Mitä vähemmän vauvalla on taipumusta rytmisyyteen, sitä enemmän hän tarvitsee apua nukahtaakseen.

Kysymys: Vauvani on huono nukkumaan. Hän itkee iltaisin pitkään ennen kuin lopulta suostuu nukahtamaan ja heräilee usein öisin. Nukuttamiseen voi mennä tuntikausia illalla ja yöllä. Kuinka saisin hänet – ja itseni – nukkumaan paremmin?

Vastaus: Varmista aivan aluksi, että vauvasi ei ole sairas ja että ilta- ja yöitkut eivät johdu vauvan kipuilusta. Jos lapsi on terve, syy huonounisuuteen piilee todennäköisesti siinä, ettei vauvasi ole kovin taipuvainen rytmisyyteen. Mitä vähemmän vauvalla on taipumusta rytmisyyteen, sitä enemmän hän tarvitsee aikuisen apua rytmin säätelyyn.

Vauvan voi olla vaikea rauhoittua, itkusta ei aina tahdo tulla loppua ja pienetkin muutokset totutuista kuvioista ja tavoista voivat saada hänet turhautumaan. Tällöin on erityisen tärkeää, että pidätte kiinni säännöllisestä päivärytmistä ja ennakoitavista iltarutiineista. Pidä lasta päivisin sylissä ja leiki leikkejä, joissa on paljon fyysistä läheisyyttä. Vauvallesi on tavallistakin tärkeämpää saada tankata läheisyyttä – näin hänen sisäinen turvallisuudentunteensa rakentuu vahvaksi: se antaa pohjan hyville yöunille.

Vauvan turvallisuudentunnetta luo myös vanhemman rauhallisuus ja itseluottamus. Luota siihen, että olet riittävän ­hyvä hoitaja lapsellesi, osaat hoitaa häntä ja pystyt tukemaan häntä myös nukahtamisessa. Suuritarpeisen vauvan vanhemmalle se ei ole välttämättä helppoa, mutta itsensä psyykkaaminen kannattaa: vauva tuntee olonsa turvalliseksi rauhallisen vanhemman vierellä. Jos sen sijaan säntäät imettämään vauvaa öisin aina, kun tämä vähänkin ääntelee, voit tahtomattasi häiritä vauvan nukahtamaan oppimista.

Koeta asettua ymmärtämään vauvasi tunteita ja tarpeita. Jos lapsesi osaisi puhua, mitä hän sanoisi sinulle illalla tai yöllä, kun itkee eikä saa unta? Ehkä hänellä ei olekaan nälkä vaan hän kaipaa vain hetkeksi sinun rauhoittavaa läsnäoloasi.

Punnitse myös omia odotuksiasi: Onko minulla epärealistisia kuvitelmia vauvan nukkumisesta? Kuvittelinko, että kaikki vauvat nukkuvat iltakahdeksasta aamukahdeksaan? Vertailenko vauvaani muihin vauvoihin ja mietin, millainen hänen pitäisi olla ja miksei lapseni nuku yhtä hyvin kuin toisten vauvat?

Jokainen vauva on omanlaisensa, ja yksilölliset erot vauvojen unirytmeissä ovat suuria. On vaikeaa määritellä, milloin lapsi nukkuu ”normaalisti”, ja milloin hänellä taas on uniongelmia. Jos vauvasi on virkeä ja jaksaa seurustella päivällä, lyhytkään yöuni ei ole välttämättä huolestuttavaa. Terve lapsi nukkuu sen, minkä tarvitsee.

Jos et itse saa nukuttua tarpeeksi, sopikaa puolison kanssa vuoroöistä ja valjastakaa apuun turvaverkosto: mummit, kummit ja ystävät. Puhu vauvan unihäiriöstä ja väsymyksestäsi neuvolassa ja mieti terveydenhoitajan kanssa, mistä ja millaista apua voisitte saada. Onko neuvolassa esimerkiksi
perheohjaajaa, joka voisi käydä kotonanne antamassa neuvoja ja tukea vauvan nukuttamiseen?

Voitte kokeilla myös kotiunikoulua. Se on turvallinen tapa yrittää muuttaa lapsen unitapoja. Unikoulu sopii yli puolivuotiaalle vauvalle, joka pärjää yön yli ilman tiheää syömistä.

Unikouluja on erilaisia, mutta perusajatus on sama: Jos lapsi itkee, hänen luokseen mennään. Tyynnyttelyä vähennetään asteittain niin, että lapsi oppii vähitellen itse rauhoittamaan itsensä uneen. Kun kotiunikoulua noudatetaan johdonmukaisesti, terve lapsi voi oppia nukahtamaan ja nukkumaan rauhallisemmin jopa 3–4 yössä.

Joissakin sairaaloissa ja yksityisillä lääkäriasemilla on laitosunikouluja. Lisäksi monissa ensikodeissa järjestetään uni-iltoja tai uni–valverytmityksiä. Ensi- ja turvakotien liitolla on myös lasten uniasioihin keskittyvä neuvontapuhelin.
Muista myös vertaistuki. Juttele uniasioista muiden äitien kanssa. Tuntuu helpottavalta tietää, ettei ole maailman ainoa vanhempi, joka valvoo ja miettii lapsensa nukkumista.

Asiantuntija: Päällikkö Anne Viinikka, Vahvuutta vanhemmuuteen -hanke, MLL

Pirkko Tuominen: 3 tietä unten maille, Vauva 11/2013

Alle kolmevuotiaisiin ei sovi suihkia hyttyskarkotteita. Millä hyttyset sitten saa pysymään loitolla?

Välttämättä ei tule ajatelleeksi, että kesään kuuluvat ärsyttävät inisijät voivat olla vauvalle oikeaksi haitaksi. Pahimmillaan hyttysenpistos saattaa nostattaa pikkuiselle kuumeen. Vauvoilla ei nimittäin vielä ole vasta-aineita, jotka suojaavat hyttysille vuosikymmenten ajan altistuneita aikuisia.

Jos hyttynen kuitenkin pääsee iholle, pistoksen aiheuttamaa reaktiota voidaan hillitä Bepanthenillä.

Alle kolmevuotiaisiin ei sovi suihkia hyttyskarkotteita, ja isompienkin kanssa kannattaa valita karkote, jossa ei ole N,N-dietyyli-m-toluamidia (DEET). Peittävä vaatetus ja vaunujen hyttysverkko ovat tärkeimmät apuvälineet hyttysten pistojen välttelyssä. Jos verenhimoisia inisijöitä ei saa häädettyä illalla mökistä, myös vauvan retkisängyn ympärille kannattaa virittää sänkyverho tai paremman puutteessa vaikka vaunujen hyttysverkko.

Jos hyttynen kuitenkin pääsee iholle, pistoksen aiheuttamaa reaktiota voidaan hillitä Bepanthenillä tai hydrokortisonivoiteella. Hyttysenpistot paranevat tavallisesti itsestään muutamassa päivässä. Jos yli yksivuotias lapsi vaikuttaa olevan erityisen herkkä hyttysten pistoille, mukaan mökille kannattaa pakata antihistamiinitabletteja tai antihistamiinia oraaliliuoksena. 

Kun tuolissa on oikein säädetty jalkalauta, se auttaa vauvaa ruokailussakin.

Syöttötuolin on oltava sellainen, että lapsi ei pääse kaatamaan tuolia keikkuessaan tai potkiessaan.

Kannattaa valita tuoli, jossa on säädettävä jalkalauta. Jo pienellä vauvalla syöttötuolin jalkalaudan pitää olla ylhäällä, sillä hänelle on siitä hyötyä. Jalkatuki antaa tukea lapsen vartalolle, jolloin niska, leuka ja nielu ovat oikeassa asennossa. Näin lapsi voi hallita pureskelua ja nielemistä paremmin.

Jos lapsi kadottaa vartalon tuen, neste voi virrata liian nopeasti kurkkuun, ja syömisen hallinta heikkenee.

Jalkatuki kannattaa asettaa niin, että lapsen jalkapohja yltää sille. Jalkatuki keventää myös reisien alta tukipintaa, joten veri kiertää jaloissa paremmin. Hyvä istuma-asento tukee myös puheen kehitystä ja auttaa hallitsemaan käsiä paremmin.

Asiantuntijana fysioterapeutti, lasten fysioterapian erikoisasiantuntija Eija Helminen, Lasten Terapiakeskus Terapeija

Istuin tai kiikku voi tarjota vauvalle jumppaa ja suurta riemua. Liikkuminen kehittyy kuitenkin parhaiten lattialla.

Onko hyppykiikusta haittaa vauvan kehitykselle?

Hyppykiikku ei ole välttämätön tarvike, mutta oikein asennettuna se tukee hyvin lapsen liikuntaa. Lapsethan rakastavat hyppimistä.

Yleisin ongelma on väärin asentaminen. Hyppykiikun tulee olla niin alhaalla, että lapsen kantapäät ylettyvät alustalle. Hyvästä hyppykiikusta löytyy sivulta säädettävät nauhat, jolloin lapsi pysyy napakasti kiinni, ja vartalo saa myös sivuttaistukea.

Lapsen täytyy saada koko jalkapohjansa lattiaan ja harjoitella kyykkyyn ylös liikettä, ei pelkkää hyppimistä. Silloin kiikkua voi huoletta käyttää vähän aikaa kerrallaan. Jos lapsi potkuttelee ja hyppii vain varpaillaan ja päkiöillään tai ei jaksa pitää selkäänsä suorana, älä käytä hyppykiikkua.

Paras paikka hyppykiikulle on tasainen alusta ja avoin tila, jossa lapsi ei pääse kolhimaan itseään esimerkiksi ovenkarmeihin.

Voiko kävelytuoli hidastaa kävelemään oppimista?

Ei, jos sitä käytetään oikein. Kävelytuoli antaa lapselle liikunnallisia kokemuksia ja tuo suurta riemua, kunhan se on säädetty oikein. Kävelytuolikaan ei ole terveelle lapselle välttämätön mutta ei haitallinenkaan.

Kävelytuolin suurin ongelma on, jos se on säädetty väärälle korkeudelle.

Suurin ongelma on se, että tuoli on säädetty väärälle korkeudelle. Tarkista, että istuva lapsi saa jalkapohjat hyvin lattiaan, pystyy välillä kohottautumaan tuolista pystyasentoon seisomaan ja laskeutumaan taas alas.

Kävelytuolin avulla lapsi pystyy hyvin tutustumaan kodin tiloihin. Monesti kävelytuolissa oleva lapsi opettelee sanoja, ja tuoli antaa lapselle hyvän mahdollisuuden tutustua ympäristöön ja hakeutua vuorovaikutukseen. Kävelytuolissakin lapsi on vain väliaikaisesti, ei liian kauan.

Jos lapsella on ongelmia hallita vartalonsa asentoa tai hän liikkuu varpaillaan, älä käytä kävelytuolia.

Mihin Bumbo on tarkoitettu?

Bumbo on loistava suihku ja hiekkalaatikkotuolina. Se ehkäisee liukastumisia ja suojaa maasta tulevalta kylmältä. Bumbo sopii lapselle, joka ojentaa jo hallitusti ylävartaloaan ja joka sylissä ollessaan tarvitsee tukea enää alavartalolleen.

En suosittele Bumboa terveelle lapselle leikkituoliksi sisätiloihin, sillä tuoli lukitsee lapsen asennon, ja siitä on vaikea tulla itse pois. Monesti Bumbossa istuva lapsi kykenee jo istumaan itsekin.

Tarvitseeko vauva kylpytukea?

Terve lapsi ei tarvitse. Pienen vauvan kylvettäminen on herkkä, käsin tunnettava toimenpide. Kylpytuella saatetaan luoda väärää turvallisuuden tunnetta.

Kun lapsi oppii istumaan, liuku­esteellä varustettu amme tai Bumbo on hyvä hankinta kylpyhetkiin. Kylvettäminen vaatii aina valvontaa!

Istuin ei korvaa lattialla puuhastelua, mutta vapauttaa vanhemman kädet hetkellisesti.

Millainen on hyvä sitteri?

Hyvä sitteri menee lähes makuu­asentoon ja myötäilee lapsen selkää ja lonkkia. Kun lapsi kasvaa, hyvän sitterin pystyy nostamaan pystympään, asentoon, johon lapsen oma ojennus riittää.

Lähes kaikki sitterit ovat nykyisin tehty kehoa myötäileviksi ja tukeviksi. Tärkeintä on muistaa kiinnittää aina vyöt, jotta lapsi ei pääse kellahtamaan sitteristä pois. Sitteri tai muu istuin ei korvaa lattialla puuhastelua, mutta se vapauttaa vanhemman kädet hetkellisesti.

Asiantuntijana fysioterapeutti, lasten fysioterapian erikoisasiantuntija Eija Helminen, Lasten Terapiakeskus Terapeija

Onko suloisempaa kuin pienen ihmisen ja eläimen ystävyys? Lähetä kuva ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 13.8.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt