Silikonirinnat ja imetys

Otin itselleni silikonirinnat ensimmäisen lapseni jälkeen. Nyt on alkanut askarruttaa, kuinka imettäminen tulee seuraavan lapsen kanssa onnistumaan. Voiko silikonirinnoilla imettää normaalisti?

Otin itselleni silikonirinnat ensimmäisen lapseni jälkeen, koska imetyksen jälkeen rintani katosivat kokonaan. Nyt on alkanut askarruttaa, kuinka imettäminen tulee seuraavan lapsen kanssa onnistumaan. Voiko silikonirinnoilla imettää normaalisti? Voiko implanteista koitua vauvalle vaaraa?

Gynekologi Anna-Paula Sariola vastaa: Silikoni-implanttien asettamisessa pyritään nykyään siihen, että rinnan rauhaskudos säilyy koskemattomana. Implantit asetetaan joko rauhaskudoksen tai rintalihaksen alle. Imetyksen ei  siis pitäisi häiriytyä. Käytössä olevissa implanteissa silikoni on geelimuotoisena, minkä ansiosta se ei valu ympäröivään kudokseen, vaikka implantin kapseli rikkoutuisikin. Näin ollen imettäminen on turvallista.

Leikkauksen tehneestä yksiköstä saat tietoa leikkausmenetelmästä sekä implanteista. Synnytyssairaalassa voit saada tarvittaessa asiantuntijoiden imetysohjausta. Raskaus ja imetys saattavat muuttaa leikkauksen lopputulosta, mistä varmaan leikkaukseen mennessä saitkin tietoa.

Vauva 6/2011

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Jari Sinkkonen: Näin tuet vauvasi kehitystä – katso myös video

Jari Sinkkonen luennoi varhaisesta vuorovaikutuksesta Rakkaudesta vauvaan -tapahtumassa. Katso koko esitys!

– Lumoudu lapsesta. On oleellista, että vanhempi on hurmaantunut vauvasta, lastenpsykiatrian dosentti Jari Sinkkonen sanoi Vauvan, Meidän Perheen ja LähiTapiolan Rakkaudesta vauvaan -tapahtumassa.

Varhaisen vuorovaikutuksen ytimessä on vanhemman uteliaisuus ja kiinnostus lasta kohtaan. Hyvän vanhemman merkki ei ole se, että tietää ensimmäisestä inahduksesta, mitä vauva viestii.

– Hyvään vanhemmuuteen kuuluu neuvottomuus ja kysyvä mieli. Pohditaan ja kuulostellaan, onko kyse nälästä, onko vaipassa jotakin vai olisiko vauva seuraa vailla.

– Kun hoivaaja ei ole täydellinen eikä tajua tai ehätä toimia täydellisesti, se pistää myös vauvan oman ajattelun liikkeelle, Sinkkonen sanoo.

Tärkeää on, että vanhempi reagoi ja toimii suhteellisen johdonmukaisesti. Niistä vauvalle syntyy "kun minä, niin äiti" -oivallus: tunne, että on  vuorovaikutuksen aktiivisena osapuolena. Lapsen aloitteet on tärkeää huomata, vaikka ei voisikaan toimia kuten lapsi haluaa: Ai, haluaisit tämän kupin? Se ei nyt käy, siinä on kuumaa kahvia.

5 neuvoa varhaiseen vuorovaikutukseen

1. Lievitä vauvan stressiä. Itku ei karaise! Keuhkot eivät vahvistu, kun vauva huutaa. Lyhytkestoinen stressi ei vahingoita vauvaa, mutta pitkäkestoinen stressi on haitallista.

2. Silitä ja hali, pussaile vauvaa. Et saa vauvasta narsistia, vaikka "paijaisit niin, että luu paistaa".

3. Laske varpaita, leiki pieniä leikkejä. Mikään ei ole kiinnostavampaa kuin ihmiskasvot, vauva ei tarvitse "kehittäviä" leluja.

4. Laula ja juttele. Vanhemman ääni on musiikkia, vaikka olisi vitosen lauluääni. Jos lepertely ja lirkuttelu ei tunnu luontevalta, etsi muita tapoja. Kun näet mihin vauvasi reagoi, löydät oman tapasi olla vauvan kanssa.

5. Katso lasta kauniisti, hurmaannu hänestä. Vauvan kanssa viestinnän sävy on tärkeämpää kuin sanat. Katsekontakti, kehonkieli ja äänen sävy välittävät syvää ymmärrystä.

Jari Sinkkonen puhui varhaisesta vuorovaikutuksesta Rakkaudesta vauvaan -tapahtumassa Helsingin Mediatorilla torstaina 26.11. Sinkkosen esitys julkaistaan myöhemmin videona Vauva.fi:ssä.

Ruotsalaissuositus: Tässä iässä pottailu pitäisi aloittaa

Länsimaissa kolmevuotiailla on usein vielä vaippa.

Ruotsalaislapsia aletaan opettaa potalle entistä aikaisemmin. Uusien neuvolasuositusten mukaan pottatreeneihin olisi hyvä ryhtyä ennen kuin lapsi oppii kävelemään, eli viimeistään 10 kuukauden iässä.

Suositukset laatinut psykologi Helena Bergqvist sanoo, että länsimaissa lapset käyttävät nykyään vaippoja usein vielä kolmevuotiaina, kun muutama vuosikymmen sitten useimmat olivat oppineet kuiviksi jo puolitoistavuotiaina.

– Mitä pidemmälle kuivaksi harjoittelu siirtyy, sitä vaikeampi lapsen on luopua vaipoista. Joillekin pitkään jatkuva vaippojen käyttö voi aiheuttaa ummetusta ja joillekin virtsatietulehduksia, Bergqvist sanoo ruotsalaisen Vi Föräldrar -lehden haastattelussa.

Ennen varsinaisia pottatreenejä vanhemman kannattaa opetella tunnistamaan hädän merkit. Arvaako sen keskittyneestä ilmeestä? Onko hän rauhaton? Ähkiikö hän, yrittääkö nousta seisomaan?

Silloin on oikea aika istua potalle.

Vauva 11/15

Kommentit (7)
Vierailija
Viesti

Mammoilla kova kilpailu, kenen lapsi oppii nuorrimpana paskantamaan pottaan. Onneksi nuo ajst on ohi

renate
Viesti

siinä ei ole mikään väärin että lapsi vielä 2 ja puoli v, käyttää vaippoja. me alettiin laittaa potalle sen ikäistä, viikossa oppi täyskuivaksi.

Anni on tyttö, joka nukkui nenäliinan alla

"Anni on ollut sisupussi alusta saakka. Pikkukeskosilla on pakko olla vahva tahto, muuten he eivät selviäisi", äiti Sanna Pitkänen kertoo.

Pienen pieni, hauras ja hämmästyttävän punainen. Maailman kaunein olento, muistelee helsinkiläinen Sanna Pitkänen, 32, sektiolla syntynyttä tytärtään. Vain 665 grammaa painava ja vähän yli 30-senttinen ihmisenalku oli hänelle ja puoliso Mikko Pitkäselle, 33, suuri ihme. Pitkään toiveissa ollut esikoinen syntyi jo raskausviikolla 24+3.

Sannan raskaus sujui normaalisti viikolle­ 13 saakka. Sitten alkoi verenvuoto, jonka syyksi paljastui etinen istukka. Ultraäänitutkimuksessa huomattiin myös, ettei kohdussa ollut enää lapsivettä, mikä viittasi keskenmenoon.
Odotus oli niin alussa, että pelättiin, ettei vauva ollut pelastettavissa.

Kaikkien yllätykseksi raskaus ei mennytkään kesken, vaan lapsivettä alkoi jälleen muodostua. Tilanne rauhoittui viideksi viikoksi. Juuri kun Sanna ja Mikko uskalsivat huokaista helpotuksesta, verenvuoto alkoi uudestaan. Lopulta myös lapsivedet menivät viikolla 22, ja Sanna joutui Naistenklinikalle vuodelepoon.

”Pelästyin, kun lääkärit kertoivat, että tulehdus uhkaa vauvan terveyttä. 22-viikkoinen oli aivan liian pieni syntymään. Eihän sen ikäisiä edes hoideta! Juttelin vauvalle ja pyysin tätä sinnittelemään vielä kohdussa. Jokainen päivä oli taistelua aikaa vastaan.”
Viikolla 24 Sannalle nousi kuume ja tilanne oli niin paha, etteivät lääkärit nähneet muuta mahdollisuutta kuin sektion. Ennen leikkausta Sanna ehti onneksi saada kortisonipistoksia, jotka vahvistivat vauvan kehittymättömiä keuhkoja.

Hetki kerrallaan

Sannalle kerrottiin, että jos vauva olisi riittävän hyväkuntoinen, häntä näytettäisiin pikaisesti äidille ennen teho-osastolle kiidättämistä. Vanhemmat ehtivät häthätää sopia vauvan nimestä hätäkasteen varalta.

Leikkaus sujui nopeasti, ja kun pientä linnunpoikaa muistuttavaa tytärtä sitten vilautettiin Sannalle, hän ilahtui. Toivoa siis oli. Lääkärit kuitenkin varoittivat, ettei vauvalla olisi suuria mahdollisuuksia selvitä. Eloonjäämisen todennäköisyys oli 50 prosenttia ja vammautumisen riski suuri.

”Tyttö, jonka nimeksi olimme päättäneet antaa Anni, siirrettiin keskoskaappiin, ja sain ensimmäisen kerran koskettaa hänen pientä jalkaansa. Tilanne tuntui käsittämättömältä”, Mikko kertoo.

Sanna jäi heräämöön, kun tuore isä lähti saattamaan tytärtään vastasyntyneiden teho-osastolle. Seuraavana päivänä Sanna pääsi pyörätuolilla katsomaan vauvaansa.

”Hän oli suihkumyssyn sisällä keskoskaapissa kuin pienessä pesässä, silmät suljettuina. Iho oli ohut ja punainen verisuonten­ kuultaessa läpi. Pelkäsin tietysti hänen puolestaan­, mutta samalla uskoin, että hän selviäsi.”

Ensimmäiset tehohoitopäivät olivat kriittisiä. Kukaan ei osannut sanoa, miten vauva selviäisi. Sanna ja Mikko tiesivät, ettei auttanut kuin elää pieni hetki kerrallaan.

”Kun emme saaneet olla teho-osastolla­, soittelimme sinne vähän väliä. Uutiset pelottivat ennen jokaista puhelua”, Mikko muistaa.

Kun eräs hoitaja kehotti Mikkoa nauttimaan hetkistä vauvansa kanssa, tämä ymmärsi, ettei aikaa välttämättä olisi paljon. Sannan mieleen jäivät lääkärin sanat: ”Ei voi sanoa, että on ollut hyvä päivä ennen kuin päivä on ohitse.”

Sanna oli itkuherkkä, vaikkei itkusta tahtonut tulla mitään kipeän sektiohaavan takia. Aika teho-osastolla oli aluksi raskasta­, mutta toisaalta Sanna tunsi helpotusta siitä, ettei voisi ainakaan omilla toimillaan aiheuttaa­ vauvalle mitään vahinkoa. Sitä hän oli jännittänyt synnytyksen käynnistymistä odotellessaan.

”Jotenkin pidin itseni kasassa, enkä itkenyt myöhemminkään Annin nähden.”

Läheisyys auttaa

Sanna näyttää muistona säilytettyä kangaspalaa. Pikkuruisen tytön peitoksi riitti aluksi nenäliinan kokoinen harso.

Sanna vietti kaiken mahdollisen ajan Annin vierellä. Hän olisi ollut vauvansa lähellä­ yötkin, jos se olisi ollut mahdollista.­ Mikko sai viikon sairaslomaa, ja sen päätyttyä hän kiirehti sairaalaan joka päivä töistä päästyään.

Hengityskoneessa olleelle Annille syötettiin alusta saakka Sannan lypsämää rintamai­toa nenämahaletkun kautta. Ruiskupumppu sääteli maidontulon vauhtia, sillä liian nopeasti annettu maito täyttää keskosen vatsan eikä keuhkoille jää tilaa toimia. Aluksi annokset olivat miniatyyrikokoa, millilitran tai kaksi.

”Kun Anni oli kuuden päivän ikäinen, vaihdoin keskoskaapissa ensimmäistä kertaa vaipan. Kenguruhoitoon paitani alle sain hänet 11 päivän ikäisenä. Samana päivänä hän aukaisi silmänsä ensimmäistä kertaa”, Sanna kertoo.

Annilla oli varhaisesta syntymästä johtuva hengitystä vaikeuttava BPD-keuhkosairaus­, ja hänen valtimotiehyensä oli avoin kuten pikkukeskosilla usein. Valtimotiehyt sulkeutui lääkityksen avulla ilman leikkausta­, samoin sydämen eteisten välisessä seinässä ollut aukko. Pelottava takapakki oli verenmyrkytys kolmen viikon iässä, mutta siitä selvittiin onneksi kortisonin avulla. Pienen keskosen elämänlanka oli ohut, mutta hämmästyttävän vahva.

”Laitoimme kellon soimaan aikaisin aamulla, jotta pystyimme­ soittamaan sairaalaan ennen vuoronvaihtoa. Halusimme­ kuulla Annin voinnin yöhoitajalta. Välillä oli pakko soittaa myös keskellä yötä”, Mikko kertoo.

Sanna ja Mikko olivat Annin tukena verikokeissa ja kaikissa toimenpiteissä joissa vain saivat olla, pitivät häntä lähellä ja lohduttivat. Läheisyys auttaa keskosta kestämään kipua, mutta tukee myös hänen kehitystään, joka jatkuu äidin kohdun sijasta sairaalahoidossa usein kuukausia.

”Juttelin ja lauloin Annille paljon, kehtolauluista Tao-Taon tunnussäveleen, häntä kun kutsuttiin odotusaikana Tao-Taoksi­. Luimme hänelle satuja ja pidimme paljon kenguruhoidossa, jossa hän selvästi rauhoittui. Olen varma, että hän tunnisti ääneni ja tuoksuni”, Sanna sanoo.

Varhain syntyneet voivat viettää sairaalassa koko sen ajan, kun heidän aivojensa tärkeimmät verkostot kasvavat. Varhaisella­ vuorovaikutuksella on myönteisiä vaikutuksia niin aivojen kuin tunne-elämänkin kehitykseen. Läheisyys ja kosketus saavat vauvan tuntemaan olonsa turvalliseksi.

”Annin hapenotto parani aina kengu­ruhoidossa. Ja tuntui mahtavalta, kun pieni käsi kutitteli rintaa”, Mikko sanoo.

Sisukkaat minivauvat

Annin nopea kehitys hämmästytti paitsi vanhempia myös hoitavia lääkäreitä ja hoitajia. Esimerkiksi ruokailu sujui hyvin alusta­ lähtien eikä suoliston toiminnassa­ ollut ongelmia, mikä ei pikkukeskosten­ kohdalla ole aina selvää. Anni säästyi aivove­renvuodoilta, ja silmien verkkokalvon verisuoniston sairaus parani seurannassa.

Sitkeä vauva vieroittui hengityskoneesta­ asteittain, viiden viikon iässä kevyempään nasaalihengityskoneeseen ja sitten pelkkiin happiviiksiin. Sannan pumppaaman maidon lisäksi vauva sai keskosille tarkoitettuja­ ravintolisiä ja kasvoi vauhdilla.

Kilon juhlia päästiin viettämään puolentoista kuukauden iässä. Sanna, Mikko ja isovanhemmat saivat päivän kunniaksi sairaalan tarjoamaa kilokakkua. Annin maitoannosta voitiin samana päivänä korottaa, pikkumahaan upposi kerralla jo 29 milliä.

”Anni on ollut sisupussi alusta saakka. Pikkukeskosilla on pakko olla vahva tahto, muuten he eivät selviäisi. Joku teho-osaston vanhemmista kutsui keskosia sporttisiksi minivauvoiksi.­ Se on kuvaava ilmaus”, Sanna sanoo.

Kahden Lastenklinikalla vietetyn kuukauden jälkeen Anni siirrettiin jatkohoitoon Kätilöopistolle, jossa hän varttui vielä kuukauden. Siellä Sanna ja Mikko opettelivat keskosensa­ hoitoa toden teolla, ja pian vauva sai harjoitella maidon imemistä suoraan rinnasta­ ja tuttipullosta. Loput maidot valutettiin vielä nenämahaletkusta.

Kolme viikkoa ennen laskettua syntymäaikaansa Anni oli saanut painoa jo 2 300 grammaa, ja hän pääsi kotihoitoon. Annin ulkonäkö alkoi muistuttaa yhä enemmän normaaliin aikaan syntynyttä vauvaa. Lisähapesta luovuttiin juuri ennen kotiutusta.

”Kun tulimme sairaalasta kotiin, eräs naapureistamme kysyi, olemmeko adoptoineet lapsen. Hän ei ollut varhaisesta synnytyksestä johtuen huomannut raskauttani lainkaan”, Sanna kertoo.

Ristiäiset järjestettiin lasketun ajan paikkeilla. Nelikuisesta tytöstä tuli virallisesti­ Anni Aurora.

Keskosen ikä voidaan ilmaista kalenteri-iän tai keskosen korjatun eli nollaiän mukaan. Nollaikä lasketaan lasketun syntymäajan perusteella.

”Korjattuna syntymäpäivänä juhlimme kotona nollavuotissynttäreitä. Pöydässä oli tietysti kakku, jossa oli nollakynttilä.”

Kotiintuloa helpotti Sannan ja Mikon mukaan se, että vauvan tavat ja päivärytmi olivat tuttuja jo sairaalasta. Arki poikkesi normivauvan arjesta silti paljon. Annin hoidossa tarvittiin unen aikaista hengitystä valvovaa apneahälytintä, ravintolisiä ja lääkityksiä, ja rajoituksia oli infektioherkkyyden vuoksi paljon.

Kotiutumisen jälkeen sairaalan perhetyöntekijä kävi kotona pari kertaa opastamassa alkuun.

Sanna ja Mikko kiittävät Lastenklinikan K7-osaston hyvää hoitoa, vaikka tilat ovat toistaiseksi ahtaat ja vanhanaikaiset. Sairaala-ajoilta jäi elinikäisiä ystäviä. Huoli pikkukeskosten selviämisestä yhdistää vanhempia teho-osastolla.

”Tsemppasimme ja lohdutimme toisiamme, kun pelotti, ja iloitsimme yhdessä, kun naapurisängyn pikkuinen ponnisti takapakin jälkeen takaisin elämään.”

Keskoset, omanlaiset

Terve keskonen kasvaa ja kehittyy yleensä normaalisti korjatun aikataulunsa mukaan. Vauvan motorista kehitystä voi viivästyttää esimerkiksi BPD eli krooninen keuhkosairaus, koska lapsi ei sen vuoksi jaksa olla vatsallaan kuin lyhyitä aikoja.

Annikaan ei aluksi viihtynyt lainkaan mahallaan. Hänen kehityksensä jatkui ensimmäisen vuoden aikana kuitenkin johdonmukaisesti. Kävelemään hän oppi vuoden ja neljän kuukauden kalenteri-iässä eli vuoden ikäisenä korjattua ikää.

”Annin askeltamisessa oli alussa varvistelua ja ryhdissä yliojennusta, mikä on keskosille tavallista. Molemmat jäivät kuitenkin­ pois, kun tyttö oppi kunnolla liikkumaan.”

Noin 30 prosentilla pikkukeskosista todetaan viivästymää puheenkehi­tyksessä. Kuten Annikin, he oppivat paljon aiemmin ymmärtämään puhetta
kuin tuottamaan sitä itse.

”Tukiviittomisen aloitimme, koska Anni ymmärtää enemmän kuin pystyy kertomaan. Sanoja tulee muutamia, mutta peukalot viuhuvat, kun tyttö tahtoo maitoa.”

Keskosvauvan ja vanhempien hyvä vuorovaikutus on lapsen kehityksen kannalta keskeisen tärkeää. Jos vanhemmat osaavat lukea lastaan, he ymmärtävät hänen tarpeensa ja osaavat vastata niihin paremmin. Keskosen kehitystä ei voi eikä tule kiirehtiä, vaan vauvan pitää antaa oppia itse. Fyysistä kehitystä voidaan tukea fysioterapialla, mutta esimerkiksi kävelyä ei pidä erityisesti opettaa ennen kuin lapsi on itse valmis nousemaan ylös.

Annin kehitystä seurataan lukuisan asiantuntijajoukon voimin. Kaikki ennen 32. raskausviikkoa syntyneet käyvät kasvu- ja kehityskontrolleissa lastentautien poliklinikalla. Seurannan sisältö ja aikataulu riippuvat lapsen ennenaikaisuuden asteesta ja mahdollisista sairauksista.

Kaksivuotiasta, 12-kiloista Annia ei enää millään uskoisi keskoseksi. Enää ei nenäliina riitä peitoksi. Keskosuus ei kuitenkaan tarkoita vain pientä kokoa eikä siinä ole kyse ainoastaan varhaisista viikoista vaan siitä, että keskosilla on kaikki kesken, kun he syntyvät. ”Kaapissa kasvaneet” ovat omanlaisiaan­, eikä heitä pidä verrata normaaliaikaisiin vauvoihin.

Sanna uskoo, että Anni kasvaa keskosuudestaan ajan myötä, mutta kokemus vaikuttaa silti edelleen.

”Emme ole voineet liikkua Annin kanssa normaalin tapaan, koska hänellä on vieläkin suuri infektioriski. Keuhkosairauden vuoksi päiväkotiin ja vauvauinteihin ei ole ollut asiaa. Jos flunssa iskee, hänet on vietävä sairaalaan saamaan lisähappea.”

Infektioiden tarttumisessa kriittistä­ aikaa ovat ensimmäiset kuukaudet ja joillakin­ vuodet, mutta myöhemmin flunssat eivät ole yleensä sen hankalampia kuin muillakaan­ lapsilla. Vaikka BPD on krooninen sairaus, kasvun myötä useimmat keskoset toipuvat siitä hyvin. Pienellä osalle jää astman kaltaisia oireita, jotka lääkittyinä eivät häiritse normaalia elämää. Suurin osa keskosista voi harrastaa normaalisti esimerkiksi urheilua.

Anni, laululintu

Anni pörhältää määrätietoisesti keittiön kattilakaapille. Kun Sanna joutuu nappaamaan rämisevät kattilankannet pois, tyttö suuttuu, mutta alkaa jo pian laulella. Tuiki tuiki tähtösen sävel on ihan selvä.

”Vaikka Anni toistaiseksi laulaa enemmän kuin puhuu, hän yllättää meidät joka päivä oppiessaan uutta”, Sanna sanoo.

Hän odottaa perheen toista lasta raskausviikolla 36. Vaikuttaisi siltä, että Annin pikkuveli syntyy täysiaikaisena, vaikka tässäkin raskaudessa oli alkuvaiheessa ongelmia­.

”Anni käy silittelemässä ja suukottelemassa kasvavaa vatsaani päivittäin. Taannoin hän yllätti minut sanomalla vauva.”

Useimmista pikkukeskosista kasvaa terveitä ja reippaita taaperoita, eikä keskosuus yksinään aiheuta lapselle välttämättä suuria vaikeuksia. Keskosuuden komplikaatiot­ voivat tietenkin vaikuttaa ennusteeseen. Osa keskosista tarvitsee lääkitystä tai hoitoja ja terapiaa vuosien ajan. Jotta kehitystä tukevaa tehohoitoa ja keskosten ennustetta voitaisiin edelleen parantaa, Helsingin yliopistossa ja Lastenklinikalla tutkitaan keskosten aivojen kehitystä ja häiriöiden syntymekanismeja. Aivojen selviytyminen syntymästä ja sairaala-ajasta kun määrittää pitkälti keskoslapsen elämää jatkossa.

”Pikkukeskosen saaminen on ollut rankka kokemus, mutta olemme myös oppineet matkan varrella uskomattoman paljon uutta. On jännittävää nähdä, kuinka erilaista on saada täysiaikainen vauva kotiin vain muutaman sairaalapäivän jälkeen.”

Vauva 2/2012

Kolme vuotta jutun kirjoittamisen jälkeen, marraskuussa 2015 Sanna Pitkänen kertoo tyttärestään näin: "Anni on jo reipas esikoululainen, joka tänään keskoslasten päivän kunniaksi halusi pukeutua violetin sävyisiin vaatteisiin. Hän on siis hyvin tietoinen omasta keskostaustastaan ja ylpeä siitä."

Lisätietoja aiheesta Keskosvanhempien yhdistys Kevyt

Keskoslapsen isä: "Alussa tyttäreni itkukin oli pientä"

Vesa Sisätön tytär syntyi ennen aikojaan. Vaikea alku jätti perheen elämään jälkensä.

"Kesä 2008 oli lämmin. Vaimoni Sarianna oli raskaana, olimme muuttaneet helmikuussa yhteen ja menneet toukokuussa naimisiin. Muodostimme uusperheen, johon kuuluivat myös teini-ikäiset lapseni Lauri ja Iris sekä Sariannan rhodesiankoira Ani. Uuden perheenjäsenen laskettu aika oli lokakuun puolivälissä.

Sariannan raskautta seurattiin tavallista tarkemmin, sillä hänen verenpaineensa oli keväällä ollut koholla. Heinäkuisena perjantaina hänet kutsuttiin jälleen testeihin. Tulokset tulisivat maanantaina.

Viikonloppuna kiersimme Hietalahden kirpputorin ja Sarianna kävi pitkällä metsälenkillä Anin kanssa. Emme vielä tienneet, että se jäisi kesän viimeiseksi rennoksi viikonlopuksi.

Sairaalasta soitettiin maanantaina. Sarianna pyydettiin kiireesti tarkastukseen Jorviin. Virtsasta oli löytynyt valkuaista. Jorvissa hänet kirjattiin osastolle. Ensin yhdeksi, sitten toiseksi yöksi.

Keskiviikkona lääkärit puhuivat Sariannan kotiuttamisesta, mutta äkkiä hänen tilansa huononi. Verenpaine pomppasi kattoon. Edessä oli matka ambulanssilla Naistenklinikalle.

Siellä hän vietti yli viikon. Diagnoosi oli raskausmyrkytys. Vierailin hänen luonaan päivittäin, vein tuoreita mansikoita tuliaisiksi. Sarianna oli väsynyt ja nukkui paljon. Raskausmyrkytys parantuisi vain lapsen syntymällä. Sitä yritettäisiin nyt lykätä mahdollisimman pitkälle, jotta lapsi vielä kasvaisi.

Tuntuu kuin nämä asiat olisivat tapahtuneet joillekin toisille.

Olimme olleet osastolla jo useamman päivän, kun eräs lääkäri kysyi meiltä, oliko meitä valmennettu keskoslapsen saamiseen. Ei ollut. Emme olleet ehtineet tajuta, että keskostahan me tässä olimme saamassa.

Meille kerrottiin tärkeimmät asiat. Sariannalle tehtäisiin lähipäivinä tai viikkoina keisarileikkaus. Lapsi tulisi viettämään ensimmäiset kuukautensa keskoskaapissa Lastenklinikan vastasyntyneiden teholla.

Enää en pysty palaamaan siihen, miltä tämä tieto tuntui. Tuntuu kuin nämä asiat olisivat tapahtuneet joillekin toisille.

 

Leikkaus tehtiin heinäkuun 23. päivänä. Raskautta oli takana 27+6 viikkoa. Tässä vaiheessa päivilläkin on merkitystä, sillä jokainen niistä lisää henkiinjäämisen todennäköisyyttä pari prosenttiyksikköä.

Leikkausajankohta päätettiin pikaisesti. Kuulin siitä tuntia aiemmin Espoossa, ja kiidin Naistenklinikalle taksilla. Pikainen vaatteidenvaihto ja sitten olinkin leikkaussalissa, sairaalamyssy päässä puudutuksesta tokkuraisen Sariannan pääpuolessa.

Tyttäremme syntyi. Hänen itkunsa oli pientä, se kuului tuskin puolen metrin päähän. Ja pieni hän oli muutenkin. 870 grammaa, 33 senttiä.

Lapsi laitettiin hengityskoneeseen ja liikuteltavaan keskoskaappiin. Sarianna jäi leikkaussaliin, minun taas käskettiin seurata keskoskaappia.

Laskeuduimme maanalaiseen yhdyskäytävään, joka vei Lastenklinikalle. Sain tehtävän: talutin lääkärin paluumatkaan tarkoitettua polkupyörää.

Naistenklinikan ja Lastenklinikan yhdistävän pitkän käytävän seinillä on maalauksia. Muistan katselleeni hevosia esittäviä kuvia ja miettineeni, tulisiko tuosta keskoskaapin letkuihin kytketystä pienestä tytöstä vielä joskus hevoshullu. Ajatus tuntui samanaikaisesti aivan älyttömältä ja lohduttavalta.

Hänen syntymänsä jälkeiset päivät olivat kaaosta.

Vastasyntyneiden teho-osastolla, K7:llä, minut istutettiin tuoliin ja kehotettiin juomaan mehua. Se oli hyvin makeaa. Tajusin, että juoman tehtävä oli estää järkyttyneitä, tuoreita keskosen tai vakavasti sairaan lapsen isiä pyörtymästä.

K7:n käytävän seinät ovat täynnä kuvia pienistä keskosista – ensin vastasyntyneinä letkuissa, sitten yksivuotiaina, viisivuotiaina, jopa ylioppilaina. Kuvat olivat helpotus. Ehkä meidänkin keskosemme kasvaa ihmisen mittoihin, sitten joskus.

Myöhempinä viikkoina näin pari kertaa samalla tuolilla sairaalamyssypäisen miehen siemailemassa mehua. Ajattelin, että minäkin olin kerran tuossa, mutta onneksi olen nyt siirtynyt eteenpäin.

Odottaessani käytävällä tyttäremme laitettiin uudelleen hengityskoneeseen varsinaisessa keskoskaapissaan. Lopulta sain uutisia. Tilanne oli vakiintunut, vaikka tyttäremme oli kuulemma alkanut jossain välissä ”hillua” ja hengityskoneen putki oli pitänyt laittaa uudestaan.

Se kuulosti oikeastaan hyvältä. Ainakin pienessä oli energiaa hillua! Hilluminen jäi perheemme sanastoon. Käytämme sitä vielä nykyäänkin, kun tytär nukkumaanmenoaikaan alkaa pomppia sohvilla tai viipottaa ympäriinsä.
Hänen syntymänsä jälkeiset päivät olivat kaaosta.

 

Kaaoksen keskellä keksimme tyttärellemme nimen. Hänestä tuli Veera.

Kolmen päivän ikäisenä tyttäremme joutui sydänleikkaukseen. Sana tosin oli ehkä vähän liian dramaattinen kuvaamaan operaatiota. Valtimotiehytleikkauksessa suljetaan tiehyt, jonka kautta vähähappista verta pääsee takaisin verenkiertoon. Täysaikaisilla lapsilla valtimotiehyt sulkeutuu itsestään syntymän jälkeen, keskosilla melko usein ei. Veera selvisi leikkauksesta hyvin. Nykyään siitä muistuttaa enää tytön koko kyljen poikki selästä rintaan kulkeva arpi.

Ennen leikkausta Veera sai hätäkasteen, vaikka emme ole uskonnollisia. Tuntui, että pienen lapsen avuksi oli saatava myös maagiset keinot kaikkien jo käytössä olevien tieteellisten keinojen lisäksi. Lapsen nimen kirjaaminen väestörekisteriin teki hänestä myös olemassaolevamman tuntuisen. Jäin kuitenkin kaipaamaan uskonnotonta nimenantoseremoniaa.

Myöhemmin syksyllä kaikki maaginen ja uskonnollinen ajattelu lapsemme kes­kosuuden yhteydessä alkoi ärsyttää minua. Tuntui kohtuuttomalta ajatella, että Veeran epämukavilla ensimmäisillä kuukausilla olisi jokin ”merkitys” tai ne olisivat ”viesti” meille. Oli paljon helpompi miettiä, että meille vain kävi näin ja siinä kaikki. Ihmisen elämään liittyy kärsimyksiä, Veeralle niitä sattui osumaan ihan elämän alkuun.

Tytön pää mahtui kämmenelleni, keho sormieni ja peukaloni haarukkaan.

Ensimmäiset kuukaudet olivat outoa aikaa. Jälkikäteen katson kesää ja syksyä 2008 kuin sumuisen lasin läpi. Siellä on hahmoja ja tapahtumia, tunteita ja olotiloja, jotka tietää kokeneensa, mutta joihin ei halua takaisin.

Aluksi oudointa oli rutiini. Se, että oma lapsi on vastasyntyneiden teho-osastolla, muuttui nopeasti kummalliseksi normaalitilaksi. Lääkärien kierrot, odottelut vanhempien lepohuoneessa ja sairaalan ravintolan hy­vien lounaiden syöminen oli äkkiä tavallista.

Välillä oli syytä iloon. Veeran paino ylitti kilon 22. elokuuta. Juhlimme kakulla.

Lapsi oli hyvässä ammattitaitoisessa hoidossa yöt ja päivät, mutta pian saimme alkaa osallistua hoitoon. Tuntui hurjalta pidellä käsissään niin pientä, elävää olentoa. Tytön pää mahtui kämmenelleni, keho sormieni ja peukaloni haarukkaan.

Siitä, että olin jo valmiiksi isä, oli paljon apua, vaikka keskonen onkin erilainen vauva. Ainakaan minun ei tarvinnut kaaoksen keskellä alkaa muovata itselleni isäidentiteettiä. Saatoin keskittyä muuhun.

Suurta osaa vuorokaudesta keskosen vanhempi ei voi olla lapsensa luona. Se turhautuminen on purettava johonkin. Minä tein töitä. Kirjoitin Veeran sairaalakuukausien aikana nuortenkirjailijoita käsittelevän hakuteoksen, josta olin sopinut kustantamon kanssa jo keväällä.

Kirjan sisällöstä en muista juuri mitään. Mutta ilmeisesti kirjoitin sen, koska nimeni on sen kannessa. Jälkikäteen olen ihmetellyt, miksi puuhasin moista. Mutta aikaa tosiaan oli, ja rahalle oli isyyslomalla käyttöä.

 

Veeran syntymä teki minusta tyytyväisen veronmaksajan. Sairaalakuukaudet maksoivat meille yhteensä muistaakseni noin 600 euroa, kiitos suomalaisen hyvinvointivaltion. Yhdysvaltalaisissa keskoslasten vanhemmille suunnatuissa kirjoissa on ohjeita talon panttaamisesta, sillä keskosten tehohoidon kulut ovat noin 1 500–2 000 euroa vuorokaudessa. Ja päälle tulisi vielä osuus, jonka yksityissairaala haluaisi voittonaan.

Vaikka sairaala tuli nopeasti tutuksi, vastaan tuli asioita, joihin ei voinut tottua. Kun Veera alkoi opetella hengittämistä omilla keuhkoillaan, hänen hengityksensä pysähtyi ajoittain kokonaan. Se ei ollut erityisen vaarallinen tilanne: sairaanhoitajat vain lempeästi taputtelivat Veeraa ja huhuilivat häntä – ja lapsi veti taas henkeä. Mutta isä ei lapsensa hengityksen lakkaamista unohda. Koskaan.

Ensimmäisten lasteni kanssa tarkistin aina toisinaan, hengittivätkö he nukkuessaan. Veeran kanssa tarkistan sen vielä viisi vuotta myöhemminkin, päivittäin.

Veera ei kuulu siihen isoon joukkoon keskosia, jotka selviävät ilman jälkiseurauksia.

Syyskuun alussa Veera siirrettiin vihdoin lähisairaalaamme Jorviin tavalliselle lastenosastolle. Vaikka loikka tehohoidosta tavalliseen hoitoon oli pelottava – lapsen kanssa samassa huoneessa ei ollut enää hoitajaa ympäri vuorokauden – Jorvissa saimme osallistua Veeran hoitoon enemmän.

Kuukautta myöhemmin Veera tuli kotiin. Hän oli 2,5 kuukauden ikäinen. Ensimmäiset kuukaudet kotona ovat muistoissa yhtä usvaisia kuin sairaala-aika. Veeraa ruokittiin ja lääkittiin vuorokauden ympäri nenä-mahaletkulla. Keittiön hyllyn sivuun olimme teipanneet ”lukujärjestyksen”, jossa lueteltiin syöttöajat määrineen, lääkkeineen ja lisäkkeineen.

Hiljalleen elämämme muuttui lähes normaaliksi lapsiperheen elämäksi. Sanon lähes, sillä valitettavasti Veera ei kuulu siihen varsin isoon joukkoon keskosia, jotka selviävät ilman jälkiseurauksia.

Veera ei koskaan vauvana oppinut oikein kunnolla syömään suun kautta. Vielä puolitoistavuotiaana hän painoi vain 6,5 kiloa. Tällöin hänelle laitettiin leik­kauksella gastrostooma, eräänlainen avanne, jonka kautta ravintoliuosta voidaan letkuttaa suoraan vatsaan. Paino nousikin kohisten, mutta syömistä tyttö opettelee yhä. Ilahduttavaa kyllä, Veera on jo puoli vuotta juonut ravintoliuoksensa suun kautta. Niinpä tämän kevään ohjelmassa on avanteen poisto.

Veeralla on myös kehitysviive. Hän vaikuttaa kolmivuotiaalta, joka opiskelee kovasti tullakseen nelivuotiaaksi. Kalenterissa vuosia on kuitenkin jo viisi. Se ei kuitenkaan tytön menoa haittaa – hän on hauska, touhukas lapsi, jolla on aivan omat juttunsa.

 

Vuoden alussa luin Tomi Takamaan kirjan 875 grammaa. Etenin hitaasti. Kerta-annos oli yksi luku, sillä teos toi muistoja esiin liikaakin. Kirjan viimeiset rivit luin istuen pesuhuoneen lattialla Veeran polskiessa kylvyssä kolmenkymmenen muumiukkelinsa kanssa.

Lopuksi nostin katseen ylös kirjasta ja katsoin häntä. Siinä se on, iso lapsi jo. Ei enää alle kiloinen sikiö, vaan jötkäles, joka tuntuu sylissä painavalta. Mikä ihana tunne.

Siellä se leikkii: ihme, pieni ihminen."

Vauva 4/2014