Kestovaippa hellii kukkaroa ja säästää luontoa.

Monta syytä valita kestovaippa:

Taloudellisuus: Halvimmillaan kahden vuoden kestovaippailu maksaa noin 120 euroa, kun kertakäyttövaipoilla kuluja tulee vähintään 850 euroa. Hyötysuhde kasvaa, jos vaippoja käyttää useammalla lapsella, vaipat ostaa käytettyinä tai ne ompelee itse.

Ekologisuus: Yksi lapsi käyttää keskimäärin 5 000 kertakäyttövaippaa, joista syntyy 1 500 kiloa jätettä. Niiden maatuminen kestää satoja vuosia ja tuottaa metaania, joka jouduttaa kasvihuoneilmiötä. Kestovaippoja lapsi tarvitsee parikymmentä vuodessa. Niiden valmistukseen ja puhtaanapitoon menee murto-osa kertakäyttövaippoihin kuluvista luonnonvaroista.

Terveys: Kestovaipat eivät sisällä haitallisia kemikaaleja. Ne hengittävät ja estävät näin vaippaihottuman syntymistä. Kestovaippailu jouduttaa usein myös potalle oppimista, sillä niissä lapsi tuntee pissan tulon ja oppii hallitsemaan rakkoaan paremmin.

Esteettisyys: Kestovaipoissa löytyy kuoseja vaativaankin makuun. Veikeä vihreä sammakko vauvan
vaipassa on hauskempi katsella kuin kertakäyttövaippa.

Taltuta vaippaviidakko

Kestovaippoja on monenlaisia, mutta yksinkertaisesti kestovaippa koostuu imuosasta ja kosteudenpitävästä vaippakuoresta. Lisäksi voit käyttää pintakuivaa hoitoliinaa siirtämään kosteutta pois lapsen iholta.

Koottava vaippa

Yksinkertaisimmillaan tarvitset kaksi osaa, sisävaipan ja kuorivaipan. Tilanteesta riippuen voit tarvita lisäksi lisäimua eli boosteria. Mikäli haluat helpottaa vaipan pesua ja helliä vauvan ihoa, lisää pakettiin hoitoliina.

+ Erilliset osat kuivuvat nopeasti. Voit koota paketin erilaisista osista makumieltymysten mukaan. Edullinen ratkaisu on kierrättää vanhat flanellipaidat ja pyyhkeet vaipassa.
- Kokoaminen vie aikaa enemmän kuin valmiin vaipan pukeminen.

Taskuvaippa

Kosteussulkuisen taskuvaipan kanssa tarvitset vain taiteltavan tai valmiiksi ommellun pötkövaipan, joka voi olla mitä vain kosteutta imevää materiaalia. Sisätaskuvaipan lisäksi tarvitset mahdollisesti lisäimua sekä kosteutta pitävän
kuorivaipan.

+ Astetta helpompi käyttää kuin koottava vaippa. Voit säädellä lisäimun määrää tilanteesta riippuen. Vaipasta tulee mukavan ohut paketti.
- Sopivan imukerroksen löytäminen voi olla haastavaa. Imua ei tule kyljille, joten etenkään yövaippana
ei välttämättä toimi kaikilla vauvoilla.

All-in-one

Tässä vaipassa on kaikki lukuun ottamatta hoitoliinaa.

+ Nopeaa ja helppoa vaippailua, sopii myös vastahakoisille kestovaipan pukijoille. Kätevä reissussa.
- Kalliimpi hankintahinta kuin koottavilla vaipoilla. Aiheuttaa ylimääräistä pesua, sillä kuori on pestävä
paketin mukana vaikkei se olisi likainenkaan. Kuivuminen kestää pidempään.

Kestovaippojen huoltovinkit:

  • Säilytä likaiset vaipat ilmavasti pyykkikorissa, kannellisessa ämpärissä tai vaikkapa kylpyammeen reunalla kuivumassa. Voit myös liottaa likavaippoja vedessä, vaihda vesi päivittäin.Tilkka etikkaa vedessä poistaa hajut.
  • Matkalla oiva säilytyspaikka vaipoille on kangaskassi, johon on pirskautettu pari tippaa teepuuöljyä.
  • Heitä hoitoliina roskikseen, älä vessanpönttöön.
  • Huuhtele tahrat tuoreeltaan vedellä, tai mikäli vaipassa ei ole fleeceä, pese tarvittaessa sappisaippualla.
  • Sulje tarrat ennen koneeseen laittamista.
  • Käytä pesuainetta ohjetta pienempi määrä.
  • Älä käytä huuhteluainetta, vaan lisää huuhteluveteen tilkka etikkaa tai teepuuöljyä.
  • Pese kuorivaipat vain, jos ne ovat tahraantuneet.
  • Käytä auringonvaloa tahranpoistajana.

Kestovaippasanasto:

All-in-one (aio, a-i-o): Käyttövalmis vaippa, jossa kuori- ja sisävaippa ovat yhdessä. Lisäosia ei tarvita, ellei halua käyttää hoitoliinaa, jota useimmissa malleissa ei ole. Yhtä helppo käyttää kuin kertakäyttövaippa.

Harsot (vaippaharso): suuria puuvillaisia kangaskappaleita, jotka taitellaan sisävaipaksi.

Hoitoliina (vaippasuoja, kuivaliina): kankainen tai kuitupaperinen liina, joka voidaan laittaa sisävaipan ja ihon väliin pitämään vaipan pinta kuivana. Helpottaa myös kakkavaipan pesemistä.

Kuorivaippa (vaippakuori, vaippahousu, kosteussulku): kosteutta läpäisemätön, mutta hengittävä ulkokuori. Pitää myös sisävaipan paikoillaan. Malliltaan alushousutyyppinen villahousu tai kertakäyttövaipan muotoinen tarra- tai painonappikiinnitteinen kuorivaippa.

Lisäimu (boosteri): lisätään vaipan sisään tehostamaan imukykyä esimerkiksi pitkien unien ajaksi. Malliltaan joko pötkö, taiteltava tai muotoon ommeltu.

Muotoon ommeltu vaippa: sisävaippa, joka on ommeltu valmiiksi vaipan muotoon. Kiinnityksenä tarranauha, nepparit tai erillinen vaipan kiinnitin.

Nauhavaippa: puuvillaneuloksinen sisävaippa, joka kiinnitetään nauhoilla. Isommilla lapsilla nauhavaipan sisälle tarvitaan lisäimu.

Näpsy: joustava kolmihaarainen hakanen, jota käytetään tarrattomien tai napittomien sisävaippojen kiinnitykseen.

Pötkövaippa: useammasta imukykyisestä kangaskerroksesta pötköksi ommeltu tai taiteltu vaippa.

Silkkivaippa: ohuehko silkkiliina, joka voidaan laittaa sisävaipan ja lapsen ihon väliin ihon ollessa ärtynyt. Silkin sisältämä silkkiliima hoitaa ihoa ja auttaa pahaankin punoitukseen.

Sisävaippa: kuorivaipan sisään laitettava kosteutta imevä kerros, joka voi olla taiteltava, muotoon ommeltu, nauha- tai pötkövaippa. Materiaalina esimerkiksi froteeta, flanellia, hamppua tai bambua. Kaksi viimeksi mainittua ovat ekologisimmat ja tehokkaimmat vaihtoehdot.

Taittovaippa (flanellivaippa, prefold, vaippaliina): neliön mallisia taitto-ommeltuja vaippoja, joissa keskelle on ommeltu valmiiksi paksumpi imukerros, ja jotka näin imevät kokoonsa nähden enemmän kosteutta kuin sideharsot. Taittovaippaa voidaan käyttää kuten sideharsoja tai taitella pötköksi sideharson väliin, tai käyttää sellaisenaan.

TSI (T-S-I): Tee-se-itse eli itse tehdyt vaipat. Voivat olla minkä tahansa tyyppisiä ja mallisia vaippoja.

Täyttövaippa (taskuvaippa): joko kosteussulullinen vaippakuoren ja kuivaliinan yhdistelmä, jossa imuosa laitetaan vaipan taskuun kankaiden väliin, tai sisävaippa, jonka taskuun laitetaan imuosia imutarpeen mukaan. Jälkimmäinen tarvitsee lisäksi kuorivaipan.

Villahousut (hahtuvahousut, hahtuvat, villikset): hahtuva- tai merinovillalangasta neulotut vaippahousut. Toimivat kuorivaippana. Saatavana lyhyt- tai pitkälahkeisina. Villa on antibakteerinen,
hengittävä materiaali, joka pysyy lämpimänä kosteanakin.

Asiantuntijoina Heini Kettunen Kestovaippayhdistyksestä ja Mira-Pauliina Piipari Raparperistä.

Takaisin alkuun

Vauva 6/2008, päivitetty 9/2009

Katso myös:

» Monta syytä valita kestovaippa
» Taltuta vaippaviidakko
» Kestovaippojen huoltovinkit
» Kestovaippasanasto
» Vaippa-aiheiset keskustelut: vinkkejä ja vertaistukea
» Osta tai myy kestovaippoja Vauvan kirppiksellä

Lisätietoja:

» Kestovaippainfo

» Kestovaippayhdistys

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mikään ei kiinnosta vauvaa niin paljon kuin toinen vauva. Vanhemman tehtävänä on tukea kehittyviä sosiaalisia taitoja.

Kaksi vauvaa istuu lähekkäin lattialla. Pian he alkavat seurata katseellaan toisiaan. He harovat innokkaasti käsillään kohti: tekee mieli kokeilla, miltä kaveri tuntuu. Kohta molemmat kikattavat.

Vauvat kiinnostuvat toisista vauvoista heti, kun alkavat havainnoida ympäristöään. Vaikka pieni vauva ei vielä täysin hahmota erillisyyttään, hän tajuaa selvästi, että tuossa on joku erilainen kuin äiti tai isä – toinen pieni.

– Ihmisen sosiaalisuus alkaa kehittyä hyvin varhain. Yhteisen toiminnan hetket voivat pienillä olla hyvin lyhyitä, mutta ne ovat silti merkityksellisiä, sanoo erityispedagogiikan yliopistonlehtori, tutkija Eira Suhonen Helsingin yliopistosta.

Kun lapsi alkaa kävellä, tarve hakea yhteyttä toisiin lapsiin näkyy yhä voimakkaammin. Uteliaisuus ohjaa taaperoa tutkimaan uusia asioita ja ihmisiä.

– Yksivuotias pyrkii jo aktiivisesti lähestymään toista, mutta yhdessä olemisen taidot ovat vielä puutteelliset. Toiminta saattaa olla impulsiivista: lapsi istuu toisen päälle tai puraisee ja katsoo, mitä tapahtuu, kuvailee toimintaterapeutti ja kouluttaja Marja Laakso.

Pieni lapsi tarvitseekin aikuisen jatkuvaa ohjausta ja tukea tutustumisretkillään.

Pallomeren säännöt

Hei katso, naapurin Jani on hiekkalaatikolla. Mennäänkö katsomaan, mitä hän puuhaa? Janilla on lapio, otetaan mekin lapio mukaan.

Kun aikuinen selittää lapselle tilanteita ääneen, elävä ja ilmeikäs äänenkäyttö välittää tunnevivahteita. Innostava puhe vahvistaa, että toisen seura on mukava juttu. Toisaalta äänellä voi myös rauhoittaa, jos lapsi lähestyy leikkikaveria liiankin vauhdikkaasti ja rajusti.

Jos lapsi vaikkapa punkee pallomeressä suoraan toisen päälle, aikuinen nostaa hänet syliinsä ja ohjaa lempeästi: Mennään mieluummin tähän viereen möyrimään, ettei kaveriin satu.

Ryhmätheraplay-kouluttajana toimiva Laakso korostaa hyvää tunnevuorovaikutusta. Sosiaaliset taidot kehittyvät ja yhteys toisiin syntyy parhaiten, kun ilmapiiri on myönteinen. Ryhmäthera-play-menetelmässä yhteyttä luodaan erilaisilla leikeillä ja elämyksillä, jotka opettavat hyvää kosketusta, riehumista ja rauhoittumista.

Sosiaalinen kehitys on yhteydessä tunne-elämän kypsymiseen, kielen kehitykseen ja säätelytaitoihin: siihen, että lapsi oppii hallitsemaan impulssejaan ja esimerkiksi odottamaan hetken vuoroaan. Se voi vaatia paljon kärsivällistä toistoa.

Laakson mukaan kehitystä hidastaa, jos lasta kohdellaan kovin ankarasti.

– Ankara kieltäminen tai lapsen vieminen tilanteesta kokonaan pois eivät tue oppimista. Jos aikuinen komentaa vihaisesti, lapsi vain pelästyy ja kokee häpeää ja neuvottomuutta. Mieluummin kannattaa auttaa lasta toimimaan oikein, Laakso sanoo.

Pieni lapsi ei vie lelua tai hajota toisen leikkiä pahuuttaan. Hän ei vielä tiedä, miten toimia. Aikuisen tehtävä on opastaa kädestä pitäen kohti parempaa tapaa: Toista ei voi tarttua naamasta, vaan pitää silittää nätisti. Lelua ei heitetä toista päin vaan ojennetaan käteen.

#vaintaaperojutut

Pieni taapero rummuttaa pöytää. Toinen seuraa ensin tarkkaan ja alkaa sitten tehdä samaa perässä. Kun yhteinen rytmi löytyy, lapset katsovat toisiaan ja nauravat.

Taaperoikäiset lapset eivät vain leiki omia leikkejään rinnakkain, kuten usein ajatellaan. Eira Suhonen on tutkimusryhmänsä kanssa analysoinut pienten lasten vuorovaikutustilanteissa kuvattuja videoita. Niistä näkyy selvästi, että lapset haluavat myös toimia keskenään.

– Heistä näkee, miten he nauttivat yhteisestä leikistä, Suhonen sanoo.

Lasten kasvaessa leikit monimutkaistuvat ja niihin alkaa tulla sääntöjä, mutta kaikki alkaa jaetusta ilosta.

Aikuinen voi tukea pienten välistä yhteyttä niin, ettei huomioi vain yhtä lasta kerrallaan, vaan ohjaa koko porukan keskinäistä toimintaa: Katsokaapa, mitä Alina tekee. Ja nyt on sitten Elsan vuoro.

Suhosen mukaan tutkimuksessa on havaittu, että lapset tekevät jo taaperoiässä todella paljon myönteisiä, hyväntahtoisia aloitteita toisiaan kohtaan.

– He haluavat lohduttaa toista, halata, silittää, puhaltaa pipejä, auttaa ja ojentaa leluja. Näissä pienissä näkyy selvästi, että me kaikki ihmiset olemme hyviä syntyessämme. Aikuisen pitäisi nähdä se hyvä ja tukea sitä.

Ja jos vaikkapa leluista tuleekin riitaa, aikuinen auttaa ratkomaan tilanteita ja näyttää, miten vuorotellaan ja jaetaan.

Yhdessä hoidossa

Sosiaaliset taidot kehittyvät vain, jos lapsi saa mahdollisuuden viettää aikaa toisten lasten seurassa. Kontaktit perheen ulkopuolisiin ihmisiin laajentavat lapsen elinpiiriä. Mitä myöhemmin hän saa kokemuksia yhdessäolosta, sitä vaikeampaa voi olla sopeutua ryhmään.

Varhaiskasvatuksella onkin Suhosen mukaan suuri merkitys niille lapsille, jotka eivät omassa kotiympäristössään pääse tapaamaan juuri muita ihmisiä kuin omat vanhempansa.

– Laadukas varhaiskasvatus sopivan kokoisessa ryhmässä tuottaa hyvää jo pienellekin lapselle. Se rikastuttaa hänen maailmaansa ja tukee käsitystä itsestä osana joukkoa, Suhonen sanoo.

Se ei silti tarkoita, että yksivuotias olisi vietävä päivähoitoon pelkästään sosiaalisten suhteiden vuoksi – kunhan lapsella on aika ajoin mahdollisuus kohdata muita lapsia.

– Rauhallinen elämänrytmi ja läheiset ihmiset ovat ihan pienelle tärkeimpiä. Jos lapsen kanssa käy vaikkapa pari kertaa viikossa kerhossa tai taaperojumpassa, se riittää, Marja Laakso toteaa.

Vauva 9/16

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Saako jo vauva pelata tabletilla? Kolme ajatusta vauvan ruutujasta.

1. Mielihyvä koukuttaa pienen lapsen.

Ruutuaika ja sisällöt vaikuttavat lapseen eri tavoin, riippuen lapsen iästä, temperamentista ja siitä, kuinka paljon hän sietää ärsykkeitä. Nopeatempoiset pelit ja ohjelmat saavat lapsen valppaaksi ja kiihtyneeksi.

Monet pelit ja ohjelmat on suunniteltu niin, että ne koukuttavat. Lapsi oppii odottamaan pian tulevaa juonenkäännettä, ja peleissä etsitään ja kerätään. Lapsen mielihyväjärjestelmä tottuu pikapalkintoihin ja haluaa lisää. Pelit ja ohjelmat ovat entistä nopeatempoisempia.

Hyvät pienten lasten pelit ovat rauhallisia.

Peli on liian koukuttava, jos lapsi on lopettaessaan kiukkuinen, ärtynyt tai levoton. Hyvä peli on sellainen, jota lapsi tykkää pelata aikansa, mutta malttaa myös lopettaa.

2. Mieti, mistä lapsen aivot jäävät paitsi.

Jos ruutuaikaa on paljon, vuorovaikutus, liikkuminen ja omaehtoinen leikkiminen voivat jäädä liian vähäksi. Edes oppimispelit eivät korvaa vuorovaikutusta esimerkiksi puheen kehityksessä.

Tabletit tuovat sisällöt vauvojen saataville. Vauvakin saa tabletista aikaan reaktion, liikettä tai ääntä. Se vangitsee vauvan huomion tehokkaasti.

Tablettia ei kannata ottaa esiin aina, kun ei ole tekemistä. Lapsen on tärkeää oppia myös odottamaan ja kestämään tylsyyttä. Oikea maailma ei ole nopea ja koko ajan jännittävä. Ei ole hyvä, jos laite viihdyttää lasta jatkuvasti, ja korvaa oman mielikuvituksen käyttämisen.

3. Viihdekin on hyväksi.

Uutta ei ole se, että on digitaalista viihdettä. Uutta on se, että sitä on saatavilla koko ajan, lähes rajaton valikoima. Lapselle tilanne on sama kuin vieressä olisi pöytä täynnä herkkuja, ja vanhempi kieltää ottamasta.

Lapsi tarvitsee selkeät rajat ruutuajalle, ettei se houkuta jatkuvasti.

Lapsella on heikko kyky säädellä huomiotaan, ja ruutu vie aina osan huomiosta. Ikärajat koskevat myös sitä, kun telkkari tai peli on auki samassa huoneessa.

Joskus lapsellekin tekee hyvää vain kölliä sohvalla ruudun ääressä. Viihde sopivasti annosteltuna ei ole haitaksi.

Vauva 10/16

Saako jo vauva pelata tabletilla? Keskustele ja kommentoi alle.

Tiina Huttu on neurobiologi ja tietokirjailija, ja pitää tiedetoimittaja Kirsi Heikkisen kanssa Pää edellä -blogia, joka käsittelee lapsen aivojen kehitystä. Kirja aiheesta ilmestyy ensi keväänä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

8 kysymystä ja vastausta vauvan kipulääkkeistä.

Asiantuntijana lasten infektiolääkäri, professori Harri Saxen.

1. Mistä tiedän, että vauvaan sattuu ja pitää antaa lääkettä?

Vauvan olon tulkitseminen voi olla vaikeaa, koska hän ei osaa itse kertoa, jos jokin paikka on kipeä. Vauvan kipuitku on usein kovaa ja hälyttävän kuuloista, eikä se helpota syömällä tai muilla tavanomaisilla keinoilla.

Kipeä vauva ei aina itke kipuitkua, vaan voi olla myös muuten tuskaisen tai voimattoman oloinen.

Jos vauvalla on selvästi kuumetta tai kipua, jonka syy on tiedossa, hänelle voi antaa omatoimisesti kipulääkettä. Jos kivun syy ei selviä, lääkettä ei pidä antaa omin päin. Ensin voi soittaa vaikka omaan terveyskeskukseen tai käyttää vauvaa lääkärissä.

Alle kolmikuista vauvaa ei saa lääkitä ilman lääkärin ohjeita. Kuumeinen pikkuvauva pitää viedä aina vastaanotolle.

2. Mitkä kipulääkkeet sopivat vauvalle? Mitä annan milloinkin?

Vauvalle voi antaa parasetamolia tai ibuprofeenia. Kolmas vaihtoehto on naprokseeni, mutta sitä saa apteekista vain reseptillä.

Ei voi sanoa, että jotakin lääkkeistä kannattaisi antaa yhteen vaivaan ja toista toiseen. Parasetamoli on kipulääke, ibuprofeeni ja naprokseeni niin sanottuja tulehduskipulääkkeitä. Parasetamoli lievittää kipua ja alentaa kuumetta, tulehduskipulääkkeet hillitsevät lisäksi tulehdusta ja turvotusta.

Pienillä lapsilla parasetamoli on eniten käytetty, ja sen riskit haittavaikutuksiin nähden ovat hyvin pienet.

Joidenkin mielestä naprokseeni on helpoin, koska se on pitkävaikutteinen eli lääkettä pitää antaa harvemmin.

3. Voiko lääkettä antaa yöksi varmuuden vuoksi?

Vaikka lapsille annettavat kipulääkkeet ovat turvallisiksi todettuja, liian hövelisti niitä ei pidä antaa. Aina pitäisi olla varma siitä, että lasta todella sattuu johonkin.

Liian herkästä lääkitsemisestä voi tulla vaivihkaa kierre: joka kerta, kun vähän kolahtaa, pitäisi heti antaa lääkettä.

4. Hampaiden tulo on vaivannut vauvaa jo viikon. Kuinka pitkään lääkettä voi antaa?

Ei ole tietoa, kuinka kivuliasta hampaiden puhkeaminen on. Jos vauva vaikuttaa kipeältä useita päiviä, syytä on hyvä alkaa etsiä jo muualta.

Vauvan ollessa kipeä kipulääkettä voi turvallisin mielin antaa useamman päivän putkeen, jos lapsen yleisvointi on hyvä ja lääkkeet tehoavat. Yleisvointi on tärkeä mittari: kuinka virkeä vauva on, miten hän jaksaa syödä ja juoda. Jos lapsi on jatkuvasti itkuinen eikä lääke auta, on hyvä lähteä lääkäriin.

5. Milloin valitsen supon, milloin nestemäisen lääkkeen?

Peräpuikon imeytyminen on epävarmempaa kuin suun kautta annettavan lääkkeen. Sen takia kannattaa yleensä valita jälkimmäinen.

Suppoja voi kuitenkin ihan hyvin käyttää, jos niihin on tottunut. Osa lapsista myös vastustelee voimakkaasti lääkkeen nielemistä. Silloin peräpuikko voi olla helpompi ratkaisu. Isommalle lapselle voi antaa myös esimerkiksi purutabletteja.

6. Kuume nousee. Annanko lääkettä heti?

Monet lääkärit neuvovat alentamaan kuumetta lääkkeillä silloin, jos se nousee 38,5 asteeseen. Vaikka lääke ei paranna itse tautia, se helpottaa lapsen oloa. Virkeämmän olon ansiosta vauva jaksaa syödä ja juoda enemmän, ja siksi lääke voi nopeuttaa parantumista.

Lapsella voi olla särkyä silloinkin, vaikka kuumetta olisi vain vähän tai ei ollenkaan. Kipulääkkeiden antamisessa kannattaa siis miettiä lapsen vointia yleisesti.

7. Vauva vain itkee ja itkee, eikä lääke tehoa. Voiko sitä antaa lisää?

Kipulääkkeen vaikutus alkaa näkyä noin tunnin sisällä. Jos vauvan olo ei helpotu, lääkettä ei saa antaa liian nopeasti lisää. Pakkausselosteessa kerrotaan, kuinka usein lääkettä saa antaa.

Uuden annoksen voi antaa, jos on ilmeistä, että lääke ei ole imeytynyt. Näin voi käydä esimerkiksi, jos vauva oksentaa heti lääkkeen antamisen jälkeen.

8. Haluaisin vältellä lääkkeitä. Mitäpä jos antaisin lääkettä ohjetta vähemmän?

Jos lääkettä antaa vähemmän kuin pakkausselosteessa neuvotaan, se ei pure kipuihin yhtä tehokkaasti, ja lääkkeen vaikutus on lyhempi.

Jos vauva on kipeä, lääkkeitä ei ole tarpeen vältellä. Pakkausselosteiden annostukset on arvioitu niin, että lääkettä on turvallista antaa. Voit siis luottaa pakkauksen ohjeisiin.

Joissakin pakkauksissa on annostusohjeet sekä iän että painon mukaan. Kannattaa suosia painon mukaista annostusta, silloin annostus on tarkempi.

Lääkkeiden antamisen lisäksi kannattaa aina miettiä, voiko potilaan oloa helpottaa myös muilla keinoilla.

Vauva 9/16

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lähetä kuva vauvajuhlien kakusta ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden Kuvaukselliset-palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kuvahaasteeseen liittynyt kisa on päättynyt, ja voittaneille on ilmoitettu voitosta. Kun lähetät kuvan viimeistään 21.10.2016, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Baby Björn Soft Bib -ruokalapun, Ainu -nokkamukin ja Oppi&Ilo Kurkkaa värit -katselukirjan. Arvomme kaksi tuotepakettia, ja yhden paketin arvo on noin 28 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro parilla lauseella kuvassa olevasta kakusta: kenen ristiäis- tai nimiäisjuhlista oli kyse, kuka kakun teki, mitä oli täytteenä? Lisää tietoihin myös paikkakunta.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.