Kuva: Satu Kemppainen
Kuva: Satu Kemppainen

Passasin lapsiani vuosikausia, ja tässä on tulos.

Tiedättekö sen tunteen (ja kyllähän te tiedätte!) kun passaa ja hoitaa lapsilleen eteen kaikenlaista – ruokaa, juomaa, vaatetta, siivottua huonetta ja pyykättyjä pyykkejä? Sitten muutaman vuoden hoitelun jälkeen ajattelee, että joskus, edes joskus olisi niin mukava saada vaikka vähän kiitosta.

Tai ehkä kiitos on vähän liioiteltua. Itsepä lapsesi teit, joku jo huutelee takarivistä. Mutta jotain hyvitystä. Ja siksi minä ainakin murisen pyykkikorin takaa yksinäni, että sitten kun olen eläkkeellä, tuon nämä teille pestäviksi. Tuonpas!

Siinä pyykätessä ja kokatessa vuosikausia ajattelin, että ei tämä koskaan tästä miksikään muutu: elämä on aika lailla jatkuvaa muiden passaamista – ja melko hyvä niin. Koska lapset (tämänkin te tiedätte).

"Murisen pyykkikorin takaa yksinäni, että sitten kun olen eläkkeellä, tuon nämä teille pestäviksi. Tuonpas!"

Sitten yhtäkkiä pamahtaa: teen töitä kotona ruokapöydän ääressä. Esikoinen tulee koulusta ja sanoo, että nälkä. Vastaan kohta, ihan kohta, teen vain tämän. Ja yhtäkkiä edessäni on höyryävä tomaatti-kesäkurpitsa-sipulimunakas.

Jumalauta tomaatti-kesäkurpitsa-sipulimunakas! Ja vielä erittäin hyvä sellainen.

Kannatti sittenkin antaa lapsen pienempänä rikkoa munat kuorineen taikinan sekaan ja luovuttaa kun hän halusi kokeilla, miltä maistuu ketsuppi mustikoiden kera. Lippu salkoon ja pillit soimaan, minä olen kasvattanut kokkaavan esiteinin (maailman suurin huutomerkki tähän).

Olen päässyt tavoitteeseeni vanhempana.

Ps. Tällä kommentilla haluan lähettää voimia pikkulapsiarkeen (ja vähän brassailla lapseni aikaansaamisilla myös). Vain kymmenen vuotta, ja munakas on valmis. Usko pois, se on myös ajallinen yllärimunakas.

 

Ivanka Trump kuopuksensa Thedoren kanssa toukokuussa 2016. Kuva: Mvphotos

Moni julkkisäiti on taistellut synnytyksen jälkeisen masennuksen kanssa. Ivanka Trumpin masennus on uusiutunut jo kahdesti.

Ivanka Trump paljastaa poteneensa synnytyksen jälkeistä masennusta jokaisen lapsensa syntymän jälkeen. Ivankalla, 35, ja hänen miehellään Jared Kushnerilla, 36, on kolme lasta: Arabella, 6, Joseph, 3, ja Theodore, 1.

Ivanka kertoo kokemuksistaan The Dr. Oz Show -televisio-ohjelmassa, joka näytetään Yhdysvalloissa tänään. Asiasta kertoo uutiskanava CNN.

Lasten syntymän jälkeistä aikaa Ivanka kuvailee haastavaksi ja tunteelliseksi ajaksi.

– Raskauteni olivat sujuneet niin helposti, että tietyllä tavalla muutos iski minuun todella rajusti, Trump sanoo ohjelmassa.

Hän kertoo haluavansa kertoa kokemuksistaan, koska sairaus koskettaa niin monia muitakin vanhempia. Ivanka ei ole ainoa, joka on kertonut julkisuudessa masennuksesta.

Myös nämä tunnetut äidit ovat kertoneet synnytysmasennuksesta

Suomalainen laulaja Jannika B kärsi masennuksesta synnytyksen jälkeen. Hän kiitti heinäkuussa Instagram-tilillään aviomiestään, laulaja Toni Wirtasta saamastaan tuesta: ”Hän on tehnyt kaikkensa minun onneni eteen. Hän on hoitanut kodin ja lapsemme silloin, kun en itse ole siihen kyennyt niin, ettei rakas pieni tyttäremme ole koskaan joutunut näkemään rikkinäistä äitiään ja luulemaan, että hän olisi syypää äidin huonoon oloon.”

Ulkomaisista julkkisäideistä ehkä parhaiten tiedetään näyttelijä Brooke Shieldsin, 52, tarina. Shields sairastui synnytyksen jälkeiseen masennukseen tyttärensä syntymän jälkeen vuonna 2003. Shields on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan Down Came the Rain: My Journey Through Postpartum Depression (suom. Tuli Sade rankka, Otava, 2006).

”Rakas pieni tyttäremme ei ole koskaan joutunut näkemään rikkinäistä äitiään ja luulemaan, että hän olisi syypää äidin huonoon oloon.” Jannika B

Game of Thrones -näyttelijä Lena Headey, 43, on kertonut olleensa vakavasti masentunut vielä sarjan ensimmäisen kauden kuvausten aikana. Headey sairastui synnytyksen jälkeiseen masennukseen saatuaan esikoisen vuonna 2010.

Heroes- ja Nashville-sarjoista tuttu näyttelijä Hayden Panettiere, 28, on hakeutunut kahdesti hoitoon synnytyksen jälkeisen masennuksen takia.

Myös muuten yksityiselämästään niukasti kertova laulajatähti Adele, 29, kertoo Vanity Fairin jutussa sairastuneensa masennukseen poikansa Angelon syntymän jälkeen 2012.

Näyttelijä Gwyneth Paltrow masentui toisen lapsensa Moseksen syntymän jälkeen vuonna 2006. Hän kertoo saaneensa tukea silloiselta aviomieheltään, Coldplayn Chris Martinilta sekä poptähti Madonnalta.

Kun puhutaan teknologiasta, älylaitteista, sovelluksista ja peleistä, me vanhemmat varoittelemme ja olemme epäileväisiä. Väärä suunta!

Jokainen uusi vanhempien sukupolvi kohtaa asioita, joita ei ole itse kokenut lapsuudessaan, ja jotka tuntuvat epäilyttäviltä tai vierailta.

– Lasten ja vanhempien väliseen yhteisymmärrykseen ei ole koskaan päästy änkyröimällä tai vastustamalla. Ainoa keino on löytää kompromisseja, muistuttavat Kuinka kasvattaa diginatiivi -kirjan kirjoittajat Jenni Utriainen ja Satu Irisvik.

Vanhempien tehtävä on peloista ja ennakkoluuloista huolimatta rakentaa silta tulevan ja entisen välille olemalla avoimia ja kiinnostuneita omien lasten ja tutustumalla uuden sukupolven ilmiöihin.

Lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila vaati ruutuajan vähentämistä alaluokilla. Lapsiin liittyvää teknologiakeskustelua käydään Utriaisen ja Irisvikin mielestä liian usein ruutuaikaan liittyvällä joko tai -ajatuksella: Joko ruudut ovat pahasta tai sitten eivät.

– On aikuiselta helppo ratkaisu kieltää ruudut luokasta tai kotoa, Jenni Utriainen sanoo.

"On aikuiselta helppo ratkaisu kieltää ruudut luokasta tai kotoa."

Osa opettajista tuntee pelejä ja sovelluksia, joiden avulla esimerkiksi oppismisvaikeuksista kärsivien on helpompi oppia. Silloin ei pitäisi mitata ruudun ääressä käytettyä aikaa minuutin päälle, vaan tulosta: mitä siitä seurasi?

– Tietenkin, jos ekaluokan opettaja ei osaa käyttää laitteita, keksi niille käyttöä, tai jos hän ei tunne opetukseen käypiä sovelluksia, niin silloin ne kannattaa heivata. Itseisarvo ei ole väline vaan lopputulos, Satu Irisvik huomauttaa.

"Emmehän halua opettaa lapsellemme, että digitalisoitunut tulevaisuus on miesten käsissä?"

Nykyvanhemman vastuulla on ymmärtää digiteknologiaa ja antaa lapselle ne opit, joiden avulla voi oppia turvallista digikäyttäytymistä.  Ja varsinkin äidit voisivat olla nykyistä kiinnostuneempia pelaamisesta ja älylaitteista.

– Jos suhtaudutaan niin, että meidän mies hoitaa nämä laiteasiat, niin vastuu valuu isälle. Emmehän halua opettaa lapsellemme, että digitalisoitunut tulevaisuus on miesten käsissä? Satu ja Jenni kysyvät.