Nelivuotias poikani ei tahdo nukkua yksin eikä edes nukahda, jollen mene samaan aikaan hänen kanssaan nukkumaan. Oma huone ja oma sänky eivät myöskään kelpaa, poika nukkuu vain vieressäni. Hän kuulemma pelkää mörköjä. Tutut ja turvalliset iltarutiinit sadunlukutuokioineen kuuluvat ohjelmaan, eikä meillä katsella pelottavia lastenohjelmia. Päivällä poika on hyvin vilkas ja jaksavainen. Voisiko kyseessä olla adhd? Mikä avuksi?

Lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri­ ­Raisa Cacciatore, Väestöliiton Perheverkko:

Kiitos kysymyksestä, teillä siis taistellaan illat unimörköjen kanssa – tavallinen tilanne leikki-ikäisen perheessä. Lapsi riehuu silmin nähden väsyneenä, muttei millään rauhoitu ilman koko ajan vieressä valvovaa aikuista. Kyse on lapsen itsesäätelyn kehittymättömyydestä ja vaikeudesta rauhoittua ilman aikuisen apua. Vierellä valvovan aikuisen mahdollinen ärtymys vain ruokkii lapsen rauhattomuutta.

Lapsen mielikuvitus kehittyy ja rikastuu neljän vuoden iässä. Mörköjä ei voi vähätellä, ne ovat lapselle todellisia eivätkä katoa käskemällä. Kysele, mikä niissä pelottaa. Puhuminen puolittaa pelon. Voit myös muistella omia lapsuutesi mörköjä ja näin tehdä mörköajatuksista vähemmän pelottavia. Kannattaa jutella asiasta rauhassa päiväsaikaan,  ja niin paljon kuin tarvitaan.

Tutkikaa myös yhdessä tarkasti lapsen huone ennen uniaikaa. Kerro samalla toistuvasti, jämäkästi ja rakastavasti, että mörköjä ei ole huoneessa, eikä niitä ole missään muuallakaan.

Kiitä ja onnittele lasta aina, kun hän voittaa pelkonsa. Jos pelko on suuri, voi lapsen aluksi antaa nukahtaa vanhempien sänkyyn, josta hänet sitten kannetaan omaansa. Joka aamu hehkutetaan sitä, miten hienosti omassa sängyssä nukkuminen meni. Pikku hiljaa voivat iltarutiinitkin siirtyä omaan sänkyyn.

Voit laatia yhdessä poikasi kanssa kalenterin, johon liimataan iloisia tarroja, kun nukkuminen omassa huoneessa onnistuu. Hehkuta kaikille, kun lapsi onnistuu äläkä valita lapsen kuullen tämän univaikeuksia.

Joka tapauksessa tarvitaan selvät säännöt ja sitkeyttä pitäytyä suunnitelmassa.

Ikäkausi, jolloin lapsi haluaa nukkua vanhempiensa kanssa, vaihtelee lapsesta riippuen mutta menee aina aikanaan ohi. Taaperoikäisen univaikeudet voivat johtua monista syistä ja ongelmia voi olla muitakin kuin vaikeus nukahtaa.

Lapsella voi olla omia huolia, jotka ilmenevät nukkumisvaikeuksina. Lapset kantavat toisinaan myös aikuisten huolia. Kuinka äiti voi? Onko perheessä toista vanhempaa? Missä kunnossa ovat talous, terveys tai suhteet läheisiin?

Lapsi voi myös tiedostamattaan tehdä illasta hankalan, jotta vanhemmat eivät esimerkiksi pystyisi kinastelemaan keskenään. Tai hän voi oireilla perheessä tapahtuneiden muutosten takia. Lapsen kanssa kannattaakin rauhassa päiväsaikaan keskustella kaikista hänen elämäänsä liittyvistä asioista. Ja aina kannattaa painottaa, ettei lapsen tarvitse kantaa huolta aikuisten asioista, aikuiset kyllä hoitavat ne kuntoon.

Entäpä voiko poikaasi pelottaa jokin seuraavan päivän asia, josta hän kokee turvattomuutta? Siinä tapauk­sessa lapsen kanssa voi rauhallisesti ja myönteiseen sävyyn puhua seuraavan päivän ohjelman läpi. Samalla lapsi saa mahdollisuuden kertoa, jos jokin asia tulevassa päivässä huolettaa.

Lapsi voi joskus myös kadehtia aikuista, jolla on lupa nukkua toisen aikuisen seurassa, vaikka hän joutuu nukkumaan yksin. Hän saattaa myös olla mustasukkainen aikuisten kahdenkeskisestä ilta-ajasta. Tällaisissa tilanteissa vanhemman kannattaa olla selkeä ja jämäkkä: lapsen nukkumaanmenolle on oma aikansa ja vanhemmat menevät nukkumaan vasta myöhemmin. Se voi kiukuttaa lasta, mutta näin asiat vain ovat.

Entä saako lapsi vanhemmiltaan tarvitsemaansa huomiota päiväsaikaan? Päiväkotipäivä on lapsille vaativa, ja vanhempaa voi olla ikävä. Lapselle tekee hyvää päästä heti kotiin tultuaan vanhemman syliin tankkaamaan hellyyttä ja käymään siinä rauhassa läpi päivän kuulumisia.

Adhd on tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö, jonka tulee näyttäytyä monilla eri osa-alueilla lapsen toiminnassa ja käyttäytymisessä, ei vain esimerkiksi nukkumisvaikeutena. Onko sinulla huoli lapsesta ja hänen käyttäytymisestään muutenkin kuin nukkumisen osalta? Mikäli näin on, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin esimerkiksi neuvolan kautta.

Vauva 6/13

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Lue lisää Raisa Cacciatoren vastauksia

Usko tai älä, kahvi ja taapero todellakin muistuttavat toisiaan.

Babble.com kertoo, miten.

1. Ensin niitä välttelee

Harva meistä aneli vanhemmiltaan aamupalapöydässä, että saisi pikku tipan kahvia. ”Edes ihan pienen, tämän kerran.”

30 vuotta myöhemmin olemme aikuisia, joiden ensimmäinen ajatus heräämisen jälkeen on: Kahvin. Keitin. Käyntiin.

Sama pätee lasten saamiseen. Hankalat, meluisat ja sotkuiset vieraat muksut eivät voisi vähempää kiinnostaa, kunnes vauvakuume iskee. Viimeistään oman vastasyntyneen vauvan pehmeä poski saa sekoamaan täydellisesti, ja lopullisesti.

2. Ne potkivat sängystä ylös aamuisin  

Mikään ei houkuttele nousemaan sängystä nopeammin kuin kahvinkeittimen ääni ja tuoreen kahvin tuoksu.

Toisaalta saman asian ajaa taaperon täysi vaippa tai mikä vielä pahempaa – taapero ilman vaippaa mutta epäilyttävän hajuisena.

3. Harvoin tasaisen lämpöisiä

Tämä ei lakkaa yllättämästä: kaadoit hetki sitten kuuman kahvin kuppiisi ja kun nyt juot sen, se onkin kylmää.

Taapero taas rakastaa sinua tulisesti juuri nyt ja hetken päästä vihaa vielä voimallisemmin. Samoin hän ilmoittaa haluavansa aamupalaksi puuroa ja kiljuu hetken päästä kurkku suorana leipien perään.

4. Ne tulevat kalliiksi

Miten kupillinen juomaa, johon on sekoitettu muutama papu, voi maksaa niin paljon?

Pienestä ihmisestä kasvaa nopeasti iso – ja viimeistään silloin hän haluaisi vaikka mitä, hinnasta viis.

5. Yhdessä ne saavat aikaan sotkun

Kahvikuppi, jossa ei ole kantta + vieressä taapero = älä edes yritä. Mikäli kahvikuppi on alle sadan metrin päässä taaperosta, hän saa takuulla heilautettua tai potkaistua sen nurin.

Jos mahdollista, kannattaa pitää molemmat erillään ja nauttia niiden seurasta yksitellen.

6. Tarkkana sokerin kanssa

On ihan ok lisätä kahviin vähän sokeria tai makusiirappia. Liian makea kahvi tarttuu kuitenkin hampaisiin ja muistuttaa maultaan pirtelöä.

Taaperokin voi nauttia toisinaan herkkuja, jotka sisältävät sokeria. Mutta jos hänet palkitsee pari kertaa toffee-patukalla, rusinat saa unohtaa saman tien.

Eikä liiallinen sokerin syöminen ole lapselle, eikä aikuiselle, terveellistä.

7. Ne eivät välttämättä tykkää vihanneksista

Kahvi sopii hyvin yhteen ainakin seuraavien syömisten kanssa: suklaakeksi, suklaamuffini, suklaakakku. Samat herkut uppoavat myös taaperoon.

Parsakaali taas maistuu monelle taaperolle huonommin kuin hiekka. Ja kahvi ja parsakaali taas, kuka haluaa edes kokeilla.

8. Parasta ennen iltaseitsemää

Vain pikku kupponen kahvia iltaruuan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla? Muksu haluaisi valvoa vielä hetken iltapalan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla?

Paljon. Näistä molemmista seuraa mittaamattomasti harmia ja vähän unta.

9. Et voi kuvitella elämää ilman niitä

Piste.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kuinka paljon lapsi sairastaa, kun hän aloittaa päivähoidon? Onko jotain mitä vanhempi voi tehdä helpottaakseen tilannetta? Mietin myös vesirokkorokotteen ottamista lapselle päivähoidon aloittamisen takia.

Lastenlääkäri Jarmo Salo:

Virusten aiheuttamat flunssat ja muut tulehdustaudit ovat päiväkoti-ikäisillä lapsilla hyvin tavallisia. Päivähoito kodin ulkopuolella lisää hengitystietulehduksia sitä enemmän, mitä nuorempi lapsi on.

Alle kolmivuotiailla päiväkotilapsilla sairaspäiviä on vuodessa keskimäärin noin 100, mikä on kaksinkertainen määrä kotihoidossa oleviin verrattuna.

Monet tekijät vaikuttavat asiaan, joten toiset sairastavat enemmän ja hankalammin oirein kuin toiset. Lapsen kasvaessa sairastaminen vähenee, ja kolmen vuoden iän jälkeen tilanne yleensä alkaa helpottua.

Tärkein päiväkodissa hoidossa olevan lapsen sairasteluun vaikuttava tekijä on hoitoryhmien koko. Ryhmien pienentäminen olisi tehokas tapa vähentää sairastelua. Tähän vanhempi ei voi juuri vaikuttaa.

Tärkein, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen.

Hygienialla eli pesuilla, käsidesin käytöllä, lelujen ja pintojen päivittäisellä puhdistuksella ja lelujen kierrättämisellä voidaan auttaa asiaa.

Tärkein asia, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen. Rokotusohjelmaan kuuluva rotavirusrokote on vähentänyt hankalia ripulitauteja dramaattisesti, ja pneumokokkirokotus on tehnyt saman keuhkokuumeille ja jossain määrin välikorvatulehduksille.

Vesirokkorokotus kannattaa hankkia lapsen täytettyä vuoden. Ilman sitä lapsi sairastaa käytännössä varmasti vesirokon, eikä taudin sairastamisesta ole rokotteeseen verrattuna mitään hyötyä. Rokotus on tulossa rokotusohjelmaan, mutta sitä ennen se kannattaa hankkia itse.

Vauva 9/16

Kysy lisää!

Voit kysyä terveydenhoitaja Mialta myös netissä, vauva.fi/terveydenhoitaja.

Vierailija

Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Tämä hyvä myös! Meillä vaihdetaan aina kotivaatteet päälle, kun tullaan mistä vain kotiin. Kaupan ostoskärryistä tuntui yhdessä vaiheessa tulevan aina flunssa myös.
T. 2

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauvan pään koko voi kertoa, kuinka älykäs hänestä tulee, brittitutkimus selvitti.

Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö UK Biobank tutki, millaisia yhteyksiä ihmisen geeniperimän ja saavutusten väliltä löytyy. Tutkimukseen osallistui noin satatuhatta 37–73-vuotiasta brittiläistä.

Tutkijoiden mukaan ne tutkittavat, joilla oli syntyessään ollut isompi pää, kouluttautuivat ”merkittävästi” pidemmälle ja saivat korkeampia pistemääriä kielellisiä ja matemaattisia kykyjä mittaavissa testeissä, The Independent kertoo.

Terveyskirjaston mukaan vastasyntyneen päänympärys on keskimäärin 35 senttiä. Ensimmäisen elinvuoden aikana pää kasvaa keskimäärin sentin kuukaudessa ja ensimmäisen elinvuoden jälkeen päänympärys kasvaa vielä noin kymmenen senttiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Familings-vauvanpatjan kehittäjä Hanna Sissala vastaa kuuteen kysymykseen.

1. Mistä idea patjaan sai alkunsa?

"Esikoiseni itki paljon ja nukahti vain heijaamalla. Olimme huolissamme ja stressaantuneita, ja uni oli kaikilla vähissä. Yritin etsiä nukuttamiseen tarkoitettua tuotetta, joka tekisi heijaavaa liikettä, mutta en löytänyt.

Toisen lapsemme kanssa meillä oli kotona jo patjan prototyyppi ahkerassa käytössä."

2. Patjan pinta liikkuu ylös ja alas. Miten se toimii?

"Patjassa on kehikko, jonka päällä on verkkokangas. Heijausliikkeen tekee moottori, joka on koteloitu näkymättömiin patjan rakenteeseen. Moottori toimii verkkovirralla.

Heijausliikkeen nopeutta voi säätää kytkimellä tai pysäyttää kokonaan. Päällä ollessaan moottori pitää pientä hurinaa."

3. Kuinka kauan heijausliikkeessä voi olla kerrallaan? Voiko vauva olla siinä koko yön?

"Voi siinä olla koko yön. Perheillä on erilaisia tapoja käyttää patjaa.

Osa vauvoista vaatii jatkuvaa heijausliikettä, osa vaikka vain alkuun päästäkseen syvään uneen. Itselläni vauva oli usein patjalla alkuyön, ja ensimmäisen heräämisen jälkeen otin vauvan viereeni jatkamaan unia.

Liikkeessä olevalle patjalle voi nostaa vauvan jatkamaan unia myös vaikka vaunulenkin jälkeen."

4. Minkä ikäiselle patjaa voi käyttää? Käykö se vielä, kun vauva jo konttaa?

"Patja on sitä toimivampi, mitä nuorempi vauva on. Painorajoitus on 10 kiloa, kun patja on liikkeessä, ja raja on aika tarkka. Patjalle ei saa päästää isosisaruksia pomppimaan.

Kun moottori ei ole päällä, painoraja on 20 kiloa. Patja kestää, vaikka lapsi konttaisi tai nousisi seisomaan."

5. Minkä kokoiseen sänkyyn patja sopii? Laitetaanko verkkokankaan päälle lakana?

"Patjan koko on 60 x 120 cm, joka on Suomessa yleisin pinnasängyn koko. Sitä suurempaan sänkyyn patjaa ei saa laittaa, ettei vauva jää jumiin patjan ja sängyn väliin.

Verkkokankaan idea on, että ilma pääsee kulkemaan sen läpi, vaikka vauva kierähtäisi mahalleen. En suosittele lakanaa, koska se poistaa tuon ominaisuuden. Suositus on aina, että vauva nukutetaan selälleen.

Verkkokankaan voi irrottaa ja pestä koneessa 60 asteessa."

6. Patjan hinta on 490 euroa. Mistä tiedän, toimiiko patja meillä? Voiko sitä kokeilla?

"Patjan voi myös vuokrata. Viikkovuokra on 35 euroa."

Familings-vauvanpatja on palkittu Saksan Kind+Jugend -messujen innovaatiopalkinnolla.

Vierailija

No kaikkea sitä.. Taas yksi turhake jolla saada lapsen läheisyydentarpeen tyydyttäminen pois vanhemmilta itseltään.. Ja varmasti myös turvallisuusriski, verkkovirralla toimivat moottorit.. Eikö vauvalle tule kylmä kun alapuolella ilma viheltää..

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.