Nettikirppareilla käy melkoinen kuhina, kun äidit metsästävät hyväkuntoisia käytettyjä UV-vaatteita. Onko niistä oikeasti hyötyä? Entä säilyttääkö suoja tehonsa toistuvissa pesuissa?

Periaatteessa kaikki kankaat suojaavat auringolta. UV-suojan taso riippuu kudonnan tiiviydestä ja materiaalista. Parhaimmat suojaominaisuudet ovat yleensä tiiviiksi neulotuilla tai kudotuilla sekä keinokuitukankailla. Esimerkiksi valkoisen ohuen puuvillan suojakerroin on viisi, farkkukankaan 50. Kastuminen voi jopa puolittaa UV-suojan. Lisäsuojaa vaatteisiin saadaan erityisillä UV-suojakäsittelyillä.

– Suomen kesässä tavalliset pitkähihaiset vaatteet, aurinkosuojavoide ja -lasit sekä hattu riittävät useimmiten, ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund sanoo.

Hän myöntää, että hiostamattomiksi suunnitellut UV-vaatteet ovat usein paitsi käytännöllisiä, niin myös tarpeen rannalla ja etelän auringossa. Veden äärellä ja rantalomilla UV-suojavaatteet turvaavat tavallisia vaatteita paremmin palamiselta, sillä ne antavat suojan myös kastuneena.

– Iho voi palaa myös silloin, jos lapsi ulkoilee kevyissä vaatteissa, joiden kangas on harvaan kudottu, Kyrklund varoittaa.

Auringossa oleilua keskipäivällä sekä suoraa auringonpaistetta kannattaa vältellä. Näin voi vähentää altistusta jopa puolella. Jos noudattaa molempia neuvoja niin altistus jää vain neljännekseen.

Iho voi palaa myös silloin, jos lapsi ulkoilee kevyissä vaatteissa, joiden kangas on harvaan kudottu.

Aurinkosuojavoiteissa lapsille suosittelen laajakirjoista UVA- ja UVB-suojaa, jossa on fysikaalinen filtteri kertoimella 50. Tutkimuksissa on havaittu, että ihmiset tyypillisesti levittävät liian ohuen kerroksen aurinkosuojavoidetta.

– Levitä mieluummin liikaa kuin liian vähän. Aurinkosuojauksessa systemaattisuus on tärkeää, eli pyri tekemään aurinkosuojauksesta kesällä päivittäinen rutiini, Kyrklund vinkkaa.

Mitä vaateen UV-suojakäsittely tarkoittaa?

Riika Paakkunainen Reiman viestinnästä kertoo, että heillä on käytössään kahdenlaista UV-käsittelyä.

– Vaatteen pinnassa oleva suojakäsittely kestää testiemme mukaan vähintään 20 konepesua. Käsinpesu on hellävaraisempaa. 

Kuitu voidaan käsitellä jo kehruuvaiheessa, jolloin suojateho on kestävämpi.

Uimapukutrikoisissa aurinkosuoja-asuissamme kuituun on jo kehruuvaiheessa sekoitettu valkoista titaanioksidi-väriainetta. Samaa ainetta käytetään muun muassa hammastahnoissa.

– Suoja ei lähde kulumallakaan muuten kuin samaa tahtia vaatteen kanssa. Nyppyyntymisellä ei ole vaikutusta tehoon, Paakkunainen sanoo.

Juttua varten haastateltu ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklundia Mehiläisestä ja Communication Manager Riika Paakkunaista Reimalta.

 

Facebookin kirppisryhmät tekevät vauvakaman kierrätyksestä tosi helppoa. Ainakin periaatteessa. Vauvan lukijat paljastavat älyttömimmät FB-kirppis-oharinsa.

Facebook-kirppikset ovat mahtava keino vauvakaman metsästykseen. Shoppailla voi silloin, kun vauva nukkuu päikkäreitä, ja mikä parasta, ryhmiin voi jättää omia Halutaan ostaa -ilmoituksia. Vauvatavara vaihtaa omistaa pikkurahalla ja parhassa tapauksessa nouto tapahtuu naapurista.

Aina kaikki ei kuitenkaan mene ihan putkeen, selvisi Vauvan FB-kirppiskyselystä.  Vauvan lukijoita rassasi järjetön hinnoittelu, epärehelliset myyjät, hupivaraajat ja turhat kyselyt. Yksi ärsytys oli kuitenkin ylitse muiden – oharit. Niitä oli kokenut melkein jokainen kirppisveteraani.

Rahat saapuvat, noutaja ei

”Parhaat oharit oli, kun ostaja maksoi kiltisti, mutta ei koskaan noutanut pakettiaan. Eikä oikein meinannut antaa tilinumeroakaan rahojen palauttamiseksi, kun totesin neljän kuukauden säädön jälkeen, että laitan tuotteen uudelleen myyntiin.”

Aikakäsitys on joustava

”Joskus odotin työpäivän jälkeen työpaikallani 40 minuuttia hakijaa, joka ei koskaan saapunut. Sitten oli lähdettävä, koska toisen tavaran hakijan kanssa olin sopinut treffit meille kotiin, enkä halunnut myöhästyä. Odotuttaja oli närkästynyt, kun en voinut odottaa kauempaa. Kyseessä oli muutaman euron arvoinen tuote.”

”Eräs ostaja ilmoitti tulostaan, että 'tulen lauantaina iltapäivällä'. Tivasin tarkempaa aikaa useaan otteeseen. Kun aika koitti, ostajaa ei näkynyt. Annoin vielä toisen mahdollisuuden muutaman päivän päähän – ja hän teki uudet oharit. Siihen loppui kaupanteko. On tympeää vahdata kotona ja odottaa ostajaa, joka ei tulekaan.”

Lopulta kymmenen ”perun varauksen” -kommentin jälkeen vaikuttaa siltä kuin myytävässä tuotteessa olisi jotain vikaa.

”Kerran lähdin kuljettamaan paitaa 30 km päähän kotoani. Odotin ja odotin, laitoin myyjälle viestiä, mutta hän ei koskaan saapunut paikalle.”

Jono, joka katosi

”Myydessä tuotetta saattaa olla jonottamassa 10 ihmistä, mutta jokainen tekee oharit. Lopulta kymmenen 'perun varauksen' -kommentin jälkeen vaikuttaa siltä kuin myytävässä tuotteessa olisi jotain vikaa.”

Onnistuisiko viides yritys?

" Toisinaan noutoa on sovittu viidestikkin uudelleen, kun joka kerta oli ostajalla jokin syy, ettei pääsekkään.”

neveragain

FB-kirppis koettelee: ”Odotuttaja oli närkästynyt, kun en voinut odottaa kauempaa”

Vedin tuotteeni myynnistä, kun sen ensimmäisenä varannut ostaja oli kolme kertaa tehnyt oharit sen hakemisesta. Ketutti viettää iltoja kodin vankina, josko ostaja ilmaantuisi kuitenkin paikalle. Noin kuukauden päästä kehtasi vielä laittaa kyselyä, että onko laukku myyty. Tulisi hakemaan. Kas kummaa, en vastannut viestiin mitään. Annan kyllä ennen vaikka hyväntekeväisyyteen kuin kyttään turhaan tuntitolkulla noutajia.
Lue kommentti
Kuva: Milka Alanen

Alvarin mielestä BMX-pyörän selässä voi oppia voittamaan pelkonsa.

”Sain tietää BMX-pyöräilystä, kun isi näytti tabletilta siitä kuvia. Innostuin, koska osaan aika hyvin keulia.

Sain pyörän synttärilahjaksi, kun täytin kolme vuotta. Minulla on maastorenkaat. Oikea BMX-pyörä on hyvä, ei tarvii kelloa.

Ajohanskat on hyvä olla. Myös selkäsuojus, polvisuojus, käsisuojus ja kyynärpääsuojus voi olla, mutta ei tarvii. Kypärä on erilainen kuin tavallinen kypärä, siinä on leukasuojus. Mun kypärässä on lepakon kuva leukasuojuksen päällä.

BMX-radalla on kumpuja ja lopussa kaarretaan, ja välillä jonotetaan ja odotetaan vuoroa. Jonottelu on välillä vähän tylsää. Siellä olen oppinut ajamaan seisaaltaan ja nokittamaan.

Hauskimpia on ne kummut ja uusi alimeno, jossa pitää mennä siiman alta ajaen. Ja se, kun saa mennä juomaan. Sinne on tullut uusi juomahana.

Jos pelottaa, voi sanoa siitä opelle, opella voi olla jotain keinoja siihen.

Kaikkien kannattaa kokeilla BMX:ää, koska se on aika kivaa. Jos pelottaa, voi sanoa siitä opelle, opella voi olla jotain keinoja siihen. Ja minä voin sanoa, että kannattaa edes kokeilla.”

Alvar, 5