Kuva: Shutterstock

Vauvan ensimmäiseen vuoteen mahtuu 7 herkkyyskautta eli intensiivisen kehityksen vaihetta.

Katse tarkentuu

Ikä 4–5 viikkoa. Vastasyntynyt vauva näkee kahdenkymmenen sentin päähän eli juuri sen verran, mikä on vauvan ja äidin katsekontaktin mitta imetyshetkellä. Neljän viikon iässä vauvan katse alkaa tarkentua. Hän katsoo vanhempiaan suoraan silmiin ja seuraa uteliaa­na leluja, kuten sängyn yläpuolella liikkuvaa mobilea tai helistintä vanhemman kädessä.

 • Tässä iässä lapsi ei tarvitse vielä erityisiä virikkeitä.
 • Tärkeintä on tuudittaminen, sylissä helliminen, lapsen ja vanhemman iho- ja katsekontakti, silittely ja rakkauden ilmapiiri.

Aistimusten aikaa

Ikä 2 kuukautta. Kun vauva syntyy, hänen kaikki aistinsa – näkö, kuulo, haju ja tunto – ovat jo kehittyneet. Kahden kuukauden iässä aistit terävöityvät. Vauva huomaa sormensa ja varpaansa. Hän myös oppii erottamaan valoja, varjoja ja kuvioita. Kahden kuukauden ikä on vauvan aivoissa kiivaan rakennustyön aikaa. Vauva on myös hereillä aiempaa pitempiä aikoja. Tästä syystä hän saattaa itkeä tavallista enemmän ja kovempaa.

 • Anna vauvan olla ilman sukkia ja leikkiä varpaillaan.
 • Soita musiikkia ja tanssi vauva sylissä – musiikki ja keinuttelu tekevät hyvää vauvan aivoille.
 • Mobilet, soittorasiat sekä kankaat tai kuvat, joissa on voimakas kontrasti, kiinnostavat vauvaa. Voimakkain kontrasti on mustavalkoisissa tai esimerkiksi puna-keltaisissa yksinkertaisissa kuvioissa.
 • Kun olette ulkoilemassa, laske vaunun kuomu alas, niin vauva pääsee seuraamaan valojen ja varjojen leikkiä, pilviä ja puiden lehtiä.

Ääntelyn testaamista

Ikä 3 kuukautta. Kolmen kuukauden iässä vauva ei enää viihdy samalla tavalla itsekseen kuin vastasyntyneenä. Hän hakee juttukumppania ­kokeilemalla erilaisia ääniä. Vauva voi esimerkiksi murista tai kiljahdella kimakasti.
Vauvan liikkeistä tulee sujuvampia. Hän kannattelee jo omaa ­päätään ja tutkii ympäristöään uteliaa­na.­

 • Juttele vauvalle paljon ja eri ­äänensävyillä: kuiskaa, maiskuta ja lepertele.

Leikin alku

Ikä 4 kuukautta. Vauva leikkii omalla tavallaan jo aivan pienenä, mutta neljän kuukauden iässä leikkiminen alkaa kehittyä. Tässä iässä lapsi oppii paljon. Hän tarttuu leluihin, maistelee niitä suussaan, tavoittelee, katselee ja kääntelee leluja käsissään. Lapsen motoriikka kehittyy huikeasti. Osa lapsista alkaa tässä vaiheessa kääntyä vatsalleen ja harjoittelee ryömimistä.

 • Anna lapsen tutkittavaksi eri materiaaleista tehtyjä leluja, jotka vetoa­vat vauvan tuntoaistiin: kovia ja pehmeitä, sileitä ja pörröisiä.
 • Loruttele, laula, soita musiikkia ja katsele vauvan kanssa kuvakirjoja.
 • Ole innolla mukana lapsen aktiivisessa ja uteliaassa kehitysvaiheessa.

Suhdeharppaus

Ikä 6 kuukautta. Suhdeharppauksen aikaan lapsi on entistä kiintyneempi oman perheensä ihmisiin ja erottelee tarkasti, kuka on vieras ja kuka omaa perhettä. Lapsesta voi tulla aiempaa ujompi ja herkempi. Hän voi myös nähdä painajaisia, mikä johtuu aivojen vauhdikkaasta kehityksestä ja tietoisuuden kasvamisesta.

 • Anna vauvallesi erityisen runsaasti hellyyttä ja turvaa. Näin vahvistat hänen uskoaan, ettet jätä häntä, vaikka katoatkin hetkeksi toiseen huoneeseen tai ulos kotiovesta.

Ensimmäinen tahtoikä

Ikä 9 kuukautta. Lapsi takertuu vanhempiinsa vahvemmin kuin koskaan aikaisemmin. Hän voi nukkua huonosti, kadottaa ruokahalunsa ja käyttäytyä aivan eri tavalla kuin ennen. Yhdeksän kuukauden ikä on suurten tunteiden aikaa, sitä voi kutsua myös lapsen ensimmäiseksi uhmaiäksi. Tai tahtoiäksi – itsenäistymisharppaukseksi. Tämä on lapsen ensimmäisen ikävuoden suurin ja tärkein kehitysharppaus. Samaan aikaan myös lapsen liikkuminen edistyy. Hän ryömii ja konttaa vauhdilla ympäri kotia.

 • Vanhempainvapaan päättyminen osuu aikaan, jolloin lapsi on yhdeksän kuukautta. Päivähoidon aloittaminen tässä iässä ei ole aina kovin helppoa. Tärkeintä on, että lapselle luodaan turvallinen ilmapiiri ja että hänen haastavuutensa hyväksytään.

Järjestystä elämään

Ikä 11 kuukautta. Vähän ennen vuoden ikää lapsi alkaa toimia yhä järjestelmällisemmin. Hän rakentaa ja kaataa palikkatornin yhä uudelleen ja uudelleen. Lapsi on tullut tietoisemmaksi omista teoistaan. Hän treenaa ahkerasti liikkumista kiipeilemällä, ryömimällä ja leikkimällä palloilla ja palikoilla.

 • Palikkalaatikko, keittiön alakaappien astiat ja pallot ovat tässä ikävaiheessa hyviä leluja.
 • Hanki lapselle erikokoisia eri materiaaleista tehtyjä palloja ja leiki hänen kanssaan pallon heittely- ja vieritysleikkejä.

Vauva 4/2013

Usko tai älä, kahvi ja taapero todellakin muistuttavat toisiaan.

Babble.com kertoo, miten.

1. Ensin niitä välttelee

Harva meistä aneli vanhemmiltaan aamupalapöydässä, että saisi pikku tipan kahvia. ”Edes ihan pienen, tämän kerran.”

30 vuotta myöhemmin olemme aikuisia, joiden ensimmäinen ajatus heräämisen jälkeen on: Kahvin. Keitin. Käyntiin.

Sama pätee lasten saamiseen. Hankalat, meluisat ja sotkuiset vieraat muksut eivät voisi vähempää kiinnostaa, kunnes vauvakuume iskee. Viimeistään oman vastasyntyneen vauvan pehmeä poski saa sekoamaan täydellisesti, ja lopullisesti.

2. Ne potkivat sängystä ylös aamuisin  

Mikään ei houkuttele nousemaan sängystä nopeammin kuin kahvinkeittimen ääni ja tuoreen kahvin tuoksu.

Toisaalta saman asian ajaa taaperon täysi vaippa tai mikä vielä pahempaa – taapero ilman vaippaa mutta epäilyttävän hajuisena.

3. Harvoin tasaisen lämpöisiä

Tämä ei lakkaa yllättämästä: kaadoit hetki sitten kuuman kahvin kuppiisi ja kun nyt juot sen, se onkin kylmää.

Taapero taas rakastaa sinua tulisesti juuri nyt ja hetken päästä vihaa vielä voimallisemmin. Samoin hän ilmoittaa haluavansa aamupalaksi puuroa ja kiljuu hetken päästä kurkku suorana leipien perään.

4. Ne tulevat kalliiksi

Miten kupillinen juomaa, johon on sekoitettu muutama papu, voi maksaa niin paljon?

Pienestä ihmisestä kasvaa nopeasti iso – ja viimeistään silloin hän haluaisi vaikka mitä, hinnasta viis.

5. Yhdessä ne saavat aikaan sotkun

Kahvikuppi, jossa ei ole kantta + vieressä taapero = älä edes yritä. Mikäli kahvikuppi on alle sadan metrin päässä taaperosta, hän saa takuulla heilautettua tai potkaistua sen nurin.

Jos mahdollista, kannattaa pitää molemmat erillään ja nauttia niiden seurasta yksitellen.

6. Tarkkana sokerin kanssa

On ihan ok lisätä kahviin vähän sokeria tai makusiirappia. Liian makea kahvi tarttuu kuitenkin hampaisiin ja muistuttaa maultaan pirtelöä.

Taaperokin voi nauttia toisinaan herkkuja, jotka sisältävät sokeria. Mutta jos hänet palkitsee pari kertaa toffee-patukalla, rusinat saa unohtaa saman tien.

Eikä liiallinen sokerin syöminen ole lapselle, eikä aikuiselle, terveellistä.

7. Ne eivät välttämättä tykkää vihanneksista

Kahvi sopii hyvin yhteen ainakin seuraavien syömisten kanssa: suklaakeksi, suklaamuffini, suklaakakku. Samat herkut uppoavat myös taaperoon.

Parsakaali taas maistuu monelle taaperolle huonommin kuin hiekka. Ja kahvi ja parsakaali taas, kuka haluaa edes kokeilla.

8. Parasta ennen iltaseitsemää

Vain pikku kupponen kahvia iltaruuan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla? Muksu haluaisi valvoa vielä hetken iltapalan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla?

Paljon. Näistä molemmista seuraa mittaamattomasti harmia ja vähän unta.

9. Et voi kuvitella elämää ilman niitä

Piste.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kuinka paljon lapsi sairastaa, kun hän aloittaa päivähoidon? Onko jotain mitä vanhempi voi tehdä helpottaakseen tilannetta? Mietin myös vesirokkorokotteen ottamista lapselle päivähoidon aloittamisen takia.

Lastenlääkäri Jarmo Salo:

Virusten aiheuttamat flunssat ja muut tulehdustaudit ovat päiväkoti-ikäisillä lapsilla hyvin tavallisia. Päivähoito kodin ulkopuolella lisää hengitystietulehduksia sitä enemmän, mitä nuorempi lapsi on.

Alle kolmivuotiailla päiväkotilapsilla sairaspäiviä on vuodessa keskimäärin noin 100, mikä on kaksinkertainen määrä kotihoidossa oleviin verrattuna.

Monet tekijät vaikuttavat asiaan, joten toiset sairastavat enemmän ja hankalammin oirein kuin toiset. Lapsen kasvaessa sairastaminen vähenee, ja kolmen vuoden iän jälkeen tilanne yleensä alkaa helpottua.

Tärkein päiväkodissa hoidossa olevan lapsen sairasteluun vaikuttava tekijä on hoitoryhmien koko. Ryhmien pienentäminen olisi tehokas tapa vähentää sairastelua. Tähän vanhempi ei voi juuri vaikuttaa.

Tärkein, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen.

Hygienialla eli pesuilla, käsidesin käytöllä, lelujen ja pintojen päivittäisellä puhdistuksella ja lelujen kierrättämisellä voidaan auttaa asiaa.

Tärkein asia, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen. Rokotusohjelmaan kuuluva rotavirusrokote on vähentänyt hankalia ripulitauteja dramaattisesti, ja pneumokokkirokotus on tehnyt saman keuhkokuumeille ja jossain määrin välikorvatulehduksille.

Vesirokkorokotus kannattaa hankkia lapsen täytettyä vuoden. Ilman sitä lapsi sairastaa käytännössä varmasti vesirokon, eikä taudin sairastamisesta ole rokotteeseen verrattuna mitään hyötyä. Rokotus on tulossa rokotusohjelmaan, mutta sitä ennen se kannattaa hankkia itse.

Vauva 9/16

Kysy lisää!

Voit kysyä terveydenhoitaja Mialta myös netissä, vauva.fi/terveydenhoitaja.

Vierailija

Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Tämä hyvä myös! Meillä vaihdetaan aina kotivaatteet päälle, kun tullaan mistä vain kotiin. Kaupan ostoskärryistä tuntui yhdessä vaiheessa tulevan aina flunssa myös.
T. 2

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauvan pään koko voi kertoa, kuinka älykäs hänestä tulee, brittitutkimus selvitti.

Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö UK Biobank tutki, millaisia yhteyksiä ihmisen geeniperimän ja saavutusten väliltä löytyy. Tutkimukseen osallistui noin satatuhatta 37–73-vuotiasta brittiläistä.

Tutkijoiden mukaan ne tutkittavat, joilla oli syntyessään ollut isompi pää, kouluttautuivat ”merkittävästi” pidemmälle ja saivat korkeampia pistemääriä kielellisiä ja matemaattisia kykyjä mittaavissa testeissä, The Independent kertoo.

Terveyskirjaston mukaan vastasyntyneen päänympärys on keskimäärin 35 senttiä. Ensimmäisen elinvuoden aikana pää kasvaa keskimäärin sentin kuukaudessa ja ensimmäisen elinvuoden jälkeen päänympärys kasvaa vielä noin kymmenen senttiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Familings-vauvanpatjan kehittäjä Hanna Sissala vastaa kuuteen kysymykseen.

1. Mistä idea patjaan sai alkunsa?

"Esikoiseni itki paljon ja nukahti vain heijaamalla. Olimme huolissamme ja stressaantuneita, ja uni oli kaikilla vähissä. Yritin etsiä nukuttamiseen tarkoitettua tuotetta, joka tekisi heijaavaa liikettä, mutta en löytänyt.

Toisen lapsemme kanssa meillä oli kotona jo patjan prototyyppi ahkerassa käytössä."

2. Patjan pinta liikkuu ylös ja alas. Miten se toimii?

"Patjassa on kehikko, jonka päällä on verkkokangas. Heijausliikkeen tekee moottori, joka on koteloitu näkymättömiin patjan rakenteeseen. Moottori toimii verkkovirralla.

Heijausliikkeen nopeutta voi säätää kytkimellä tai pysäyttää kokonaan. Päällä ollessaan moottori pitää pientä hurinaa."

3. Kuinka kauan heijausliikkeessä voi olla kerrallaan? Voiko vauva olla siinä koko yön?

"Voi siinä olla koko yön. Perheillä on erilaisia tapoja käyttää patjaa.

Osa vauvoista vaatii jatkuvaa heijausliikettä, osa vaikka vain alkuun päästäkseen syvään uneen. Itselläni vauva oli usein patjalla alkuyön, ja ensimmäisen heräämisen jälkeen otin vauvan viereeni jatkamaan unia.

Liikkeessä olevalle patjalle voi nostaa vauvan jatkamaan unia myös vaikka vaunulenkin jälkeen."

4. Minkä ikäiselle patjaa voi käyttää? Käykö se vielä, kun vauva jo konttaa?

"Patja on sitä toimivampi, mitä nuorempi vauva on. Painorajoitus on 10 kiloa, kun patja on liikkeessä, ja raja on aika tarkka. Patjalle ei saa päästää isosisaruksia pomppimaan.

Kun moottori ei ole päällä, painoraja on 20 kiloa. Patja kestää, vaikka lapsi konttaisi tai nousisi seisomaan."

5. Minkä kokoiseen sänkyyn patja sopii? Laitetaanko verkkokankaan päälle lakana?

"Patjan koko on 60 x 120 cm, joka on Suomessa yleisin pinnasängyn koko. Sitä suurempaan sänkyyn patjaa ei saa laittaa, ettei vauva jää jumiin patjan ja sängyn väliin.

Verkkokankaan idea on, että ilma pääsee kulkemaan sen läpi, vaikka vauva kierähtäisi mahalleen. En suosittele lakanaa, koska se poistaa tuon ominaisuuden. Suositus on aina, että vauva nukutetaan selälleen.

Verkkokankaan voi irrottaa ja pestä koneessa 60 asteessa."

6. Patjan hinta on 490 euroa. Mistä tiedän, toimiiko patja meillä? Voiko sitä kokeilla?

"Patjan voi myös vuokrata. Viikkovuokra on 35 euroa."

Familings-vauvanpatja on palkittu Saksan Kind+Jugend -messujen innovaatiopalkinnolla.

Vierailija

No kaikkea sitä.. Taas yksi turhake jolla saada lapsen läheisyydentarpeen tyydyttäminen pois vanhemmilta itseltään.. Ja varmasti myös turvallisuusriski, verkkovirralla toimivat moottorit.. Eikö vauvalle tule kylmä kun alapuolella ilma viheltää..

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.