Kuva: iStockphoto

Näin kakkakoulu onnistuu kotona.

Tuskaillaanko teilläkin lapsen vessaongelmien kanssa? Ette ole yksin. Nelivuotiaista joka viidennelle sattuu pissavahinkoja vielä säännöllisesti, ja melko tavallista on sekin, että taapero-iän reilusti ohittanut lapsi suostuu kakkaamaan vain vaippaan. Joskus hankaluus jatkuu pitkälle kouluikään.

Lääkäriltä voi saada lähetteen uroterapeutin vastaanotolle, jossa etsitään ratkaisuja kasteluun, ummetukseen, tuhrimiseen, liian tiheään vessassa käymiseen sekä muihin vessapulmiin.

Uroterapeutti Riitta Koppeli pitää Jorvin sairaalassa Espoossa lisäksi pissa- ja kakkakoulua, johon kootaan suunnilleen samanikäisiä lapsia päiväksi harjoittelemaan vessa-asioita yhdessä.

Näin voit kokeilla kakkakoulun oppeja kotona.

1. Hengitä syvään ja pohdi

Ihan ensin: pysy rauhallisena. Vika ei ole lapsen korvien välissä eikä syy ole vanhempien.

Herkkyyskausi kuivaksi oppimiseen on yleensä parin kolmen vuoden iässä, mutta nelivuotiaista kastelee vielä joka viidennes. Jos nelivuotiaalla on edes välillä kuivia päiviä, tilanne on ihan lupaava. Ehkä hän vain kypsyy tässä asiassa hiukan keskivertoa hitaammin.

– Ei kannata hermostua, vaikka päiväkodissa kaikki muut jo pärjäisivät ilman vaippaa. Kuivan lapsen äiti ei ole yhtään sen parempi kuin kastelevan. Lapset kehittyvät kukin omaan tahtiinsa, sanoo uroterapeutti Riitta Koppeli.

Lääkärin puoleen on syytä kääntyä, jos lapsi on täyttänyt neljä ja kastelu on päivittäistä. Myös ummetusongelmiin kannattaa vaatia apua varhaisessa vaiheessa.

– Neuvoloissa asiaa usein hieman vähätellään ja kehotetaan vain antamaan luumua tai mallasuutetta. Siitä ei ole apua, ja tilanne pääsee turhaan hankalaksi.

Yökastelulle puolestaan ei Koppelin näkemyksen mukaan voi eikä kannata tehdä mitään juurikaan ennen kuuden vuoden ikää. Se liittyy lapsen elimistön kehittymiseen, jota ei pysty kukaan nopeuttamaan.

2. Vesi vanhin voitehista

Suurin osa lasten vessavaikeuksista liittyy pohjimmiltaan ummetukseen. Jos täysi peräsuoli painaa virtsarakkoa, pissaa lirahtelee helposti pöksyyn. Myös vaippaa vaativien leikki-ikäisten pönttöpelon taustalla on yleensä muisto kipeästä kakkaamistilanteesta. Vaipan kanssa on helpompi hakeutua omaan rauhaan ja etsiä mahdollisimman kivuton ponnistusasento.

Ummetus puolestaan liittyy usein siihen, että lapsi ei juo tarpeeksi vettä.

– Ruokavalio on tietenkin tärkeä ja kuidun saantiin pitää kiinnittää huomiota, mutta kyllä suomalaisissa perheissä syödään ruisleipää. Suurempi ongelma on se, että juodaan liian vähän tai vääränlaisia juomia. Lapsi kannattaisi opettaa pienestä pitäen juomaan vettä, Riitta Koppeli sanoo.

Leikki-ikäiselle sopiva määrä juomaa on kolme lasia maitoa ja kolme lasia vettä päivässä. Mehuja ja kaakaota Koppeli ei suosittele lainkaan, koska ne lisäävät virtsarakon supistelua ja siten usein vain pahentavat kasteluongelmaa.

– Veden juomiseen voi kannustaa vaikkapa sillä, että hankitaan joku kivan näköinen pullo, josta on kiva hörppiä. Kannattaa kysyä myös päiväkodista, voisiko sielläkin lisätä veden juomista, Koppeli neuvoo.

Jos vesi ja runsaskuituinen ruoka eivät auta, apteekista saa ulostetta pehmentäviä laksatiiveja ilman reseptiä.

– Niiden käyttämistä ei ole syytä pelätä. Niihin ei jää koukkuun eivätkä ne löystytä suolta, kuten jotkut uskovat, Koppeli vakuuttaa.

3. Kakka-autojen formularata

Kuvitellaan, että kakkapökäleet ovat formula-autoja, ja suoli on niiden kilparata. Niiden maali on pönttö tai potta. Vaippaan ne eivät halua päätyä, koska vaipassa on ahdasta.

Suunnilleen tähän tapaan Riitta Koppeli selostaa asian lapsille vastaanotollaan. Pienenkin lapsen on hyvä ymmärtää, miten vatsa toimii ja miten siihen voi itse vaikuttaa.

Sitten mietitään yhdessä lapsen kanssa, millaista polttoainetta kakka-autot tarvitsevat, jotta ne pääsevät hyvin maaliinsa.

4. Pysy rytmissä

Ei mulla oo pissahätä. Ei mulla OO pissahätä! Aikuinen tietää, että viiden minuutin kuluttua pissat ovat luultavasti jo housuissa, mutta miten saisi lapsen tajuamaan sen?

– Lapsi kannattaa opettaa käymään vessassa parin kolmen tunnin välein riippumatta siitä, onko sillä hetkellä hätä vai ei, Koppeli sanoo.

Vessassa käydään aina ennen uloslähtöä ja ennen ruokailuja, jotta voi syödä rauhassa ilman pissahätäkiemurtelua. Älä siis kysy lapselta, onko hänellä hätä, vaan tee säännöllisistä vessakäynneistä jokapäiväiseen elämään kuuluva rutiini.

Jos lapsi ramppaa pissalla huomiota herättävän usein, lääkärireissu on paikallaan, sillä se saattaa olla merkki muuten oireettomasta tulehduksesta. Tiheät vessareissut voivat johtua myös liian vähäisestä juomisesta (koska väkevä virtsa ärsyttää rakon limakalvoja), ummetuksesta (täysi suoli painaa rakkoa) tai turhan hätäisistä pyrähdyksistä pöntöllä (rakko ei tyhjene kunnolla).

5. Maalitaulu ja pissatanssi

Kun lapsi on maaniteltu vessaan, seuraava haaste on saada hänet tekemään asiansa.

– Vessahetkestä pitäisi saada keskittynyt ja rauhallinen, Koppeli opastaa.

Hänen mielestään pojat kannattaa opettaa pissaamaan seisaaltaan, koska silloin virtsarakko pääsee tyhjentymään tehokkaammin. Keskittymistä voi auttaa, jos pöntön takaseinämään juuri vesirajan yläpuolelle liimaa tarran maalitauluksi. Kun poika keskittyy tähtäämään siihen, tilanne rauhoittuu itsestään.

Tytöille Koppeli neuvoo pissatanssin. Ensin päästetään rakko omasta mielestä tyhjäksi ja noustaan seisomaan. Sitten istahdetaan takaisin ja heilutellaan peppua pöntön päällä kuin villissä tanssissa. Sen jälkeen on helpompi tiristää rakosta viimeisetkin pisarat ulos.

Myös kakkaamisasento on tärkeä. Potalla asento on automaattisesti hyvä, mutta pöntölle pieni ihminen tarvitsee jalkojen alle tukevan jakkaran "kaasupolkimeksi", jonka avulla voi ponnistaa tukevasti ja rennosti. Peppu asetellaan keskelle pönttöä, ei reunalle, eikä käsiä saa pitää pöntön reunalla, koska silloin tulee jännittäneeksi juuri niitä lihaksia, joiden pitäisi olla rentoina, kun ponnistetaan.

Lähde: Sanna Sommers, Pönttöön tuli! Meidän Perhe 1/2013

8-vuotiaan ummetustaipuvaisen ...

Kerrankin todella tärkeä ja hyvä artikkeli! Kunpa näistä asioista puhuttaisiin enemmän ja jaettaisiin vanhemmille oikeaa tietoa jo ennaltaehkäisevästi! Kiitokset tästä

Tuntuuko rintapumpun käyttö hankalalta? Nämä neuvot voivat auttaa.

1. Oksitosiinit liikkeelle

Jotkut äidit saavat pumpattua maitoa isoja määriä vaivatta. Monille taas muutaman tipankin tiristäminen on työn ja tuskan takana. Tämä ei tarkoita, että vauva saa rinnasta liian vähän maitoa. Terve vauva on pumppua tehokkaampi rintojen tyhjentäjä.

Jotta maito heruisi, kehon pitää tuottaa oksitosiinia, mielihyvähormonia. Söpö, hyväntuoksuinen vauva saa oksitosiinihanat auki – toisin kuin kova, muovinen pumppu. Usein pumppaus sujuu vasta totuttelun jälkeen.

2. Käsipelillä tai sähköllä

Maitoa voi olla tarve pumpata monista syistä. Useimmilla tarve on satunnaista ja johtuu esimerkiksi äidin omista menoista. Joskus pumppaaminen on säännöllisempää vauvan sairaalahoidon tai keskosuuden takia. Pumppaamalla voi myös tehostaa maidontuotantoa.

Myynnissä on käsikäyttöisiä ja sähköllä toimivia rintapumppuja. Jos tarve on satunnaista, käsipumppu yleensä riittää. Jos pumppaa usein, voi olla fiksua satsata sähköpumppuun. Monilla paikkakunnilla niitä voi myös vuokrata. Tehokkaimpia ovat pumput, joilla molemmat rinnat saa tyhjennettyä samalla kertaa.

Jotkut eivät kaipaa pumppua vaan lypsävät käsin.

3. Matki vauvaa heruttelussa

Herumista voi yrittää houkutella monin keinoin. Rentoutuminen edistää sitä. Kosketus toimii usein, joten rintoja voi ennen pumppausta hieroa kevyesti, niinhän vauvakin usein tekee. Joitakin äitejä auttaa, jos joku hieroo hartioita.

Myös lämpö jouduttaa herumista. Rintoja voi lämmittää esimerkiksi kaurapussin tai hiustenkuivaajan avulla. Joillakin maito heruu helpoimmin saunassa.

Vauvan ensimmäiset imut rinnalla ovat lyhyitä ja nypyttäviä. Vauvan imutyyliä voi matkia pumpulla, ja joissain pumpuissa onkin erillinen herutustoiminto. Kun maito alkaa virrata, pumppaa voimakkaammin vedoin.

Tehokkainta on pumpata samalla, kun imettää. Tällöin vauva hoitaa heruttelut. Jos tämä tuntuu hankalalta, ihokontakti vauvan kanssa on tehokas.

Täysi rinta heruu helpommin. Jos yöllä tulee pitkä imetystauko, pumppaamiselle otollisin hetki voi olla aamulla. Jos vauvan imettää pari kertaa peräkkäin samasta rinnasta, voi pumpata täydemmän rinnan.

Monia auttaa, jos ajatukset saa pois pumppaamisesta. Jos tyhjä pullo stressaa pumpatessa, sen voi peittää. Mieti, miten tilanne olisi mahdollisimman mukava.

Ja jos pumppaaminen ei yrityksistä huolimatta luonnistu, on lupa luovuttaa. Vauvalle voi antaa myös korviketta.

4. Pumppu tykkää kylmästä

Käytön jälkeen rintapumppu on hyvä huuhdella kylmällä vedellä, joka vie mennessään maidon proteiinit. Jos pumppua aikoo käyttää pian uudestaan, sitä voi säilyttää väliajan puhtaassa astiassa jääkaapissa. Kylmässä bakteerit lisääntyvät hitaasti.

Jos vauva on vielä pieni, pumppu pitää pestä joka käytön jälkeen koneessa tai käsitiskiaineella. Sterilointi esimerkiksi keittäen viisi minuuttia kerran päivässä riittää.

Vastapumpattu maito säilyy huoneenlämmössä noin kuusi tuntia, jääkaapin takaosassa kaksi vuorokautta ja pakastimessa puoli vuotta.

Asiantuntija: koulutuskoordinaattori Niina Mäkinen, Imetyksen tuki ry

Usko tai älä, kahvi ja taapero todellakin muistuttavat toisiaan.

Babble.com kertoo, miten.

1. Ensin niitä välttelee

Harva meistä aneli vanhemmiltaan aamupalapöydässä, että saisi pikku tipan kahvia. ”Edes ihan pienen, tämän kerran.”

30 vuotta myöhemmin olemme aikuisia, joiden ensimmäinen ajatus heräämisen jälkeen on: Kahvin. Keitin. Käyntiin.

Sama pätee lasten saamiseen. Hankalat, meluisat ja sotkuiset vieraat muksut eivät voisi vähempää kiinnostaa, kunnes vauvakuume iskee. Viimeistään oman vastasyntyneen vauvan pehmeä poski saa sekoamaan täydellisesti, ja lopullisesti.

2. Ne potkivat sängystä ylös aamuisin  

Mikään ei houkuttele nousemaan sängystä nopeammin kuin kahvinkeittimen ääni ja tuoreen kahvin tuoksu.

Toisaalta saman asian ajaa taaperon täysi vaippa tai mikä vielä pahempaa – taapero ilman vaippaa mutta epäilyttävän hajuisena.

3. Harvoin tasaisen lämpöisiä

Tämä ei lakkaa yllättämästä: kaadoit hetki sitten kuuman kahvin kuppiisi ja kun nyt juot sen, se onkin kylmää.

Taapero taas rakastaa sinua tulisesti juuri nyt ja hetken päästä vihaa vielä voimallisemmin. Samoin hän ilmoittaa haluavansa aamupalaksi puuroa ja kiljuu hetken päästä kurkku suorana leipien perään.

4. Ne tulevat kalliiksi

Miten kupillinen juomaa, johon on sekoitettu muutama papu, voi maksaa niin paljon?

Pienestä ihmisestä kasvaa nopeasti iso – ja viimeistään silloin hän haluaisi vaikka mitä, hinnasta viis.

5. Yhdessä ne saavat aikaan sotkun

Kahvikuppi, jossa ei ole kantta + vieressä taapero = älä edes yritä. Mikäli kahvikuppi on alle sadan metrin päässä taaperosta, hän saa takuulla heilautettua tai potkaistua sen nurin.

Jos mahdollista, kannattaa pitää molemmat erillään ja nauttia niiden seurasta yksitellen.

6. Tarkkana sokerin kanssa

On ihan ok lisätä kahviin vähän sokeria tai makusiirappia. Liian makea kahvi tarttuu kuitenkin hampaisiin ja muistuttaa maultaan pirtelöä.

Taaperokin voi nauttia toisinaan herkkuja, jotka sisältävät sokeria. Mutta jos hänet palkitsee pari kertaa toffee-patukalla, rusinat saa unohtaa saman tien.

Eikä liiallinen sokerin syöminen ole lapselle, eikä aikuiselle, terveellistä.

7. Ne eivät välttämättä tykkää vihanneksista

Kahvi sopii hyvin yhteen ainakin seuraavien syömisten kanssa: suklaakeksi, suklaamuffini, suklaakakku. Samat herkut uppoavat myös taaperoon.

Parsakaali taas maistuu monelle taaperolle huonommin kuin hiekka. Ja kahvi ja parsakaali taas, kuka haluaa edes kokeilla.

8. Parasta ennen iltaseitsemää

Vain pikku kupponen kahvia iltaruuan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla? Muksu haluaisi valvoa vielä hetken iltapalan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla?

Paljon. Näistä molemmista seuraa mittaamattomasti harmia ja vähän unta.

9. Et voi kuvitella elämää ilman niitä

Piste.

Kuinka paljon lapsi sairastaa, kun hän aloittaa päivähoidon? Onko jotain mitä vanhempi voi tehdä helpottaakseen tilannetta? Mietin myös vesirokkorokotteen ottamista lapselle päivähoidon aloittamisen takia.

Lastenlääkäri Jarmo Salo:

Virusten aiheuttamat flunssat ja muut tulehdustaudit ovat päiväkoti-ikäisillä lapsilla hyvin tavallisia. Päivähoito kodin ulkopuolella lisää hengitystietulehduksia sitä enemmän, mitä nuorempi lapsi on.

Alle kolmivuotiailla päiväkotilapsilla sairaspäiviä on vuodessa keskimäärin noin 100, mikä on kaksinkertainen määrä kotihoidossa oleviin verrattuna.

Monet tekijät vaikuttavat asiaan, joten toiset sairastavat enemmän ja hankalammin oirein kuin toiset. Lapsen kasvaessa sairastaminen vähenee, ja kolmen vuoden iän jälkeen tilanne yleensä alkaa helpottua.

Tärkein päiväkodissa hoidossa olevan lapsen sairasteluun vaikuttava tekijä on hoitoryhmien koko. Ryhmien pienentäminen olisi tehokas tapa vähentää sairastelua. Tähän vanhempi ei voi juuri vaikuttaa.

Tärkein, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen.

Hygienialla eli pesuilla, käsidesin käytöllä, lelujen ja pintojen päivittäisellä puhdistuksella ja lelujen kierrättämisellä voidaan auttaa asiaa.

Tärkein asia, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen. Rokotusohjelmaan kuuluva rotavirusrokote on vähentänyt hankalia ripulitauteja dramaattisesti, ja pneumokokkirokotus on tehnyt saman keuhkokuumeille ja jossain määrin välikorvatulehduksille.

Vesirokkorokotus kannattaa hankkia lapsen täytettyä vuoden. Ilman sitä lapsi sairastaa käytännössä varmasti vesirokon, eikä taudin sairastamisesta ole rokotteeseen verrattuna mitään hyötyä. Rokotus on tulossa rokotusohjelmaan, mutta sitä ennen se kannattaa hankkia itse.

Vauva 9/16

Kysy lisää!

Voit kysyä terveydenhoitaja Mialta myös netissä, vauva.fi/terveydenhoitaja.

Vierailija

Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Tämä hyvä myös! Meillä vaihdetaan aina kotivaatteet päälle, kun tullaan mistä vain kotiin. Kaupan ostoskärryistä tuntui yhdessä vaiheessa tulevan aina flunssa myös.
T. 2

Vauvan pään koko voi kertoa, kuinka älykäs hänestä tulee, brittitutkimus selvitti.

Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö UK Biobank tutki, millaisia yhteyksiä ihmisen geeniperimän ja saavutusten väliltä löytyy. Tutkimukseen osallistui noin satatuhatta 37–73-vuotiasta brittiläistä.

Tutkijoiden mukaan ne tutkittavat, joilla oli syntyessään ollut isompi pää, kouluttautuivat ”merkittävästi” pidemmälle ja saivat korkeampia pistemääriä kielellisiä ja matemaattisia kykyjä mittaavissa testeissä, The Independent kertoo.

Terveyskirjaston mukaan vastasyntyneen päänympärys on keskimäärin 35 senttiä. Ensimmäisen elinvuoden aikana pää kasvaa keskimäärin sentin kuukaudessa ja ensimmäisen elinvuoden jälkeen päänympärys kasvaa vielä noin kymmenen senttiä.