Onko lähteminen ainoa vaihtoehto?

Alkoholisoituminen voi tapahtua salakavalasti. Naisilla se kestää keskimäärin kymmenen vuotta, miehillä 15 vuotta. Mitä rankemmin ja tiheämmin ryyppää, sitä nopeammin sairaus kehittyy. Alkoholiongelma on totta silloin,
kun sinä läheisenä huolestut; kun arjen rutiinit häiriintyvät eikä kenelläkään ole enää hyvä olla.

Pullopiilot ja katoamiset ovat jo ilmiselviä hälytysmerkkejä. Vähitellen kuvaan astuvat fyysiset oireet – vapinat, krapuloiden piteneminen, unihäiriöt – sekä onnettomuusalttius. Riippuvaisen alkoholinsietokyky kasvaa ja kännäys arkipäiväistyy: on pakko juoda, jotta olo olisi normaali. Lopulta tulevat aistiharhat ja hulluuskohtaukset.

Sano ääneen

Juominen ei ole yksityisasia. On tavallista väittää, että oma juominen ei kuulu kenellekään eikä häiritse ketään. Totuus kuitenkin on, että kun yksi juo, kaksikymmentä kärsii. Vanhemman päihderiippuvuus pitää pihdeissään koko perhettä.

Alkoholismiin liittyy häpeää ja leimautumisen pelkoa, mutta ongelman tuominen julki helpottaa ja siihen on juojan läheisellä oikeus. On valtava taakka yrittää peitellä toisen ongelmaa ja kantaa pahaa oloa yksin sisällään.

Lapset saattavat kärsiä enemmän salailusta ja nimettömästä uhkasta kuin itse ongelmasta. Lapsille voi kertoa, että isä tai äiti ei ole paha vaan sairas ja että hän yrittää lääkitä sairauttaan juomalla alkoholia eikä tule ilman sitä toimeen. Tosiasioiden kuuleminen auttaa lasta pääsemään eroon turhista peloista.

Hanki tietoa sairaudesta

Kun tiedät, millaisen sairauden kanssa olet tekemisissä, ymmärrät, mitä voit vaatia sairaalta ja mitä itseltäsi. Esimerkiksi lasten hoitaminen voi olla alkoholistille kohtuuton vaatimus. On myös epärealistista odottaa alkoholistin muuttuvan ilman apua. Kun ei vaadi mitään, ei tule pettymyksiäkään. Jatkuvat pettymykset vain kasvattavat kaunaa ja katkeruutta.

Elämä alkoholistin rinnalla on liikaa useimmille meistä, on alkoholistien läheisten yhdistyksen Al-Anoninkin tunnuslause. On tärkeää opetella tunnistamaan, miten läheisen alkoholismi vaikuttaa elämääsi: millaisia tunteita se sinussa herättää, mitä saa sinut tekemään, mitä estää tekemästä.

Mieti, mitä haluat

Alkoholistin halusta tulee helposti koko perheen keskipiste. Alkoholisti ei kykene ottamaan muita huomioon eikä kuuntelemaan muiden tarpeita. Läheisille taas tulee huono olo jatkuvasta mukautumisesta hankaliin olosuhteisiin, ja se kasvattaa vihantunteita alkoholistia kohtaan.

Läheisen on rakennettava terve suhde sairaaseen, irrottauduttava hänestä ja hänen halustaan – esimerkiksi tuomalla selkeästi esiin, mitä itse haluaa. On sanottava: ”En kestä tätä, en voi elää kanssasi tällaista elämää.” Oman avuttomuutensa tunnustaminen – ettei pysty hoitamaan juojan ongelmia – on askel kohti terveempää suhdetta. Sinun elämäsi ei tarvitse olla ikävää, vaikka kumppani juokin.

Hae tukea

Alkoholistin läheisille kynnys hakea ulkopuolista apua on edelleen korkea, vaikka se onkin viime vuosina madaltunut. Sinulla on läheisenä oikeus saada tukea, vaikka alkoholisti itse kieltäytyisikin kaikesta avusta. Etkä todellakaan ole ongelmasi kanssa yksin. Esimerkiksi Al-Anonin ryhmät ovat täynnä kohtalotovereitasi ja tarjoavat vertaistukea. Puhumalla päihdealan ammattilaisen tai kohtalotoverin kanssa hahmotat oman tilanteesi selkeämmin ja saat sokeat pisteet näkyviksi. Se auttaa sinua päättämään, mitä voit oman ja lastesi hyvinvoinnin hyväksi tehdä.

Välitä oikein

Oikeaa välittämistä on antaa alkoholistin kantaa vastuu omista töppäyksistään ja laiminlyönneistään, niin nololta kuin se tuntuukin. Ei ole sinun tehtäväsi peitellä, salailla ja varjella. Sellainen vain mahdollistaa juomisen jatkamisen. Toisaalta paha moka saattaa olla alkoholistille juuri se hänen kaipaamansa kimmoke hakea apua ongelmaansa.

Terapeutiksi tai pelastajaksi ryhtyminen on voimavarojen heittämistä hukkaan, sillä juomisongelmaa ei voi ratkaista toisen puolesta. Myös jatkuva juojan persoonaan kohdistuva huomauttelu eli nalkuttaminen on itsellesikin vahingollista eikä siitä tunnetusti ole mitään hyötyä – päinvastoin se antaa hyvän syyn lohduttautua juomalla lisää. Sitä paitsi toisen juomisen vahtiminen on ikävä elämän sisältö.

Vapaudu syyllisyydestä

Syitä juoda on aina, eikä oikea syy ole koskaan läheisissä. Juomisen syiden pohtiminen yhdessä riippuvaisen kanssa on hyödytöntä, jopa vahingollista, sillä esimerkiksi juojan onnettoman lapsuuden analysointi antaa hänelle vain lisää syitä juomiselle. On tärkeää korostaa lapsille, ettei isän tai äidin juominen ole heidän syynsä.

Jäädä vai lähteä?

Tärkeintä on miettiä, millaista elämää itse haluat. Elämän ei liene tarkoitus olla pelkkää pahan olon sietämistä. Apua kannattaa hakea, kun koet kärsiväsi, vaikka sinänsä vielä jaksaisitkin toisen sairauden kanssa.

Ystävä tai ammattilainen voi auttaa sinua punnitsemaan tilanteesi, mutta ei voi tehdä päätöksiä puolestasi. Vaikka lähtisitkin, saatat silti jäädä riippuvaiseksi alkoholistista ja kantaa yhä samoja alkoholistin läheisen taakkoja kuin ennenkin, esimerkiksi huolehtimalla kaukaa.

Jos juova ihminen on rakas, suhteessanne on enemmän hyvää kuin pahaa ja kestät hänen sairautensa, et ehkä ole valmis lähtemään. Jos taas perhe-elämä on niin rauhatonta ja riitaisaa, että lapset kärsivät eikä muutosta näy, on lähtöä harkittava vakavasti. Väkivaltaisen käytöksen ulottuville ei ole mitään syytä jäädä.

Aloita jostakin

Kokemus on osoittanut, ettei alkoholiongelma ratkea itsekseen ja odottamalla, vaan päinvastoin pahenee. Alkoholistien läheiset ajattelevat usein, ettei mitään voi tehdä ennen kuin juominen loppuu. Omaksi hyväkseen voi kuitenkin tehdä paljon, ja jo se sysää muutoksen liikkeelle.

Lisää tietoa:
www.päihdelinkki.fi
www.al-anon.fi
www.a-klinikka.fi

 

Vierailija

Toimi näin, jos puolisosi juo

Näin se juuri menee. Alkoholin käyttäjää ei auta kukaan. Mikä auttais? AA:ssa ei enää jaksa kuunnella muitten ongelmia, omatkin riittävät. Mutta hyvähän se periaate tietty on, että pelastetaan vaan itse itsemme ja jätetään alkoholisti yksin tai rypemään jonnekin AA kerhoihin. Entä kun ne voimat ei sitten jätettynä enää riitä mihinkään ja sit antaa mennä kun on alamäki. Kyllä, ota itsees niskasta kiinni. Sama ku sanois pyörätulissa olevalle, että lähde kävelemään.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tutkimusten mukaan muiden auttaminen lisää omaakin onnea. Tina Hilck perusti Turun Seudun Mamit -ryhmän vertaistueksi muille äideille.

Happy, happy, happy. Joka arkiaamu kello 5.45 Tina Hilckin puhelin alkaa soittaa Pharrell Williamsin hilpeää kappaletta.

Mies ja 4- ja 6 -vuotiaat nukkuvat vielä paksua unta, kun Tina hipsii keittiöön ja naksauttaa kahvinkeittimen päälle. Kahvi jää tippumaan, ja Tina käy perheen kultaisennoutajan Lunan kanssa pikaisella aamulenkillä.

Kuuden jälkeen Tina hörppää mukista kahvia ja avaa läppärinsä. On tunti aikaa ennen kuin perhepäivähoitajana toimivan Tinan ensimmäinen hoitolapsi vilkuttaa ovella.

Ensimmäinen osoite on aina sama, Turun Seudun Mamien Facebook-ryhmä. Yön aikana siellä on pohdittu sormiruokailua ja sitä, mistä löytyisi fidget spinner -lelu. Ja sitäkin, milloin parisuhde on tullut tiensä päähän.

Viestipyyntökansiossa on taas ainakin tusina viestiä tuntemattomilta: avunpyyntöjä, yhteistyöehdotuksia. Tina ei nimittäin ole vain yksi huippuaktiivisen äitiryhmän tuhansista jäsenistä. Hän on sen perustaja.

Ettei yhdellekään äidille kävisi enää niin

Tarina Turun Seudun Mamien taustalla on poikkeuksellisen rankka.

Vuonna 2014 Tina Hilck odotti kuopustaan ja kuului odottavien äitien nettiryhmään.

Yksi äideistä sairastui synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Hän jakoi toivottomuuden tunteitaan nettiyhteisössä, mutta ei saanut tarpeeksi apua kotikuntansa neuvolasta. Kun hänen miehensä vielä ilmoitti tahtovansa erota, masentuneen äidin voimat loppuivat. Nettituttavat saivat lopulta kuulla, että hän oli tehnyt itsemurhan.

Se pysäytti.

– En halunnut, että yhdellekään äidille kävisi enää niin, Tina kertoo.

– Halusin tehdä parhaani, jotta jokaisella olisi ympärillään verkosto, joka auttaisi hädän tullen.

Sinä marraskuisena iltana Tina perusti Facebookissa ryhmän, jolle keksi pikaisesti nimen: Turun Seudun Mamit. Hän lisäsi ryhmään parikymmentä kaveriaan ja pyysi näitä lisäämään äitikavereitaan ryhmään. Sitten Tina sulki läppärinsä ja meni nukkumaan.

Kun hän aamulla avasi koneen, Turun Seudun Mamien jäsenmäärä ei ollutkaan enää 20, vaan 400. Nyt, vajaan kolmen vuoden jälkeen jäseniä on 5500.

Yksinhuoltajat, monikkoäidit, adoptiomammat. Imetysaktiivit, pulloruokkijat, kantoliinailijat. Laihduttajat, neulojat, lukutoukat – Turun Seudun Mameihin mahtuvat kaikki.

Mamit auttavat silloin, kun koliikkivauva on itkenyt tuoreen äidin hermot riekaleiksi. Mene sinä päikkäreille, minä lykin vauvaa pari tuntia vaunulenkillä! Tai silloin, kun migreeni puhkeaa ja lääkkeet ovat loppu. Asun samalla suunnalla, tuon lääkettä!

Ja silloinkin Mamit auttavat, kun kohdalle osuu vielä pahempi tilanne: kun pankkitili on tyhjä ja lapsilisän maksupäivään on vielä viikko, tai kun unelmien koti paljastuu homepesäksi ja valtaosa omaisuudesta on pilalla.

Hurjan onnellinen juuri näin

Kellon viisarit osoittavat keskipäivää. Lounaan jälkeen pestään kädet ja kasvot, käydään potalla, luetaan unisatu. Pian sängyistä kuuluu tuhinaa.

Se on merkki Tinalle: läppäri uudelleen auki. Hoitolasten päiväuniaikaan Tinalla on hetki aikaa suunnitella Mamien tulevia tempauksia ja raivata sähköpostiryteikköä. Vaikka Tinan arkirytmi kuulostaa hektiseltä, hän on hurjan onnellinen juuri näin.

Tutkimukset vahvistavat sen, minkä Tina tietää kokemuksesta. Muiden auttaminen lisää omaakin onnea. Erityispedagogiikan dosentti Lotta Uusitalo-Malmivaara kertoo tutkimuksesta, jossa koehenkilöille annetaan kymmenen euroa ja pyydetään käyttämään ne joko itseensä tai ostamaan jollekulle muulle jotakin. Toiseen rahansa kuluttanut on jälkikäteen onnellisempi.

Vaikka olisi itse kuitti, auttaminen maksaa itsensä takaisin.

– Yrityksissäkin hoetaan usein, että firmalla ei ole aikaa innovoida. Jos sitä kuitenkin kokeillaan, uudet sytykkeet tuovatkin virtaa. Samoin käy usein perheissä. Vaikka olisi itse kuitti, auttaminen maksaa itsensä takaisin.

Vielä parempi on, jos muiden auttamisen lisäksi osaa tarvittaessa myös pyytää ja ottaa vastaan apua.

– Autettavana olemista kannattaa treenata. Se, että uskaltaa pyytää apua, auttaa ravistelemaan kohtuuttomia vaatimuksia vanhemmuudesta, Uusitalo-Malmivaara sanoo.

Siis niitä, joiden mukaan on pakko pärjätä yksin tai korkeintaan ydinperheen raameissa.

– Suo, kuokka ja Jussi -ihanne elää suomalaisissa yhä vahvana. Olemme kovia syyllistymään, jos emme jaksakaan.

Syyllisyyteen ei ole syytä, sillä nykyinen lapsiperhearki voi oikeasti olla tosi kuormittavaa. Monilla suku asuu kaukana. Kun perhekäsitys on suppea ja rajattu, turvaverkkojen aukot venyvät suuriksi. Silloin kannattaa sekä antaa itselleen armoa että tarjoutua muiden tueksi.

Kahvia ja sympatiaa

Tinan työpäivä ei pääty puoli viideltä, vaikka viimeinenkin hoitolapsi haetaan silloin kotiin. Tina touhuaa hetken omien lasten kanssa pihalla ja palaa taas koneelle. On aika suunnitella Turun Seudun Mamien tulevia tempauksia. Ryhmän toiminta on jo pitkäjänteistä. Parhaillaan Tina tiimeineen suunnittelee talven tapahtumia.

Viime vuoden lopulla Mamit perustivat rekisteröidyn yhdistyksen, ja vuoden alusta se on toiminut osana MLL:n Turun yhdistystä.

Yksi Mamien merkittävimmistä saavutuksista on vapaaehtoisvoimin pyöritettävä Leikkilä, Turun keskustassa kauppakeskuksessa toimiva ilmainen perhekahvila. Sinne voi tulla leikkimään, tapaamaan muita äitejä ja isejä, hörppäämään kahvia, vaihtamaan vaipan tai lämmittämään sosepurkin.

Tina ehtii Leikkilään enää vapaapäivinään ja viikonloppuisin. Hän suunnittelee kuitenkin yhä perhekahvilan mainokset ja koordinoi vapaaehtoisten työvuorot.

– Joskus kyllä haen arki-iltanakin läheisestä ravintolasta ruokaa mukaan ja tulen syömään sitä Leikkilään. Siellä ymmärretään vauhdikasta taaperoa – toisin kuin ravintolassa.

Vaikka Mamit auttavat yhä toisiaan arjen pienissä pulmissa, ryhmä on järjestänyt myös näyttävämpiä tapahtumia. Mamien perhepolitiikkaa käsittelevää nettivaalipaneelia seurasi yli neljä tuhatta katsojaa. Äitienpäivänä ryhmä liittoutui ajankohtaisohjelma Perjantain kanssa äitien työtä juhlistavan videon teossa. Siksi Tina on ajautunut tekemään kaikenlaista yllättävää, kuten valitsemaan poliitikoille esitettäviä kysymyksiä ja etsimään oikean kokoista kuvaustelttaa.

– Kyllä nämä uudet jutut välillä jännittävätkin, mutta ei niitä ehdi pohtia sen enempää. Pitää vain hoitaa kaikki parhaansa mukaan, hän toteaa mutkattomasti.

Tina ei ole enää aikoihin pyörittänyt Mameja yksin. Hän pitää huolta meilirumbasta, kun kuusitoista ylläpitäjää moderoi Facebook-ryhmän keskustelua. Hyväntekeväisyystiimi taas koordinoi lahjoituksia, kun Mamit vaikkapa keräävät vaatteita ja huonekaluja perheelle, jonka omaisuus on tuhoutunut tulipalossa.

Hädän hetkellä kaikki muu unohtuu

Ajatus vapaaehtoistyöstä ruuhkavuosien keskellä on monelle kauhistus. Miten ehtisin auttaa muita, kun saan juuri ja juuri illallispastat pöytään omalle perheelle?

Tina puolestaan ei voisi enää kuvitella elämää ilman Mameja.

– Vaikka kädet ovat täynnä työtä, tästä toiminnasta saa hirveän paljon itse. On aina yhtä palkitsevaa nähdä, kuinka ryhmä auttaa jonkun jaloilleen pahassa paikassa.

Tinan salaisuus on tarkka aikatauluttaminen.

– Arki on palapelin pelaamista, mutta olen luova. Väkerrän hoitolasten kasvun kansioita illalla, mutta heidän päiväuniaikaansa avaan koneen ja setvin sähköposteja.

Tina ei koskaan väsy niihin onnen tunteisiin, joita ryhmä toistuvasti hänessä aiheuttaa. Sillä vaikka keskustelu yli viiden tuhannen naisen porukassa ei tietenkään aina suju ilman riitasointuja, yksi asia ei muutu:

– Kun jollakin on hätä, kaikki muu unohtuu.

Mamit auttavat taas.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

10 tärkeintä ohjetta vastasyntyneiden vanhemmille.

Skotlannissa sijaitseva äitiyssairaala Ayrshire Maternity Unit jakaa kirjettä, jossa annetaan vastasyntyneiden vanhemmille kymmenen tärkeintä hoito-ohjetta vauvan näkökulmasta. Kirje ei ole osaston oma, ja sen alkuperäinen kirjoittaja on tuntematon. Teimme tekstistä vapaan käännöksen.

Rakas äiti, rakas isä,

Pyydän sinua pitämään tämän kirjeen tallessa ja lukemaan sen aina silloin, kun arki tuntuu vaikealta.

1. Pyydän, ettet odota minulta (tai itseltäsi) liikoja. Anna meille kaikille aikaa. Minä tarvitsen sitä kasvaakseni ja kehittyäkseni, jotta minusta tulee vakaampi ja helpommin ennustettava. Sinä tarvitset aikaa, jotta voit levätä ja rentoutua ja toipua synnytyksestä.

2. Syötä minua, kun minulla on nälkä. En ole koskaan vielä tuntenut nälkää, enkä vielä ymmärrä kelloa ja sopivia ruoka-aikoja.

3. Pidä minua sylissä, paijaa, pussaile ja halaile hellästi. Olen tottunut olemaan äidin lähellä kohdussa, enkä ole koskaan vielä ollut yksin.

4. Anna anteeksi, jos itken paljon. En tee sitä tahallani, eikä tarkoitukseni ole tehdä oloasi kurjaksi. Minulla ei vain ole vielä muuta keinoa kertoa tarpeistani. Kun kasvan hieman, opin muitakin tapoja kommunikoida.

5. Pyydän sinua tutustumaan minuun rauhassa. Kun annat minulle aikaa, opit tuntemaan luonteenpiirteitäni. Samalla huomaat, mitkä asiat rauhoittavat juuri minua ja tekevät minut tyytyväiseksi.

6. Älä pelkää tekeväsi virheitä vanhempana. Ne ovat luonnollisia. Kestän ne kyllä, kunhan teet kaiken rakkaudella.

7. Älä pety minuun, vaikka en olekaan täydellinen. Toivon, ettet myöskään pety itseesi vanhempana, vaikka et olekaan aina täydellinen.

8. Pidä huolta itsestäsi. Syö kunnolla, lepää ja ulkoile. Kun voit hyvin, sinulla on voimia ja kärsivällisyyttä huolehtia myös minusta.

9. Toivon, että pidät huolta parisuhteestasi ja muista läheisistä ihmissuhteista. Tarvitsen ihmisiä ympärilleni.

10. En ole näin pieni kovin kauaa, vaikka se aika tuntuisi sinusta nyt ikuisuudelta. Vaikka myllään elämäsi ylösalaisin, toivon, että muistat tämän olevan vain vaihe. Nautitaan siitä yhdessä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.