Pysyvätkö kilot tiukasti vyötäröllä, vaikka olet vähentänyt syömistä?

Silmiini osui tuore tutkimus, jonka mukaan 9–13-vuotiaista amerikkalaistytöistä 23 prosentilla on tapana jättää silloin tällöin lounas väliin.

Hyvältä ei näytä Suomessakaan: kerroimme viime syksynä kouluruokaselvityksestä, jonka mukaan yläkoululaisista vain reilut 60 prosenttia syö kouluruoan joka päivä, Etelä-Suomessa vain 46 prosenttia. Huolestuttava trendi.

Jos lounaan skippaamisen tavoitteena on laihtuminen, keinot ovat aivan väärät. Lounaan tai päivällisen väliin jättäminen päin vastoin altistaa keskivartalolihavuudelle, kertoo Ohion yliopistossa tehty tutkimus.

Tutkimus toteutettiin hiirillä, mutta tutkijoiden mukaan sama pätee kaikella todennäköisyydellä myös ihmisiin.

Tutkimuksen mukaan ruokailujen väliin jättäminen aiheutti verensokerin heilahtelua, ja jonkin ajan kuluttua dieetin loputtua hiirten vyötärönympärys oli suurempi kuin ennen dieettiä (tutkijat mittaamassa hiirten vyötärönympärystä, mikä mielikuva).

Hiirten paino ei ollut juuri noussut, mutta läski oli kertynyt nimenomaan vyötärölle.

Lopuksi kävi vielä niin, että dieetillä olleet hiiret rupesivat syömään ruokansa hotkimalla.

Tämän hiiritarinan opetus on selvä: aterioiden väliin jättäminen ja tiukka dieetti eivät kannata.

Loppuun toinen tutkimus, joka vielä vahvistaa edellisen tutkimuksen tuloksen. Siihen osaa ottaneet olivat hiirten sijasta ihmisiä. Tutkimuksen tulos oli, että ihmiset, jotka jättivät aterioita väliin, alkoivat tykätä erityisesti epäterveellisistä ruoista.

Lue lisää Hyvää päivää -palstan juttuja:

Onko lapsen sokerihumala totta vai tarua?

Älä pode morkkista herkuttelusta, tiukka dieetti ei toimi

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin.

Vierailija

Vyötärölihavuudella saattaakin olla yllättävä syy

Taas on korrelaatio ja kausaliteetti mennyt toimittajalta sekaisin. Ei tässä viitatun tutkimuksen perusteella voi tehdä johtopäätöstä että lounaan syöminen laihduttaa. Se on yhtä idiottimainen väite kuin se että ihmisten pitäisi syödä enemmän jäätelöä koska se estää putoamisen jäihin. Tutkimushan kun kertoo että silloin kun ihmiset syövät paljon jäätelöä (kesällä) he eivät putoa jäihin. Tämä lounassyönti on samanlainen juttu!
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Odottajan ei todellakaan tarvita verhoutua mustaan kaapuun. Kuvat: valmistajat

Vaikka makeaa ei kannata ahmia kaksin käsin, odottajan on lupa hemmotella itseään tämän syksyn herkullisilla muotiuutuuksilla.

Odottaja kiskaisee helposti päälleen jotain todella mukavaa ja ei-liian räväkkää. Raskausmaha on kuitenkin mahoista paras! Sitä saa korostaa ja sen kasvusta nauttia. Älä siis uppoa harmauteen, vaan räisky kahden edestä (mukavan joustavissa vaatteissa)!

1. Tummansininen äitiysmekko laskeutuu kauniisti. 40 e, Mamalicious.

2. Nahkahousumaiset legginsit ovat tiukasta asenteestaan huolimatta mukavat päällä, 40 e, Mamalicious (kaupoissa lokakuussa).

3.  Puuvillasekoitteiset alushousut ovat naiselliset ja mukavan joustavat. Casabella Maternity, 35 e, Babyshop.

4. Luomupuuvillaisen trikooneulospaidan helman alle mahtuu muhkeakin maha. Kanto-paita, 69 e, Papu.

5. Hopeanhohtoinen kaunotar toimii odotusaikana reppuna, myöhemmin hoitolaukkuna. Mukana myös hoitoalusta. Tiba + Marl, Elwood Backpack Silver, 145 e, Babyshop. 

6. Maija Louekarin suunnittelema Rikkaruoho-kuosi tuo potkua selkeälinjaiseen trikoomekkoon, 79 e, Vimma.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Facebookin kirppisryhmät tekevät vauvakaman kierrätyksestä tosi helppoa. Ainakin periaatteessa. Vauvan lukijat paljastavat älyttömimmät FB-kirppis-oharinsa.

Facebook-kirppikset ovat mahtava keino vauvakaman metsästykseen. Shoppailla voi silloin, kun vauva nukkuu päikkäreitä, ja mikä parasta, ryhmiin voi jättää omia Halutaan ostaa -ilmoituksia. Vauvatavara vaihtaa omistaa pikkurahalla ja parhassa tapauksessa nouto tapahtuu naapurista.

Aina kaikki ei kuitenkaan mene ihan putkeen, selvisi Vauvan FB-kirppiskyselystä.  Vauvan lukijoita rassasi järjetön hinnoittelu, epärehelliset myyjät, hupivaraajat ja turhat kyselyt. Yksi ärsytys oli kuitenkin ylitse muiden – oharit. Niitä oli kokenut melkein jokainen kirppisveteraani.

Rahat saapuvat, noutaja ei

”Parhaat oharit oli, kun ostaja maksoi kiltisti, mutta ei koskaan noutanut pakettiaan. Eikä oikein meinannut antaa tilinumeroakaan rahojen palauttamiseksi, kun totesin neljän kuukauden säädön jälkeen, että laitan tuotteen uudelleen myyntiin.”

Aikakäsitys on joustava

”Joskus odotin työpäivän jälkeen työpaikallani 40 minuuttia hakijaa, joka ei koskaan saapunut. Sitten oli lähdettävä, koska toisen tavaran hakijan kanssa olin sopinut treffit meille kotiin, enkä halunnut myöhästyä. Odotuttaja oli närkästynyt, kun en voinut odottaa kauempaa. Kyseessä oli muutaman euron arvoinen tuote.”

”Eräs ostaja ilmoitti tulostaan, että 'tulen lauantaina iltapäivällä'. Tivasin tarkempaa aikaa useaan otteeseen. Kun aika koitti, ostajaa ei näkynyt. Annoin vielä toisen mahdollisuuden muutaman päivän päähän – ja hän teki uudet oharit. Siihen loppui kaupanteko. On tympeää vahdata kotona ja odottaa ostajaa, joka ei tulekaan.”

Lopulta kymmenen ”perun varauksen” -kommentin jälkeen vaikuttaa siltä kuin myytävässä tuotteessa olisi jotain vikaa.

”Kerran lähdin kuljettamaan paitaa 30 km päähän kotoani. Odotin ja odotin, laitoin myyjälle viestiä, mutta hän ei koskaan saapunut paikalle.”

Jono, joka katosi

”Myydessä tuotetta saattaa olla jonottamassa 10 ihmistä, mutta jokainen tekee oharit. Lopulta kymmenen 'perun varauksen' -kommentin jälkeen vaikuttaa siltä kuin myytävässä tuotteessa olisi jotain vikaa.”

Onnistuisiko viides yritys?

" Toisinaan noutoa on sovittu viidestikkin uudelleen, kun joka kerta oli ostajalla jokin syy, ettei pääsekkään.”

neveragain

FB-kirppis koettelee: ”Odotuttaja oli närkästynyt, kun en voinut odottaa kauempaa”

Vedin tuotteeni myynnistä, kun sen ensimmäisenä varannut ostaja oli kolme kertaa tehnyt oharit sen hakemisesta. Ketutti viettää iltoja kodin vankina, josko ostaja ilmaantuisi kuitenkin paikalle. Noin kuukauden päästä kehtasi vielä laittaa kyselyä, että onko laukku myyty. Tulisi hakemaan. Kas kummaa, en vastannut viestiin mitään. Annan kyllä ennen vaikka hyväntekeväisyyteen kuin kyttään turhaan tuntitolkulla noutajia.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.