Miten ja millaisella pesuaineella perheen pienimpien vaatteet ja tekstiilit pitäisi pestä?

Tarvitseeko uudet vauvanvaatteet ja -tekstiilit pestä aina ennen käyttöä?

Pesu ennen käyttöönottoa on suositeltavaa kaikille vauvan ihoa vasten tuleville tekstiileille. Varsinkin puuvilla- ja puuvillasekoitekankaat kannattaa pestä, koska niissä käytetään siliävyyskemikaaleja, joista voi vapautua allergisoivaa formaldehydiä. Kertapesu riittää poistamaan kankaassa mahdollisesti olevat kemikaalijäämät. Jos kyseessä on esimerkiksi harvoin pidettävä juhlavaate, jonka ulkonäkö kärsisi pesussa, sitä ei välttämättä kannata pestä. Myöskään ulkovaatteiden pesu ennen käyttöönottoa ei ole välttämätöntä. Ulkovaatteissa voi olla kosteuden- ja lianhylkivyyttä parantavia viimeistelyaineita, joiden ominaisuudet huononevat pesussa.

Voiko vaatteen ulkonäöstä päätellä, kuinka paljon siinä on kemikaalijäämiä?

Mitä tummempi sävy vaatteessa on, sitä enemmän siinä on käytetty värikemikaaleja, mutta käytettyjen kemikaalien turvallisuutta ulkonäöstä ei voi päätellä. Sen sijaan tuoksu kertoo jotakin: uudessa tekstiilissä on aina pieni ominaishaju, mutta pistävältä tuoksuva vaate kannattaa jättää kauppaan. Jos kankaan painatus tuntuu käteen tahmealta, voi olla, että siinä on käytetty muovin pehmentämiseen käytettäviä ftalaatteja, joista osalla on haitallisia vaikutuksia hormonitoimintaan.

Öko-Tex-merkki takaa, että tuotteessa ei ole haitallisia torjunta-aine-, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä. Sen sijaan luomumerkki ei ole tae pienestä kemikaalikuormasta vaan kertoo, että tekstiilissä on luonnonmukaisesti viljeltyjä raaka-aineita – värjäykseen ja viimeistelyyn käytettyjä kemikaaleja merkki ei rajaa.

Missä lämpötilassa vauvanpyykki pitäisi pestä?

Vauvan ihoa vasten tulevat tekstiilit pitäisi pestä mieluiten 60 asteessa, vaikka niissä ei olisikaan näkyviä tahroja. Matalampi pesulämpötila säästää energiaa mutta ei tuhoa bakteereja. Myöskään vauvan iholle mahdollisesti käytettävät voiteet eivät liukene tekstiileistä alle 60 asteessa.

Kestävät tekstiilit kuten harsoliinat ja vuodevaatteet on hyvä pestä silloin tällöin vielä kuumemmassa vedessä. Jos pesukoneen lämpötilavalikosta löytyy vaihtoehto 90 ja 60 asteen väliltä, se riittää: tekstiili desinfiointuu jo 70 asteessa.

Vaatteissa on hoito-ohjemerkintänä usein 30 tai 40 asteen pesu, mutta todellisuudessa suurin osa tekstiileistä kestää hyvin korkeampia lämpötiloja. Esimerkiksi puuvilla- ja puuvilla-polyesterisekoitekankaat voi yleensä pestä 60 asteessa. Kankaan painatus voi kuitenkin kärsiä. Lisäksi on hyvä muistaa, että valmistaja ei vastaa tuotteen vioittumisesta, jos vaate on pesty hoito-ohjemerkintää korkeammassa tai matalammassa lämpötilassa. Kestovaippojen pesulämpötilaksi asiantuntijat suosittelevat aina vähintään 60 astetta.

Millainen pesuaine on vauvanpyykissä paras?

Nestemäinen pesuaine on vauvanpyykissä jauhetta parempi, koska neste liukenee veteen tehokkaammin ja huuhtoutuu pyykistä paremmin. Jauhemaisissa pesuaineissa on usein veden pehmentämiseen tarkoitettua zeoliittia, joka voi jäädä kiinni kankaaseen. Zeoliitti irtoaa tekstiilistä käytössä mikroskooppisen pienenä savihiukkaspölynä, joka voi aiheuttaa herkillä astma- tai iho-oireita. Zeoliittipöly myös tukkii huokoiset kankaat, jolloin esimerkiksi ulkoiluvaatteen ominaisuudet kärsivät. Zeoliitti kertyy myös pesukoneen pintoihin ja putkiin  töhnäksi, joka alkaa haista pahalle ja voi jopa rikkoa pesukoneen.

Zeoliittia on myös joissakin Allergia- ja astmaliiton tunnuksen saaneissa pesuaineissa. Allergia- ja astmaliiton mukaan zeoliitti ei aiheuta herkillekään oireita, kunhan huolehtii lisähuuhteluista ja annostelee pesuainetta maltillisesti.

Tarvitaanko lisähuuhteluja?

Juttuun haastatellut asiantuntijat suosittelevat käyttämään lisähuuhteluja vauvanpyykissä jokaisella pyykinpesukerralla. Pesukoneiden normaaliohjelmissa on vähennetty veden ja huuhtelujen määrää ympäristöystävällisyyden takia. Sen seurauksena tekstiileihin jää kuitenkin enemmän pesuainejäämiä. Vauvan iholle voi tulla pesuainejäämistä ihoärsytystä, esimerkiksi kutiavaa ihottumaa. Suomen pehmeä vesi ei neutraloi pesuaineita kovin tehokkaasti, joten täällä tarvitaan suurempaa vesimäärää kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Onko bakteerinpoistoaine tarpeen? Miten tahrat kannattaa poistaa?

Desinfioivien pyykinpesu- ja tahranpoistoaineiden mainostetaan poistavan pyykeistä bakteereja tavallisia pesuaineita tehokkaammin. Ne ovat kuitenkin kotioloissa turhia, jopa haitallisia. Peseminen 60 asteessa tuhoaa bakteerit riittävän tehokkaasti ja ilman ylimääräisiä kemikaaleja.

Tahranpoistoaineita voi käyttää, kunhan varmistaa, että pyykki huuhtoutuu kunnolla. Liuotinpohjaisten aineiden sijaan kannattaa suosia sappisaippuaa ja aineita, joiden tahranpoisto-ominaisuudet perustuvat entsyymeihin tai tensideihin. Tahroja voi vaalentaa myös valkopesuaineella tai auringonvalolla: esimerkiksi marjasosetahrat haalistuvat hyvin auringossa.

Saako vauvanpyykissä käyttää hajustettuja pesuaineita?

Vauvanpyykille suositellaan yleensä hajusteettomia pesuaineita, koska vauvan ohut iho saattaa reagoida hajusteisiin aikuisen­ ihoa herkemmin. Allergia- ja astmaliiton mukaan hajusteiden käyttämisellä ei ole kuitenkaan todettu suoraa syy-yhteyttä allergioiden ja hajusteyliherkkyyden kehittymiseen. Jos perhe pesee mieluiten hajustetuilla pesuaineilla ja vauvan iho näyttää sietävän sen, ei niiden käyttö ole kiellettyä.  Viimeistely- ja huuhteluaineet ovat vauvanpyykissä tarpeettomia.

Juttuun haastatellut asiantuntijat:
Tutkijatohtori Marja Rissanen, Tampereen teknillinen yliopisto, Erikoisasiantuntija Anneli Reisbacka, Työtehoseura, Allergianeuvoja ja koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa, Allergia- ja astmaliitto. 

Vauva 1/2012

Mikään ei kiinnosta vauvaa niin paljon kuin toinen vauva. Vanhemman tehtävänä on tukea kehittyviä sosiaalisia taitoja.

Kaksi vauvaa istuu lähekkäin lattialla. Pian he alkavat seurata katseellaan toisiaan. He harovat innokkaasti käsillään kohti: tekee mieli kokeilla, miltä kaveri tuntuu. Kohta molemmat kikattavat.

Vauvat kiinnostuvat toisista vauvoista heti, kun alkavat havainnoida ympäristöään. Vaikka pieni vauva ei vielä täysin hahmota erillisyyttään, hän tajuaa selvästi, että tuossa on joku erilainen kuin äiti tai isä – toinen pieni.

– Ihmisen sosiaalisuus alkaa kehittyä hyvin varhain. Yhteisen toiminnan hetket voivat pienillä olla hyvin lyhyitä, mutta ne ovat silti merkityksellisiä, sanoo erityispedagogiikan yliopistonlehtori, tutkija Eira Suhonen Helsingin yliopistosta.

Kun lapsi alkaa kävellä, tarve hakea yhteyttä toisiin lapsiin näkyy yhä voimakkaammin. Uteliaisuus ohjaa taaperoa tutkimaan uusia asioita ja ihmisiä.

– Yksivuotias pyrkii jo aktiivisesti lähestymään toista, mutta yhdessä olemisen taidot ovat vielä puutteelliset. Toiminta saattaa olla impulsiivista: lapsi istuu toisen päälle tai puraisee ja katsoo, mitä tapahtuu, kuvailee toimintaterapeutti ja kouluttaja Marja Laakso.

Pieni lapsi tarvitseekin aikuisen jatkuvaa ohjausta ja tukea tutustumisretkillään.

Pallomeren säännöt

Hei katso, naapurin Jani on hiekkalaatikolla. Mennäänkö katsomaan, mitä hän puuhaa? Janilla on lapio, otetaan mekin lapio mukaan.

Kun aikuinen selittää lapselle tilanteita ääneen, elävä ja ilmeikäs äänenkäyttö välittää tunnevivahteita. Innostava puhe vahvistaa, että toisen seura on mukava juttu. Toisaalta äänellä voi myös rauhoittaa, jos lapsi lähestyy leikkikaveria liiankin vauhdikkaasti ja rajusti.

Jos lapsi vaikkapa punkee pallomeressä suoraan toisen päälle, aikuinen nostaa hänet syliinsä ja ohjaa lempeästi: Mennään mieluummin tähän viereen möyrimään, ettei kaveriin satu.

Ryhmätheraplay-kouluttajana toimiva Laakso korostaa hyvää tunnevuorovaikutusta. Sosiaaliset taidot kehittyvät ja yhteys toisiin syntyy parhaiten, kun ilmapiiri on myönteinen. Ryhmäthera-play-menetelmässä yhteyttä luodaan erilaisilla leikeillä ja elämyksillä, jotka opettavat hyvää kosketusta, riehumista ja rauhoittumista.

Sosiaalinen kehitys on yhteydessä tunne-elämän kypsymiseen, kielen kehitykseen ja säätelytaitoihin: siihen, että lapsi oppii hallitsemaan impulssejaan ja esimerkiksi odottamaan hetken vuoroaan. Se voi vaatia paljon kärsivällistä toistoa.

Laakson mukaan kehitystä hidastaa, jos lasta kohdellaan kovin ankarasti.

– Ankara kieltäminen tai lapsen vieminen tilanteesta kokonaan pois eivät tue oppimista. Jos aikuinen komentaa vihaisesti, lapsi vain pelästyy ja kokee häpeää ja neuvottomuutta. Mieluummin kannattaa auttaa lasta toimimaan oikein, Laakso sanoo.

Pieni lapsi ei vie lelua tai hajota toisen leikkiä pahuuttaan. Hän ei vielä tiedä, miten toimia. Aikuisen tehtävä on opastaa kädestä pitäen kohti parempaa tapaa: Toista ei voi tarttua naamasta, vaan pitää silittää nätisti. Lelua ei heitetä toista päin vaan ojennetaan käteen.

#vaintaaperojutut

Pieni taapero rummuttaa pöytää. Toinen seuraa ensin tarkkaan ja alkaa sitten tehdä samaa perässä. Kun yhteinen rytmi löytyy, lapset katsovat toisiaan ja nauravat.

Taaperoikäiset lapset eivät vain leiki omia leikkejään rinnakkain, kuten usein ajatellaan. Eira Suhonen on tutkimusryhmänsä kanssa analysoinut pienten lasten vuorovaikutustilanteissa kuvattuja videoita. Niistä näkyy selvästi, että lapset haluavat myös toimia keskenään.

– Heistä näkee, miten he nauttivat yhteisestä leikistä, Suhonen sanoo.

Lasten kasvaessa leikit monimutkaistuvat ja niihin alkaa tulla sääntöjä, mutta kaikki alkaa jaetusta ilosta.

Aikuinen voi tukea pienten välistä yhteyttä niin, ettei huomioi vain yhtä lasta kerrallaan, vaan ohjaa koko porukan keskinäistä toimintaa: Katsokaapa, mitä Alina tekee. Ja nyt on sitten Elsan vuoro.

Suhosen mukaan tutkimuksessa on havaittu, että lapset tekevät jo taaperoiässä todella paljon myönteisiä, hyväntahtoisia aloitteita toisiaan kohtaan.

– He haluavat lohduttaa toista, halata, silittää, puhaltaa pipejä, auttaa ja ojentaa leluja. Näissä pienissä näkyy selvästi, että me kaikki ihmiset olemme hyviä syntyessämme. Aikuisen pitäisi nähdä se hyvä ja tukea sitä.

Ja jos vaikkapa leluista tuleekin riitaa, aikuinen auttaa ratkomaan tilanteita ja näyttää, miten vuorotellaan ja jaetaan.

Yhdessä hoidossa

Sosiaaliset taidot kehittyvät vain, jos lapsi saa mahdollisuuden viettää aikaa toisten lasten seurassa. Kontaktit perheen ulkopuolisiin ihmisiin laajentavat lapsen elinpiiriä. Mitä myöhemmin hän saa kokemuksia yhdessäolosta, sitä vaikeampaa voi olla sopeutua ryhmään.

Varhaiskasvatuksella onkin Suhosen mukaan suuri merkitys niille lapsille, jotka eivät omassa kotiympäristössään pääse tapaamaan juuri muita ihmisiä kuin omat vanhempansa.

– Laadukas varhaiskasvatus sopivan kokoisessa ryhmässä tuottaa hyvää jo pienellekin lapselle. Se rikastuttaa hänen maailmaansa ja tukee käsitystä itsestä osana joukkoa, Suhonen sanoo.

Se ei silti tarkoita, että yksivuotias olisi vietävä päivähoitoon pelkästään sosiaalisten suhteiden vuoksi – kunhan lapsella on aika ajoin mahdollisuus kohdata muita lapsia.

– Rauhallinen elämänrytmi ja läheiset ihmiset ovat ihan pienelle tärkeimpiä. Jos lapsen kanssa käy vaikkapa pari kertaa viikossa kerhossa tai taaperojumpassa, se riittää, Marja Laakso toteaa.

Vauva 9/16

Saako jo vauva pelata tabletilla? Kolme ajatusta vauvan ruutujasta.

1. Mielihyvä koukuttaa pienen lapsen.

Ruutuaika ja sisällöt vaikuttavat lapseen eri tavoin, riippuen lapsen iästä, temperamentista ja siitä, kuinka paljon hän sietää ärsykkeitä. Nopeatempoiset pelit ja ohjelmat saavat lapsen valppaaksi ja kiihtyneeksi.

Monet pelit ja ohjelmat on suunniteltu niin, että ne koukuttavat. Lapsi oppii odottamaan pian tulevaa juonenkäännettä, ja peleissä etsitään ja kerätään. Lapsen mielihyväjärjestelmä tottuu pikapalkintoihin ja haluaa lisää. Pelit ja ohjelmat ovat entistä nopeatempoisempia.

Hyvät pienten lasten pelit ovat rauhallisia.

Peli on liian koukuttava, jos lapsi on lopettaessaan kiukkuinen, ärtynyt tai levoton. Hyvä peli on sellainen, jota lapsi tykkää pelata aikansa, mutta malttaa myös lopettaa.

2. Mieti, mistä lapsen aivot jäävät paitsi.

Jos ruutuaikaa on paljon, vuorovaikutus, liikkuminen ja omaehtoinen leikkiminen voivat jäädä liian vähäksi. Edes oppimispelit eivät korvaa vuorovaikutusta esimerkiksi puheen kehityksessä.

Tabletit tuovat sisällöt vauvojen saataville. Vauvakin saa tabletista aikaan reaktion, liikettä tai ääntä. Se vangitsee vauvan huomion tehokkaasti.

Tablettia ei kannata ottaa esiin aina, kun ei ole tekemistä. Lapsen on tärkeää oppia myös odottamaan ja kestämään tylsyyttä. Oikea maailma ei ole nopea ja koko ajan jännittävä. Ei ole hyvä, jos laite viihdyttää lasta jatkuvasti, ja korvaa oman mielikuvituksen käyttämisen.

3. Viihdekin on hyväksi.

Uutta ei ole se, että on digitaalista viihdettä. Uutta on se, että sitä on saatavilla koko ajan, lähes rajaton valikoima. Lapselle tilanne on sama kuin vieressä olisi pöytä täynnä herkkuja, ja vanhempi kieltää ottamasta.

Lapsi tarvitsee selkeät rajat ruutuajalle, ettei se houkuta jatkuvasti.

Lapsella on heikko kyky säädellä huomiotaan, ja ruutu vie aina osan huomiosta. Ikärajat koskevat myös sitä, kun telkkari tai peli on auki samassa huoneessa.

Joskus lapsellekin tekee hyvää vain kölliä sohvalla ruudun ääressä. Viihde sopivasti annosteltuna ei ole haitaksi.

Vauva 10/16

Saako jo vauva pelata tabletilla? Keskustele ja kommentoi alle.

Tiina Huttu on neurobiologi ja tietokirjailija, ja pitää tiedetoimittaja Kirsi Heikkisen kanssa Pää edellä -blogia, joka käsittelee lapsen aivojen kehitystä. Kirja aiheesta ilmestyy ensi keväänä.

8 kysymystä ja vastausta vauvan kipulääkkeistä.

Asiantuntijana lasten infektiolääkäri, professori Harri Saxen.

1. Mistä tiedän, että vauvaan sattuu ja pitää antaa lääkettä?

Vauvan olon tulkitseminen voi olla vaikeaa, koska hän ei osaa itse kertoa, jos jokin paikka on kipeä. Vauvan kipuitku on usein kovaa ja hälyttävän kuuloista, eikä se helpota syömällä tai muilla tavanomaisilla keinoilla.

Kipeä vauva ei aina itke kipuitkua, vaan voi olla myös muuten tuskaisen tai voimattoman oloinen.

Jos vauvalla on selvästi kuumetta tai kipua, jonka syy on tiedossa, hänelle voi antaa omatoimisesti kipulääkettä. Jos kivun syy ei selviä, lääkettä ei pidä antaa omin päin. Ensin voi soittaa vaikka omaan terveyskeskukseen tai käyttää vauvaa lääkärissä.

Alle kolmikuista vauvaa ei saa lääkitä ilman lääkärin ohjeita. Kuumeinen pikkuvauva pitää viedä aina vastaanotolle.

2. Mitkä kipulääkkeet sopivat vauvalle? Mitä annan milloinkin?

Vauvalle voi antaa parasetamolia tai ibuprofeenia. Kolmas vaihtoehto on naprokseeni, mutta sitä saa apteekista vain reseptillä.

Ei voi sanoa, että jotakin lääkkeistä kannattaisi antaa yhteen vaivaan ja toista toiseen. Parasetamoli on kipulääke, ibuprofeeni ja naprokseeni niin sanottuja tulehduskipulääkkeitä. Parasetamoli lievittää kipua ja alentaa kuumetta, tulehduskipulääkkeet hillitsevät lisäksi tulehdusta ja turvotusta.

Pienillä lapsilla parasetamoli on eniten käytetty, ja sen riskit haittavaikutuksiin nähden ovat hyvin pienet.

Joidenkin mielestä naprokseeni on helpoin, koska se on pitkävaikutteinen eli lääkettä pitää antaa harvemmin.

3. Voiko lääkettä antaa yöksi varmuuden vuoksi?

Vaikka lapsille annettavat kipulääkkeet ovat turvallisiksi todettuja, liian hövelisti niitä ei pidä antaa. Aina pitäisi olla varma siitä, että lasta todella sattuu johonkin.

Liian herkästä lääkitsemisestä voi tulla vaivihkaa kierre: joka kerta, kun vähän kolahtaa, pitäisi heti antaa lääkettä.

4. Hampaiden tulo on vaivannut vauvaa jo viikon. Kuinka pitkään lääkettä voi antaa?

Ei ole tietoa, kuinka kivuliasta hampaiden puhkeaminen on. Jos vauva vaikuttaa kipeältä useita päiviä, syytä on hyvä alkaa etsiä jo muualta.

Vauvan ollessa kipeä kipulääkettä voi turvallisin mielin antaa useamman päivän putkeen, jos lapsen yleisvointi on hyvä ja lääkkeet tehoavat. Yleisvointi on tärkeä mittari: kuinka virkeä vauva on, miten hän jaksaa syödä ja juoda. Jos lapsi on jatkuvasti itkuinen eikä lääke auta, on hyvä lähteä lääkäriin.

5. Milloin valitsen supon, milloin nestemäisen lääkkeen?

Peräpuikon imeytyminen on epävarmempaa kuin suun kautta annettavan lääkkeen. Sen takia kannattaa yleensä valita jälkimmäinen.

Suppoja voi kuitenkin ihan hyvin käyttää, jos niihin on tottunut. Osa lapsista myös vastustelee voimakkaasti lääkkeen nielemistä. Silloin peräpuikko voi olla helpompi ratkaisu. Isommalle lapselle voi antaa myös esimerkiksi purutabletteja.

6. Kuume nousee. Annanko lääkettä heti?

Monet lääkärit neuvovat alentamaan kuumetta lääkkeillä silloin, jos se nousee 38,5 asteeseen. Vaikka lääke ei paranna itse tautia, se helpottaa lapsen oloa. Virkeämmän olon ansiosta vauva jaksaa syödä ja juoda enemmän, ja siksi lääke voi nopeuttaa parantumista.

Lapsella voi olla särkyä silloinkin, vaikka kuumetta olisi vain vähän tai ei ollenkaan. Kipulääkkeiden antamisessa kannattaa siis miettiä lapsen vointia yleisesti.

7. Vauva vain itkee ja itkee, eikä lääke tehoa. Voiko sitä antaa lisää?

Kipulääkkeen vaikutus alkaa näkyä noin tunnin sisällä. Jos vauvan olo ei helpotu, lääkettä ei saa antaa liian nopeasti lisää. Pakkausselosteessa kerrotaan, kuinka usein lääkettä saa antaa.

Uuden annoksen voi antaa, jos on ilmeistä, että lääke ei ole imeytynyt. Näin voi käydä esimerkiksi, jos vauva oksentaa heti lääkkeen antamisen jälkeen.

8. Haluaisin vältellä lääkkeitä. Mitäpä jos antaisin lääkettä ohjetta vähemmän?

Jos lääkettä antaa vähemmän kuin pakkausselosteessa neuvotaan, se ei pure kipuihin yhtä tehokkaasti, ja lääkkeen vaikutus on lyhempi.

Jos vauva on kipeä, lääkkeitä ei ole tarpeen vältellä. Pakkausselosteiden annostukset on arvioitu niin, että lääkettä on turvallista antaa. Voit siis luottaa pakkauksen ohjeisiin.

Joissakin pakkauksissa on annostusohjeet sekä iän että painon mukaan. Kannattaa suosia painon mukaista annostusta, silloin annostus on tarkempi.

Lääkkeiden antamisen lisäksi kannattaa aina miettiä, voiko potilaan oloa helpottaa myös muilla keinoilla.

Vauva 9/16

Lähetä kuva vauvajuhlien kakusta ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden Kuvaukselliset-palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 21.10.2016, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Baby Björn Soft Bib -ruokalapun, Ainu -nokkamukin ja Oppi&Ilo Kurkkaa värit -katselukirjan. Arvomme kaksi tuotepakettia, ja yhden paketin arvo on noin 28 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro parilla lauseella kuvassa olevasta kakusta: kenen ristiäis- tai nimiäisjuhlista oli kyse, kuka kakun teki, mitä oli täytteenä? Lisää tietoihin myös paikkakunta.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.