Nettikirppareilla käy melkoinen kuhina, kun äidit metsästävät hyväkuntoisia käytettyjä UV-vaatteita. Onko niistä oikeasti hyötyä? Entä säilyttääkö suoja tehonsa toistuvissa pesuissa?

Periaatteessa kaikki kankaat suojaavat auringolta. UV-suojan taso riippuu kudonnan tiiviydestä ja materiaalista. Parhaimmat suojaominaisuudet ovat yleensä tiiviiksi neulotuilla tai kudotuilla sekä keinokuitukankailla. Esimerkiksi valkoisen ohuen puuvillan suojakerroin on viisi, farkkukankaan 50. Kastuminen voi jopa puolittaa UV-suojan. Lisäsuojaa vaatteisiin saadaan erityisillä UV-suojakäsittelyillä.

– Suomen kesässä tavalliset pitkähihaiset vaatteet, aurinkosuojavoide ja -lasit sekä hattu riittävät useimmiten, ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund sanoo.

Hän myöntää, että hiostamattomiksi suunnitellut UV-vaatteet ovat usein paitsi käytännöllisiä, niin myös tarpeen rannalla ja etelän auringossa. Veden äärellä ja rantalomilla UV-suojavaatteet turvaavat tavallisia vaatteita paremmin palamiselta, sillä ne antavat suojan myös kastuneena.

– Iho voi palaa myös silloin, jos lapsi ulkoilee kevyissä vaatteissa, joiden kangas on harvaan kudottu, Kyrklund varoittaa.

Auringossa oleilua keskipäivällä sekä suoraa auringonpaistetta kannattaa vältellä. Näin voi vähentää altistusta jopa puolella. Jos noudattaa molempia neuvoja niin altistus jää vain neljännekseen.

Iho voi palaa myös silloin, jos lapsi ulkoilee kevyissä vaatteissa, joiden kangas on harvaan kudottu.

Aurinkosuojavoiteissa lapsille suosittelen laajakirjoista UVA- ja UVB-suojaa, jossa on fysikaalinen filtteri kertoimella 50. Tutkimuksissa on havaittu, että ihmiset tyypillisesti levittävät liian ohuen kerroksen aurinkosuojavoidetta.

– Levitä mieluummin liikaa kuin liian vähän. Aurinkosuojauksessa systemaattisuus on tärkeää, eli pyri tekemään aurinkosuojauksesta kesällä päivittäinen rutiini, Kyrklund vinkkaa.

Mitä vaateen UV-suojakäsittely tarkoittaa?

Riika Paakkunainen Reiman viestinnästä kertoo, että heillä on käytössään kahdenlaista UV-käsittelyä.

– Vaatteen pinnassa oleva suojakäsittely kestää testiemme mukaan vähintään 20 konepesua. Käsinpesu on hellävaraisempaa. 

Kuitu voidaan käsitellä jo kehruuvaiheessa, jolloin suojateho on kestävämpi.

Uimapukutrikoisissa aurinkosuoja-asuissamme kuituun on jo kehruuvaiheessa sekoitettu valkoista titaanioksidi-väriainetta. Samaa ainetta käytetään muun muassa hammastahnoissa.

– Suoja ei lähde kulumallakaan muuten kuin samaa tahtia vaatteen kanssa. Nyppyyntymisellä ei ole vaikutusta tehoon, Paakkunainen sanoo.

Juttua varten haastateltu ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklundia Mehiläisestä ja Communication Manager Riika Paakkunaista Reimalta.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vanhempi saa mielenrauhan, kun tietää, mitä lapsi tekee puhelimellaan.

Ostaessamme ekaluokkalaiselle ensimmäisen puhelimen emme tajunneet, miten koukuttavia siihen ladattavat (ihan järkevätkin) pelit ovat. Vuoden kestäneen peliaikajankkauksen jälkeen tajusimme asentaa puhelimeen Screen Time -sovelluksen, jolla voi paitsi seurata myös rajoittaa sovelluskohtaisesti lapsen puhelimenkäyttöä.

Aikarajoituksen takana ovat nyt pelit, mutta ulkopuolella esimerkiksi viestisovellukset. Lapsi tottui rajoituksiin nopeasti, ja turha vääntö puhelimella olosta loppui.

Tuntuu myös turvalliselta, että näemme Screen Timesta tarvittaessa kaiken, mitä lapsi puhelimellaan tekee. Sovellus toimii hienosti Androidissa, vaikka aikuisella olisi iOS, mutta isomman lapsen iPhonen sovellus sekoitti. Screen Time premium 4,90/kk. Ensimmäinen kuukausi ilmainen.

Älyllä tai ei – muista hankkia lapsen puhelimeen kunnon kuoret, jotta se ei ole kohta entinen.

  1. Kevyt kannettava. Ohuessa älypuhelimessa on kaksi kameraa, kolmen vuoden takuu ja 16 gigaa tallennustilaa, jota voi laajentaa muistikortilla. Huawei P8 Lite, 120 e.
  2. Valmiiksi suojattu. Vettä ja pölyä kestävä älypuhelin pärjää jopa repun pohjalla. Käyttäjien mukaan 1,5 gigan keskusmuisti jaksaa pyörittää Pokémon Gotakin. 8 gigan tallennustila. Samsung Galaxy Xcover 3,165 e.
  3. Kestävä klassikko. Tällä onnistuvat puhelut, tekstarit ja matopeli. Koulun jälkeen voi kuunnella radiota ja MP3-soitinta ja kuvata kahden megapikselin kameralla. Pitkään kestävä akku. Nokia 3310, 59 e.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kesän yksi takuuvarma puheenaihe on häät. Lisää kierrokksia keskusteluun saadaan, jos kutsussa lukee häiden olevan lapsettomat. Kun lapset eivät ole tervetulleita juhlimaan häitä, osa kutsutuista riemastuu, osa loukkaantuu ja osa tuo lapsensa mukaan väkisin. Miten sinä suhtaudut? 

 

Kysely

Jos saat kutsun lapsettomiin häihin, mitä teet?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Voimme huonosti, koska vietämme luonnossa liian vähän aikaa. Reipas retkeily lasten kanssa ei kuitenkaan välttämättä vähennä vanhemman stressiä.

Olemme Suomenlinnassa. Mukana on suurehko joukko lapsia. Yksi heistä temppuilee muurin laella. Edessä on huikaiseva merimaisema... ja alapuolella kymmenen metrin pudotus. Ja ei kai tuo toinen onneton nyt pidä kädessään myrkkykatkoa!

Minne tahansa katson, näen kuolemaa. Jyrkkiä polkuja, liukkaita, mereen laskeutuvia kallioita, ikiaikaisia pimeitä tunneleita vailla loppua, kiinnostavia äkkipudotuksia. Ajattelin tarjota lapsilleni ihanan luonto- ja historiakokemuksen, mutta itse olen koko ajan hälytysvalmiudessa. Tästä touhusta on rentous kaukana.

Hyvä neurobiologi, tule tänne liukkaalle rantakalliolle virkistämään aivojesi synapseja!

Helsingin Sanomien haastatteleman neurobiologi Jarno Mikkosen mukaan luontoelementtien läsnäolo laskee verenpainetta ja stressitasoja. Kävely luonnossa virkistää aivojen synapseja, jolloin luovuus lisääntyy ja stressihormoni kortisolin pitoisuus laskee. Kun mieli rauhoittuu, keskittymiskyky paranee ja aivojen kapasiteettia vapautuu luovuudelle.

Aivan mahtavaa. Mutta hyvä neurobiologi, tule tänne liukkaalle rantakalliolle virkistämään niitä aivojesi synapseja!

Ääneni on varoitusten huutelusta käheä, hartiani jännittämisestä jumissa.

Tunnen itseni moderniksi sankariksi, kun saan lopulta raahattua kaikki lapset hengissä kotiin. Ääneni on varoitusten huutelusta käheä, hartiani jännittämisestä jumissa. Lasten hiukset sen sijaan ovat tuulesta pörrössä, aurinko on tarttunut poskille. ”Olipa kiva reissu”, esikoinen huokaa juuri ennen nukahtamistaan. 

Äh, pakko ne on päästää luontoseikkailuille jatkoissakin, vaikka se vaarallista onkin. Ainakin äidin mielenterveydelle.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lasten ideoissa parasta on, että melkein kaikki niistä ehdit vielä toteuttaa.

Annoimme vanhemmille tehtävän: kysy lapseltasi, mitä hän haluaisi kesän aikana tehdä. Vastaukset on saatu vauva.fin lukijoilta sekä Meidän Perheen ja Vauvan Facebookista.

Yksi asia ainakin on selvä: kaikkien toiveiden toteuttamiseen ei tarvita rahaa, eikä edes hyvää säätä. Ja ehkä ei niin tarvitse miettiä sitäkään, lomaillaanko lasten vai aikuisten ehdoilla. Monet toiveet ovat sellaisia, että niiden toteuttaminen voi olla kivaa ihan kaikille. Vai mitä mieltä olet?

Näitä lapset toivovat:

1. Mennään mummille! Tyttö 2,5 v

2. Kaksi toivetta: rannalle uimaan ja yö teltassa. Tyttö 3 v

3. Hellepäivä rannalla, käynti jättipizzalla ja jäätelöllä. Mukana kaikki rakkaat ihmiset. Tyttö 5 v ja poika 3 v

4. Sadepäivä, ja toinen sadepäivä, ja illalla vaahtokylpy. Tyttö 7 v

5. Muumimaailmassa käynti ja sushi. Luonnontieteellinen isän kanssa ja uinti sekä leffailta ja popcorn. Tyttö 5 v

6. Risteily ja Linnanmäki. Lapset 14 v ja 11 v

7. Perheen kanssa uimarannalle ja otetaan eväät mukaan. Tytöt 8 v ja 11 v

8. Päästä Titi-nallen talolle! Tyttö 3 v

9. Paljon herkkuja ja jätskiä. Poika 5 v

10. Että saisin uuden prinsessalehden. Tyttö 3 v

11. Tehdä kummitädille mansikkakakku oman maan mansikoista. Uida paljon ja leikkiä pikkuveljen kanssa legoilla. Tyttö 3 v 

12. Leikkiä, juosta, taputella kiviä. Matkustaa laivalla ja syödä mansikkajätskiä. Poika 3 v

13. Leikkiä, piirrellä, askarrella, mökkeillä, uida ja pyöräillä. Tyttö 5 v

14. Hengailla ja levätä. Poika 6 v

15. Mennä puistoon, mennä leikkipaikkaan. Poika 2 v

16. Mummin ja papan mökille. Lapsi 4 v

17. Ähtäriin telttailemaan viikoksi. Meidän oma juttu on mennä eläinpuistoon illalla ja sitten köpötellä rauhassa puisto läpi. Lapset 6 v, 9 v ja 13 v

18. Ajaa pyörällä ja kastella kukkia. Lapsi 5 v

19. Liikennepuistoon ja kaverin luo yökylään. Poika 7 v

20. Rannalle, paljuun, uimahalliin ja veneilemään. Lapset 4 v ja 6 v

21. Nähdä kavereita ja hyppiä trampalla. Tyttö 4 v

22. Uida! Poika 5 v 

23. Käydä Angry Birds -puistossa. Tyttö 7 v

24. Käydä uimassa ja leikkiä kavereiden kanssa pihaleikkejä ja vesisotaa. Lapsi 6 v

25. Nähdä sateenkaari. Poika 13 v

26. Saada jäätelöä. Poika 3 v

27. Käydä vesipuistossa. Tyttö 7v

28. Mennä lentokoneella Espanjaan. Poika 8 v

29. Leikkiä ja liikkua. Tyttö 3 v

30. Käydä papalla uimassa jos on lämmintä vettä, leikkiä kavereiden kanssa lautapelejä, ajella crossilla, hyppiä trampalla ja olla perheen kanssa ja odottaa synttäreitä! Poika, elokuussa 7 v

31. Syödä jäätelöä ja käydä kirpparilla ja shoppailemassa. Poika 5 v

32. Hyppiä trampalla. Tyttö 7 v

33. Käydä uimassa monta kertaa, käydä kalalla, syödä jätskiä, olla kavereiden kanssa, lukea rauhassa. Tytöt 10 v, 8 v, 6 v

34. Ajaa leikkitraktorilla, rakennella ja nukkua. Poika 3,5 v

35. Nähdä eläimiä ja uida! Lapsi 5 v

36. Piirrellä ja askarrella. Lapsi 2 v

37. Hyvää elämää lomalla: Aurinko paistaisi, kaverit tulisi leikkimään ja tutustuisi toisiinsa. Syötäisiin keittoa ruuaksi ja kakkua jälkiruuaksi. Leikittäisiin hippaa ja piilosta. Sitten voitaisiin vaihdella leluja. Mummulassa käytäis pihasaunassa vastan kanssa: se koivu haisee niin hyvälle. Tyttö 6 v

38. Leikkiä! Tyttö 3 v

39. Eväsretki puuhapuistoon. Tyttö 3,5 v

40. Isi tekisi leijan ja voitaisiin yhdessä sitä lennättää. Poika 4 v

41. Uida, poimia kukkia ja hyppiä trampoliinilla. Lapsi 4 v

42. Retki, reppu mukaan. Tyttö 3v

43. Mökki, Linnanmäki, jäätelö. Poika 4 v

44. Eväsretki metsään. Tyttö 5 v

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.