Kuvat: Pia Inberg
Kuvat: Pia Inberg

Munaruoat ovat loistavia aamu-, väli- ja iltapaloja.

Frittata on täyttävää, joten se käy vaikka iltaruoaksi. Täytteeksi sopii lähes mitä vain.

Kasvis-kinkkufrittata

2 annosta lounaalle tai 4 annosta aamupalaksi

  • 6 kananmunaa
  • 1 kiinteä peruna
  • 1 pieni sipuli
  • 1 dl palvikinkkua
  • 4 kirsikkatomaattia
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • 1 rkl öljyä paistamiseen

lisäksi

  • 2 dl babypinaattia
  • 2 dl rucolaa
  • 2 rkl pinjansiemeniä
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl balsamicoa
  • ripaus sormisuolaa

Kuumenna uunin grillivastukset 200 asteeseen. Käytä edellisenä päivänä keitettyä perunaa tai keitä peruna. Kuori ja kuutioi se. Kuori ja hienonna sipuli. Leikkaa kinkku kuutioiksi. Puolita kirsikkatomaatit.

Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa ­rakenne rikki. Mausta. Kuullota öljytyllä, uunin kestävällä pannulla perunoita ja sipuleita pari minuuttia.

Lisää kinkku. Kaada munaseos kasvisten päälle. Säädä levy pienemmälle. Lisää puolitetut kirsikkatomaatit pinnalle.

Anna frittatan hyytyä kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes pinnassa on vielä hyytymätöntä munaseosta. Laita paistinpannu uuniin ylätasolle ja anna pinnan grillaantua noin 2 minuuttia tai kunnes se on saanut kauniin värin. Ota pannu pois uunista ja leikkaa frittata paloiksi.

Sekoita pinaatti ja rucola keskenään. Lisää joukkoon pinjansiemenet ja oliiviöljy-balsamicokastike. Lisää ripaus sormisuolaa. Tarjoa frittatan kanssa.

Texasilainen munakas kuuluu aamupalapöytään. Tee salsakastike jo edellisenä päivänä jääkaappiin muhimaan.

Texasilainen munakas

1 annos tai 2 annosta pienille syömäreille

  • 1 tortillalettu
  • 1 rkl öljyä paistamiseen
  • 4 kananmunaa
  • 4 rkl vettä tai maitoa
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • 2 rkl cheddarjuustoraastetta

täyte

  • 2 rkl cheddarjuustoraastetta
  • tuoretta korianteria
  • lehtipersiljaa
  • 1–2 rkl limetin mehua

Suikaloi tortillalettu. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki.

Lisää vesi. Mausta. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista tortillasuikaleita pari minuuttia. Kaada munakas­seos suikaleiden päälle, vähennä lämpöä. Vedä puulastalla munakasmassaa hitaasti pohjaa pitkin reunoilta keskustaan päin.

Lisää päälle raastettua cheddarjuustoa. Laita kansi päälle ja anna hyytyä hetki. Käännä munakas halutessasi kaksin kerroin ja siirrä lautaselle. Tarjoa korianterin, lehtipersiljan, ­limetin mehun ja salsan kanssa.

Vinkki! Lisukkeeksi sopii myös ranskankerma. Jos haluat ruokaisan munakkaan, lisää täytteeseen broileri- tai kinkkusuikaleita.

Salsa

4 annosta

  • 4 tomaattia
  • 1 punasipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 punainen chili
  • 1 rkl öljyä paistamiseen
  • 1 limetti
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • tuoretta korianteria
  • lehtipersiljaa

Kuutioi tomaatit. Kuori ja hienonna sipulit. Halkaise chili ja poista siemenet. Hienonna. Käytä chiliä käsitellessä kertakäyttöisiä kumihanskoja, chili polttelee iholla herkästi.

Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita ja chilejä pari minuuttia. Lisää tomaattikuu­tiot. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, sekoita välillä. Lisää limetin mehu. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisää lopuksi hienonnettu korianteri ja lehtipersilja. Tarkista maku. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi tai tarjoa seuraavana päivänä.

Piilota pulla-vanukkaan sisälle lempimarjoja ja -pähkinöitä.

Pähkinäinen pulla-vadelmavanukas

6–8 annosta

  • 200 g pullapitkoa tai vaaleaa leipää
  • 1 dl pekaanipähkinöitä
  • 125 g vadelmia (tai muita marjoja)
  • 3 kananmunaa
  • 0,5 dl maitoa
  • 2 tl vaniljasokeria

lisäksi

  • 1 rkl tomusokeria
  • vaahterasiirappia
  • vaniljajäätelöä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa pulla tai leipä paloiksi. Laita palat voideltuun pyöreään uunivuokaan (ø 23 cm). Hienonna pekaanipähkinät ja lisää vuokaan. Ripottele päälle vadelmat.

Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää maito. Mausta seos vaniljasokerilla. Kaada munamaito vuokaan.

Paista uunin keskitasolla noin 30–40 minuuttia niin, että pullavanukas on hyytynyt ja pinta saanut vähän väriä. Anna jäähtyä.

Ripottele tomusokeri pintaan. Tarjoa vaahterasiirapin ja vaniljajäätelön kanssa.

Lähde: Kananmunan kaverit, Meidän Perhe 4/2014

Kuvat: Pia Inberg

Voiko juustoa olla liikaa? Gluteenittomassa vegelasagnessa pasta korvataan munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleilla. Kuva: Päivi Ristell

Järisyttävän hyvässä vegelasagnessa on reilusti mozzarellaa ja parmesaania eikä lainkaan gluteenia. Testaa huippukokki Serko Rantasen helppoa reseptiä!

Vegelasagne ilman pastaa

6 annosta, 1 t 30 min

2 munakoisoa

2 kesäkurpitsa

1 tl suolaa

3 palloa mozzarellaa

150 g parmesaania

½ ruukkua basilikaa

1 rkl oliiviöljyä

Tomaattikastike

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

4 tomaattia

2 rkl oliiviöljyä

1 tlk säilyketomaatteja

1 rkl tomaattipyreetä

5 dl tomaattimehua

1 rkl kuivattua basilikaa ja/tai timjamia

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Tee tomaattikastike. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Lohko tomaatit. Kuumenna öljy laakeassa kattilassa ja ruskista sipulit kevyesti. Lisää loput ainekset ja jätä kastike hautumaan ilman kantta kasvisten käsittelyn ajaksi.
  3. Leikkaa munakoisot ja kesäkurpitsat pituussuunnassa vajaan sentin viipaleiksi. Levitä uunipelleille leivinpaperin päälle. Ripottele suola pinnalle. Kypsennä uunissa 20–25 minuuttia, kunnes pinta on kuivahtanut.
  4. Leikkaa mozzarellat ohuiksi viipaleiksi. Raasta parmesaani. Nypi basilikasta lehdet.
  5. Soseuta tomaattikastike sauvasekoittimella.
  6. Voitele uunivuoka (20 x 30 cm) öljyllä. Levitä ohut kerros kastiketta pohjalle. Levitä kerros kasviksia, basilikaa, kastiketta, mozzarellaa ja juustoraasteita päälle. Täytä loput kerrokset samalla lailla.
  7. Kypsennä lasagnea 30 minuuttia. Anna ruuan vetäytyä hetki ennen tarjoamista. Koristele basilikalla.

Vinkki!

Jos on aikaa, anna kastikkeen hautua jopa kolme tuntia kannen alla, niin mausta tulee supertäyteläinen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Juuresranskalaiset ja superhelppo jauhelihapihvi on ketterä pikaruoka, joka sopii vauvallekin.

Superhelpot burgeripihvit

4 annosta, 45 min

700 g (karitsan)jauhelihaa

1 rkl rypsiöljyä

½ tl mustapippuria

1 tl suolaa

  1. Muotoile jauheliha paketista paksuksi pötköksi. Leikkaa pötkö pihveiksi ja taputtele ne käsin tasaisiksi.
  2. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista pihvit kypsiksi. Ripottele suolaa ja pippuria pihvien päälle. Jos ruokapöydässä on vauva, voit murtaa hänen pihvinsä palasiksi.

Juuresranskikset

1 bataatti

3 porkkanaa

2 palsternakkaa

2 rkl oliiviöljyä

3 rosmariininoksaa

2 tl sormisuolaa

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Kuori ja paloittele juurekset ranskalaisiksi. Laita ne pellille leivinpaperin päälle ja kääntele öljy joukkoon. Lisää halutessasi rosmariininoksat ja sormisuola.
  3. Kypsennä noin 30 minuuttia, kunnes juurekset ovat pehmeitä. 

Vinkki!

Tee seuraksi raikas pikadippi: sekoita turkkilaista jogurttia, sitruunamehua ja ruohosipulia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kunnollinen ruskitus on täydellisen jauhelihakastikkeen juju. Soosin kanssa sopivat perunat tai pasta. Kuva: Päivi Ristell

Tee kotiruokaklassikko huippukokki Serko Rantasen helpolla ohjeella. Tärkein salaisuus on tämä: kunnollinen paahtaminen.

Kokin jauhelihakastike

4 annosta, 40 min

400 g naudanjauhelihaa

30 g voita

½ dl vehnäjauhoja

5 dl lihalientä

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

2 rkl öljyä

1 dl kermaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

Lisäksi

perunoita tai spagettia

ruohosipulia

  1. Tee ruskea kastike. Sulata voi kasarissa. Lisää jauhot ja ruskista seos sekoitellen piparitaikinan väriseksi. Nosta kasari liedeltä ja lisää lihaliemi muutamassa erässä voimakkaasti vispilällä vatkaten. Jätä kastike hautumaan miedolle lämmölle. Lisää tarvittaessa lientä.
  2. Raasta sipuli ja valkosipuli hienoksi. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää kastikkeeseen kuullotettu sipuli ja kerma.
  3. Pyyhkäise paistinpannu puhtaaksi ja ruskista jauheliha huolella rapeaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita jauheliha kastikkeeseen ja anna hautua vielä 10 minuuttia.
  4. Tarjoa kastike keitettyjen perunoiden tai spagetin kanssa. Koristele ruohosipulilla.

Vinkki!

Voit tehdä kastikkeen gluteenittomana suurustamalla sen tattarijauhoilla.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Aamulla, välipalalla, jälkkäriksi, illalla... Jäädytetyt mansikat ja banaanit surautetaan tehosekoittimella  jäätelöksi. Ripota  koristeeksi marjoja  ja pähkinöitä  – mitä kaapista  löytyy. Kuva: Päivi Ristell

Nice cream -kulhon koristeeksi käyvät tuoreet marjat ja pähkinät. Testaa ruokabloggaaja Hanna Hurtan huippureseptiä!

Nice cream -kulho

4 annosta, 15 min + pakastus 4 t

4 banaania

400 g mansikoita

¼ tl vaniljajauhetta

3 rkl kookoskermaa

Koristeeksi

marjoja, pähkinöitä ja minttua

  1. Viipaloi banaanit laakeaan astiaan. Poista mansikoista kannat ja laita nekin astiaan. Pakasta vähintään 4 tuntia.
  2. Laita banaanit ja mansikat tehosekoittimeen. Lisää vanilja ja kookoskerma. Soseuta sileäksi. Jaa seos kulhoihin ja koristele.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.