Vinkkejä välikausihaalarin valintaan

Teksti Maria Tuominen

haalariopas

Paras välikausiasu ottaa moitteetta vastaan rapakelit.

Haalari vai takki ja housut?

Toiset vanhemmat suosivat haalaria ja toiset housut ja takki -yhdistelmää. Kun lapsi opettelee pukemaan itse, haalari on usein helpompi vaihtoehto kuin housut ja takki. Myös päiväkodissa haalari saadaan nopeasti lapsen päälle ja pois.

Takin ja housujen etuna on se, että kun toinen osa likaantuu, koko vaatekertaa ei tarvitse pestä. Irrallinen takki on kätevä myös silloin, kun vaatetusta täytyy hetkellisesti keventää. Pienelle lapselle kannattaa valita henkselimalliset housut, jotka pysyvät hyvin ylhäällä.

Vedenpitävyys nostaa hintaa

Monissa haalareissa ainakin osa saumoista on teipattu, jotta ne pitäisivät vettä. Joistakin haalareista teipataan vain alaosan saumat. Yläosan saumoista vesi ei tule niin helposti sisään kuin niistä osista, jotka koskevat maahan lapsen leikkiessä. Jos haalarin kaikki saumat on teipattu ja sen kangas on hyvin vettäpitävää mutta hengittävää, myös hinta on usein suurempi.

Vaunuissa ulkoileva vauva ei vielä tarvitse vedenpitävää haalaria. Myöskään päiväkotikäytössä haalarin ei välttämättä tarvitse pitää vettä, koska päiväkodissa haalarin päälle laitetaan tavallisesti märillä keleillä kurahousut.

Vedenpitävyyttä mitataan vesipilariarvolla, joka ilmoitetaan millimetreissä. Luku kertoo, kuinka korkeaa vesipatsasta tekstiili kestää ennen kuin vesi tulee läpi. Mitä suurempi luku, sitä parempi vedenpitävyys. Jos vaatteen vesipilariarvo on 4000 mm, sitä voidaan pitää vedenpitävänä. Työ- ja suojavaatestandardin mukaan 1300 mm arvon saaneet tekstiilit ovat sateelta suojaavia.

Vaikka haalari olisi vedenkestävä, märillä keleillä se kuitenkin saattaa kastua, jos vesi pääsee sisään lahkeen- ja hihansuista.

Asu kuivaksi, mutta missä?

Kaikkia haalareita ei saa kuivata kuivauskaapissa tai -rummussa, joten tarkista kuivaustapa asun pesuohjeista. Useimmat haalarit kuivuvat nopeasti huoneenlämmössäkin, kun ne ripustaa ilmavasti.

Päiväkodeissa vaatteita kuivataan usein  kaapissa, joten kaappikuivaukseen sopiva haalari voi olla päiväkotikäyttöön hyvä.

Haalarin huolto

  • Haalarin pesu heikentää vedenpitävyyttä. Lian voi usein suihkuttaa tai pyyhkiä pois.
  • Pestessä sulje tarrat ja vetoketju ja käännä haalari nurin.
  • Noudata pesuohjetta. Valitse pesuaine, joka ei sisällä valkaisuainetta.
  • Älä käytä huuhteluainetta, sillä se voi heikentää vaatteen hengittävyyttä.

Vauva 04/2011, päivitetty 04/2013

 

Katso myös:

Näin valitset oikeankokoisen haalarin

Suosituimmat jutut

Tähdellä merkityt ovat pakollisia kenttiä