Hyvää ruokaa vauvalle on uusi digilehti, joka on ilmainen Vauvan ja Meidän Perheen tilaajille.

Vauvan tai Meidän Perheen tilajaana saat nyt ladata maksutta uuden Hyvää ruokaa vauvalle -digilehden. Lehteen on koottu 24 parasta Vauvassa julkaistua reseptiä, jotka ovat taatusti uudenlaisia, maistuvia ja värikkäitä.

Pääset lukemaan lehden ottamalla tilaukseesi kuuluvan digiominaisuuden käyttöön osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet.

Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun, josta myös Hyvää ruokaa vauvalle -lehti löytyy. Lue lisää digilehdet.fi-palvelusta täältä.

 

Letut ilman munia, maitoa ja vehnää syntyvät rennosti ruokabloggaaja Hanna Hurtan ohjeella.

Ton-ton-ton-nokkosletut

4 annosta, 45 min

3 dl kikhernejauhoja

4 dl vettä

½ tl suolaa

3 dl tuoretta nokkosta (tai pinaattia)

½ dl öljyä

Sekoita jauhot, vesi ja suola huolellisesti. Keitä nokkosia runsaassa vedessä kaksi minuuttia. Purista vesi pois ja hienonna lehdet taikinaan. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.

Paista taikinasta noin kymmenen ohutta lettua paistinpannussa tai muurikassa. Käytä riittävästi öljyä ja tee letuista vain keskikokoisia, niin ne eivät repeä.

Tarjoa suolaisen tai makean täytteen kanssa.


Hannan kaksivuotiaat kaksoset Olga ja Hugo auttavat paistohommissa. Vanhan talon puuhella on keittiön sydän.


Sieni-parsatäyte

1 nippu vihreää parsaa

1 rkl oliiviöljyä

¼ tl suolaa

Sienikastike

2 kesäsipulia varsineen

1 l kantarelleja (tai suppilovahveroita tai herkkusieniä)

1 rkl oliiviöljyä

2–2½ dl (kaura)kermaa

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

Leikkaa parsojen puisevat tyvet pois ja kuori parsat halutessasi. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista parsat rapsakan kypsiksi. Mausta suolalla. Parsat voi myös grillata.

Hienonna sipulit ja viipaloi vihreät varret. Revi kantarellit puoliksi.

Kuumenna öljy pannussa ja kuullota sipulin vaaleaa osaa pari minuuttia. Lisää sienet ja paista 5 minuuttia. Lisää kerma ja anna kiehua pari minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja sipulinvarsilla. Jaa kastike ja parsat letuille ja kääri rullalle.

Makea manteli-omenatäyte

1½ dl manteli- tai maapähkinävoita

2 omenaa

½ dl rouhittua tummaa suklaata

Viipaloi omenat. Levitä mantelivoita letulle. Lisää päälle omenaa ja rouhittua suklaata.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ruoka maistuu entistä paremmalta, kun jokainen saa kääriä nyyttinsä itse. Laitetaanko ahventa ja perunaa vai kanaa sekä kasviksia?

50 min

8 annosta

Ahven-perunanyytit

8 keitettyä perunaa

600 g ahvenfileitä

1 sipuli

suolaa ja mustapippuria

2 rkl tilliä

4 rkl margariinia tai voita

1 sitruunan kuori ja mehu

Kana-kasvisnyytit

3 broilerinfileetä

1 sipuli

neljännes varhaiskaalia

3 porkkanaa

ripaus suolaa ja mustapippuria

4 rkl öljyä

4 rkl (chilillä maustettua) tuorejuustoa

Valmistele ahvennyytit: Viipaloi perunat ja kuori ja hienonna sipuli. Jos kokkaat myös vauvalle, ota hänelle vauvalle erilleen perunaviipaleita sekä pala ahventa, josta nypit tarkasti ruodot pois. Mausta loput perunat ja ahvenfileet suolalla ja pippurilla.

Lisää huippureseptejä Koko perheen herkut -ruokakirjasta, joka on myynnissä Lehtipisteissä kesän ajan.
Lisää huippureseptejä Koko perheen herkut -ruokakirjasta, joka on myynnissä Lehtipisteissä kesän ajan.

Valmistele myös kananyytit: Suikaloi broilerinfileet ja kuori ja suikaloi sipuli, varhaiskaali ja porkkanat. Ota vauvalle erilleen pari siivua broileria ja muutama pitkä palanen porkkanaa. Mausta muiden broilerisuikaleet suolalla ja pippurilla.

Kokoa ahvennyytit. Leikkaa foliopalojen päälle sopivat palat leivinpaperia. Laita vauvan annokseen perunaviipaleita ja ruodoton ahvenpala, tilliä ja nokare margariinia. Purista päälle sitruunamehua. Tee loput nyytit: asettele leivinpapereille perunaviipaleita, ahvenfilee, tilliä ja voita. Raasta päälle sitruunankuorta ja purista mehua. Taittele folionyytit kiinni. Kypsennä grillissä noin 20 minuuttia.

Kokoa kana-kasvisnyytit: Laita vauvan annokseen siivu broileria sekä porkkanapalaset. Mausta ne lorauksella öljyä ja halutessasi pippurilla. Tee loput nyytit: Jaa varhaiskaalia, sipulia ja porkkanaa folioille leivinpaperien päälle. Mausta ne suolalla ja pippurilla ja lisää lusikallinen öljyä kuhunkin. Lisää broilerisuikaleet ja ruokalusikallinen tuorejuustoa. Taittele nyytit kiinni ja kypsennä grillissä 30–40 minuuttia.

Vinkki! Jos jätät suolan ja tuorejuuston pois, voit tehdä vauvan annoksen samassa nyytissä aikuisen annoksen kanssa. Lisää suola jälkeenpäin omaan annokseesi.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nyrkkisääntö on tämä: kesäperuna käy pienelle vauvalle siinä vaiheessa, kun sen pintaan on kehittynyt kunnollinen kuori. Isompi voi maistaa varhaisperunaakin.

Varhaisperunoiden sesonki on keskikesällä parhaimmillaan, mutta ruokasuosituksissa kesäherkku löytyykin vauvojen vältettävien ruoka-aineiden listalta. Varhaisperunoita ei suositella vauvoille lainkaan kiinteisiin ruokiin tutustumisvaiheessa. 

Mitä tämä tarkoittaa, pääsihteeri Arja Lyytikäinen Valtion ravitsemusneuvottelukunnasta?

– Tutustumisvaiheella tarkoitetaan aikaa, jolloin vauva siirtyy maisteluannosten kautta kiinteisiin ruokiin. Tämä vaihe on yleensä menossa, kun vauva on 5–7 kuukauden ikäinen. Tällöin vauvalle ei pidä tarjota varhaisperunoita eli uuden sadon perunoita, joissa malto on vielä kehittymätön ja kuori ohut haitula, Lyytikäinen kertoo.

Ongelmana ovat haitta-aineet nitraatti sekä solaniini, joita perunassa voi esiintyä erityisesti varhaisessa kasvuvaiheessa. Pitoisuudet vaihtelevat kasvuolosuhteiden ja perunalajikkeenkin mukaan. Nitraatti haittaa hapenkuljetusta elimistössä, ja solaniini on myrkyllinen glykoalkaloidi, jota syntyy perunaan, kun sen mukulat kasvavat pitkän päivän valoisissa olosuhteissa tai muuten altistuvat valolle. Kolhiintuminen ja itäminen voivat myös nostaa solaniinipitoisuutta.

Solaniinimyrkytys voi aiheuttaa vatsakipuja ja oksentelua tai vakavia hermosto-oireita, kuten sekavuutta, huimausta ja näköharhoja. Ihmiset kestävät solaniinia eri tavalla.

”Yksittäinen peruna voi olla aivan turvallinen tai sitten siinä voi esiintyä korkeita haitta-ainepitoisuuksia.”

– Suosituksissa noudatetaan varovaisuusperiaatetta, Lyytikäinen jatkaa.

– Kasvuolosuhteet vaikuttavat paljon siihen, minkä verran perunassa on haitta-aineita. Yksittäinen peruna voi olla aivan turvallinen tai sitten siinä voi esiintyä korkeita nitraatti- ja solaniinipitoisuuksia.  

Uusi peruna on eri juttu

Varhaisperunasta tehty sose on kurjaa liisteriä, mutta sormiruokailevalle vauvalle pehmeät perunapalat olisivat näppärää syötävää. 

Voiko varhaisperunaa siis tarjota esimerkiksi juhannuspöydässä vauvalle, joka on täyttänyt kahdeksan kuukautta? Siinä iässä jo ilman muuta, Lyytikäinen sanoo.

– Kerta-annoshan on vauvalle pieni, tuskin kukaan perunoita suuria määriä syö.

”Kun kuori pysyy perunan päällä, on pottu vauvallekin sopivaa syötävää.”

Uusi peruna on toinen juttu. Sen satokausi on loppukesästä, ja sen erottaa varhaisperunasta kuoren perusteella.  

– Haitta-ainepitoisuus laskee samalla kun peruna kasvaa. Kun perunan mukula on kasvanut niin, että sen kuori pysyy perunan päällä, on pottu pienellekin vauvalle sopivaa syötävää. Peruna yleisesti on erittäin hyvää, turvallista ja suositeltavaa ravintoa, Lyytikäinen tarkentaa.

Entä jos vanhempi hoksaa vasta jälkikäteen, että on tietämättömyyttään antanut puolivuotiaan lapsen popsia varhaisperunoita pitkin kesää? 

– Ei sitä kannata enää miettiä, Lyytikäinen lohduttaa.

– Kun vauva vasta maistelee kiinteitä ruokia, ovat määrät yleensä joka tapauksessa pieniä. Suosituksen mukaan varhaisperunoita tulee vältellä, mutta jos tulee unohdus tai ajatuskatkos, ei kannata murehtia. Uusista jo kiinteäkuorisista perunoista pitävätkin kaikki.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ota talteen reseptit, joiden avulla koululainen kokkaa lounasta itselleen.

Pastapyttikseen voi laittaa eiliset lihapullat tai kinkkusuikaleet.

Nämä ainekset tarvitset:

350g kierre- tai muuta kuviopastaa
1–3 valkosipulinkynttä
1 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
1 prk (680 g) paseerattua tomaattia
200g kypsää lihaa, esim. kinkkua, lampaanfileetä tai lihapullia
1–2dl kivettömiä oliiveja
1 tl sormisuolaa
½ tl mustapippuria myllystä
1 tl sokeria
3 rkl hienonnettua rosmariinia tai timjamia
100g juustoa raasteena, esim. parmesaania, mozzarellaa tai kermajuustoa

Valmistusohje:

Keitä pasta pussin ohjeen mukaan, noin 10 min. Valuta pasta siivilässä.

Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuullota ne isossa kasarissa öljyssä pehmeiksi. Lisää paseerattu tomaatti ja anna seoksen kiehahtaa. Anna hautua pienellä lämmöllä vähintään 15 min. Kastike muuttuu sitä paremmaksi, mitä kauemmin se saa hautua. Sekoittele kastiketta välillä. Lisää pannulle lihalientä, jos seos uhkaa kuivua liikaa.

Leikkaa liha 1/2 cm:n kokoisiksi kuutioiksi. Lisää lihat kastikkeeseen oliivien ja keitetyn pastan kanssa. Anna lämmetä. Mausta seos suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria.

Viimeistele pasta juustolla ja yrteillä. Tarjoa vihreän salaatin kanssa.

Muita koululaiselle sopivia reseptejä:
Lomapäivän ruishampurilainen
Kesän paras Pasta Bolognese
Perinteinen lohikeitto
Mummon lihapullat
Sikahyvä Sloppy Joe

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.