Tulosta kiva etiketti, teippaa purkkiin ja täytä purkki ilahduttavilla asioilla.

Tässä vinkki viemisiksi: Anna purkki täynnä huilia! Täytä vaikkapa karkeilla tai itse tehdyillä yllätyksillä.

Tulosta purkkiin kaunis etiketti, kirjoita siihen lahjan saajan nimi ja teippaa se purkkiin. A4-kokoisella sivulla on neljä erilaista etikettiä. Yhden etiketin koko on noin 9 cm x 9 cm.

Kuva tulostuu oikean kokoisena, kun lataat tiedoston ensin koneellesi.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Miten saa hiekat pois eteisestä? Ammattijärjestäjä Ilana aalto vastaa. Kuva: Ilana Aalto

Hiekka kulkeutuu eteisen kautta koko asuntoon. En jaksa enää imuroida!

Meillä on pihalla sellainen hiekkakivituhka ja koko eteinen on aivan hiekassa koko ajan. Imuroimme joka toinen päivä hiekat pois, mutta imurointi pitäisi tehdä paljon useammin, sillä mikään rikkaimuri ei kestä jatkuvaa kivien imurointia. Meillä on pihalla sellainen jalkojenpyyhintäteline, mutta se ei auta, koska lapset juoksevat sen ohi, eivätkä muista pyyhkiä jalkoja. Erilaisia ovimattoja ja kuramattoja kokeiltu, mutta hiekkaa tulee silti. Asfalttia ei ole mahdollisuus pihaan laittaa. Olisiko ideoita?

- Hiekkaan kyllästynyt

Ilana Aalto vastaa:

Kuulostaa siltä, että olette kokeilleet hankalaan hiekkaongelmaan melkein kaikkea muuta paitsi pihan asvaltointia. Jotain varmasti on silti vielä tehtävissä.

Oven ulkopuolelle kannattaa laittaa niin iso ulkomatto, että sitä ei voi kiertää. Parasta, jos mattoa on niin paljon, että siinä joutuu ottamaan useamman askeleen ennen kuin pääsee ovelle. Esimerkiksi muovinen ”ruohomatto” kestää hyvin säätä ja niitä saa monissa väreissä myös rullasta mittaan leikattuna.

Harjatelineiden lisäksi on saatavilla myös harjamattoja. Niissä on puinen rimapohja ja parin sentin harjat siinä pystyssä. Niitäkin kannattaa laittaa vierekkäin niin monta, ettei niitä pysty ohittamaan.

Ongelma johtuu pohjimmiltaan lasten toimintatavoista eli siitä, että lapset hyppäävät harjatelineen ohi. Heidän toimintaansa pitää saada muutettua.

Sisällä satsaisin kotimaiseen puuvillanukkaiseen kuramattoon. Maton pitää olla iso, niin että vähintään pari ensimmäistä metriä ovelta sisälle peittyy. Saatat siis tarvita kaksikin mattoa. Kengät riisutaan matolla ja nostetaan siitä paikoilleen.

Puuvillanukkaiset kuramatot on helppo nostaa ulos pudisteltaviksi. Samalla eteisen lattian voi lakaista. Ja imurointi vasta sitten, kun kivet on pudisteltu pihalle ja lakaistu – mikäli imurointi tässä vaiheessa vielä on tarpeen.

Hiekkapulmaa voi lähteä kerimään myös keskustelemalla. Ongelma johtuu pohjimmiltaan lasten toimintatavoista eli siitä, että lapset hyppäävät harjatelineen ohi. Heidän toimintaansa pitää saada muutettua.

Et mainitse, minkä ikäisiä lapsesi ovat, mutta jos he ovat yli kolmivuotiaita, ota asia puheeksi heidän kanssaan jonakin rauhallisena hetkenä. Kerro heille, mitä vaivaa ja haittaa kivet lattialla sinulle aiheuttavat. Älä syyttele lapsia, vaan kuvaile tilannetta neutraalisti: ”Eteisen lattialle tulee hiekkaa, kun jalkoja ei pyyhitä. Hiekka rikkoo imurin.” Pyydä lapsia keksimään ratkaisuja ongelmaan. Valitkaa kokeiltaviksi sellaisia, joihin kaikki voivat sitoutua. Jos uudet tavat unohtuvat, toistakaa keskustelu.

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto vastaa

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto vastaa lukijoiden kysymyksiin vauva.fissä. Lähetä kysymyksesi lomakkeella tai meilitse meidanperhe@sanoma.com otsikolla "Kysy ammattijärjestäjältä".

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Pupunkorvapuruleluun tarvitset vain kahta materiaalia: nukkaamatonta kangasta ja puisen renkaan. Kuva: Satu Kemppainen

Helppo pupunkorvalelu onnistuu, vaikka ompelisit ensimmäistä kertaa vuosiin.

Pupunkorvapurulelussa yhdistyy kaksi vauvan suosikkiasiaa: vempain, josta saa tukevan näppiotteen sekä ihanan imeskeltävät kangaskorvat.

Tarvitset:

  • Kangasta, josta ei irtoa nukkaa ja joka kestää 60-asteisen pesun. Pese kangas ennen kuin ompelet siitä vauvalle lelun.
  • Puisen renkaan, joita saa askartelukaupoista. Me teimme purulelun renkaasta, jonka halkaisija on 7 cm. 
  • Ompelukoneen, jolla korvien ompelu sujuu sutjakkaasti. Voit ommella toki käsinkin.

Pupunkorvat voit ommella minkä kokoisiksi haluat. Me teimme korvat näillä mitoilla.
Pupunkorvat voit ommella minkä kokoisiksi haluat. Me teimme korvat näillä mitoilla.

Tee näin:

  1. Leikkaa kaksi samankokoista kangaspalaa korviksi. 
  2. Ompele kankaat yhteen oikeat puolet vastakkain. Jätä kääntöaukko. 
  3. Käännä korvat oikein päin. Ompele kääntöaukko kiinni. Silitä siistiksi.
  4. Sido korvat kiinni renkaaseen.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.