Lue tuhti tietopaketti hampaiden pesusta ja 10 pesuhetkeä helpottavaa vinkkiä.

Ensimmäisen hellyttävän maitohampaan puhkeaminen on yleensä suuri tapaus, josta tiedotetaan sukulaisille ja ystäville. Hampaiden puhkeamisvauhti ja -järjestys voi poiketa keskimääräisestä, mutta vuoden ikäisellä on tavallisesti suussaan 3–6 kaunista helmihammasta.

Etuhampaiden ilmestyminen suuhun aiheuttaa vauvalle harvoin oireita, mutta poskihampaiden puhkeamisen usein kyllä huomaa: vauva voi olla kärttyinen, levoton ja ruokahaluton, joillakin voi olla jopa pientä lämpöä. Sylki valuu, turvonneet ikenet ärsyttävät ja vauva haluaa järsiä kaikkea mitä käsiinsä saa.

Hampaita saava vauva tarvitsee turvallisia puruleluja. Etenkin jääkaapissa viilennetyn purulelun jyystäminen helpottaa oloa. Jos ienkipu äityy oikein pahaksi eikä vauva voi edes nukkua, vauvoille tarkoitettua särkylääkettä voi käyttää satunnaisesti. Särkylääkkeen käytöstä on hyvä kysyä ensin neuvolasta.

Koskaan ei ole liian aikaista aloittaa hyvää hampaiden hoitoa

Voiko jo pikkulapsilla olla reikiä?

Kyllä, ihan pienilläkin lapsilla voi olla kariesta eli reikiä hampaissa. Suomalaistutkimuksen mukaan 16 prosentilla 3-vuotiaista oli kariesta vuonna 2000. Reikiintymisen aiheuttaa mutans streptokokki -bakteeri, joka saadaan yleensä vanhemmalta syljen välityksellä. Mitä aikaisemmin bakteeri tarttuu, sitä suurempi on riski, että hampaat reikiintyvät. Tartuntaa voidaan ehkäistä siten, ettei toisen ihmisen sylkeä joudu lapsen suuhun. Vauvalla pitää siis olla oma lusikka, eikä vanhemman tule putsata tuttia suussaan.

Myös sokeripitoisen ravinnon runsas tai tiheä nauttiminen altistaa hampaat reikiintymiselle. Sokeripitoisesta ruoasta ja juomasta kariesbakteerit tuottavat aineenvaihdunnassaan happoja ja aiheuttavat hampaille joka kerta noin puoli tuntia kestävän happohyökkäyksen. Happohyökkäykset taas voivat vaurioittaa hampaan kiillettä. Sylki ei aina riitä suojaamaan hampaan pintaa usein toistuvilta happohyökkäyksiltä, vaan kiille voi vaurioitua pysyvästi. Jos lapsi juo jatkuvasti tuttipullosta mehua, on hampaiden reikiintyminen todennäköistä.

Milloin harjaus aloitetaan?

Lapsen hampaiden harjaus on hyvä aloittaa heti ensimmäisen maitohampaan puhjettua. Vauvalle valitaan pehmeä ja pienipäinen harja, jotta se sopii pieneen suuhun. Hampaiden harjaus aloitetaan varhain, jotta lapsi tottuisi siihen, että hammaspesu on osa päivittäisiä puuhia. Hampaat on hyvä harjata kaksi kertaa päivässä fluoritahnaa käyttäen.

Millainen fluorihammastahna on hyvä lapsille?

Fluoritahnan käyttö aloitetaan heti ensimmäisen hampaan puhjettua. 2-vuotiaaksi asti käytetään tahnaa, jossa on fluoria enintään 500 ppm (0,05 %). Tahnaa sipaistaan hyvin pieni määrä harjasten päälle. 2–5-vuotiaille riittää pienen herneen kokoinen määrä hammastahnaa, jossa on enintään 1 100 ppm (0,11 %) fluoria.

Voiko fluorista olla jotain haittaa?

Fluori suojaa hampaita kariekselta, mutta sitä ei pidä käyttää suosituksia enempää. Jos lapselle esimerkiksi  käytetään suositusta vahvempaa tahnaa pysyvien hampaiden kehityksen aikana, voi hampaiden kiilteeseen tulla laikkuisuutta eli fluoroosia.

Mitä hyötyä on ksylitolista? Milloin sen antamisen voi aloittaa?

Ksylitoli ehkäisee kariesbakteeritartuntaa ja vähentää hampaiden reikiintymistä katkaisemalla syömisen jälkeen  syntyvän happohyökkäyksen. Ksylitolipastillien antamisen voi aloittaa jo vauvaikäiselle, kun lapsi osaa syödä kiinteitä ruokia. Aluksi pastillista voi antaa pienempiä murusia ja totuttaa lasta niiden makuun. Purukumin syömisen lapsi voi aloittaa, kun hän osaa pureskella sitä nielemättä, yleensä 2–3-vuoden iässä.

Voiko lapsen hampaita suojata jotenkin muuten?

Hammaslääkärin vastaanotolla hampaiden pintaan voidaan sivellä fluorilakkaa tai -geeliä, etenkin jos lapsella on vastapuhjenneita hampaita, alkavia reikiä tai suuri kariesriski. Lakkaa tai geeliä voidaan laittaa myös maitohampaisiin. Suomen hammashoitoloissa käytetään yleisimmin fluorilakkaa.

Kuinka usein lasta käytetään hammastarkastuksessa?

Kunnan on järjestettävä ensimmäistä lasta odottavalle perheelle vähintään yksi suun terveydentilan ja hoidon tarpeen arvio. Alle kouluikäiselle kunnan on järjestettävä suun terveystarkastus, kun tämä on 1- tai 2-vuotias, 3- tai  4-vuotias ja 5- tai 6-vuotias. Jokaiselle määritetään yksilöllinen tarkastusväli omassa hammashoitolassa. Tarkastusväliä voi lyhentää tarvittaessa.

Voiko jo pikkulapsi käyttää sähköhammasharjaa?

Mitään tarkkaa alaikärajaa sähköhammasharjan käytön aloittamiselle ei ole. Sähköhammasharjan käytössä on syytä noudattaa valmistajien antamia suosituksia ja ottaa huomioon lapsen mieltymykset. Aikuisten sähköhammasharjaa ei tule käyttää pienelle lapselle, ja harjaspään on oltava pehmeä.

Mitä odottava äiti voi tehdä lapsensa hampaiden suojelemiseksi?

Tärkeintä on hoidattaa omat hampaat kuntoon ja puhdistaa ne huolellisesti joka puolelta kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnaa käyttäen. Myös hammasvälit tulee puhdistaa. D-vitamiinia kannattaa käyttää suositusten mukaisesti, sillä se on myös sikiön hampaiden ja luiden kehitykselle hyväksi. Terveellisten ruokailutottumusten omaksuminen auttaa myöhemmin myös lapsen hampaiden hoitamisessa.

Vaikuttavatko jotkut odottavan äidin ottamat lääkkeet syntyvän vauvan hampaisiin?

Tunnetuin vaikutus on tetrasykliini-antibiootilla. Altistuminen tetrasykliinille hampaiden kehityksen aikana johtaa hampaiden värimuutoksiin. Tetrasykliiniä ei pidä antaa alle 8-vuotiaille lapsille eikä odottaville tai imettäville äideille.

Vaikuttaako äidin käyttämä ksylitoli lapsen hampaisiin?

Kyllä, äidin päivittäinen ksylitolituotteiden käyttö estää mutans streptokokkien tarttumista lapsen suuhun ensimmäisten elinvuosien aikana, varsinkin jos äidillä on taipumusta hampaiden reikiintymiseen. 5–6 grammaa ksylitolia päivässä on sopiva määrä.

Voiko lapsen purentavirheitä jotenkin ennakoida ja ehkäistä?

Hampaiden puhkeaminen alkaa ensimmäisen elinvuoden aikana, ja kaikki maitohampaat ovat puhjenneet  keskimäärin kaksivuotiaana. Pysyvien hampaiden puhkeaminen alkaa noin kuusivuotiaana. Purentavirheitä diagnosoidaan ja hoidetaan sekä maitohampaiden, vaihduntavaiheen että pysyvien hampaiden aikana.

Lopullinen purenta muokkautuu siis pidemmän ajan kuluessa. Leukojen ja kasvojen kasvuun vaikuttavat perintötekijöiden lisäksi niiden toiminta, esimerkiksi pureskelu ja hengitystoiminnot, sekä tutin tai peukalon  imeminen. Hampaiden kehityksen kannalta ja purentavirheiden vähentämiseksi on suositeltavaa, että tutista luovutaan  viimeistään kahden vuoden iässä.

Voiko vauvalla olla hampaita suussaan jo syntyessään?

Voi, mutta hampaiden puhkeaminen ennenaikaisesti on harvinaista. Tavallisesti ensimmäinen maitohammas puhkeaa keskimäärin seitsemän kuukauden iässä. Nataalihampaita eli syntymän aikaan suussa puhjenneena olevia maitohampaita on joka tuhannennella suomalaislapsella. Jos hammas puhkeaa ensimmäisen elinkuukauden aikana, sitä kutsutaan neonataalihampaaksi. Yleensä nämä ovat ennenaikaisesti puhkeavia alaetuhampaita. Syytä hampaiden ennenaikaiseen puhkeamiseen ei tarkoin tunneta, mutta perinnöllisillä tekijöillä näyttää olevan merkitystä. Jos hammas haittaa imetystä tai on kovin löysä, se voidaan poistaa.

Asiantuntijana Hammaslääketieteen tohtori Eija Salmela, Helsingin yliopisto

 

10 vinkkiä vaativiin pesutilanteisiin:

  1. Käytä vauvalle pehmeää, vauvaikäiselle tarkoitettua hammasharjaa. Aloita pesut, kun vauva saa ensimmäisen hampaansa. Harjaa varovasti.

  2. Pyydä, että kumppanisi pesee sinun hampaasi, jotta tiedät, miltä se tuntuu.

  3. Anna vauvan tutustua hammasharjaan myös itse.

  4. Tee pesutilanteesta mahdollisimman hellä ja rauhallinen.

  5. Hanki kaksi hammasharjaa, ja anna toinen vauvan käteen hammaspesun ajaksi.

  6. Mitä koira sanoo? Yritä osua suuhun, kun lapsi vastaa.

  7. Kiinnitä lapsen huomio muualle, kun harjaat hampaita: laula, pyöritä kieltäsi tai silmiäsi.

  8. Pyydä isosisarus tai kummilapsi näyttämään vauvalle esimerkkiä: näin avataan suu.

  9. Pese vuorotellen omia, kumppanisi, vauvan ja isosisaruksen hampaita.

  10. Älä kysy, pestäänkö hampaat vaan millä hammastahnalla pestään. Hanki pari eri lastentahnaa.

Vauva 11/2007 ja 11/2011, päivitetty 3/2012

Mikään ei kiinnosta vauvaa niin paljon kuin toinen vauva. Vanhemman tehtävänä on tukea kehittyviä sosiaalisia taitoja.

Kaksi vauvaa istuu lähekkäin lattialla. Pian he alkavat seurata katseellaan toisiaan. He harovat innokkaasti käsillään kohti: tekee mieli kokeilla, miltä kaveri tuntuu. Kohta molemmat kikattavat.

Vauvat kiinnostuvat toisista vauvoista heti, kun alkavat havainnoida ympäristöään. Vaikka pieni vauva ei vielä täysin hahmota erillisyyttään, hän tajuaa selvästi, että tuossa on joku erilainen kuin äiti tai isä – toinen pieni.

– Ihmisen sosiaalisuus alkaa kehittyä hyvin varhain. Yhteisen toiminnan hetket voivat pienillä olla hyvin lyhyitä, mutta ne ovat silti merkityksellisiä, sanoo erityispedagogiikan yliopistonlehtori, tutkija Eira Suhonen Helsingin yliopistosta.

Kun lapsi alkaa kävellä, tarve hakea yhteyttä toisiin lapsiin näkyy yhä voimakkaammin. Uteliaisuus ohjaa taaperoa tutkimaan uusia asioita ja ihmisiä.

– Yksivuotias pyrkii jo aktiivisesti lähestymään toista, mutta yhdessä olemisen taidot ovat vielä puutteelliset. Toiminta saattaa olla impulsiivista: lapsi istuu toisen päälle tai puraisee ja katsoo, mitä tapahtuu, kuvailee toimintaterapeutti ja kouluttaja Marja Laakso.

Pieni lapsi tarvitseekin aikuisen jatkuvaa ohjausta ja tukea tutustumisretkillään.

Pallomeren säännöt

Hei katso, naapurin Jani on hiekkalaatikolla. Mennäänkö katsomaan, mitä hän puuhaa? Janilla on lapio, otetaan mekin lapio mukaan.

Kun aikuinen selittää lapselle tilanteita ääneen, elävä ja ilmeikäs äänenkäyttö välittää tunnevivahteita. Innostava puhe vahvistaa, että toisen seura on mukava juttu. Toisaalta äänellä voi myös rauhoittaa, jos lapsi lähestyy leikkikaveria liiankin vauhdikkaasti ja rajusti.

Jos lapsi vaikkapa punkee pallomeressä suoraan toisen päälle, aikuinen nostaa hänet syliinsä ja ohjaa lempeästi: Mennään mieluummin tähän viereen möyrimään, ettei kaveriin satu.

Ryhmätheraplay-kouluttajana toimiva Laakso korostaa hyvää tunnevuorovaikutusta. Sosiaaliset taidot kehittyvät ja yhteys toisiin syntyy parhaiten, kun ilmapiiri on myönteinen. Ryhmäthera-play-menetelmässä yhteyttä luodaan erilaisilla leikeillä ja elämyksillä, jotka opettavat hyvää kosketusta, riehumista ja rauhoittumista.

Sosiaalinen kehitys on yhteydessä tunne-elämän kypsymiseen, kielen kehitykseen ja säätelytaitoihin: siihen, että lapsi oppii hallitsemaan impulssejaan ja esimerkiksi odottamaan hetken vuoroaan. Se voi vaatia paljon kärsivällistä toistoa.

Laakson mukaan kehitystä hidastaa, jos lasta kohdellaan kovin ankarasti.

– Ankara kieltäminen tai lapsen vieminen tilanteesta kokonaan pois eivät tue oppimista. Jos aikuinen komentaa vihaisesti, lapsi vain pelästyy ja kokee häpeää ja neuvottomuutta. Mieluummin kannattaa auttaa lasta toimimaan oikein, Laakso sanoo.

Pieni lapsi ei vie lelua tai hajota toisen leikkiä pahuuttaan. Hän ei vielä tiedä, miten toimia. Aikuisen tehtävä on opastaa kädestä pitäen kohti parempaa tapaa: Toista ei voi tarttua naamasta, vaan pitää silittää nätisti. Lelua ei heitetä toista päin vaan ojennetaan käteen.

#vaintaaperojutut

Pieni taapero rummuttaa pöytää. Toinen seuraa ensin tarkkaan ja alkaa sitten tehdä samaa perässä. Kun yhteinen rytmi löytyy, lapset katsovat toisiaan ja nauravat.

Taaperoikäiset lapset eivät vain leiki omia leikkejään rinnakkain, kuten usein ajatellaan. Eira Suhonen on tutkimusryhmänsä kanssa analysoinut pienten lasten vuorovaikutustilanteissa kuvattuja videoita. Niistä näkyy selvästi, että lapset haluavat myös toimia keskenään.

– Heistä näkee, miten he nauttivat yhteisestä leikistä, Suhonen sanoo.

Lasten kasvaessa leikit monimutkaistuvat ja niihin alkaa tulla sääntöjä, mutta kaikki alkaa jaetusta ilosta.

Aikuinen voi tukea pienten välistä yhteyttä niin, ettei huomioi vain yhtä lasta kerrallaan, vaan ohjaa koko porukan keskinäistä toimintaa: Katsokaapa, mitä Alina tekee. Ja nyt on sitten Elsan vuoro.

Suhosen mukaan tutkimuksessa on havaittu, että lapset tekevät jo taaperoiässä todella paljon myönteisiä, hyväntahtoisia aloitteita toisiaan kohtaan.

– He haluavat lohduttaa toista, halata, silittää, puhaltaa pipejä, auttaa ja ojentaa leluja. Näissä pienissä näkyy selvästi, että me kaikki ihmiset olemme hyviä syntyessämme. Aikuisen pitäisi nähdä se hyvä ja tukea sitä.

Ja jos vaikkapa leluista tuleekin riitaa, aikuinen auttaa ratkomaan tilanteita ja näyttää, miten vuorotellaan ja jaetaan.

Yhdessä hoidossa

Sosiaaliset taidot kehittyvät vain, jos lapsi saa mahdollisuuden viettää aikaa toisten lasten seurassa. Kontaktit perheen ulkopuolisiin ihmisiin laajentavat lapsen elinpiiriä. Mitä myöhemmin hän saa kokemuksia yhdessäolosta, sitä vaikeampaa voi olla sopeutua ryhmään.

Varhaiskasvatuksella onkin Suhosen mukaan suuri merkitys niille lapsille, jotka eivät omassa kotiympäristössään pääse tapaamaan juuri muita ihmisiä kuin omat vanhempansa.

– Laadukas varhaiskasvatus sopivan kokoisessa ryhmässä tuottaa hyvää jo pienellekin lapselle. Se rikastuttaa hänen maailmaansa ja tukee käsitystä itsestä osana joukkoa, Suhonen sanoo.

Se ei silti tarkoita, että yksivuotias olisi vietävä päivähoitoon pelkästään sosiaalisten suhteiden vuoksi – kunhan lapsella on aika ajoin mahdollisuus kohdata muita lapsia.

– Rauhallinen elämänrytmi ja läheiset ihmiset ovat ihan pienelle tärkeimpiä. Jos lapsen kanssa käy vaikkapa pari kertaa viikossa kerhossa tai taaperojumpassa, se riittää, Marja Laakso toteaa.

Vauva 9/16

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Saako jo vauva pelata tabletilla? Kolme ajatusta vauvan ruutujasta.

1. Mielihyvä koukuttaa pienen lapsen.

Ruutuaika ja sisällöt vaikuttavat lapseen eri tavoin, riippuen lapsen iästä, temperamentista ja siitä, kuinka paljon hän sietää ärsykkeitä. Nopeatempoiset pelit ja ohjelmat saavat lapsen valppaaksi ja kiihtyneeksi.

Monet pelit ja ohjelmat on suunniteltu niin, että ne koukuttavat. Lapsi oppii odottamaan pian tulevaa juonenkäännettä, ja peleissä etsitään ja kerätään. Lapsen mielihyväjärjestelmä tottuu pikapalkintoihin ja haluaa lisää. Pelit ja ohjelmat ovat entistä nopeatempoisempia.

Hyvät pienten lasten pelit ovat rauhallisia.

Peli on liian koukuttava, jos lapsi on lopettaessaan kiukkuinen, ärtynyt tai levoton. Hyvä peli on sellainen, jota lapsi tykkää pelata aikansa, mutta malttaa myös lopettaa.

2. Mieti, mistä lapsen aivot jäävät paitsi.

Jos ruutuaikaa on paljon, vuorovaikutus, liikkuminen ja omaehtoinen leikkiminen voivat jäädä liian vähäksi. Edes oppimispelit eivät korvaa vuorovaikutusta esimerkiksi puheen kehityksessä.

Tabletit tuovat sisällöt vauvojen saataville. Vauvakin saa tabletista aikaan reaktion, liikettä tai ääntä. Se vangitsee vauvan huomion tehokkaasti.

Tablettia ei kannata ottaa esiin aina, kun ei ole tekemistä. Lapsen on tärkeää oppia myös odottamaan ja kestämään tylsyyttä. Oikea maailma ei ole nopea ja koko ajan jännittävä. Ei ole hyvä, jos laite viihdyttää lasta jatkuvasti, ja korvaa oman mielikuvituksen käyttämisen.

3. Viihdekin on hyväksi.

Uutta ei ole se, että on digitaalista viihdettä. Uutta on se, että sitä on saatavilla koko ajan, lähes rajaton valikoima. Lapselle tilanne on sama kuin vieressä olisi pöytä täynnä herkkuja, ja vanhempi kieltää ottamasta.

Lapsi tarvitsee selkeät rajat ruutuajalle, ettei se houkuta jatkuvasti.

Lapsella on heikko kyky säädellä huomiotaan, ja ruutu vie aina osan huomiosta. Ikärajat koskevat myös sitä, kun telkkari tai peli on auki samassa huoneessa.

Joskus lapsellekin tekee hyvää vain kölliä sohvalla ruudun ääressä. Viihde sopivasti annosteltuna ei ole haitaksi.

Vauva 10/16

Saako jo vauva pelata tabletilla? Keskustele ja kommentoi alle.

Tiina Huttu on neurobiologi ja tietokirjailija, ja pitää tiedetoimittaja Kirsi Heikkisen kanssa Pää edellä -blogia, joka käsittelee lapsen aivojen kehitystä. Kirja aiheesta ilmestyy ensi keväänä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

8 kysymystä ja vastausta vauvan kipulääkkeistä.

Asiantuntijana lasten infektiolääkäri, professori Harri Saxen.

1. Mistä tiedän, että vauvaan sattuu ja pitää antaa lääkettä?

Vauvan olon tulkitseminen voi olla vaikeaa, koska hän ei osaa itse kertoa, jos jokin paikka on kipeä. Vauvan kipuitku on usein kovaa ja hälyttävän kuuloista, eikä se helpota syömällä tai muilla tavanomaisilla keinoilla.

Kipeä vauva ei aina itke kipuitkua, vaan voi olla myös muuten tuskaisen tai voimattoman oloinen.

Jos vauvalla on selvästi kuumetta tai kipua, jonka syy on tiedossa, hänelle voi antaa omatoimisesti kipulääkettä. Jos kivun syy ei selviä, lääkettä ei pidä antaa omin päin. Ensin voi soittaa vaikka omaan terveyskeskukseen tai käyttää vauvaa lääkärissä.

Alle kolmikuista vauvaa ei saa lääkitä ilman lääkärin ohjeita. Kuumeinen pikkuvauva pitää viedä aina vastaanotolle.

2. Mitkä kipulääkkeet sopivat vauvalle? Mitä annan milloinkin?

Vauvalle voi antaa parasetamolia tai ibuprofeenia. Kolmas vaihtoehto on naprokseeni, mutta sitä saa apteekista vain reseptillä.

Ei voi sanoa, että jotakin lääkkeistä kannattaisi antaa yhteen vaivaan ja toista toiseen. Parasetamoli on kipulääke, ibuprofeeni ja naprokseeni niin sanottuja tulehduskipulääkkeitä. Parasetamoli lievittää kipua ja alentaa kuumetta, tulehduskipulääkkeet hillitsevät lisäksi tulehdusta ja turvotusta.

Pienillä lapsilla parasetamoli on eniten käytetty, ja sen riskit haittavaikutuksiin nähden ovat hyvin pienet.

Joidenkin mielestä naprokseeni on helpoin, koska se on pitkävaikutteinen eli lääkettä pitää antaa harvemmin.

3. Voiko lääkettä antaa yöksi varmuuden vuoksi?

Vaikka lapsille annettavat kipulääkkeet ovat turvallisiksi todettuja, liian hövelisti niitä ei pidä antaa. Aina pitäisi olla varma siitä, että lasta todella sattuu johonkin.

Liian herkästä lääkitsemisestä voi tulla vaivihkaa kierre: joka kerta, kun vähän kolahtaa, pitäisi heti antaa lääkettä.

4. Hampaiden tulo on vaivannut vauvaa jo viikon. Kuinka pitkään lääkettä voi antaa?

Ei ole tietoa, kuinka kivuliasta hampaiden puhkeaminen on. Jos vauva vaikuttaa kipeältä useita päiviä, syytä on hyvä alkaa etsiä jo muualta.

Vauvan ollessa kipeä kipulääkettä voi turvallisin mielin antaa useamman päivän putkeen, jos lapsen yleisvointi on hyvä ja lääkkeet tehoavat. Yleisvointi on tärkeä mittari: kuinka virkeä vauva on, miten hän jaksaa syödä ja juoda. Jos lapsi on jatkuvasti itkuinen eikä lääke auta, on hyvä lähteä lääkäriin.

5. Milloin valitsen supon, milloin nestemäisen lääkkeen?

Peräpuikon imeytyminen on epävarmempaa kuin suun kautta annettavan lääkkeen. Sen takia kannattaa yleensä valita jälkimmäinen.

Suppoja voi kuitenkin ihan hyvin käyttää, jos niihin on tottunut. Osa lapsista myös vastustelee voimakkaasti lääkkeen nielemistä. Silloin peräpuikko voi olla helpompi ratkaisu. Isommalle lapselle voi antaa myös esimerkiksi purutabletteja.

6. Kuume nousee. Annanko lääkettä heti?

Monet lääkärit neuvovat alentamaan kuumetta lääkkeillä silloin, jos se nousee 38,5 asteeseen. Vaikka lääke ei paranna itse tautia, se helpottaa lapsen oloa. Virkeämmän olon ansiosta vauva jaksaa syödä ja juoda enemmän, ja siksi lääke voi nopeuttaa parantumista.

Lapsella voi olla särkyä silloinkin, vaikka kuumetta olisi vain vähän tai ei ollenkaan. Kipulääkkeiden antamisessa kannattaa siis miettiä lapsen vointia yleisesti.

7. Vauva vain itkee ja itkee, eikä lääke tehoa. Voiko sitä antaa lisää?

Kipulääkkeen vaikutus alkaa näkyä noin tunnin sisällä. Jos vauvan olo ei helpotu, lääkettä ei saa antaa liian nopeasti lisää. Pakkausselosteessa kerrotaan, kuinka usein lääkettä saa antaa.

Uuden annoksen voi antaa, jos on ilmeistä, että lääke ei ole imeytynyt. Näin voi käydä esimerkiksi, jos vauva oksentaa heti lääkkeen antamisen jälkeen.

8. Haluaisin vältellä lääkkeitä. Mitäpä jos antaisin lääkettä ohjetta vähemmän?

Jos lääkettä antaa vähemmän kuin pakkausselosteessa neuvotaan, se ei pure kipuihin yhtä tehokkaasti, ja lääkkeen vaikutus on lyhempi.

Jos vauva on kipeä, lääkkeitä ei ole tarpeen vältellä. Pakkausselosteiden annostukset on arvioitu niin, että lääkettä on turvallista antaa. Voit siis luottaa pakkauksen ohjeisiin.

Joissakin pakkauksissa on annostusohjeet sekä iän että painon mukaan. Kannattaa suosia painon mukaista annostusta, silloin annostus on tarkempi.

Lääkkeiden antamisen lisäksi kannattaa aina miettiä, voiko potilaan oloa helpottaa myös muilla keinoilla.

Vauva 9/16

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lähetä kuva vauvajuhlien kakusta ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden Kuvaukselliset-palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 21.10.2016, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Baby Björn Soft Bib -ruokalapun, Ainu -nokkamukin ja Oppi&Ilo Kurkkaa värit -katselukirjan. Arvomme kaksi tuotepakettia, ja yhden paketin arvo on noin 28 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro parilla lauseella kuvassa olevasta kakusta: kenen ristiäis- tai nimiäisjuhlista oli kyse, kuka kakun teki, mitä oli täytteenä? Lisää tietoihin myös paikkakunta.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.