Toisen lapsen kanssa otetaan ihan pikkuisen rennommin, vai mitä?

Esikoisen kanssa jaksetaan pingottaa. Toisen lapsen kohdalla saattaa olla toisin ainakin näissä 11 asiassa, Parents.com kirjoittaa.

1. Ruoka

Esikoiselle tehdään kaikki soseet itse parhaista raaka-aineista. Luomua totta kai. Äiti tai isä keittää, muussaa ja pakastaa värikkäitä soseita jääpalamuotteihin. Ruoka-ajoista pidetään kiinni kellontarkasti, ettei pienen rytmi vain häiriintyisi.

Kuopus saa valmissosetta suoraan purkista ja maissinaksun silloin tällöin. Suunnilleen neljästi päivässä.

2. Nukkuminen

Esikoisen pinnasänky kootaan suurella hartaudella raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Siihen hankitaan vauvantarvikeliikkeen suosittelema patja ja pikkuruiset lakanat, joissa on nallekuvio.

Kuopus nukkuu äidin kyljessä läpi vauvavuoden. Isä kuorsaa erillisellä patjalla lattialla.

3. Vaatteet

Esikoisen vaatteet ovat ehtaa luomupuuvillaa. Hänelle hankitaan tusina 56 -senttisiä kauluspaitoja ja haalareita, joissa on paljon hankalia nappeja. Jos kyse on tytöstä, kaapista löytyy liuta 56 -senttisiä liivihameita ja pitsimekkoja.

Yö tai päivä, kuopuksella on sama pehmeä potkupuku. Mitä helpommin puettava, sen parempi.

4. Juhlat

Esikoisen ekoilla synttäreillä on yhteensointuvat koristeet ja teeman mukainen kakku. Kynttilöiden puhaltaminen äidin myötävaikutuksella videoidaan.

Kuopus täyttää vuoden jossain välissä. Iskä laittaa kuvan Facebookiin.

5. Ystävät

Esikoisen kanssa käydään vauvakahviloissa ja vanhempi-lapsi -jumpissa. Taaperoille järkkäillään kalenterit kädessä leikkitreffejä.

Kuopus mönkii silmät ihastuksesta pyöreinä esikoisen ja hänen melskaavien kavereittensa jaloissa.

6. Nukuttaminen

Esikoista nukutetaan tunti omaan sänkyynsä joka ilta samaan aikaan. Soittorasiasta kuuluu rauhoittava melodia ja pientä tassutellaan lempeästi, kunnes nukkumatti saapuu. Itkuhälytin monitoroi huonetta, jotta vanhemmat voivat viettää hetken kaksin toisessa huoneessa.

Kuopus nukahtaa imetykseen äidin sänkyyn. Äitiä väsyttää niin, että hän nukahtaa viereen samaan syssyyn.

7. Lelut

Esikoiselle ostetaan vain kehittäviä ja ekologisia puuleluja, jotka ovat myös kauniita sisutuselementtejä.

Kuopus ei kiinnostu omista vauvaleluistaan pätkääkään, vaan ryömii keskelle esikoisen legoleikkiä. Äiti ehtii viime tingassa kaivaa legomiehen pään hänen nielustaan.

8. Ruutuaika

Esikoinen saa katsoa kehittävää taapero-ohjelmaa maksimissaan puoli tuntia päivässä.

Ei haittaa, vaikka kuopus katsoo samoja ohjelmia kuin isosisaruskin, eihän?

9. Potalle opettelu

Esikoisen osumia raportoidaan puolelle suvulle.

Kuopus oppi jossain välissä kuivaksi, näköjään.

10. Lapsenvahdit

Esikoiselle on tyrkyllä liuta innokkaita hoitajia. Isovanhemmat ja kummit suorastaan kisaavat tehtävästä. Vanhemmat joutuvat toppuuttelemaan innokkaimpia.

Kukaan ei tahdo yhtaikaa hoitoon vauhdikasta esikoista ja vauvaikäistä kuopusta. Tästedes ollaan enimmäkseen kotona.

11. Vauvakirja

Esikoisen Kulta-aika lapsuuden on kuin pieni taideteos täynnä hassuja valokuvia ja huolellisesti ylös kirjoitettuja ensisanoja.

Kuopuksen vastaava kirja pölyttyy hyllyssä. Siihen on muistettu raapustaa syntymämitat.

Vierailija

Toinen lapsi tuli – oops, rima laski

Mua aina harmittaa, miten meidän vauvelista on niin paljon vähemmän valokuvia. Yksi asia meillä on kyllä ollut toisinpäin kuin kuvauksessa: esikoinen saattoi olla samoissa vaatteissa yön ja päivän, kun vetäisi useimmiten herneen nenään paidan pään yli laittamisesta. Meillä oli melkein 1-vuotiaaksi kietaisubodyt käytössä. Kuopus taas on ollut mutkattomampi vaatetettava.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Flunssan iskiessä pieni vauva kannattaa viedä tarkastukseen. Yli kolmikuisen vointia voi tarkkailla ensin kotona.

Mistä tietää, että flunssainen vauva tarvitsee lääkärihoitoa?

Mitä nuorempi vauva, sitä tärkeämpää on, että hän pystyy hengittämään nenän kautta. Jos pikkuvauvan nenä on tukossa, rinnasta tai pullosta syöminen ei onnistu kunnolla.

Mahdollisen hengitysvaikeuden arvioiminen ei ole helppoa vanhemmalle, joten alle kolmen kuukauden ikäisen vauvan vointi on hyvä arvioida lääkärin vastaanotolla.

Jos vauva jaksaa syödä hyvin, on kuumeeton ja jopa hymyilee, hänen yleisvointinsa ei voi olla erityisen huono.

Vauva on ollut nuhainen jo yli viikon ajan. Voiko vielä odotella, että hän paranee itsestään?

Kyllä voi, tämä on täysin normaalia. Nuha kestää yleensä noin kaksi viikkoa, ja oireet häviävät pikkuhiljaa.

Lääkäriin on syytä mennä, jos vointi huononee uudelleen, kuume uusii tai syöminen muuttuu vaikeaksi.

Entä jos vauvalla nousee kuume. Milloin hänet pitää viedä lääkäriin?

Alle kolmikuinen vauva kannattaa viedä lääkäriin aina, jos hänelle nousee 38 asteen kuume. Alle kuukauden vanha kuumeilija kuuluu aina sairaalahoitoon.

Jos pienellä vauvalla on kuumetta, sen aiheuttaja on vakava infektio paljon useammin kuin varttuneemmalla lapsella. Vauvan oireita on myös paljon vaikeampi tulkita kuin vuoden ikäisen.

Isompaa lasta voi seurata hieman pidempään, jos hänen yleisvointinsa on hyvä eikä hänellä ole hengitysvaikeuksia.

Hengitysvaikeudet, tihentynyt tai työläs hengitys ja yleisvoinnin heikkeneminen ovat syitä viedä lapsi lääkärille. Samoin lääkäriin kannattaa lähteä, jos kuumeelle ei löydy järkevää selitystä, kuten esimerkiksi nuha.

Milloin kuumetta kannattaa lääkitä?

Yli 38,5 asteen kuumetta kannattaa jo lääkitä. Kuumeen ja yleisvoinnin kohentamiseksi kannattaa antaa parasetamolia ohjeen mukaan. Ibuprofeiinia voi antaa vasta yli kolme kuukautta vanhoille lapsille.

Kuumelääke on samalla myös kipulääke. Hyväkuntoiselle flunssaiselle vauvalle voi hyvin antaa kipu- ja kuumelääkettä ensin ja arvioida vointia uudelleen sen jälkeen. Parasetamoli imeytyy suun kautta hieman paremmin kuin peräpuikkona. Supotkin toimivat hyvin, kunhan annos on kohdallaan.

Miten RS-virus eroaa tavallisesta flunssasta?

Hengitysinfektioita aiheuttavia viruksia on runsaasti, mutta RS-niminen virus on erityisen hankala. Se aiheuttaa erittäin räkäisen taudin myös aikuisille.

RS-virus on vaikea, sillä mitä nuorempi vauva on kyseessä, sitä pahemmat oireet yleensä ovat. Vauvan hengitystiet ovat tukossa, eikä hän jaksa syödä.

Virus ei ilmene pelkästään ylähengitystieoireina ja nenän tukkoisuutena, vaan tyypillisesti se aiheuttaa pikkuvauvoille hankalan, sairaalahoitoa vaativan keuhkotulehduksen, johon liittyy hengitysvaikeuksia. Korvatulehduksen kehittyminen RS-taudin jälkeen on enemmän sääntö kuin poikkeus.

RS-virus epidemia tulee joka toinen talvi, enimmäkseen joulukuun ja helmikuun välisenä aikana. Ensi talvikaudella se on jälleen odotettavissa. Epidemian aikana pieniä vauvoja joutuu paljon sairaalahoitoon.

Milloin vauvan yskästä on syytä huolestua?

Yskä kuuluu vauvan tavalliseen nuhaflunssaan samalla tavalla kuin vanhemmallakin. Mutta pienen vauvan yskä on aina poikkeava oire, jos siihen ei liity samaan aikaan selvää nuhaisuutta.

Hinkuyskässä lapsella ei ole muita flunssan oireita tai kuumetta. Lapsi saa rajuja yskänpuuskia, mutta on niiden välissä täysin oireeton. Puuskiin liittyy tikahtumisen tunnetta ja hinkumista. Yskiessä lapsi oksentaa limaa, ja hänen hengityksensä vaikeutuu.

Hinkuyskärokote annetaan kolmen ja viiden kuukauden ikäisille sekä yksivuotiaille. Rokote ei suojaa taudilta täysin ensimmäisen eikä heti vielä toisenkaan annoksen jälkeen. Karkeasti voidaan sanoa, että alle kuusi kuukautta vanha lapsi ei vielä ole suojassa hinkuyskältä. Vanhempikin lapsi voi sairastua, joskin se on hyvin harvinaista, jos hänet on rokotettu.

Pelkkä kuvaus hankalista yskänpuuskista pitäisi herättää lääkärissä epäilyn hinkuyskästä. Jos vastaanotolla yskänpuuskaa ei kuitenkaan tule ja vauva on niin pieni, ettei ole vielä saanut rokotetta, lapsi on syytä ottaa seurantaan.

Hinkuyskää sairastavat vauvat kuuluvat aina sairaalahoitoon.

Miten flunssaisen vauvan oloa voi parhaiten helpottaa?

Nenää niistämällä, lasta rauhoittamalla ja kipulääkkeellä.

Nuhanenään tepsiviä keittosuolaliuoksia saa apteekista tippoina ja sumutteina. Suolaliuos helpottaa nenän tyhjentämistä ja avaa tukkoisuutta.

Lisäksi apteekista on myynnissä niistäjiä ja nenäimuja, joilla pystyy turvallisesti tyhjentämään vauvan nenää. Niistolaitetta kannattaa käyttää yhdessä keittosuolatippojen kanssa ennen jokaista syöttöä.

Flunssaisen vauvan sängyn pääpuolta on hyvä kohottaa sängyn jalkojen alle asetettavilla korotuksilla.

Jos lapsella on hengitysvaikeuksia, hän voi tarvita lisähappea tai muita hengityksen tukitoimia sairaalassa.

Asiantuntijana: Lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist, Pikkujätti lasten ja nuorten lääkäriasema Oy, lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Tea Nieminen, Lastenklinikka.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

10 tärkeintä ohjetta vastasyntyneiden vanhemmille.

Skotlannissa sijaitseva äitiyssairaala Ayrshire Maternity Unit jakaa kirjettä, jossa annetaan vastasyntyneiden vanhemmille kymmenen tärkeintä hoito-ohjetta vauvan näkökulmasta. Kirje ei ole osaston oma, ja sen alkuperäinen kirjoittaja on tuntematon. Teimme tekstistä vapaan käännöksen.

Rakas äiti, rakas isä,

Pyydän sinua pitämään tämän kirjeen tallessa ja lukemaan sen aina silloin, kun arki tuntuu vaikealta.

1. Pyydän, ettet odota minulta (tai itseltäsi) liikoja. Anna meille kaikille aikaa. Minä tarvitsen sitä kasvaakseni ja kehittyäkseni, jotta minusta tulee vakaampi ja helpommin ennustettava. Sinä tarvitset aikaa, jotta voit levätä ja rentoutua ja toipua synnytyksestä.

2. Syötä minua, kun minulla on nälkä. En ole koskaan vielä tuntenut nälkää, enkä vielä ymmärrä kelloa ja sopivia ruoka-aikoja.

3. Pidä minua sylissä, paijaa, pussaile ja halaile hellästi. Olen tottunut olemaan äidin lähellä kohdussa, enkä ole koskaan vielä ollut yksin.

4. Anna anteeksi, jos itken paljon. En tee sitä tahallani, eikä tarkoitukseni ole tehdä oloasi kurjaksi. Minulla ei vain ole vielä muuta keinoa kertoa tarpeistani. Kun kasvan hieman, opin muitakin tapoja kommunikoida.

5. Pyydän sinua tutustumaan minuun rauhassa. Kun annat minulle aikaa, opit tuntemaan luonteenpiirteitäni. Samalla huomaat, mitkä asiat rauhoittavat juuri minua ja tekevät minut tyytyväiseksi.

6. Älä pelkää tekeväsi virheitä vanhempana. Ne ovat luonnollisia. Kestän ne kyllä, kunhan teet kaiken rakkaudella.

7. Älä pety minuun, vaikka en olekaan täydellinen. Toivon, ettet myöskään pety itseesi vanhempana, vaikka et olekaan aina täydellinen.

8. Pidä huolta itsestäsi. Syö kunnolla, lepää ja ulkoile. Kun voit hyvin, sinulla on voimia ja kärsivällisyyttä huolehtia myös minusta.

9. Toivon, että pidät huolta parisuhteestasi ja muista läheisistä ihmissuhteista. Tarvitsen ihmisiä ympärilleni.

10. En ole näin pieni kovin kauaa, vaikka se aika tuntuisi sinusta nyt ikuisuudelta. Vaikka myllään elämäsi ylösalaisin, toivon, että muistat tämän olevan vain vaihe. Nautitaan siitä yhdessä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.