Millainen sänky ja patja vauvalle? Lue Vauvan sänkyopas

Vastasyntynyt ei välttämättä tarvitse elämänsä ensimmäisiksi viikoiksi oikeaa sänkyä, sillä äitiyspakkauksesta ja pakkauksen mukana tulevasta vaahtomuovipatjasta saa pienelle riittävän hyvän ensisängyn. Vasta kun vauva vähän kasvaa, oman pinnasängyn hankkiminen on ajankohtaista.

Kiinnitä sänkyä hankkiessasi huomiota ainakin seuraaviin seikkoihin:

 • Kaikkien EU-alueen markkinoilla olevien pinnasänkyjen pitää läpäistä tiukat turvallisuusvaatimukset, joten uutena ostettu pinnasänky on yleensä turvallinen. Silti on hyvä itse tarkistaa, että sänky on ehjä. Pinnojen etäisyys ei saa olla suurempi kuin 7 senttiä, jotta vauvan pää ei mahdu pinnojen väliin. Tarkista myös, että sänky on kaikin puolin tukeva ja vankka ja että sängyssä ei ole teräviä kulmia. Jos sängyn ostaa tai saa käytettynä, sen huolellinen tarkistaminen on kahta tärkeämpää.
 • Sängyn pohjan pitää hengittää. Sälepohjainen on parempi kuin vaneripohjainen. Markkinoilla on myös erikoisuuksia, kuten puusta ja paperinarusta valmistettuja ensisänkyjä sekä riippukehtoja.
 • Sängyt, joiden pohjan tai reunan korkeutta voi säätää, ovat käteviä. Kun vauva on pieni, pohjan voi pitää korkealla, jolloin vauvan nostaminen ja laskeminen on helpompaa. Kun lapsi kasvaa, pohjaa on laskettava, jotta taapero ei tipahda sängystä.
 • Joissain malleissa on irrotettava laita, jolloin pinnasängyn saa aivan kiinni vanhempien vuoteeseen.
 • Haluatko sängyn, jossa on pyörät? Pyörällinen sänky on kätevä siivotessa tai jos sänkyä aikoo muuten siirrellä.
 • Joissain sängyissä pystyy säätelemään myös päädyn kaltevuutta. Ominaisuus on hyvä esimerkiksi silloin, kun lapsella on korvatulehdus ja pääpuolta on nostettava.
 • Joidenkin sänkyjen alle voi ostaa laatikoston, jossa voi säilyttää esimerkiksi petivaatteita. Muutamiin sänkyihin saa ostaa myös keinujalat, jolloin vauvaa voi heijata kuin kehdossa.
 • Jotkut pinnasängyt kasvavat lapsen mukana. Ne käyvät vuoteeksi vielä kouluikäiselle.

 

Hanki patja uutena

Sängyn voi ostaa käytettynä, mutta patjan on hyvä olla uusi. Jos olet varma, että patja ei ole koskaan päässyt kostumaan, käytettykin käy.

Patjaa hankkiessasi mieti seuraavia asioita:

 • Pieni lapsi nukkuu yli puolet vuorokaudesta, joten hyvä patja on tärkeä. Lapsi myös hikoilee paljon, jopa enemmän kuin aikuinen, joten patjan materiaalin on hyvä olla hengittävä.
 • Pinnasänkyjen standardikoot ovat Suomessa 110x55 cm ja 120x60 cm, mutta muunkin kokoisia sänkyjä markkinoilta löytyy. Jos patja on sänkyyn liian pieni, vauvan käsi tai jalka saattaa joutua patjan ja pinnojen väliin.
 • Patjoja on eri materiaaleja ja hinnat vaihtelevat niiden mukaan. Tavallisimmat patjamateriaalit ovat vaahtomuovi ja vanu, mutta lisäksi löytyy esimerkiksi joustinpatjoja, futonia ja luonnonkuitua. Tarkista, että patjassa ei ole allergisoivia materiaaleja. Joissain patjoissa on antibakteerisuoja, joka ehkäisee bakteerien kasvua ja vähentää allergiariskiä.
 • Vauvan patjan pitää olla riittävän jämäkkä ja vähintään 5 senttiä paksu. Markkinoilla on kaksipuolisia patjoja, joiden napakampaa puolta käytetään pienelle vauvalle ja pehmeämpää puolta isommalle lapselle. Kääntöominaisuus on kätevä, sillä lapsen paino jopa viisinkertaistuu patjan käyttöiän aikana.
 • Pestävä petauspatja suojaa paksumpaa patjaa. Patja kannattaa suojata myös esimerkiksi äitiyspakkauksen mukana tulevalla froteemuovilla. Muovi kannattaa laittaa petarin alle, sillä suoraan lakanan alla oleva muovi hiostaa.

Pesän tuntua peitolla

Vastasyntyneen peitoksi käy hyvin äitiyspakkauksen mukana tuleva ohut peite. Tyynyä vastasyntynyt ei tarvitse, se saattaa olla vauvalle jopa vaarallinen. Vasta lähempänä yksivuotissyntymäpäiviä lapselle voi ostaa ohuen tyynyn.

Vaihtoehto peitolle on unipussi. Monet vauvat tuntevat siinä olonsa turvalliseksi, nukkuvat paremmin eivätkä liikkuvaisimmatkaan tapaukset saa potkittua jalkojaan paljaiksi.

Markkinoilla on myös kapalopeittoja, jotka käyvät hyvin vastasyntyneille vauvoille. Pinnasänkyyn on hyvä laittaa myös reunasuojukset. Ne luovat turvallisen pesän tuntua ja suojaavat liikkumaan oppinutta vauvaa kolhuilta.

Asiantuntijana Noora Vakkuri, Lastentarvike Oy. Lähteinä lisäksi valmistajien nettisivut

Vauva 11/2008

 

Lue myös:

» Tassuhoito rauhoittaa vauvan
» Kymmenen kysymystä vauvan unesta
» Näin kapaloit vauvan
» Vinkit vanhempien hyvään uneen

Vierailija

Kuulemma laitetaankin. Ja lääkäri on suositellut jos vauva on kipeä, saa paremmin henkeä. Meillä ei koskaan voitu kohottaa sillä vauva oli syntymästä asti niin aktiivinen että onnistui rullaamaan jalkopäähän jos pääty oli vähänkin koholla.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usko tai älä, kahvi ja taapero todellakin muistuttavat toisiaan.

Babble.com kertoo, miten.

1. Ensin niitä välttelee

Harva meistä aneli vanhemmiltaan aamupalapöydässä, että saisi pikku tipan kahvia. ”Edes ihan pienen, tämän kerran.”

30 vuotta myöhemmin olemme aikuisia, joiden ensimmäinen ajatus heräämisen jälkeen on: Kahvin. Keitin. Käyntiin.

Sama pätee lasten saamiseen. Hankalat, meluisat ja sotkuiset vieraat muksut eivät voisi vähempää kiinnostaa, kunnes vauvakuume iskee. Viimeistään oman vastasyntyneen vauvan pehmeä poski saa sekoamaan täydellisesti, ja lopullisesti.

2. Ne potkivat sängystä ylös aamuisin  

Mikään ei houkuttele nousemaan sängystä nopeammin kuin kahvinkeittimen ääni ja tuoreen kahvin tuoksu.

Toisaalta saman asian ajaa taaperon täysi vaippa tai mikä vielä pahempaa – taapero ilman vaippaa mutta epäilyttävän hajuisena.

3. Harvoin tasaisen lämpöisiä

Tämä ei lakkaa yllättämästä: kaadoit hetki sitten kuuman kahvin kuppiisi ja kun nyt juot sen, se onkin kylmää.

Taapero taas rakastaa sinua tulisesti juuri nyt ja hetken päästä vihaa vielä voimallisemmin. Samoin hän ilmoittaa haluavansa aamupalaksi puuroa ja kiljuu hetken päästä kurkku suorana leipien perään.

4. Ne tulevat kalliiksi

Miten kupillinen juomaa, johon on sekoitettu muutama papu, voi maksaa niin paljon?

Pienestä ihmisestä kasvaa nopeasti iso – ja viimeistään silloin hän haluaisi vaikka mitä, hinnasta viis.

5. Yhdessä ne saavat aikaan sotkun

Kahvikuppi, jossa ei ole kantta + vieressä taapero = älä edes yritä. Mikäli kahvikuppi on alle sadan metrin päässä taaperosta, hän saa takuulla heilautettua tai potkaistua sen nurin.

Jos mahdollista, kannattaa pitää molemmat erillään ja nauttia niiden seurasta yksitellen.

6. Tarkkana sokerin kanssa

On ihan ok lisätä kahviin vähän sokeria tai makusiirappia. Liian makea kahvi tarttuu kuitenkin hampaisiin ja muistuttaa maultaan pirtelöä.

Taaperokin voi nauttia toisinaan herkkuja, jotka sisältävät sokeria. Mutta jos hänet palkitsee pari kertaa toffee-patukalla, rusinat saa unohtaa saman tien.

Eikä liiallinen sokerin syöminen ole lapselle, eikä aikuiselle, terveellistä.

7. Ne eivät välttämättä tykkää vihanneksista

Kahvi sopii hyvin yhteen ainakin seuraavien syömisten kanssa: suklaakeksi, suklaamuffini, suklaakakku. Samat herkut uppoavat myös taaperoon.

Parsakaali taas maistuu monelle taaperolle huonommin kuin hiekka. Ja kahvi ja parsakaali taas, kuka haluaa edes kokeilla.

8. Parasta ennen iltaseitsemää

Vain pikku kupponen kahvia iltaruuan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla? Muksu haluaisi valvoa vielä hetken iltapalan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla?

Paljon. Näistä molemmista seuraa mittaamattomasti harmia ja vähän unta.

9. Et voi kuvitella elämää ilman niitä

Piste.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kuinka paljon lapsi sairastaa, kun hän aloittaa päivähoidon? Onko jotain mitä vanhempi voi tehdä helpottaakseen tilannetta? Mietin myös vesirokkorokotteen ottamista lapselle päivähoidon aloittamisen takia.

Lastenlääkäri Jarmo Salo:

Virusten aiheuttamat flunssat ja muut tulehdustaudit ovat päiväkoti-ikäisillä lapsilla hyvin tavallisia. Päivähoito kodin ulkopuolella lisää hengitystietulehduksia sitä enemmän, mitä nuorempi lapsi on.

Alle kolmivuotiailla päiväkotilapsilla sairaspäiviä on vuodessa keskimäärin noin 100, mikä on kaksinkertainen määrä kotihoidossa oleviin verrattuna.

Monet tekijät vaikuttavat asiaan, joten toiset sairastavat enemmän ja hankalammin oirein kuin toiset. Lapsen kasvaessa sairastaminen vähenee, ja kolmen vuoden iän jälkeen tilanne yleensä alkaa helpottua.

Tärkein päiväkodissa hoidossa olevan lapsen sairasteluun vaikuttava tekijä on hoitoryhmien koko. Ryhmien pienentäminen olisi tehokas tapa vähentää sairastelua. Tähän vanhempi ei voi juuri vaikuttaa.

Tärkein, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen.

Hygienialla eli pesuilla, käsidesin käytöllä, lelujen ja pintojen päivittäisellä puhdistuksella ja lelujen kierrättämisellä voidaan auttaa asiaa.

Tärkein asia, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen. Rokotusohjelmaan kuuluva rotavirusrokote on vähentänyt hankalia ripulitauteja dramaattisesti, ja pneumokokkirokotus on tehnyt saman keuhkokuumeille ja jossain määrin välikorvatulehduksille.

Vesirokkorokotus kannattaa hankkia lapsen täytettyä vuoden. Ilman sitä lapsi sairastaa käytännössä varmasti vesirokon, eikä taudin sairastamisesta ole rokotteeseen verrattuna mitään hyötyä. Rokotus on tulossa rokotusohjelmaan, mutta sitä ennen se kannattaa hankkia itse.

Vauva 9/16

Kysy lisää!

Voit kysyä terveydenhoitaja Mialta myös netissä, vauva.fi/terveydenhoitaja.

Vierailija

Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Tämä hyvä myös! Meillä vaihdetaan aina kotivaatteet päälle, kun tullaan mistä vain kotiin. Kaupan ostoskärryistä tuntui yhdessä vaiheessa tulevan aina flunssa myös.
T. 2

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauvan pään koko voi kertoa, kuinka älykäs hänestä tulee, brittitutkimus selvitti.

Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö UK Biobank tutki, millaisia yhteyksiä ihmisen geeniperimän ja saavutusten väliltä löytyy. Tutkimukseen osallistui noin satatuhatta 37–73-vuotiasta brittiläistä.

Tutkijoiden mukaan ne tutkittavat, joilla oli syntyessään ollut isompi pää, kouluttautuivat ”merkittävästi” pidemmälle ja saivat korkeampia pistemääriä kielellisiä ja matemaattisia kykyjä mittaavissa testeissä, The Independent kertoo.

Terveyskirjaston mukaan vastasyntyneen päänympärys on keskimäärin 35 senttiä. Ensimmäisen elinvuoden aikana pää kasvaa keskimäärin sentin kuukaudessa ja ensimmäisen elinvuoden jälkeen päänympärys kasvaa vielä noin kymmenen senttiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Familings-vauvanpatjan kehittäjä Hanna Sissala vastaa kuuteen kysymykseen.

1. Mistä idea patjaan sai alkunsa?

"Esikoiseni itki paljon ja nukahti vain heijaamalla. Olimme huolissamme ja stressaantuneita, ja uni oli kaikilla vähissä. Yritin etsiä nukuttamiseen tarkoitettua tuotetta, joka tekisi heijaavaa liikettä, mutta en löytänyt.

Toisen lapsemme kanssa meillä oli kotona jo patjan prototyyppi ahkerassa käytössä."

2. Patjan pinta liikkuu ylös ja alas. Miten se toimii?

"Patjassa on kehikko, jonka päällä on verkkokangas. Heijausliikkeen tekee moottori, joka on koteloitu näkymättömiin patjan rakenteeseen. Moottori toimii verkkovirralla.

Heijausliikkeen nopeutta voi säätää kytkimellä tai pysäyttää kokonaan. Päällä ollessaan moottori pitää pientä hurinaa."

3. Kuinka kauan heijausliikkeessä voi olla kerrallaan? Voiko vauva olla siinä koko yön?

"Voi siinä olla koko yön. Perheillä on erilaisia tapoja käyttää patjaa.

Osa vauvoista vaatii jatkuvaa heijausliikettä, osa vaikka vain alkuun päästäkseen syvään uneen. Itselläni vauva oli usein patjalla alkuyön, ja ensimmäisen heräämisen jälkeen otin vauvan viereeni jatkamaan unia.

Liikkeessä olevalle patjalle voi nostaa vauvan jatkamaan unia myös vaikka vaunulenkin jälkeen."

4. Minkä ikäiselle patjaa voi käyttää? Käykö se vielä, kun vauva jo konttaa?

"Patja on sitä toimivampi, mitä nuorempi vauva on. Painorajoitus on 10 kiloa, kun patja on liikkeessä, ja raja on aika tarkka. Patjalle ei saa päästää isosisaruksia pomppimaan.

Kun moottori ei ole päällä, painoraja on 20 kiloa. Patja kestää, vaikka lapsi konttaisi tai nousisi seisomaan."

5. Minkä kokoiseen sänkyyn patja sopii? Laitetaanko verkkokankaan päälle lakana?

"Patjan koko on 60 x 120 cm, joka on Suomessa yleisin pinnasängyn koko. Sitä suurempaan sänkyyn patjaa ei saa laittaa, ettei vauva jää jumiin patjan ja sängyn väliin.

Verkkokankaan idea on, että ilma pääsee kulkemaan sen läpi, vaikka vauva kierähtäisi mahalleen. En suosittele lakanaa, koska se poistaa tuon ominaisuuden. Suositus on aina, että vauva nukutetaan selälleen.

Verkkokankaan voi irrottaa ja pestä koneessa 60 asteessa."

6. Patjan hinta on 490 euroa. Mistä tiedän, toimiiko patja meillä? Voiko sitä kokeilla?

"Patjan voi myös vuokrata. Viikkovuokra on 35 euroa."

Familings-vauvanpatja on palkittu Saksan Kind+Jugend -messujen innovaatiopalkinnolla.

Vierailija

No kaikkea sitä.. Taas yksi turhake jolla saada lapsen läheisyydentarpeen tyydyttäminen pois vanhemmilta itseltään.. Ja varmasti myös turvallisuusriski, verkkovirralla toimivat moottorit.. Eikö vauvalle tule kylmä kun alapuolella ilma viheltää..

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.