Kuva: Pauliina Romppanen
Kuva: Pauliina Romppanen

Perunamunakas eli tortilla on mainio täyttävä arkiruoka.

Espanjalaistyyppinen munakas eli tortilla tuo kivaa vaihtelua arkiruokailuun. Munakas on täyttävää, joten tästä riittää isommallekin porukalle. Keitä perunat edellisenä päivänä valmiiksi, niin saat valmista nopeammin. Täytteeksi voi hyvin ripotella myös keittokinkun rippeet tai vaikka pari palaa lempimakkaraa.

Perunamunakas

4 perunaa
5 kananmunaa
1 iso sipuli
2–3 valkosipulinkynttä
öljyä
1 dl mozzarella- tai cheddarjuustoraastetta
2 tomaattia
1 vihreä paprika
0,5 dl vettä
suolaa, mustapippuria

Kuori ja viipaloi perunat. Kuori ja viipaloi myös sipuli. Silppua valkosipuli. Kuutioi tomaatit ja paprika.

Kuumenna öljyä pannulla. Lisää perunaviipaleet. Kypsennä hetki, lisää sipuli joukkoon. Jos perunat ovat raakoja, paista ne lähes kypsiksi. Lisää valkosipuli.

Kääntele seosta. Lisää tomaatti ja paprika. Mausta.

Riko munat kulhoon. Kaada vesi joukkoon ja vatkaa kevyesti munien rakenne rikki. Kaada seos pannulle muiden ainesten päälle. Nostele massaa niin, että seosta valuu joka puolelle. Lisää juustoraaste.

Kypsennä, kunnes pinta on hyytynyt. Voit halutessa kääntää munakkaan ja ruskistaa myös toisen puolen.

Lue lisää:

Seitivuoka

Lempeä kanapasta

Mehevä kookoskatkarapupata

  

Pauliina Romppanen on intohimoinen kokkaaja, jonka ongelma ei niinkään ole arkiruoan loihtiminen vaan viikonloppumenun laatiminen. Nirsoille lapsille kelpaisivat vain maksalaatikko ja putkipasta, mutta aikuiset toivoisivat jotain spesiaalimpaa.

Pikakokki-palstalta löydät nopeat 30 minuutin arkireseptit. Palsta päivittyy joka maanantai.

Lusikoi valmiin puuron päälle halutessasi turkkilaista jugurttia. Kuva: Päivi Ristell

Tee aamiainen valmiiksi jo illalla, niin aamu tuntuu heti helpommalta.

Mustikkapiirakkatuorepuuro

4 annosta, 10 min + tekeytyminen 8 t

2 kotimaista omenaa

5 dl kaurahiutaleita (tai kauraa ja neljän viljan hiutaleita)

6 dl kauramaitoa

2 dl mustikoita

1½ tl kardemummaa

(½ tl jauhettua vaniljatankoa, esim. Dr Oetker)

  1. Pese omenat huolella ja raasta ne karkeaksi kulhoon. Voit myös kuoria omenat.
  2. Lisää loput ainekset ja sekoita. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Voiko juustoa olla liikaa? Gluteenittomassa vegelasagnessa pasta korvataan munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleilla. Kuva: Päivi Ristell

Järisyttävän hyvässä vegelasagnessa on reilusti mozzarellaa ja parmesaania eikä lainkaan gluteenia. Testaa huippukokki Serko Rantasen helppoa reseptiä!

Vegelasagne ilman pastaa

6 annosta, 1 t 30 min

2 munakoisoa

2 kesäkurpitsa

1 tl suolaa

3 palloa mozzarellaa

150 g parmesaania

½ ruukkua basilikaa

1 rkl oliiviöljyä

Tomaattikastike

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

4 tomaattia

2 rkl oliiviöljyä

1 tlk säilyketomaatteja

1 rkl tomaattipyreetä

5 dl tomaattimehua

1 rkl kuivattua basilikaa ja/tai timjamia

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Tee tomaattikastike. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Lohko tomaatit. Kuumenna öljy laakeassa kattilassa ja ruskista sipulit kevyesti. Lisää loput ainekset ja jätä kastike hautumaan ilman kantta kasvisten käsittelyn ajaksi.
  3. Leikkaa munakoisot ja kesäkurpitsat pituussuunnassa vajaan sentin viipaleiksi. Levitä uunipelleille leivinpaperin päälle. Ripottele suola pinnalle. Kypsennä uunissa 20–25 minuuttia, kunnes pinta on kuivahtanut.
  4. Leikkaa mozzarellat ohuiksi viipaleiksi. Raasta parmesaani. Nypi basilikasta lehdet.
  5. Soseuta tomaattikastike sauvasekoittimella.
  6. Voitele uunivuoka (20 x 30 cm) öljyllä. Levitä ohut kerros kastiketta pohjalle. Levitä kerros kasviksia, basilikaa, kastiketta, mozzarellaa ja juustoraasteita päälle. Täytä loput kerrokset samalla lailla.
  7. Kypsennä lasagnea 30 minuuttia. Anna ruuan vetäytyä hetki ennen tarjoamista. Koristele basilikalla.

Jos on aikaa, anna kastikkeen hautua jopa kolme tuntia kannen alla, niin mausta tulee supertäyteläinen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.