Kuva: Shutterstock

Lue matkailulääkäri Hanna Nohynekin vinkit vauvan kanssa reissaavalle.

Miten voimme välttyä matkalla vatsataudilta ja muilta pöpöiltä?

Peskää kädet vedellä ja saippualla aina ennen ruokailua ja ruoan käsittelyä sekä vessassa käynnin jälkeen. Kanna mukana käsidesiä tai desinfiointipyyhkeitä, jotta saatte kädet puhtaiksi silloinkin, kun vettä ei ole saatavilla. Mahatautia voit koettaa torjua myös valitsemalla, mitä ja missä syötte.

Älä anna lapsesi konttailla ihan joka paikassa. Toisaalta lapset koskettelevat ja työntävät suuhunsa kaikenlaista, vaikka heitä kuinka vahtisi. Jos lähdet lapsen kanssa matkalle, joudut sietämään myös riskejä.

Mitä lapsi voi syödä turvallisesti ulkomailla?

Banaanit, mangot ja muut kuorittavat, hyvälaatuiset hedelmät ovat turvallisia, kun kuorit ne itse. Voit myös keittää hedelmät. Leipää ja muita kuivia viljatuotteita, keitettyjä vihanneksia ja juuri valmistettuja, höyryävän kuumia ruokia voitte syödä turvallisesti. Halutessasi voit ottaa lapselle piltit ja puurojauheet kotoa mukaan. Lastenruokia saa yleensä ulkomailtakin, mutta tutut ruoat maistuvat varmemmin.

Riskiruokia ovat esimerkiksi marjat, ei-kuorittavat tai valmiiksi kuoritut hedelmät ja vihannekset, kylmät tai huonosti kuumennetut ruoat, majoneesi ja jäätelö.

Buffet-pöydät voivat olla varsinaisia pöpöjen pesimispaikkoja.

Bakteerikanta on eri maissa erilainen, ja lapsi voi saada mahataudin sellaisistakin ruoista, jotka eivät paikallisille aiheuta mitään oireita. Suosikaa ravintoloita, jotka näyttävät hyvätasoisilta ja hygieenisiltä ja joissa on paljon asiakkaita.

Miten varmistan, ettei lapsi saa pöpöjä juomavedestä?

Tarjoa lapselle vain pullotettua vettä ja käytä sitä myös hampaiden pesuun. Osta vedet mieluiten isoista kaupoista ja suosi tunnettuja merkkejä etenkin köyhemmissä maissa, ettet tule ostaneeksi huijareiden pullottamaa kaivovettä. Hanavedestä saat juomakelpoista, kun keität sitä vähintään viisi minuuttia.

Kuinka hoidan oksennustautiin tai ripuliin sairastunutta lasta?

Anna lapselle riittävästi juotavaa – maitoa, mehua tai muuta juomaa, jota hän suostuu ottamaan. Jatka imetystä, pulloruokintaa tai vellien ja muiden helposti sulavien ruokien syöttämistä tavallista tiheämpään tahtiin.

Vatsatautipotilaan elimistö kuivuu sitä nopeammin, mitä pienemmästä lapsesta on kyse. Pieni lapsi voi alkaa kärsiä pahasta nestehukasta jo vuorokaudessa, ja varsinkin kuumissa olosuhteissa lapsi voi mennä nopeasti heikkoon kuntoon.

Anna lapselle muun juotavan lisäksi apteekista saatavaa ripulijuomaa. Tarjoa sitä lapselle tuttipullosta, mukista, lusikalla tai ruiskulla pieniä määriä kerrallaan. Jos mikään ei pysy sisällä ja lapsi on väsynyt ja vaisu, vie lapsi lääkäriin.

Voinko antaa lapsen silitellä vastaantulevia hauvoja?

Älä anna lapsen kosketella ulkomailla sen paremmin koiria, kissoja kuin apinoitakaan. Eläinten puremat voivat altistaa rabies- eli vesikauhutartunnalle. Jos eläin kuitenkin puraisee, käytä lapsi lääkärissä.

Miten huolehdin siitä, että pikkuinen pärjää auringossa?

Suojaa vauva auringolta peittävällä, vilpoisalla vaatetuksella ja hatulla ja pidä häntä mahdollisimman paljon varjossa. Säädettävä päivänvarjo on hyvä lisä rattaisiin.

Taapero tarvitsee aurinkolasien, hatun ja vaatteiden lisäksi aurinkorasvaa, jonka suojakerroin on vähintään 30. UV-suojattu uima-puku tai muu vaate on näppärä uidessa ja rantaleikeissä.

Keskipäivällä aurinko porottaa polttavimmin, joten mene lapsen kanssa rannalle aamulla tai myöhään iltapäivällä. Muista antaa lapselle riittävästi juotavaa.

Pitääkö lasta suojella hyttysiltä ja muita ötököiltä?

Hyttyset levittävät trooppisissa maissa vaarallisia tauteja, kuten malariaa, keltakuumetta ja japanilaista aivotulehdusta. Suojaa lapsi hyönteisten pistoilta vaatteilla ja hyttysverkolla. Siirrä verkko yöksi lapsen sängyn päälle. Pidä hotellihuoneen ovet ja ikkunat kiinni varsinkin pimeään aikaan, sillä hyönteiset hakeutuvat valoa kohti. Jos matkustatte malaria-alueelle, tarvitsette ennaltaehkäisevän lääkityksen.

Mitä rokotuksia lapsi tarvitsee matkalle?

Tavallisella turistimatkalla lapsi pärjää yleensä rokotusohjelmaan kuuluvilla rokotuksilla. Rokotusohjelmaa voidaan tarvittaessa aikaistaa. Tarkista hyvissä ajoin ennen matkaa neuvolasta tai THL:n Matkailijan terveysoppaasta, mitä rokotteita tarvitsette. Yleisin suositeltava lisärokotus on hepatiitti A, joka voidaan antaa yksi vuotta täyttäneelle.

Onko matkavakuutus välttämätön? Tarvitaanko matkalla neuvolakorttia?

Matkavakuutus on kaiken a ja o. Tarkista vakuutusehdoista, millaiseen hoitoon vakuutus oikeuttaa. Ota selvää, onko matkakohteessa sopimuslääkäri ja tallenna vakuutusyhtiön hätänumero matkapuhelimeesi.

Maksuton eurooppalainen sairaanhoitokortti on hyvä lisä. Sillä saatte EU- tai ETA-maissa tai Sveitsissä välttämättömän sairaanhoidon julkisesta terveydenhuollosta. Myös neuvolakortti kannattaa ottaa mukaan.

Asiantuntija matkailulääkäri Hanna Nohynek

Pirkko Tuominen: Tervettä lomaa! Vauva 1/2014

Lue lisää:

Automatkalle vauvan tai taaperon kanssa

Usko tai älä, kahvi ja taapero todellakin muistuttavat toisiaan.

Babble.com kertoo, miten.

1. Ensin niitä välttelee

Harva meistä aneli vanhemmiltaan aamupalapöydässä, että saisi pikku tipan kahvia. ”Edes ihan pienen, tämän kerran.”

30 vuotta myöhemmin olemme aikuisia, joiden ensimmäinen ajatus heräämisen jälkeen on: Kahvin. Keitin. Käyntiin.

Sama pätee lasten saamiseen. Hankalat, meluisat ja sotkuiset vieraat muksut eivät voisi vähempää kiinnostaa, kunnes vauvakuume iskee. Viimeistään oman vastasyntyneen vauvan pehmeä poski saa sekoamaan täydellisesti, ja lopullisesti.

2. Ne potkivat sängystä ylös aamuisin  

Mikään ei houkuttele nousemaan sängystä nopeammin kuin kahvinkeittimen ääni ja tuoreen kahvin tuoksu.

Toisaalta saman asian ajaa taaperon täysi vaippa tai mikä vielä pahempaa – taapero ilman vaippaa mutta epäilyttävän hajuisena.

3. Harvoin tasaisen lämpöisiä

Tämä ei lakkaa yllättämästä: kaadoit hetki sitten kuuman kahvin kuppiisi ja kun nyt juot sen, se onkin kylmää.

Taapero taas rakastaa sinua tulisesti juuri nyt ja hetken päästä vihaa vielä voimallisemmin. Samoin hän ilmoittaa haluavansa aamupalaksi puuroa ja kiljuu hetken päästä kurkku suorana leipien perään.

4. Ne tulevat kalliiksi

Miten kupillinen juomaa, johon on sekoitettu muutama papu, voi maksaa niin paljon?

Pienestä ihmisestä kasvaa nopeasti iso – ja viimeistään silloin hän haluaisi vaikka mitä, hinnasta viis.

5. Yhdessä ne saavat aikaan sotkun

Kahvikuppi, jossa ei ole kantta + vieressä taapero = älä edes yritä. Mikäli kahvikuppi on alle sadan metrin päässä taaperosta, hän saa takuulla heilautettua tai potkaistua sen nurin.

Jos mahdollista, kannattaa pitää molemmat erillään ja nauttia niiden seurasta yksitellen.

6. Tarkkana sokerin kanssa

On ihan ok lisätä kahviin vähän sokeria tai makusiirappia. Liian makea kahvi tarttuu kuitenkin hampaisiin ja muistuttaa maultaan pirtelöä.

Taaperokin voi nauttia toisinaan herkkuja, jotka sisältävät sokeria. Mutta jos hänet palkitsee pari kertaa toffee-patukalla, rusinat saa unohtaa saman tien.

Eikä liiallinen sokerin syöminen ole lapselle, eikä aikuiselle, terveellistä.

7. Ne eivät välttämättä tykkää vihanneksista

Kahvi sopii hyvin yhteen ainakin seuraavien syömisten kanssa: suklaakeksi, suklaamuffini, suklaakakku. Samat herkut uppoavat myös taaperoon.

Parsakaali taas maistuu monelle taaperolle huonommin kuin hiekka. Ja kahvi ja parsakaali taas, kuka haluaa edes kokeilla.

8. Parasta ennen iltaseitsemää

Vain pikku kupponen kahvia iltaruuan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla? Muksu haluaisi valvoa vielä hetken iltapalan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla?

Paljon. Näistä molemmista seuraa mittaamattomasti harmia ja vähän unta.

9. Et voi kuvitella elämää ilman niitä

Piste.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kuinka paljon lapsi sairastaa, kun hän aloittaa päivähoidon? Onko jotain mitä vanhempi voi tehdä helpottaakseen tilannetta? Mietin myös vesirokkorokotteen ottamista lapselle päivähoidon aloittamisen takia.

Lastenlääkäri Jarmo Salo:

Virusten aiheuttamat flunssat ja muut tulehdustaudit ovat päiväkoti-ikäisillä lapsilla hyvin tavallisia. Päivähoito kodin ulkopuolella lisää hengitystietulehduksia sitä enemmän, mitä nuorempi lapsi on.

Alle kolmivuotiailla päiväkotilapsilla sairaspäiviä on vuodessa keskimäärin noin 100, mikä on kaksinkertainen määrä kotihoidossa oleviin verrattuna.

Monet tekijät vaikuttavat asiaan, joten toiset sairastavat enemmän ja hankalammin oirein kuin toiset. Lapsen kasvaessa sairastaminen vähenee, ja kolmen vuoden iän jälkeen tilanne yleensä alkaa helpottua.

Tärkein päiväkodissa hoidossa olevan lapsen sairasteluun vaikuttava tekijä on hoitoryhmien koko. Ryhmien pienentäminen olisi tehokas tapa vähentää sairastelua. Tähän vanhempi ei voi juuri vaikuttaa.

Tärkein, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen.

Hygienialla eli pesuilla, käsidesin käytöllä, lelujen ja pintojen päivittäisellä puhdistuksella ja lelujen kierrättämisellä voidaan auttaa asiaa.

Tärkein asia, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen. Rokotusohjelmaan kuuluva rotavirusrokote on vähentänyt hankalia ripulitauteja dramaattisesti, ja pneumokokkirokotus on tehnyt saman keuhkokuumeille ja jossain määrin välikorvatulehduksille.

Vesirokkorokotus kannattaa hankkia lapsen täytettyä vuoden. Ilman sitä lapsi sairastaa käytännössä varmasti vesirokon, eikä taudin sairastamisesta ole rokotteeseen verrattuna mitään hyötyä. Rokotus on tulossa rokotusohjelmaan, mutta sitä ennen se kannattaa hankkia itse.

Vauva 9/16

Kysy lisää!

Voit kysyä terveydenhoitaja Mialta myös netissä, vauva.fi/terveydenhoitaja.

Vierailija

Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Tämä hyvä myös! Meillä vaihdetaan aina kotivaatteet päälle, kun tullaan mistä vain kotiin. Kaupan ostoskärryistä tuntui yhdessä vaiheessa tulevan aina flunssa myös.
T. 2

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauvan pään koko voi kertoa, kuinka älykäs hänestä tulee, brittitutkimus selvitti.

Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö UK Biobank tutki, millaisia yhteyksiä ihmisen geeniperimän ja saavutusten väliltä löytyy. Tutkimukseen osallistui noin satatuhatta 37–73-vuotiasta brittiläistä.

Tutkijoiden mukaan ne tutkittavat, joilla oli syntyessään ollut isompi pää, kouluttautuivat ”merkittävästi” pidemmälle ja saivat korkeampia pistemääriä kielellisiä ja matemaattisia kykyjä mittaavissa testeissä, The Independent kertoo.

Terveyskirjaston mukaan vastasyntyneen päänympärys on keskimäärin 35 senttiä. Ensimmäisen elinvuoden aikana pää kasvaa keskimäärin sentin kuukaudessa ja ensimmäisen elinvuoden jälkeen päänympärys kasvaa vielä noin kymmenen senttiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Familings-vauvanpatjan kehittäjä Hanna Sissala vastaa kuuteen kysymykseen.

1. Mistä idea patjaan sai alkunsa?

"Esikoiseni itki paljon ja nukahti vain heijaamalla. Olimme huolissamme ja stressaantuneita, ja uni oli kaikilla vähissä. Yritin etsiä nukuttamiseen tarkoitettua tuotetta, joka tekisi heijaavaa liikettä, mutta en löytänyt.

Toisen lapsemme kanssa meillä oli kotona jo patjan prototyyppi ahkerassa käytössä."

2. Patjan pinta liikkuu ylös ja alas. Miten se toimii?

"Patjassa on kehikko, jonka päällä on verkkokangas. Heijausliikkeen tekee moottori, joka on koteloitu näkymättömiin patjan rakenteeseen. Moottori toimii verkkovirralla.

Heijausliikkeen nopeutta voi säätää kytkimellä tai pysäyttää kokonaan. Päällä ollessaan moottori pitää pientä hurinaa."

3. Kuinka kauan heijausliikkeessä voi olla kerrallaan? Voiko vauva olla siinä koko yön?

"Voi siinä olla koko yön. Perheillä on erilaisia tapoja käyttää patjaa.

Osa vauvoista vaatii jatkuvaa heijausliikettä, osa vaikka vain alkuun päästäkseen syvään uneen. Itselläni vauva oli usein patjalla alkuyön, ja ensimmäisen heräämisen jälkeen otin vauvan viereeni jatkamaan unia.

Liikkeessä olevalle patjalle voi nostaa vauvan jatkamaan unia myös vaikka vaunulenkin jälkeen."

4. Minkä ikäiselle patjaa voi käyttää? Käykö se vielä, kun vauva jo konttaa?

"Patja on sitä toimivampi, mitä nuorempi vauva on. Painorajoitus on 10 kiloa, kun patja on liikkeessä, ja raja on aika tarkka. Patjalle ei saa päästää isosisaruksia pomppimaan.

Kun moottori ei ole päällä, painoraja on 20 kiloa. Patja kestää, vaikka lapsi konttaisi tai nousisi seisomaan."

5. Minkä kokoiseen sänkyyn patja sopii? Laitetaanko verkkokankaan päälle lakana?

"Patjan koko on 60 x 120 cm, joka on Suomessa yleisin pinnasängyn koko. Sitä suurempaan sänkyyn patjaa ei saa laittaa, ettei vauva jää jumiin patjan ja sängyn väliin.

Verkkokankaan idea on, että ilma pääsee kulkemaan sen läpi, vaikka vauva kierähtäisi mahalleen. En suosittele lakanaa, koska se poistaa tuon ominaisuuden. Suositus on aina, että vauva nukutetaan selälleen.

Verkkokankaan voi irrottaa ja pestä koneessa 60 asteessa."

6. Patjan hinta on 490 euroa. Mistä tiedän, toimiiko patja meillä? Voiko sitä kokeilla?

"Patjan voi myös vuokrata. Viikkovuokra on 35 euroa."

Familings-vauvanpatja on palkittu Saksan Kind+Jugend -messujen innovaatiopalkinnolla.

Vierailija

No kaikkea sitä.. Taas yksi turhake jolla saada lapsen läheisyydentarpeen tyydyttäminen pois vanhemmilta itseltään.. Ja varmasti myös turvallisuusriski, verkkovirralla toimivat moottorit.. Eikö vauvalle tule kylmä kun alapuolella ilma viheltää..

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.