imetyksellä.

Yleensä oireet palaavat raskauden ja imetyksen jälkeen, mutta joskus ne voivat kadota pysyvästi.

Asiantuntija ja muut lähteet: Dosentti, apulaisylilääkäri Päivi Härkki HYKS:in Naistentautien ja synnytysten yksikkö, Endometrioosiyhdistyksen verkkosivut

Vauva 6–7/16

Vauvakuume voi iskeä yllättäen vaikka saunassa. Lukijat kertovat, miten päätös perheenlisäyksestä tehtiin.

Vaikeuksista voittoon

"Ensimmäinen raskaus sai alkunsa ensitreffeillämme, mutta päättyi keskenmenoon. Puolitoista vuotta myöhemmin päätimme yrittää uudelleen. Raskaustesti näytti plussaa kolme viikkoa päätöksen jälkeen."

"Meillä oli takana kolme keskenmenoa, mutta ajattelimme yrittää vielä kerran. Päätös jännitti ja pelotti. Mutta se kannatti, saimme kaksoset."

"Päätimme asian ruokatunnillani: viiden minuutin keskustelu ja pillerit roskiin. Plussa tuli heti ekasta kierrosta, mutta ikävä kyllä pieni päätyi enkeliksi ja samoin oli käydä äidillekin. Seuraavia kuukautisia ei ehtinyt tulla, kun huomasin, että olen raskaana. Olo on kiitollinen ja onnellinen, vaikka olen vielä toipilas."

Koskaan ei tuntunut hyvältä hetkeltä, eikä nytkään ole sellainen.

"Päätöksen tekeminen kesti 13 vuotta. Koskaan ei tuntunut hyvältä hetkeltä, eikä nytkään ole sellainen. Tervetuloa vauva, vaikka emme olekaan valmiita! Ehkä ei tarvitse ollakaan."

"Minä toivoin vauvaa pitkään. Mieheni ei innostunut, eikä asiasta puhuttu. Eräällä romanttisella hetkellä mieheni yllättäen ehdotti, että jättäisimme ehkäisyn pois. Tuloksena on nyt kahden kuukauden ikäinen pieni prinsessa."

Heti tärppäsi

"Tapasin uudelleen nuoruudenheilani. Kaikki tuntui oikealta. Emme laskeneet ovulaatiopäiviä emmekä yrittäneet tulla raskaaksi. Meillä tärppäsi melkein heti."

"Olimme mieheni kanssa kolme vuotta kavereita, kunnes aloimme seurustella. Yllätyimme ja iloitsimme, kun tulin raskaaksi. Poika on nyt kaksivuotias, ja toinen lapsi syntyy syyskuussa."

"Olin vuoden yksinhuoltajana kunnes tapasin nykyisen mieheni. Puolen vuoden seurustelun jälkeen mies tokaisi aamukahveilla, että jätä pillerit pois. Heti seuraavassa kuussa tärppäsi."

"Päätimme hääyönä, että vauva saa tulla, jos on tullakseen. Yhdeksän kuukauden päästä meille syntyi tyttö."

"Jätimme ehkäisyn pois pari kuukautta ennen häitämme, ja tulin raskaaksi heti häiden jälkeen. Voi tätä onnea: olemme naimisissa, asumme omakotitalossa ja saamme vauvan."

Yhtäkkiä tuli olo, että haluan lapsen. Jätin seuraavana päivänä pillerin ottamatta.

"Istuin mieheni kanssa saunassa. Yhtäkkiä tuli olo, että haluan lapsen. Juttelimme hetken, ja jätin seuraavana päivänä pillerin ottamatta. Parin kuukauden päästä olin raskaana."

Yllätys, yllätys

"Leo-poika yllätti vanhemmat totaalisesti, kun ilmoitti tulostaan. Nyt opettelemme vauva-arkea ja toivomme, että Leosta tulee aikanaan isoveli."

"Meillä ei ollut edes asuntoa, kun saimme tietää vauvasta. Olo oli silti onnellinen ja asuntokin löytyi."

Olin raskausviikolla 10, kun tajusin, että odotan.

"Olin raskausviikolla 10, kun tajusin, että odotan. Raskaus oli yllätys, koska söin e-pillereitä. Pieni ihme kasvoi sisälläni, ja rakastuin häneen heti."

"Emme suunnitelleet vauvaa mutta emme myöskään käyttäneet ehkäisyä. Ja kas kummaa, tulin raskaaksi. Nyt vieressäni tuhisee maailman suloisin poikavauva, joka sai kasteessa nimekseen Eemeli Veikko Ilmari."

Lähde: Vauva.fin kysely

Vauva 6–7/16

Vierailija

Pikapäätös tai pitkän harkinnan tulos – näin vauva sai luvan tulla

Ihmeellinen juttu. Eihän noista tarinoista yhdessäkään juuri keskustelut lasten hankkimisesta tai pohdittu asiaa mitenkään - raskaus vaan alkoi vahingossa tai suunnilleen "tehdään lapsi" - "joo" sananvaihdon seurauksena. Ihanko oikeasti ihmiset tekevät elämänsä merkittävimmän päätöksen näin hataralta pohjalta, ei voi olla totta? Miettikää nyt jos vaikka talokaupat tehtäisiin samalla lailla harkitsematta tai vielä pahempaa, vahingossa. Johan sellaista ihmistä pidettäisiin vajaaälyisenä, mutta...
Lue kommentti