Koko perheen herkut -uutuudesta löydät tämän kesän huippureseptit uusiin, helppoihin lempiruokiin.

Mitä ruokaa me tänään syödään? Ja miten ruuanlaitto olisi mahdollisimman helppoa myös perheessä, jossa on pieniä lapsia?

Me teimme Koko perheen herkut -ruokakirjan, josta löydät 43 kesään sopivaa huippureseptiä sekä vinkit siihen, miten ruokailusta tulee päivän paras hetki. Kaikki reseptit on rakennettu niin, että niistä syntyy helposti oma versio myös puoli vuotta täyttäneelle vauvalle.

Mukana on herkullisia ohjeita grilliin ja piknikille, vikkelästi valmistuvia lounaita sekä ihanimmat jälkiruuat. Kirja on myynnissä Lehtipisteissä. 

Ja millaisia reseptejä sieltä löydätkään? Esimerkiksi tällaisia:

Lohi-kurkkuvartaat

4 annosta

1 kurkku

400 g tuoretta lohta

1 rkl öljyä

1 ps retiisejä

1 tl suolaa

Wasabi-piimäkastike

2 dl piimää

1 tl wasabia

½ punttia tilliä

1 rkl sitruunamehua

½ tl sokeria

½ tl suolaa

  1. Leikkaa kurkku noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ota muutama pala vauvalle erilleen. Levitä loput palaset leikkuulaudalle ja ripottele päälle suolaa. Pyyhi neste pois talouspaperilla ja käsittele samaan tapaan toinen puoli.
  2. Leikkaa lohi samankokoisiksi palasiksi kuin kurkut. Pyöräytä lohipalat kulhossa öljyssä. Huuhtaise retiisit ja puolita ne, jos ne ovat suuria. 
  3. Tee kastike. Laita kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Jatka soseuttamista niin pitkään, että kastikkeen väri muuttuu kauttaaltaan vihreäksi. Maista ja lisää wasabia, jos haluat vielä tujumman maun. 
  4. Kokoa vartaat. Jos käytät puisia tikkuja, liota niitä vedessä aluksi puolisen tuntia. Laita vauvan vartaaseen lohta sekä suolatonta kurkkua. 
  5. Kuumenna grilli oikein kuumaksi, jotta lohi ei tarttuisi ritilään. Grillaa vartaat kahdelta puolelta. Kun asetat vartaan ritilälle, anna kalan pinnan ruskistua kunnolla ennen kuin nostelet tai kääntelet vartaita. Silloin kala ei jämähdä kiinni grilliin.
  6. Ota vauvalle vartaasta kurkkua sekä lohta jäähtymään. Ripottele lopuille kuumille suolaa. Tarjoa piimäkastikkeen kanssa. 

Vinkki! Yli kymmenkuinen vauva voi dipata kurkkua ja lohta piimäkastikkeeseen, jossa ei ole suolaa eikä wasabia. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kinuskiseksi paahtunut suklaa viimeistelee superhelpon herkkujälkkärin.

Vesimelonipizzat

10 min, 8 annosta

100 g valkosuklaata

¼ vesimeloni

1 dl mustikoita, mansikoita tai vadelmia

mintunlehtiä

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Paloittele valkosuklaa leivinpaperille uunipellille. Paahda suklaata 5–7 minuuttia. Pidä suklaata silmällä: sen tulisi saada kinuskimaista väriä mutta ei palaa. Anna suklaan jäähtyä ja jähmettyä.
  2. Leikkaa melonista viipaleita. Asettele ne tarjoiluvadille ja ripottele pinnalle rouhittua, paahdettua valkosuklaata, marjoja ja mintunlehtiä. Nauti raikkaana jälkiruokana.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusista perunoista syntyy herkullinen ja helppo salaatti, jonka pyöräytät mökilläkin vaivatta.

Uusi peruna on maailman parhaita makuja. Kesän ensimmäiset varhaisperunat eivät kiinteään ruokaan totuttelevalle vauvalle vielä sovi, sillä niissä solaniini­pitoisuus on liian korkea. Kun kiinteä ruoka on tullut tutuksi, on vauvan helppo opetella syömään pehmeiksi keitettyjä pottulohkoja. Kokkaa hänelle peukalonpäätä suurempia perunoita.

Perunasalaatti uusista perunoista

15 min, 4 annosta + vauvalle

1 kg keitettyjä keskikokoisia tai isoja uusia perunoita

4 keitettyä kananmunaa

Kastike

1 pieni valkosipulinkynsi

1 prk kauraranskankermaa (esim. Yosa tai Oatly)

¼ tl mustapippuria

Vanhemmille

1–2 tl sinappia

½ tl suolaa

2 suolakurkkua

3 kevätsipulinvartta

  1. Tee kastike. Purista valkosipuli ranskankerman joukkoon. Lisää pippuri ja sekoita.
  2. Lohko perunat ja sekoita kastike joukkoon. Ota osa perunoista vauvalle ja tarjoa kananmunan kanssa sormiruokana tai muussattuna.
  3. Mausta vanhempien salaatti sinapilla ja suolalla. Kuutioi suolakurkku ja viipaloi sipulinvarret joukkoon. Lohko kananmunat salaatin päälle.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Malesialainen laksa maistuu auringolta. Testaa ruokabloggaaja Hanna Hurtan ihanaa reseptiä.

Tofu-bataattilaksa

4 annosta, 40 min

1 pkt maustamatonta tofua

200 g riisinuudelia

500 g bataattia (tai myskikurpitsaa)

2 valkosipulinkynttä

2 cm:n pala inkivääriä

2 kevätsipulia

1 rkl seesamiöljyä

n. 8 dl kasvislientä

2 rkl öljyä

¼ tl (savu)paprikajauhetta

1 rkl kalakastiketta

2 rkl soijakastiketta

1 limetin mehu

400 g kookosmaitoa

3 dl babypinaatinlehtiä

1 ruukku korianteria ja/tai minttua

(½ punaista chiliä)

  1. Kuivaa tofun pinta talouspaperilla. Kuutioi tofu ja levitä palat paperin sisään painon alle 15–30 minuutiksi, jotta enin neste valuu pois.
  2. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, huuhtele kylmällä vedellä ja jätä siivilään.
  3. Kuori bataatti ja leikkaa reiluiksi lohkoiksi. Hienonna valkosipuli, inkivääri ja kevätsipuli.
  4. Kuumenna seesamiöljy kattilassa. Kuullota valkosipulia, inkivääriä ja sipulin valkoisia osia muutama minuutti. Lisää liemi ja kiehauta. Lisää bataatti ja keitä 10–15 minuuttia.
  5. Keiton hautuessa kuumenna 2 rkl öljyä paistinpannussa ja paista tofukuutiot kunnolla rapeiksi. Mausta suolalla ja paprikajauheella.
  6. Lisää kalakastike, soijakastike, limetin mehu ja kookosmaito keittoon ja kuumenna. Sekoita pinaatti joukkoon.
  7. Jaa nuudelit kulhoihin ja kauho kuumaa keittoa päälle. Viimeistele annokset tofulla, yrteillä ja halutessasi hienonnetulla chilillä.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Huippujälkkäri syödään heti, kun se valmistuu. Resepti sopii myös vauvalle.

Mango-banaanipehmis

4 annosta, 5 min + jäädytys

2 isoa banaania

3 dl pakastemangokuutioita

1 tl ceyloninkanelia

Lisää kesäreseptejä Koko perheen herkut -bookazinessa, joka on myynnissä Lehtipisteissä heinäkuun puoliväliin saakka.
Lisää kesäreseptejä Koko perheen herkut -bookazinessa, joka on myynnissä Lehtipisteissä heinäkuun puoliväliin saakka.

Viipaloi banaani laakeaan pakasterasiaan. Pakasta vähintään neljä tuntia.

Soseuta jäädytetty banaani, mango ja kaneli tehosekoittimessa samettiseksi. Älä pakasta pehmistä, tai siitä tulee kovaa.

Huom! Kaupan kaneli on useimmiten kassiakanelia. Ekokaupoista ja isoista marketeista saatava ceyloninkaneli on kaikenikäisille parempi: se sisältää vähemmän maksalle haitallista kumariinia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.