Lapsen 9-vuotissynttäreille klassikkokakkuni sai päällyksen sokerimassasta. Kuva: Petti Jännäri
Lapsen 9-vuotissynttäreille klassikkokakkuni sai päällyksen sokerimassasta. Kuva: Petti Jännäri

Lapsen syntymäpäivä tulee joka vuosi ja siksi on hyvä hioa täytekakkurutiini kuntoon. Tällä helpolla reseptillä onnistut.

Otsikossa on paljon luvattu, mutta yhdeksän vuoden kakunleipomiskokemuksella uskallan näin sanoa. En ole muuten innokas leipuri, mutta tämän äitini ohjeista mukaillun täytekakun teen aina lasteni sukulaissynttäreille ja se on ollut joka kerta menestys. Kakun kuorrute ja koristeet vaihtelevat. Paras ja helpoin päällys on perinteinen kermavaahto. 

Kakusta riittää helposti vajaalle kahdelle kymmenelle. Sen taika on oikeissa marjoissa, runsaassa kermassa ja kosteassa pohjassa.

Jos et omista kiertoilmauunia, tee pohja puolikkaana, mutta kahteen kertaan. Itse paistan pohjat ja kokoan kakun maustumaan kaappiin juhlien aattona. Koristelen kakun juhlapäivänä. Kun leivot kakkua ensi kertaa, varaa aikaa ja iloista mieltä: seuraavalla kerralla menee jo rutiinilla. 

1. Pohjat

8 munaa
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl perunajauhoja
2 dl vehnäjauhoja

Vatkaa munat ja sokeri tiukaksi vaahdoksi. Tämä on se haastavin osuus: vaahdon on oltava hyvä.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi vaahdon joukkoon. Kääntele jauhoseos vaahtoon maltillisesti. Älä vatkaa. Jaa ja levitä taikina kahdelle leivinpaperilla vuoratulle pellille.

Paista pohjat kiertoilmauunissa noin 225 asteessa 6–8 minuuttia. Vahdi pohjia, ne kärähtävät helposti. Pohja on valmis, kun tökkäät sitä keskelle hammastikulla, eikä tikkuun jää taikinan jämiä. Irrota pohjat leivinpapereista, kun ne ovat jäähtyneet hieman.

Jos haluat tehdä pyöreän kakun, leikkaa kummastakin pohjasta pyörylä tarjoiluastiaa mallina käyttäen. Älä hukkaa ylijääviä pohjan osia. Niistä tulee kakun keskimmäinen kerros. Kakusta voi tehdä myös kaksi tai kolmikerroksisen neliön tai suorakaiteen.

2. Täytteet

muutama desi maitoa
vaniljasokeria
4–6 dl kermaa vaahdotettuna (makeuta sokerilla)
n. 500 g kotimaisia pakastemansikoita sulatettuna ja valutettuna
200 g mansikkahilloa
5 banaania
sokeria

Kaada mukiin pari desiä maitoa ja sekoita joukkoon teelusikallinen vaniljasokeria.

Sekoita mansikat sekä mansikkahillo ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää sokeria, jos sose ei ole makuusi tarpeeksi makea.

Pilko banaanit ja mössää ne haarukalla, lisää seokseen ruokalusikallinen sokeria, jos kaipaat lisää makeutta.

3. Kakun kasaaminen

Aseta ensimmäinen pohja tarjoiluastialle ja kostuta se sokerimaidolla. Se onnistuu helposti lusikan avulla. Tarkkaa maitomäärää on vaikea antaa, lisää maitoa siis pikku hiljaa. Kakku ei saa jäädä kuivaksi, mutta ei myöskään valua, sillä mansikat ja kerma tuovat lisäkosteutta.

Levitä pohjalle noin puolet mansikkasoseesta ja soseen päälle muutama desi kermavaahtoa. Tarkkaile täytteen määrää, se ei saisi valua ulos pohjalta.

Kokoa seuraavaksi toinen kerros pohjien jämäpaloista, kuin tekisit palapeliä. Kostuta toinen kerros ja levitä banaanisose. Laita taas muutama desi kermavaahtoa.

Nosta toinen pohjapyörylä päälle ja kostuta se. Levitä kerroksen päälle mansikkasosetta ja laita kakku tekeytymään jääkaappiin kuvun tai muovipussin alle.

4. Kuorrutus

Perinteisin, ja ehkä se kaikista paras, kuorrute on sokerilla makeutettu kermavaahto. Varaa kermaa 6-8 dl, riippuen käytätkö pursotinpussia vai siveletkö kermavaahdon rennosti vaikkapa nuolijalla, jolloin sitä kuluu vähemmän.

Jos haluat päällystää kakun marsipaani- tai sokerimassalla levitä vielä päällimmäiseksi muutama desi kermavaahtoa.

Voit myös kaulia marsipaanimassasta pyörylän kakun päälle ja siistiä kermavaahdolla reunat.

Jos haluat käyttää sokerimassaa tarvitset sitä 500 grammaa koko kakun peittämiseen. Kakusta tulee näyttävä (kuten kuvassa), erityisesti lapsista, mutta ei aivan niin herkullinen kuin muilla kuorrutteilla.

Kermavaahtoa, kakun täytteitä ja pohjan palasia jää usein yli. Niistä kokoan synttärisankarille kristallilasiin tiramisutyyppisen aamujälkkärin.

Lue myös:

Helppo tapa koristella lapsen synttärikakku

Yllättävä apuri pelastaa täytekakun leipojan

         
 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Voiko juustoa olla liikaa? Gluteenittomassa vegelasagnessa pasta korvataan munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleilla. Kuva: Päivi Ristell

Järisyttävän hyvässä vegelasagnessa on reilusti mozzarellaa ja parmesaania eikä lainkaan gluteenia. Testaa huippukokki Serko Rantasen helppoa reseptiä!

Vegelasagne ilman pastaa

6 annosta, 1 t 30 min

2 munakoisoa

2 kesäkurpitsa

1 tl suolaa

3 palloa mozzarellaa

150 g parmesaania

½ ruukkua basilikaa

1 rkl oliiviöljyä

Tomaattikastike

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

4 tomaattia

2 rkl oliiviöljyä

1 tlk säilyketomaatteja

1 rkl tomaattipyreetä

5 dl tomaattimehua

1 rkl kuivattua basilikaa ja/tai timjamia

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Tee tomaattikastike. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Lohko tomaatit. Kuumenna öljy laakeassa kattilassa ja ruskista sipulit kevyesti. Lisää loput ainekset ja jätä kastike hautumaan ilman kantta kasvisten käsittelyn ajaksi.
  3. Leikkaa munakoisot ja kesäkurpitsat pituussuunnassa vajaan sentin viipaleiksi. Levitä uunipelleille leivinpaperin päälle. Ripottele suola pinnalle. Kypsennä uunissa 20–25 minuuttia, kunnes pinta on kuivahtanut.
  4. Leikkaa mozzarellat ohuiksi viipaleiksi. Raasta parmesaani. Nypi basilikasta lehdet.
  5. Soseuta tomaattikastike sauvasekoittimella.
  6. Voitele uunivuoka (20 x 30 cm) öljyllä. Levitä ohut kerros kastiketta pohjalle. Levitä kerros kasviksia, basilikaa, kastiketta, mozzarellaa ja juustoraasteita päälle. Täytä loput kerrokset samalla lailla.
  7. Kypsennä lasagnea 30 minuuttia. Anna ruuan vetäytyä hetki ennen tarjoamista. Koristele basilikalla.

Vinkki!

Jos on aikaa, anna kastikkeen hautua jopa kolme tuntia kannen alla, niin mausta tulee supertäyteläinen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Juuresranskalaiset ja superhelppo jauhelihapihvi on ketterä pikaruoka, joka sopii vauvallekin.

Superhelpot burgeripihvit

4 annosta, 45 min

700 g (karitsan)jauhelihaa

1 rkl rypsiöljyä

½ tl mustapippuria

1 tl suolaa

  1. Muotoile jauheliha paketista paksuksi pötköksi. Leikkaa pötkö pihveiksi ja taputtele ne käsin tasaisiksi.
  2. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista pihvit kypsiksi. Ripottele suolaa ja pippuria pihvien päälle. Jos ruokapöydässä on vauva, voit murtaa hänen pihvinsä palasiksi.

Juuresranskikset

1 bataatti

3 porkkanaa

2 palsternakkaa

2 rkl oliiviöljyä

3 rosmariininoksaa

2 tl sormisuolaa

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Kuori ja paloittele juurekset ranskalaisiksi. Laita ne pellille leivinpaperin päälle ja kääntele öljy joukkoon. Lisää halutessasi rosmariininoksat ja sormisuola.
  3. Kypsennä noin 30 minuuttia, kunnes juurekset ovat pehmeitä. 

Vinkki!

Tee seuraksi raikas pikadippi: sekoita turkkilaista jogurttia, sitruunamehua ja ruohosipulia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kunnollinen ruskitus on täydellisen jauhelihakastikkeen juju. Soosin kanssa sopivat perunat tai pasta. Kuva: Päivi Ristell

Tee kotiruokaklassikko huippukokki Serko Rantasen helpolla ohjeella. Tärkein salaisuus on tämä: kunnollinen paahtaminen.

Kokin jauhelihakastike

4 annosta, 40 min

400 g naudanjauhelihaa

30 g voita

½ dl vehnäjauhoja

5 dl lihalientä

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

2 rkl öljyä

1 dl kermaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

Lisäksi

perunoita tai spagettia

ruohosipulia

  1. Tee ruskea kastike. Sulata voi kasarissa. Lisää jauhot ja ruskista seos sekoitellen piparitaikinan väriseksi. Nosta kasari liedeltä ja lisää lihaliemi muutamassa erässä voimakkaasti vispilällä vatkaten. Jätä kastike hautumaan miedolle lämmölle. Lisää tarvittaessa lientä.
  2. Raasta sipuli ja valkosipuli hienoksi. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää kastikkeeseen kuullotettu sipuli ja kerma.
  3. Pyyhkäise paistinpannu puhtaaksi ja ruskista jauheliha huolella rapeaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita jauheliha kastikkeeseen ja anna hautua vielä 10 minuuttia.
  4. Tarjoa kastike keitettyjen perunoiden tai spagetin kanssa. Koristele ruohosipulilla.

Vinkki!

Voit tehdä kastikkeen gluteenittomana suurustamalla sen tattarijauhoilla.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Aamulla, välipalalla, jälkkäriksi, illalla... Jäädytetyt mansikat ja banaanit surautetaan tehosekoittimella  jäätelöksi. Ripota  koristeeksi marjoja  ja pähkinöitä  – mitä kaapista  löytyy. Kuva: Päivi Ristell

Nice cream -kulhon koristeeksi käyvät tuoreet marjat ja pähkinät. Testaa ruokabloggaaja Hanna Hurtan huippureseptiä!

Nice cream -kulho

4 annosta, 15 min + pakastus 4 t

4 banaania

400 g mansikoita

¼ tl vaniljajauhetta

3 rkl kookoskermaa

Koristeeksi

marjoja, pähkinöitä ja minttua

  1. Viipaloi banaanit laakeaan astiaan. Poista mansikoista kannat ja laita nekin astiaan. Pakasta vähintään 4 tuntia.
  2. Laita banaanit ja mansikat tehosekoittimeen. Lisää vanilja ja kookoskerma. Soseuta sileäksi. Jaa seos kulhoihin ja koristele.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.