Tiheän imun kausi voi tuntua uuvuttavalta. Mutta selviät siitä kyllä.

Ensimmäisinä viikkoina imetyshetket voivat tuntua melkoisilta maratoneilta. Vastasyntynyt saattaa imutella kerrallaan tunninkin.

Vähitellen imetyskerrat kuitenkin harvenevat, ja imutehon kasvaessa ja maidontulon kiihtyessä myös ruokahetken kestokin yleensä lyhenee.

Mutta sitten – kolmen kuukauden iässä vauva yhtäkkiä alkaakin taas vaatia maitoa entistä pontevammin. Hän saattaa olla kärttyinen ja alkaa heräillä öisin entistä useammin. Vauvalla on tiheän imun kausi.

Vaatimalla tuhkatiheään maitoa vauva varmistaa, että ruokaa riittää jatkossakin.

Pitkät imetyssessiot voivat olla uuvuttavia. Paitsi henkisesti, tiheän imetyksen kauteen voi valmistautua myös käytännöllisesti.

1. Älä luovuta.

Älä hätäänny, älä hermostu. Tiheän imun kausi kuuluu asiaan ja menee aikanaan ohi. Älä luovu imetyksestä. Luota siihen, että vauva tietää mitä tekee ja rintasi vastaavat tilaukseen tarkoituksenmukaisella tavalla.

2. Syö hyvin ja terveellisesti.

Täysimetys kuluttaa energiaa noin 400–600 kcal vuorokaudessa. Pitkät imetyssessiot vaativat jaksamista, ja nälkäisenä pinna on tiukalla. Muista syödä ennen imetystä. Usein maratonimut ajoittuvat iltaan, tankkaa siis erityisesti iltaruoalla.

Paitsi energiaa, tarvitset runsaasti myös suojaravintoaineita. Syö siis terveellisesti: kasviksia, täysjyväviljaa, rasvattomia maitotuotteita. Äidin syömä rasva vaikuttaa rintamaidon koostumukseen jo muutamassa tunnissa, joten suosi terveellisiä pehmeitä rasvoja kuten rypsiöljyä ja kalaa.

3. Juo riittävästi.

Imetysaikana nesteen tarve lisääntyy. Varaa imetyspaikan viereen pullo tai iso lasi vettä. Voit juoda myös esimerkiksi teetä ja vähäsokerisia mehuja. Kahviakin voi juoda kohtuullisesti, mutta runsas kahvin juonti saattaa tehdä vauvasta levottoman.

4. Järjestä olosi viihtyisäksi.

Tee sohvannurkasta tai nojatuolista oma pikku imetysnurkkauksesi. Hanki vaikka kori, johon keräät ajanvietettä: aikakauslehtiä, kaukosäädin, kirja, pähkinöitä ja suklaarusinoita, kännykkä. Laita taustalle soimaan suosikkimusiikkiasi ja ota rennosti.

5. Juttele tai laula vauvalle.

Vaikka vauva ei vielä ymmärrä sanoja, puheesi rauhoittaa hänet. Juttele vauvalle, kerro päivästäsi, ajatuksistasi, tunteistasi. Tai laula – yleisönä on kerrankin kuulija, jonka mielestä äänesi on maailman kaunein.

6. Imetä kantoliinassa.

Imettäessä ei ole pakko istua paikallaan. Vauva voi imeä myös kantoliinassa. Ja sinä voit samalla tehdä ruokaa, pyykätä, siivota – tai mikset vaikka tanssia. Ohjeita kantoliinan sitomiseen ja videoita liinassa imettämiseen löydät esimerkiksi Porvoon Kantovälinelainaamon sivuilta.

Lähteet: Womenshealth.gov, Väestöliiton perheaikaa.fi, THL

Vierailija

Tiheän imun kausi: mitä se tarkoittaa ja 6 vinkkiä, miten siitä selviää

Vierailija 21.09.2015 klo 13:17 Vierailija 17.09.2015 klo 16:40 Imetyksen tuki ry saa apua ja tukea(FB ja nettisivut) Kun ei tuolta saa apua, vaan ihan pelkkää syyllistystä. Notta imetys voi kestää ihan tunninkin? Entä sitten kun se nappula roikkuu neljättä tuntia rinnalla? Entä jos maitoa tulee tarpeeksi, jopa liikaa (?) mutta joko maito on laihaa tai "aika vaan tuntuu ädistä pitkältä ja oikesti siinä meni tunti". Oikeasti: näyttäkää mulle se äiti joka jaksaa sitä, että vauva imee neljä tuntia...
Lue kommentti
Vierailija

Tiheän imun kausi: mitä se tarkoittaa ja 6 vinkkiä, miten siitä selviää

Ihan älyttömiä ja vääriä ohjeita olet synnäriltä saanut. On ihan normaalia, että vauva asuu rinnalla ekat kuukaudet, eikä vauvaa syötetä kellon kanssa. Ei ole siis mikään ihme, että maitosi ei riittänyt, koska vauvan ei annettu olla rinnalla maitoa tilaamassa. Imetyksessä pätee kysynnän ja tarjonnan laki, eikä maitoa voi tulla tarpeeksi, jos vauvan imemistä rajoitetaan tai syötetään reilusti pullosta, jolloin rinnat eivät saa tietoa, että maitoa tarvitaan.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nyt kerätään kuvia vauvoista ja taaperoista metsäretkellä, niityllä tai muuten luonnosta nautiskelemassa. Lähetä kuva ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 22.9.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Marjosta tuntuu, että työn ansiosta hän jaksaa paremmin lapsiperhearkeakin. Kuva: Milka Alanen

Lassi jäi viisikuisen poikansa kanssa kotiin, kun perheen äiti lähti töihin. – Lassin valintaa on ihailtu, minun paheksuttu, äiti Marjo kertoo.

Tunnen itseni tarpeeksi hyvin. Ei minusta ole kotiäidiksi, Marjo mietti ääneen puolisolleen Lassille, kun hän odotti pariskunnan esikoista Benjaminia.

Lassi ei yllättynyt: Marjolle työ oli aina ollut tärkeä.

Benjamin syntyi viime vuoden syyskuussa. Marjon mielestä vauvan kanssa oli ihanaa mutta yksinäistä.

– En ole vauvakerhoissa käyvää tyyppiä, eikä kavereilla ollut samanikäisiä lapsia, hän kertoo.

Vähän ennen joulua Marjo alkoi vilkuilla työpaikkailmoituksia. Ennen raskautta hän oli tehnyt töitä kaupan alalla nollatuntisopimuksella eikä halunnut enää palata siihen.

Kun unelmahommalta kuulostava myymäläpäällikön paikka tuli hakuun, Marjo lähetti hakemuksen.

– Sillä kertaa ei tärpännyt, mutta sen jälkeen jatkoin tiiviimmin työpaikkailmoitusten seuraamista. Tammikuussa hain seuraavaa hommaa, ja se tuotti tulosta: helmikuun alusta aloitin kauppakeskuksen vastuumyyjänä.

Benjamin oli silloin viisi kuukautta vanha. Marjon päässä vilahtelivat ristiriitaiset ajatukset. Olenko hirveä äiti? Ja toisaalta, pärjäänkö itse päivät näkemättä Benjaminia vai olenko ikävästä rikki jo lounasaikaan?

Lassi tuki Marjon päätöstä. Ajatus kotiin jäämisestä tuntui heti ihan luontevalta.

– Ajattelin, että mikäs siinä: vaihdetaan osia. Olin tosi innoissani, vaikka samalla myös pelotti, Lassi myöntää.

Tämä sopii meille

Aluksi kynnys lähteä vauvan kanssa ulos ovesta oli korkea. Lassi mietti, miten saisi hoidettua tilanteen, jos vauva saisi itkupotkuraivarit keskellä kahvilaa.

”Ajattelin, että vauvan kanssa olisi paljon vapaa-aikaa, mutta tämä onkin ympärivuorokautista hommaa.”

– Ei siihen opi kuin tekemällä, Lassi sanoo nyt.

– Enkä vaihtaisi tätä aikaa mihinkään.

Lassin työpaikalla esimies ja työkaverit kannustivat. Myös Marjo sai omilta työkavereiltaan ihastuneita kommentteja, kun hän kertoi Lassin jääneen kotiin vauvan kanssa.

– On tässä ollut aika selkeä jako: Lassin valintaa on enemmän ihailtu ja minun paheksuttu. On tullut silmien pyörittelyä ja oho-kommentteja, Marjo kertoo.

– Se tuntuu vanhanaikaiselta ja aika tylsältä, sillä perheet kuitenkin saavat nykyään päättää, kumpi jää kotiin. Tämä oli meille paras ratkaisu.

Parempi äiti

Vanhempainvapaa on avannut Lassin silmät näkemään, mistä kaikesta kotona olevan vanhemman päivä koostuu.

– Ajattelin, että siellä se vain rentoilee, ja vauvan kanssa kotona olisi paljon vapaa-aikaa. Nyt olen huomannut, että tämä on ympärivuorokautista hommaa, Lassi sanoo.

Marjon mielestä perheen ratkaisu on parantanut myös parisuhdetta.

– Se auttaa, kun toinenkin ymmärtää, että lapsen ja kodin pyörittämiseen menee välillä koko päivä ilman taukoja.

Parasta työnjaossa on kuitenkin ollut se, että Marjo kokee jaksavansa nyt paremmin myös lapsen kanssa.

– Minusta tuli tosi paljon parempi äiti, kun palasin töihin, hän kertoo.